About Bunnies.. · New Bunny Member (in the family) ✿

Πηδηματάκια προς την Εξοικείωση..

Πηδηματάκια προς την Εξοικείωση..

Μια από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής σας, θα είναι η μέρα που θα αποκτήσετε το δικο σας κουνελάκι. Κι όταν τα χρόνια περάσουν, πάντα θα θυμάστε εκείνη τη μέρα: όταν το διαλέξατε, όταν το πρωτοπήρατε αγκαλιά, όταν αλώνισε για πρώτη φορά στο σπίτι, το πρώτο του κλουβί, κλπ. Αποτελεί μια εμπειρία που μόνο τρυφερές αναμνήσεις μπορεί να σας χαρίσει στο τέλος.

Τι θα πρέπει να κάνετε όμως εκείνη την περιβόητη μέρα; Ποια είναι τα στάδια προετοιμασίας που θα πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να υποδεχτείτε το κουνελάκι σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

Σε αυτή την ανάρτηση, ο στόχος μου είναι να σας διευκολύνω ώστε, όταν το κουνελάκι φτάσει στο καινούργιο του σπίτι, να μην του λείψει τίποτα αλλά και να νιώσει άνετα πολύ γρήγορα.

Τι πρέπει να κάνετε ΠΡΙΝ έρθει το κουνελάκι στο σπίτι:

Πρώτον, θα πρέπει να έχετε αποφασίσει (ίσως κατόπιν συννενοήσεως και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας) που θα τοποθετηθεί το κουβί του κουνελιού. Δηλαδή, σε ποιο δωμάτιο και σε ποιο σημείο αυτού. Το σημείο που θα επιλέξετε δεν θα πρέπει να αλλάξει αργότερα. Πριν πάρετε κάποια απόφαση (που συνήθως είναι αυτή που μας βολεύει), λάβετε υπόψη πως το σημείο που θα επιλέξετε πρέπει να είναι μονίμως:

 1. Σκιερό,
 2. Δροσερό,
 3. Ήσυχο και σχετικά απόμακρο.
 4. Πάντα σε γωνία!

Δεύτερον, θα πρέπει να έχετε ήδη αγοράσει τα απαραίτητα, τα οποία είναι:

 1. Ξηρά Τροφή (Junior),
 2. Σανό – χόρτο,
 3. Πριονίδι,
 4. Μποτίλια νερού (συνήθως διατείθεται με το κλουβί),
 5. Κλουβί, του οποίου τα μεγέθη ποικίλουν, αλλά εγώ σας συνιστώ να αγοράσετε εξαρχής το μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, ώστε να μην χρειαστεί να ξαναγοράσετε όταν το κουνελάκι σας μεγαλώσει. (Την έχω πατήσει.. ξέρω τι σας λέω!  )

Τρίτον, θα πρέπει να έχετε ήδη ετοιμάσει τον χώρο του, δηλαδή:

 1. Nα τον έχετε τακτοποιήσει και καθαρίσει,
 2. Nα έχετε απομακρύνει κάθε αιχμηρό αντικείμενο, καλώδια, κλπ.
 3. Nα έχετε προετοιμάσει το κλουβάκι του με φαγητό, νερό και πριονίδι.

Τι πρέπει να κάνετε ΟΤΑΝ έρθει το κουνελάκι στο σπίτι:

Τίποτε περισσότερο από το να το χαρείτε. Θα το παίρνετε στην αγκαλιά σας, θα το χαϊδεύετε, θα το αφήσετε να αλωνίσει, θα γελάσετε με τα τρελοπηδηματάκια του και, τελοσπάντων… θα το κατσιάσετε για τα καλά! Αλλά μην ανησυχείτε! Θα παρατηρήσετε ότι και το κουνελάκι σας θα είναι ζωηρό και θα δείχνει ευτυχισμένο.

