About Bunnies.. · New Bunny Member (in the family) ✿

Η Σωστή Επιλογή..

Η Σωστή Επιλογή..

Αγάπη, αγωνία, λαχτάρα κι ενθουσιασμός, χαρά αλλά και λίγο φόβος. Αυτά είναι τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν λίγο πριν αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο και τα γνωρίζω καλά. Όμως, μην τα αφήσετε να σας παρασύρουν διότι, ακόμα και η στιγμή που θα επιλέξετε το κουνελάκι σας αποτελεί μέρος της ευθύνης σας προς αυτό.

Έφτασε επιτέλους η στιγμή που αποφάσισες να αποκτήσεις ένα κουνελάκι; Το πλεονέκτημα είναι πως υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία μεγεθών, ρατσών και χρωμάτων που είναι αδύνατον να μη βρεις αυτό που ζητάς.

Επίσης, υπάρχουν πολλά μέρη από τα οποία μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα κουνελάκι.

Σε αυτή την ανάρτηση, λοιπόν, θα αναφερθώ σε δύο θέματα:

  • Που μπορείς να βρεις το κατάλληλο κουνέλι, και
  • Πως να επιλέξεις ένα υγιές κουνέλι.

Που μπορώ να βρω το κατάλληλο κουνέλι;

Αν, έχετε αποφασίσει να αποκτήσετε κουνέλι Νάνο, τότε τα Pet Shops παρέχουν μια μεγάλη ποικιλία. Προτιμήσετε τα επώνυμα και οργανωμένα, όπου συνήθως φέρνουν υγιή ζώα. Ορισμένα από τα οργανωμένα αυτά καταστήματα διαθέτουν και κτηνίατρο. Όμως, μη νομίζετε πως έχουν όλοι οι κτηνίατροι γνώση γύρω από τα οικόσιτα κουνέλια! Κάποιοι προσποιούνται ότι έχουν και το γνωρίζω καλά αυτό! Αν γνωρίζετε κάποιον κτηνίατρο (από άλλο κατοικίδιο ζωάκι σας ή από κάποιο γνωστό σας), σαφώς να τον προτιμήσετε, αλλά πάντα με επιφύλαξη στην αρχή.

Φυσικά, στα Pet Shops μπορείτε να βρείτε και κουνέλια Μεσαίας Ράτσας, καθαρόαιμα και μην, αλλά όχι εκτροφής.

_______________


Αν πάλι έχετε αποφασίσει να αποκτήσετε κουνέλι από μάντρες ή φιλοζωικά σωματεία, μην επαναπαυτείτε στο ότι είναι φιλόζωοι. Όμως, σίγουρα πρόκειται για μια καλή περίπτωση. Στα σωματεία περιμαζεύουν τα εγκαταλελλειμένα ζώα, όπως γάτες και σκύλους. Είναι λίγο δύσκολο να βρείτε κάποιο κουνέλι εκεί, εκτός κι αν το παρέδωσαν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του. Επομένως, μπορεί να είναι μεγαλύτερης ηλικίας και φυσικά μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα να βρεις το μέγεθος, τη ράτσα ή το φύλο που θες.

Όμως, αυτό δεν σας το παρουσιάζω σαν μειονέκτημα. Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να αποκτήσετε ένα ψυχικώς ταλαιπωρημένο ζώο, παρά να αποκτήσετε κάποιο του γούστου σας, λες και είναι διακοσμητικό αντικείμενο.

_______________ 

Αν έχετε σκεφτεί να αποκτήσετε κουνέλι από εκτροφείο, τότε απευθυνθείτε στα πιο οργανωμένα εκτροφεία της Ελλάδας. Το καλό είναι πως θα έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε την ράτσα που θέλετε… σε όλο της το μεγαλείο, αφού μιλάμε πια για κουνέλια εκτροφής. Αυτό που θα πρέπει να ελέγξετε είναι αν έχει τατουάζ στα αυτάκια του. Το τατουάζ στο δεξί αφτί, δηλώνει το εκτροφείο (με ένα συμβολικό γράμμα) και το τατουάζ στο αριστερό, δηλώνει την ηλικία του ζώου (με μήνα και έτος γέννησης).

