About Bunnies.. · Body Language (& Communication) ✿

Η Νοημοσύνη του Κουνελιού..

Η Νοημοσύνη του Κουνελιού..

Ποτέ μην κάνετε το λάθος να υποτιμήσετε την ευφυΐα του κουνελιού σας. Κανένα ζώο δεν έχει επιζήσει, κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών εξέλιξης, με το να είναι «ηλίθιο».

Απλώς, εμείς οι άνθρωποι, όντας αλαζόνες, αποκαλούμε «ηλίθιο» κάθε ζώο, το οποίο εμείς οι ίδιοι χρειαστήκαμε χρόνο για να το κατανοήσουμε και να το εκτιμήσουμε.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε, σχετικά με τη συμπεριφορά των ζώων, είναι ότι αξιολογούμε τη συμπεριφορά τους σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη και τα δικά μας όρια των αποδεκτών συστημάτων απόκρισης.

Αν το καλοσκεφτείτε, πρόκειται για μια άκρως αλαζονική αξιολόγηση από ένα πλάσμα που έχει περάσει το λιγότερο χρόνο πάνω στη Γη, συγκριτικά με τα εκατοντάδες άλλα ζώα και που επιμένει να χαρακτηρίζει ως «κατώτερα».

Επιπλέον, είμαστε τα μόνα πλάσματα που είναι αποφασισμένα να καταστρέψουν τον ίδιο τους τον πλανήτη, από τον οποίο εξαρτάται η επιβίωσή τους. Προς τα που, λοιπόν, θαρρείτε πως στρέφεται το «Βέλος της Κατωτερότητας»;

________________

Το κουνέλι σας, λοιπόν, έχει εξελιχθεί με το ένστικτο να αλληλεπιδρά και να ανταποκρίνεται στο περιβάλλον το οποίο βρίσκεται. Όσο μεγαλύτερη είναι η νοημοσύνη ενός ζώου, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να επιβιώσει, ως είδος, στις αλλαγές ενός περιβάλλοντος. Διότι, πολύ απλά, μπορεί να προσαρμοστεί πιο εύκολα σε αυτό.

Το γεγονός ότι έχετε ένα κουνελάκι που δείχνει υψηλή προσαρμοστικότητα, σημαίνει πως κατέχει τις βασικές εγκεφαλικές ικανότητες που απαιτούνται για την επίτευξη της διασύνδεσης με τις βασικές αρχές της περιβαλλοντικής αλλαγής. Αυτό οφείλεται στο εξαιρετικά προσαρμόσιμο ένστικτό του αλλά και σε κάποιο βαθμό νοημοσύνης.

Διότι, για να προσαρμοστεί ένα κουνέλι στο νέο του περιβάλλον, δεν αρκεί μόνο το ένστικτο. Πειράματα έχουν αποδείξει πως τα κουνέλια έχουν βαθειά νοημοσύνη. Κι όταν η νοημοσύνη συγχωνεύεται με το ένστικτο, επιτυγχάνεται ένα πολύ εντυπωσιακό ζώο.

________________

Όμως, για να καταλάβουμε το κουνέλι μας, θα πρέπει να μάθουμε να του θρέφουμε εκτίμηση, διότι πρόκειται για ένα μοναδικό ζώο. Μπορεί να έχω υπερτιμήσει τον ενθουσιασμό μου για τα κουνέλια και τη νοημοσύνη αυτών αλλά, όταν αποφάσισα να γράψω αυτή την ανάρτηση, έκανα εκτεταμένη έρευνα και σκοπεύω να διαψεύσω όσους ιδιοκτήτες (και μη) επιμένουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη των κουνελιών!

 ________________

Ως «ιδιοκτήτρια» κουνελιών, σας ενθαρρύνω να αφιερώσετε χρόνο και να παρακολουθήσετε προσεκτικά (αλλά και να παίξετε) με το νέο σας κατοικίδιο. Παρακολουθήστε τον τρόπο με τον οποίο «απαντάει» στα πράγματα που κάνετε και σε ό,τι επηρεάζει το περιβάλλον του. Παρατηρήστε πόσο γρήγορα μαθαίνει να προβλέπει τις κινήσεις σας.

Το ένστικτό του κουνελιού είναι σχεδιασμένο για να επιβιώνει σε ένα περιβάλλον, όπου αποτελεί θήραμα αμέτρητων αρπακτικών. Είναι ένα ένστικτο που οδηγεί σε μεγάλες νοητικές δυνάμεις.

