About Bunnies.. · Body Language (& Communication) ✿

Το κουνέλι μου με δάγκωσε! Γιατί;

Το Κουνέλι μου με δάγκωσε! Γιατί;

Πλησίασε το δάχτυλό σου αν τολμάς!

Κάθε παλιός και νέος ιδιοκτήτης κουνελιού ξέρει να σου πει τι σημαίνει το δάγκωμα ενός κουνελιού… Διόρθωση: ξέρει πόσο πονάει! 

Άουτς!

Τα κουνέλια μπορεί να μας δαγκώσουν για πολλούς λόγους. Όμως, η σωστή ερώτηση δεν είναι γιατί μας δάγκωσε αλλά τι κάναμε και μας δάγκωσε.

Όπως με τους ανθρώπους, έτσι και με το κατοικίδιό μας, η Επικοινωνία και η Συμπεριφορά είναι αλληλεπιδρώμενες έννοιες. Υπάρχει η λεγόμενη Δράση – Αντίδραση.

Δηλαδή, όταν δεν περνάς πολύ ώρα με το κουνέλι σου, είναι λογικό να μη μάθεις αυτά που το ενοχλούν ή δεν του αρέσουν. Όπως, αντίστοιχα κι εκείνο: όταν δεν σε έχει συνηθίσει γύρω του, κάθε ενέργειά σου τη βλέπει με καχυποψία κι επιφύλαξη. Μόλις νιώσει, λοιπόν, πως απειλείται… δαγκώνει!

Παρόλο αυτά, το δάγκωμα του κουνελιού δεν είναι πάντα ίδιο. Επίσης, δεν συμβαίνει πάντα με τον ίδιο σκοπό και για τον ίδιο λόγο. Ας το μελετήσουμε:

Αν σας δαγκώσει απαλά, ενώ το κρατάτε αγκαλιά, σημαίνει πως θέλει να το αφήσετε.

Αν σας δαγκώσει, ενώ απλώσατε το χέρι σας για να το χαϊδέψετε στο κεφάλι, δείχνει αυτοάμυνα. Αποτελεί συχνό φαινόμενο στην αρχή. Τα κουνέλια δεν βλέπουν μπροστά από τη μύτη τους. Γι’ αυτό αποφεύγετε να απλώνετε το χέρι σας μπροστά του. Μιλήστε του ήρεμα και στη συνέχεια, πλησιάστε το χέρι σας προς τη ράχη του, ώστε να μπορεί να το βλέπει. Επαναλάβετε μέχρι να μάθει το άρωμά σας και να συνηθίσει στην ενέργεια αυτή.

Αν το εμποδίζετε ή το στριμώξετε, θα σας δαγκώσει απαλά για να του ανοίξετε το δρόμο.

Αν όμως το στριμώξετε με απειλητική διάθεση (π.χ. μετά από κυνηγητό για να το βάλετε στο κλουβί), θα δαγκώσει δυνατά!

Το απαλό δάγκωμα είναι ένδειξη αγάπης και φιλίας. Άλλωστε, έτσι κάνουν και μεταξύ τους. Το κακό είναι ότι δεν καταλαβαίνουν πως εμείς δεν έχουμε στρώσεις γούνας σαν αυτά και πως μας πονάει!

 

Επίσης, ένας άλλος λόγος δαγκώματος είναι ο εξής:

Έχω μια γνωστή που, κάθε πρωί, πριν φύγει ο σύζυγός της για τη δουλειά, τον ξεπροβόδιζε μέχρι την πόρτα και τον φιλούσε. Το κουνελάκι τους, λοιπόν, κάθε πρωί, έτρεχε και της δάγκωνε το πόδι. Ο λόγος ήταν πως, επειδή είχε αναγνωρίσει τον σύζυγο ως αφεντικό κι όχι εκείνη, κάθε φορά που εκείνος έδινε σημασία στην σύζυγό του, τη δάγκωνε από ζήλια. Αν θέλετε, πιστέψτε το!

_______________

Όπως προανέφερα, λοιπόν, αν σας συμπεριφερθεί με αυτό τον τρόπο, τότε σημαίνει πως κάτι κάνατε λάθος. Κάτι που δεν του άρεσε, το φόβησε ή απλώς το ενόχλησε. ΜΗΝ κάνετε το λάθος, πάνω στον πόνο και στα νεύρα σας, να το χτυπήσετε! Επίσης, ΜΗΝ επιχειρήσετε να το ηρεμίσετε εκείνη τη στιγμή με χάδια. Είναι προφανές πως δεν θέλει. Οπότε, απομακρυνθείτε προς στιγμήν και αφήστε το να ηρεμίσει. Πλησιάστε πάλι μετά από λίγη ώρα.

TIP: Ένας άτυπος τρόπος αντιμετώπισης του δαγκώματος είναι ο εξής: Την ώρα που θα σας «επιτεθεί» βαρέστε μπροστά του τη γροθιά σας το πάτωμα. Με αυτό τον τρόπο δείχνετε την επιβολή σας και το κουνελάκι κάνει πίσω. Προσέχτε να μην το χτυπήσετε όμως!

_______________

Τα κουνέλια επιτίθενται με τα δόντια και τα νύχια τους. Αυτό είναι μέρος της Φύσης τους, όπως το άλογο κλοτσάει και το φίδι κουλουριάζεται και πηδάει. Είναι ένας τρόπος υπεράσπισης και αυτοπροστασίας. 

Κανένα ζώο δεν γεννήθηκε έχοντας τον άνθρωπο εχθρό.

Η συμπεριφορά του κουνελιού σου πηγάζει από την συμπεριφορά σου. Αν το δάγκωμα του κουνελιού σου είναι πολύ συχνό φαινόμενο, τότε του συμπεριφέρεσε με λάθος τρόπο. Παρατήρησε το κουνελάκι σου.

Η Γλώσσα Σώματος των κουνελιών θεωρείται καθρέπτης της συμπεριφοράς σου απέναντί του. Δες που δείχνει να ενοχλείται ή να φοβάται περισσότερο. Σκέψου τι λάθος έχεις κάνει μαζί του στο παρελθόν και προσπάθησε να κερδίσεις την χαμένη του εμπιστοσύνη. Η Γλώσσα Σώματος είναι τόσο ευδιάκριτη που μπορεί να την καταλάβει κι ένας αρχάριος. 

Φυσικά, μην περιμένεις να σου επιτεθεί για να καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά…

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Το κουνέλι μου με δάγκωσε! Γιατί;

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s