About Bunnies.. · New Bunny Member (in the family) ✿

Ελεύθερα κι Ωραία (part 2)..

Ελεύθερα & Ωραία (part 1,2)..

Σε αυτή την ανάρτηση θα απαντήσω στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μου κάνετε. Παρόλο που έχω ήδη αφιερώσει μια ανάρτηση αυτού του θέματος, εφόσον το θέλετε, θα σας την αναλύσω περισσότερο!

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ανάρτηση: Ελεύθερα κι Ωραία (part 1).. 

1η Ερώτηση: Κάθε πότε μπορώ να αφήνω το κουνελάκι μου ελεύθερο;

Απάντηση:

Τα κουνελάκια δεν πρέπει να αισθάνονται αιχμάλωτα και φυλακισμένα. Εφόσον έχει μάθει να κάνει τις ανάγκες του σε μια συγκεκριμένη γωνιά του κλουβιού, μπορεί να αφεθεί ελεύθερο για να αλωνίσει. Όσο περισσότερο χώρο και χρόνο μπορείς να του προσφέρεις, τόσο καλύτερο για εκείνο!

Κανονικά, τα κουνελάκια χρειάζονται το λιγότερο 3-4 ώρες «ελευθερίας». Κι αν δεν το έχετε παρατηρήσει ακόμα, τα κουνέλια ζωηρεύουν κατά το σούρουπο και το χάραμα! Την υπόλοιπη μέρα, απλώς είναι ήσυχα ή κοιμούνται. Συνεπώς, εφόσον είναι εφικτό, μπορείτε να τα αφήνετε ελεύθερα κάθε πρωί και βράδυ, μοιράζοντας τις ώρες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι του ανοίγουμε το κλουβί, το βγάζουμε έξω, κλείνουμε την πόρτα του δωματίου και το αφήνουμε μόνο του. Είναι ΠΟΛΥ επικίνδυνο! Όπως έχω ξαναπεί, τα κουνέλια είναι περίεργα και χώνονται παντού. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάει σε σημείο που ούτε καν έχετε φανταστεί. Επίσης, είναι λαίμαργα και μασουλάνε τα ΠΑΝΤΑ! Το κουνέλι πρέπει πάντα να επιβλέπεται!

Θα σας εξομολογηθώ κάτι:

Το παραπάνω λάθος το είχα κάνει κι εγώ, όταν η Abigail ήταν ακόμα μικρή. Την άφηνα ελεύθερη κι απομακρυνόμουν. Κάποια μέρα πήγα να τραβήξω ένα καλώδιο από την πρίζα και με τίναξε το ρεύμα πολύ δυνατά. Από που κι ως που έχει ανοίξει το καλώδιο; Έπειτα, κατάλαβα: το είχε ροκανίσει η Abi! Κόντεψα να τρελαθώ από τον φόβο μου και την αγωνία μου για το πόσο τυχερό ήταν που γλίτωσε! Θα μπορούσε να ήταν η Abi που τινάχτηκε κι όχι το χέρι μου. Έτσι και πάθαινε κάτι δε θα συγχωρούσα ποτέ τον εαυτό μου. Τι θέλω να σας πω με όλο αυτό;

ΜΗΝ αφήνετε το κουνελάκι σας μοναχό του! Ακόμα κι αν είστε σίγουροι πως δεν υπάρχει κίνδυνος.. πόσο σίγουροι είστε για να ρισκάρετε; Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο τα καλώδια. Μπορεί να καταπιεί κάτι, να τρυπηθεί ή να πηδήξει από μεγάλο ύψος και να χτυπήσει. Οτιδήποτε!

2η Ερώτηση: Δηλαδή, θα μπορούσα να αφήνω το κουνελάκι μου ελεύθερο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο;

Απάντηση:

Αν είστε διατεθειμένοι να είστε από πάνω του 24 ώρες το εικοσιτετράωρο (κυριολεκτικά)! Γίνεται; Δεν γίνεται! Συνεπώς, όταν λείπετε από το σπίτι ή κοιμάστε, το κουνελάκι πρέπει να μπαίνει στο κλουβί του. Όπως προανέφερα: το λιγότερο 4 ώρες, όχι 24!

3η Ερώτηση: Μπορώ να αφήνω το κουνελάκι μου ελεύθερο σε εξωτερικό χώρο;

Απάντηση:

Εξαρτάται από την έννοια του «εξωτερικού χώρου».

Αν κατοικείς σε πόλη:

1. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν το αφήνετε ελεύθερο στο δρόμο – δεν είναι σκύλος ούτε γάτα.

2. Το μπαλκόνι, η βεράντα ή η ταράτσα αποτελούν ιδανικά σημεία, αλλά πάντα με την προϋπόθεση πως είναι καλά περιφραγμένα και προστατευμένα από ήλιο και βροχή. 

3. Δίνετε μεγάλη σημασία στον καιρό. Η πολύ ζέστη και το πολύ κρύο, προκαλούν προβλήματα υγείας στα κουνέλια.

4. Προσοχή στα φυτά.. (βλέπε παρακάτω!)

Αν κατοικείς σε κωμόπολη ή χωριό:

1. Ένα πολύ συνηθισμένο κίνδυνο αποτελούν τα φυτά του κήπου σας! Πολλά από αυτά είναι ακατάλληλα για τα κουνέλια αλλά, δυστυχώς, κανένα κουνέλι δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει και να προφυλαχτεί από μόνο του.

Για πληροφορίες σωστού τρόπου διατροφής ενός κουνελιού, βλ. ανάρτηση: Η Αλφαβήτα της Διατροφής: Τι πρέπει & τι δεν πρέπει να τρώει..

2. Προσοχή στα λιπάσματα με τα οποία ραντίζετε τα φυτά!

3. Κίνδυνο μπορεί να αποτελεί και μια γάτα ή ένας σκύλος!

4. Φυσικά, δεν παραλείπουμε τα νυχτόβια αρπακτικά πουλιά και ζώα. Γι’ αυτό, το κουνέλι πρέπει να μαζεύεται τη νύχτα!

_______________


Ένας ευχάριστος τρόπος για να περάσετε την ώρα με το κουνελάκι, είναι να το απασχολείτε! Τα κουνέλια αγαπούν το μυστήριο, να παίζουν και να απασχολούνται. Ακόμα κι αν απλώς ξαπλώσετε στο πάτωμα, μετά από λίγο θα ανεβεί πάνω σας, θα αρχίσει να χοροπηδάει γύρω σας, να σας γλείφει ή να σας μυρίζει.

Αν δεν βρει κάτι ενδιαφέρον για να απασχοληθεί, θα εφεύρει δικά του παιχνίδια (π.χ. καναπέδες, κουρτίνες, κ.α.). Δεν θέλετε να το κάνει αυτό, σωστά;

Ελπίζω να σας βοήθησα!

Συμβουλή:

Αν δεν είστε διατεθειμένοι (ή η καθημερινότητά σας δεν επιτρέπει) να προσφέρετε την ελευθερία που χρειάζεται ένα κατοικίδιο, τότε μη μπείτε στη διαδικασία να αποκτήσετε κουνέλι ή οποιοδήποτε άλλο ζώο!

2 σκέψεις σχετικά με το “Ελεύθερα κι Ωραία (part 2)..

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s