Υπάρχουν όμως κάποιες λεπτομέριες που θα πρέπει να προσέξετε:

 1. Μην αρχίζετε να φωνάζετε (όσο ενθουσιασμένοι κι αν είστε). Τα κουνέλια απεχθάνονται τον θόρυβο.
 2. Αν κάποιος σας ζητήσει να πάρει αγκαλιά το κουνελάκι, βεβαιωθείτε ότι είναι καθιστός κι ότι δε θα το πιάσει με άγαρμπο τρόπο.
 3. Αφήστε το ελεύθερο στο πάτωμα αλλά μην το χάσετε από τα μάτια σας. Να έχετε υπόψη πως, κάθε φορά που θα το αφήνετε να αλωνίζει, θα το έχετε μονίμως έννοια, όπως ένα μικρό παιδί που μόλις άρχισε να περπατάει.
 4. Όταν θα έρθει η ώρα να το βάλετε στο κλουβί, μην κάνετε απότομες κινήσεις και μην επιχειρήσετε να το κυνηγήσετε. Έχετε υπομονή και περιμένετε να έρθει από μόνο του. Μην κάνετε κάτι που να καταστρέψει εξαρχής την εμπιστοσύνη που πρόκειται να αποκτήσει προς εσάς.

 Τι πρέπει να κάνετε ΑΦΟΥ έρθει το κουνελάκι στο σπίτι:

Όταν το βάλετε στο κουβί (εφ’ όσων το έχετε ήδη προετοιμάσει), αφήστε το μόνο του. Πιστέψτε με, το έχει ανάγκη! Όταν το κουνελάκι νιώσει ότι δεν απειλείται ή ότι το παρακολουθούν, θα ηρεμήσει και μετά θα παρατηρήσει προσεχτικά το δωμάτιο.

Ο λόγος που σας τόνισα ότι το κλουβί πρέπει να βρίσκεται σε γωνία είναι ο εξής: όταν το κουνελάκι δεν γνωρίζει ένα μέρος, από ένστικτο, φοβάται πως «θα του την πέσουν από πίσω». Όπως όταν είναι στην άγρια φύση. Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν το πίσω μέρος είναι καλυμένο, το βοηθά να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά πιο γρήγορα.

Επομένως:

 1. Μην κάνετε θόρυβο! Το κουνέλι δεν έχει μάθει ακόμα τους νέους ήχους και τρομοκρατείται εύκολα.
 2. Όποτε πλησιάζετε το κλουβί να μιλάτε πάντοτε χαμηλόφωνα και να κινείστε ήρεμα.
 3. Μην στέκεστε συνέχεια από πάνω του.
 4. Για τις πρώτες μέρες, αποφύγετε να το παίρνετε συνεχώς αγκαλιά ή να το χαϊδεύετε. Δώστε του χρόνο!

  ___________________

  Το κουνελάκι θα αρχίσει να εξοικιώνεται με τον χώρο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, όσο πιο προσεχτικοί είστε μαζί του τόσο πιο γρήγορα θα επιτευχθεί ο στόχος μας. Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι το κουνέλι έχει πραγματικά προσαρμοστεί όταν δεν τραβιέται πια στη γωνία του κλουβιού, καθώς το πλησιάζετε, αλλά αντιθέτως δείχνει περιέργεια. Όταν, κάθε φορά που σας ακούει να πλησιάζετε, σηκώνεται όρθιο σημαίνει ότι σας έχει συνηθίζει και πως πλέον σας αναγνωρίζει. Συγχαρητήρια, λοιπόν!

Σημείωση: Αν το κλουβί που αγοράσατε, έχει μέσα ένα πλαστικό κάλυμμα – δωματιάκι, αφαιρέστε το. Το φοβισμένο κουνέλι θα καταφύγει εκεί μέσα και δεν θα βγαίνει παρά μόνο όταν είναι σίγουρο πως δεν το παρατηρεί κανείς. Κάτι τέτοιο θα επιβράδυνε κατά πολύ την εξοικείωσή του!

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s