About Bunnies.. · Grooming ✿

Η Καθαριότητα είναι μισή Αρχοντιά..

Η Καθαριότητα είναι μισή Αρχοντιά..

Tα κουνέλια, από φύση τους, είναι πολύ καθαρά ζώα. Όπως οι γάτες, έτσι κι αυτά, αφιερώνουν πολύ χρόνο στο να καθαρίζουν και να περιποιούνται τη γούνα τους. Κάντε ένα πείραμα: χαϊδέψτε το για λίγο κι έπειτα, απομακρυνθείτε. Θα παρατηρήσετε πως σε λίγο θα αρχίσει να στρώνει τη γούνα του και να καθαρίζεται με μανία.

Συγκεκριμένα, ένα κουνέλι αφιερώνει παραπάνω από τη μισή του μέρα στην περιποίηση της γούνας του.

Αν παρατηρήσετε σχολαστικά, θα δείτε πως οι κινήσεις που κάνει είναι υπόθεση ρουτίνας:

1. πρώτα τρίβουν τη μουσούδα με τα μπροστινά ποδαράκια,

2. μετά καθαρίζουν τα αφτιά, και

3. τέλος, καθαρίζουν τη γούνα τους με τη γλώσσα (κάποιες φορές ξεκινάμε έτσι).

Τα κουνελάκια, όντας έξυπνα ζώα, μαθαίνουν γρήγορα στην καθαριότητα και ξεχωρίζουν εύκολα το σημείο που πρέπει να κάνουν την ανάγκη τους.

Φυσικά, θα πρέπει να τα εκπαιδεύσουμε εμείς, όπως θα κάναμε και σε ένα μικρό παιδί. Είναι όμως πολύ σημαντικό, για την δική σας διευκόλυνση αλλά και του κουνελιού, να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες, ώστε να μην παιδευτείτε άσκοπα ή περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Στόχος μας, λοιπόν, είναι να κάνει την ανάγκη του σε μία συγκεκριμένη γωνιά του κλουβιού του. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι όταν βρίσκεται μέσα στο κλουβί, αλλά όταν είναι ελεύθερο, διότι τότε θα να αναζητήσει κι άλλα μέρη «τουαλέτας».

Επομένως:

1ο Βήμα: Με ένα μικρό φαράσι, συγκεντρώστε τα περιττώματα που σκόρπισε μέσα κι έξω από το κλουβί σε μια συγκεκριμένη γωνιά, στο κλουβί. Καθώς και το πριονίδι που έχει ποτιστεί με ούρα.

2ο Βήμα: Μπορεί να σας φανεί παράξενο αλλά, ΜΗΝ βιαστείτε να καθαρίσετε το κλουβί (τουλάχιστον τον πρώτο καιρό). Αφήστε το κουνελάκι να συνηθίσει το άρωμά του στο συγκεκριμένο σημείο.

3ο Βήμα: Όταν επιχειρήσετε να το καθαρίσετε, να αφήνετε πάντα λίγο από τις προηγούμενα περριτώματα, ώστε να καταλάβει πως εκεί πρέπει να πάει. Το κουνέλια εκπαιδεύονται με την όσφρησή τους.

4ο Βήμα: Τον πρώτο καιρό μην το βγάζετε πολύ συχνά (ή με τις ώρες) έξω από το κλουβί. Αυτό θα επιβραδύνει κατά πολύ την εκπαίδευση. Όσο απομακρύνεται από το κλουβί, χάνει επαφή με το άρωμα και μπερδεύεται ή ξεχνάει.

Με αυτά τα απλά βήματα, το κουνελάκι σας θα μάθει πολύ γρήγορα το σημείο που πρέπει να κάνει την ανάγκη του. Σταδιακά θα περιοριστεί σε αυτό το σημείο κι όποτε βγαίνει από το κλουβί, δεν θα ξεχνά να επιστρέφει όταν νιώσει την ανάγκη. ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν το βγάζετε από το κλουβί, μην αφήνετε τα κάγκελα πάνω στο πλαστικό δάπεδο, εκτός κι αν η πόρτα βρίσκεται στο πλάι. Αν όμως ανοίγει από την οροφή, θα δυσκολέψει το κουνελάκι να μπει μέσα.

Επίσης, μπορεί να διαβάσετε σε κάποια άλλα sites πως υπάρχει μια ειδική «τουλέτα» που τοποθετείται μέσα στο κλουβί. Ειλικρινά, δεν χρειάζεται! Έχω μεγαλώσει οχτώ κουνέλια. Σε κανένα δεν το έχω χρησιμοποιήσει και όλα έχουν μάθει να κάνουν την ανάγκη τους στο σωστό σημείο.

Φυσικά, η καθαριότητα δεν έγκειται μόνο στο θέμα της τουαλέτας (άλλωστε αυτό το θέμα θα το αναλύσουμε κι αργότερα), αλλά και στη γούνα, στα μάτια και στα αφτιά του κουνελιού.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως αν τα μάτια του εκκρίνουν τσίμπλες ή αν η γούνα του φαίνεται βρώμικη ή ξεμαλλιασμένη, σημαίνει πως έχει αρρωστήσει από κάποιο μικρόβιο και θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο!

Πολύ σημαντικό: Δεν πρέπει να τα κάνετε μπάνιο! Αν το έχετε ακούσει ή το έχετε δει σε κάποιο YouTube Video, σας παρακαλώ, μην επηρεάζεστε και μην ξεγελιέστε!

Δε μένουν ακίνητα επειδή απολαμβάνουν αλλά από σύγχυση ή ΣΟΚ!!

Αν χρειαστεί (μόνο στην περίπτωση διάρροιας), θα το καθαρίσετε τοπικά κάτω από τρεχούμενο, χλυαρό νερό και χωρίς μεγάλη πίεση.

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s