Έτσι, το κουνέλι σας θα αντιληφθεί το περιβάλλον του με τον πιο δυνατό, αποτελεσματικό τρόπο. Έπειτα, μαθαίνει να κατανοεί και να προβλέπει κάθε ανεπαίσθητη αλλαγή. Σύντομα, θα παρατηρήσετε και την αλληλεπίδρασή του μαζί σας.

 ________________

Το μυστικό είναι να προσπαθήσουμε να σκεφτούμε σαν κουνέλια. Σας παρακαλώ, μην γελάτε με αυτή τη δήλωση! Αυτό που σας ζητώ είναι να χρησιμοποιήσετε ένα βαθμό ενσυναίσθησης. Σας ζητώ να σταματήσετε να μετράτε την συμπεριφορά του κουνελιού σας με βάση την ανθρώπινη λογική, αλλά να αντιληφθείτε τη δική του. Προσπαθήστε να καταλάβετε με ποιον τρόπο το κουνέλι αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει τη δική σας συμπεριφορά.

Να θυμάστε πάντα ότι έννοιες, όπως: «καλό» ή «κακό«, «σωστό» ή «λάθος«, «αγάπη» ή «μίσος» αποτελούν ανθρώπινες έννοιες και δεν έχουν νόημα στον κόσμο του κουνελιού σας.

Το κουνελάκι σας καταλαβαίνει μόνο μία έννοια, «επιβίωση» και «μη-επιβίωση«.

Επίσης, ζει για 3 βασικές ανάγκες: τροφή, αναπαραγωγή και επιβίωση. Αυτές όμως είναι οι 3 βασικές ανάγκες κάθε ζωντανού οργανισμού πάνω στη Γη.

 ________________

Δυστυχώς, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το κουνέλι είναι ένα ζώο που «αδυνατεί» να εκφράσει τα συναισθήματά του. Ο σκύλος, για παράδειγμα, μπορεί να δείξει πότε φοβάται, νευριάζει ή θέλει στοργή. Αυτό δεν ισχύει! Απλώς επιβάλλει μεγάλη παρατηρητικότητα από μέρους σας

Αν θέλετε να καταλαβαίνετε πότε το κουνελάκι «σας μιλάει», βλ. αναρτήσεις:

Η «Γλώσσα Σώματος» των Κουνελιών (part 1)..

Η «Γλώσσα Σώματος» των Κουνελιών (part 2)..

Η «Γλώσσα Σώματος» των Κουνελιών (part 3)..

________________

Επίσης, έρευνες έχουν δείξει πως τα κουνέλια μπορούν να εκπαιδευτούν πολύ εύκολα. Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, έχουν δημιουργηθεί οργανωμένοι κι επίσημοι αγώνες και καλλιστεία σε πολλά μέρη του κόσμου. Αυτό, φυσικά, δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα στην Ελλάδα. Έχοντας ένα μεζέ για δελέασμα, οι εκπαιδευτές καταφέρνουν να μάθουν ένα κουνελάκι να κάνει διάφορα κόλπα, όπως να πηδάει εμπόδια, να τρυπώνει σε πλαστικά τούνελ, να σκύβει κάτω από μπάρες, κλπ.

Στις δικές μας (πιο προσιτές) ανάγκες, τα κουνέλια:

  • Δένονται μαζί μας και μας εμπιστεύονται πολύ γρήγορα. 
  • Συνηθίζουν και προσαρμόζονται εύκολα στη συγκατοίκηση.
  • Μας αναγνωρίζουν και σηκώνονται στα δυο τους πόδια, όταν μας ακούν να πλησιάζουμε.
  • Μαθαίνουν γρήγορα την καθαριότητα κι εκπαιδεύονται εύκολα στην τουαλέτα.
  • Ακούνε το όνομά τους και αντιδρούνε σε αυτό.
  • Είναι ιδανικά για αγκαλιά (αρκεί να τους τη μάθετε από μικρά).

________________

Βέβαια, κάθε κουνελάκι έχει τη δική του προσωπικότητα και συμπεριφορά. Εμείς οφείλουμε να επιδιώξουμε τη μέγιστη επικοινωνία μαζί του, μέσω της γλώσσας του σώματός τους. Αυτό απαιτεί υπομονή, χρόνο και θέληση. Φυσικά, όλα βασίζονται στη σωστή συμπεριφορά μας!

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s