Να ξέρετε πως δεν πρόκειται για καθόλου κακή περίπτωση κατοικίδιου ζώου! Τα κουνέλια εκτροφής τείνουν να έχουν πιο γερό οργανισμό και είναι πιο ήμερα στη συμπεριφορά τους από τις μικρόσωμες ράτσες.

 _______________

Τέλος, υπάρχουν και οι ιδιώτες. Οι ιδιώτες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: οι γνωστοί μας (συγγενείς, φίλοι, γνωστοί συγγενών και φίλων), οι ιδιώτες μέσω Internet και φυσικά, εκείνοι μέσω τοιχοκολλημένων χαρτιών σε κτηνιατρεία, κολώνες και άλλα σημεία της πόλης.

Φυσικά, υπάρχουν και 2 υποκατηγορίες ιδιωτών: αυτοί που χαρίζουν και αυτοί που πουλάνε.

Είναι δική σας η απόφαση να αποκτήσετε κουνέλι από ιδιώτη. Φυσικά, θεωρείται πλεονέκτημα αν τον γνωρίζεις. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που καταλήγεις να ρισκάρεις; Η δεύτερη καλύτερη επιλογή ιδιωτών είναι εκείνοι των τοιχοκολλημένων χαρτιών. Συνήθως πρόκειται για πιο υπεύθυνους ιδιοκτήτες που κινούνται εκ του ασφαλούς, δηλαδή, πίσω από έναν κτηνίατρο.

Οι ιδιώτες μέσω Internet μπορούν επίσης να αποδειχτούν καλή περίπτωση, αλλά θέλει προσοχή. Να είστε βέβαιοι πως υπάρχει φωτογραφία του κουνελιού.

Στο κάτω μέρος του Blog μπορείτε να βρείτε Ελληνικά Sites Αγγελιών Κατοικίδιων Ζώων..

Στην περίπτωση της «αγοράς» εμένα με βρίσκετε ΚΑΤΑ. Βέβαια, η απόφαση είναι όλη δική σας. Όμως, θεωρώ πως το να πουλάς ή να αγοράζεις ένα ζώο είναι το ίδιο ανέντιμο και βρώμικο όπως και το να πουλάς ή να αγοράζεις ανθρώπους και μωρά!

Προσοχή! Να ξέρετε πως υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να σας κοροϊδέψουν και να καταλήξετε με κουνελάκι εκτροφής, αντί για Νάνο ή Μεσαίας Ράτσας κουνέλι. Αυτό ισχύει, άσχετα με τον τρόπο που θα επιλέξετε να αποκτήσετε το κουνέλι σας. Κάποιες φορές γίνεται ασυνείδητα (διότι, πολύ απλά, δεν ξέρουν) και κάποιες φορές συνειδητά.

Ένα σημάδι που θα σας δείξει ότι πρόκειται πράγματι για Νάνο, είναι τα ιδιαίτερα κοντά αφτιά του. Τα ενήλικα κουνέλια Νάνοι ζυγίζουν 600 – 1500 gr και οι διαστάσεις των αφτιών τους είναι 4,5 – 5,5 cm. Επειδή όμως θα το αποκτήσετε μωρό, δε θα μπορείτε να καταλάβετε εύκολα αν ο αρμόδιος σας λέει την αλήθεια. Αυτό που πρέπει να ρωτήσετε (χωρίς να του δείξετε ότι ξέρετε) είναι την ηλικία του μωρού κουνελιού. Η ηλικία και το μέγεθος των αφτιών θα σας πουν ξεκάθαρα αν το κουνελάκι είναι Νάνος ή όχι.

Πως να επιλέξω ένα υγιές κουνέλι;

Το δεύτερο θέμα είναι ιδιαίτερο σημαντικό. Βλέπετε, άσχετα με το πόσες αναρτήσεις ανεβάζω και πόσοι από εσάς τις διαβάζετε ή πόσο πολύ προσέχετε και περιποιήστε το κουνέλι σας, αν το κουνελάκι είναι εξαρχής άρρωστο, τότε η όλη κατάσταση θεωρείται απλώς καταδικασμένη. Κύριος στόχος αυτής της ανάρτησης, λοιπόν, είναι να μάθετε πως να αποφύγετε την επιλογή ενός άρρωστου κουνελιού.

Φυσικά, αν με είχατε μπροστά σας, πολλοί θα με ρωτούσατε: «Γιατί να μην πάρω εγώ το άρρωστο κουνέλι ώστε να το περιποιηθώ και να το «σώσω» αφού το πθανότερο είναι να μην το πάρει κανείς;«

Η απάντησή μου είναι: Κανείς δε σας λέει να μην το αποκτήσετε! Και, πράγματι, θα είναι μια πολύ γενναία πράξη. Αλλά, πόσο σίγουροι είστε για τον εαυτό σας και για τη γνώση σας πάνω στα κουνέλια; Ακόμα κι αν πληρώσετε αδρά ένα καλό κτηνίατρο, ποτέ δεν θα μπορείτε να είστε απολύτως σίγουροι πως το κουνελάκι περιθάλπηκε πλήρως. Διότι, υπάρχουν πολλών ειδών ασθένειες που μεταφέρονται από τη μάνα στο μωρό, όταν αυτό ακόμα βρίσκεται στη κοιλιά της.

Κι αν, λοιπόν, το κουνελάκι σας πάθει κάτι, ποιος θα νιώσει τύψεις; Εμείς φυσικά!

Μην με παρεξηγείτε, δεν εννοώ να κάνουμε τα στραβά μάτια και να αδιαφορήσουμε! Δεν είναι θέμα φιλοζωίας. Είναι θέμα λογικής, γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν έχουμε εμείς την ευθύνη της περίθαλψης ενός ζώου, αλλά εκείνοι που αναλαμβάνουν να το πουλάνε ή να το δωρίζουν ή να το χαρίζουν. Και θα σας εξηγήσω γιατί.

Τα κουνελάκια δεν πρέπει να αποχωρίζονται τη μάνα τους πριν τις πρώτες 6 εβδομάδες της ζωής τους. Όμως, με την προοπτική να παρουσιαστούν ως κουνέλια Νάνοι (γιατί αυτό «πουλάει»!) οι «υπεύθυνοι» τα βγάζουν στο εμπόριο νωρίτερα. Άλλωστε, όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο αξιαγάπητα δείχνουν, σωστά;

Φυσικά, αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις στο ζώο. Μην σας ξεγελάει το γεγονός πως δείχνει ένα κανονικό και «σχηματισμένο» κουνελάκι, με πλήρη γούνα. Η υγεία του θεωρείται ακόμα υπερβολικά ευαίσθητη, μιας και δεν πληρεί την απαιτούμενη ποσότητα μητρικού γάλατος. Έτσι, είναι σχεδόν καταδικασμένο! Κι αν το πάρετε, στα χέρια σας! 

_______________

Πριν αποφασίσετε σε ποιο κουνελάκι θα καταλήξετε, πρέπει να παρατηρήσετε όλα τα κουνέλια με προσοχή! Μην επηρεαστείτε από την όμορφη εμφάνισή του! Θα ήταν μεγάλο λάθος να θέσουμε την εμφάνιση κάθε ζώου ως κύριο κριτήριο. Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για τους ανθρώπους, σωστά;

Αν θέλετε, μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον αρμόδιο αλλά, επειδή δεν είναι όλοι υπεύθυνοι ή γνώστες, καλό θα είναι να ξέρετε κάποια βασικά πράγματα. Έτσι, θα πρέπει να αφιερώστε λίγο χρόνο πάνω από τα κουνέλια, παρατηρώντας τα σχολαστικά.

Τι ακριβώς πρέπει να παρατηρήσετε:

  • Την συμπεριφορά του: το κουνέλι θα πρέπει να είναι ζωηρό, να τρέφεται καλά και να δείχνει ενδιαφέρον ή περιέργεια. Τα κουνέλια που κάθονται απομονωμένα ή δείχνουν συνήθως είναι άρρωστα.
  • Την όψη του: η γούνα θα πρέπει να είναι καθαρή, γυαλιστερή και χωρίς «μπαλώματα». Δεν θα πρέπει να είναι βρώμικη, αναμαλλιασμένη ή να έχει ακαθαρσίες, στο κάτω μέρος της. Επίσης, τα μάτια του θα πρέπει να είναι καθαρά και λαμπερά, χωρίς τσίμπλες και εκκρίσεις. Εκκρίσεις δεν θα πρέπει να έχει και η μύτη. Τέλος, προσέξτε τα αφτιά του. Θα πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς κρούστες ή κοκκινίλες.

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s