About Bunnies.. · Body Language (& Communication) ✿

Η «Γλώσσα Σώματος» των Κουνελιών (part 2)..

Η Γλώσσα Σώματος των Κουνελιών (part 1,2,3,4)..

Μιας και τα κουνέλια αδυνατούν να μας μιλήσουν, είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι ανάγκη έχουν ή πως αισθάνονται. Παρόλο αυτά, υπάρχει τρόπος επικοινωνίας. Τα κουνέλια μας μιλούν με τη «Γλώσσα Σώματος». Το θέμα είναι αν εμείς μπορούμε να την καταλάβουμε.

Τι θέλει να μου πει, όταν:

 1. Χτυπάει δυνατά τα πίσω του πόδια;

Νευρικότητα. Κάτι τo ανησυχεί. Μπορεί να οφείλεται σε περίεργο άρωμα, στην αλλαγή περιβάλλοντος, όταν τρομάξει ή όταν νιώσει πως απειλείται ή κινδυνεύει. Θα παρατηρήσετε πως τα μάτια του είναι ορθάνοιχτα και τα αφτιά του σηκωμένα ψηλά.

 1. Κάνει κύκλους γύρω από τα πόδια μου;

Μπορεί να σημαίνει ότι επιζητεί την προσοχή σας ή ότι σας προστατεύει (το κάνουν και οι σκύλοι).

 1. Τρίβει το πηγούνι του;

Είναι μια συνήθεια που συναντάται κυρίως στα αρσενικά κουνέλια. Κάτω από το πηγούνι τους υπάρχουν αδένες που, καθώς τους τρίβουν σε διάφορα σημεία, ουσιαστικά «μαρκάρουν» την περιοχή τους. Θα το δείτε να τρίβει την ποτίστρα, το κλουβί, το πιατάκι τροφής, ακόμα κι εσάς. Ό,τι «μαρκάρει» αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης κι ότι του ανήκει.

 1. Τρώει τις ακαθαρσίες του;

Μην φρικάρετε! Δεν τρώει όλες τις ακαθαρσίες του. Απλώς, κάποιες συγκεκριμένες (πιο μαλακές και γυαλιστερές) που περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο κι άλλες θρεπτικές ουσίες, που δύσκολα λαμβάνονται από την τροφή τους. Είναι για το καλό τους, αλήθεια!

 1. Χαμηλώνει το κεφαλάκι του;

Μπορεί να σημαίνει φόβος. Είναι στη Φύση των κουνελιών να χαμηλώνουν, για να μην γίνονται ορατά στον εχθρό. Άλλος λόγος μπορεί να οφείλεται στο ότι δέχεται τα χάδια σας. Σε αυτή τη στάση, η θέση των αφτιών είναι χαρακτηριστική: είναι κολλημένα μεταξύ τους και πίσω στο σβέρκο του.

 1. Σηκώνεται στα δυο του ποδαράκια;

Όταν τον κάνουν την ώρα που πλησιάζετε το κλουβί, σημαίνει ότι σας αναγνωρίζει. Κάποιες φορές το κάνουν για να παρατηρήσουν τον χώρο που τους περιβάλει. Άλλος λόγος είναι η εντόπιση κάποιου κινδύνου. Μπορεί να το κάνει αν ακούσει κάποιον περίεργο ήχο, δηλαδή από περιέργεια.

 1. Χοροπηδάει σαν τρελό;

Σημαίνει χαρά, χαρά, χαρά! Να χαίρεστε να το βλέπετε όταν το κάνει αυτό. Συνήθως, η ταχύτητα των αλμάτων είναι μεγάλη και συνοδεύεται από τίναγμα γοφών, πίσω ποδιών και κεφαλιού. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να το βλέπετε ευτυχισμένο, σωστά;

 1. Στριμώχνεται στις γωνίες;

Φόβος, ανασφάλεια. Είναι στη Φύση τους να φοβούνται τον αιφνιδιασμό. Όπως έχω προαναφέρει, είναι καλό (κυρίως όταν το κουνελάκι είναι νεοφερμένο) να τοποθετείτε το κλουβί του σε κάποια άκρη του δωματίου, όπου η μία του πλευρά να καλύπτεται από τοίχο. Έτσι, αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια.

 1. Γρυλίζει;

Απειλή. Μακριά από κουνέλι που γρυλίζει, γιατί προειδοποιεί την επίθεση. Συνήθως, επιτίθεται με δάγκωμα ή γρατσούνισμα. Προφανώς δεν του αρέσει κάτι που του κάνετε. Μην του το ξανακάνετε! Σταματήστε αμέσως και απομακρυνθείτε. Αφήστε το να ηρεμήσει.

 1. Τσιρίζει;

Είναι πολύ σπάνιο να ακούσετε ένα κουνέλι να τσιρίζει. Ο ήχος είναι ψιλός και οξύς. Αν ποτέ το ακούσετε, να στενοχωρηθείτε πολύ! Σημαίνει υπερβολικός πόνος ή φόβος. Σε κανένα κουνελάκι δεν αξίζει κάτι τέτοιο!

 1. Με δαγκώνει;

Τα κουνελάκια δεν δαγκώνουν μόνο όταν επιτίθενται. Μπορεί να σας δαγκώσει απαλά όταν του κλείνετε τον δρόμο ή για να σας τραβήξει τη προσοχή.

Άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι το κουράσατε (π.χ. με την αγκαλιά) ή όταν το ψιλοενοχλεί κάτι που του κάνετε και θέλει να φύγει. Όμως, ένα δυνατό δάγκωμα μπορεί να σημαίνει επίθεση, αυτοάμυνα ή ακόμα και παιχνίδι. Το κακό είναι πως τα κουνέλια, ανεξάρτητα από τον λόγο που δαγκώνουν, αδυνατούν να καταλάβουν πως μας πονάνε. Σε καμιά περίπτωση μην του κακιώσετε!

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ανάρτηση: Το Κουνέλι μου με δάγκωσε! Γιατί;

 1. Τρίζει τα δοντάκια του;

Όταν το κουνέλι τρίζει τα δόντια του απαλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αποτελεί μια μηχανική κίνηση ή μια συνήθεια όλων των κουνελιών, όπως και η χαρακτηριστική κίνηση της μύτης τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν παρατηρήσετε έντονο τρίξιμο των δοντιών, σημαίνει πόνος. Συνήθως, τα μάτια του είναι μισόκλειστα. Είναι μια λεπτομέρεια που σας δείχνει πως το κουνέλι σας υποφέρει από κάτι. Επισκεφτείτε τον κτηνίατρο!

 1. «Καβαλάει»;

Είναι χαρακτηριστικό των αρσενικών κουνελιών. Αν οι «προτιμήσεις» του είναι τα λούτρινα, παντόφλες, τα πόδια ή τα χέρια μας, σημαίνει πως το κουνελάκι ωρίμασε και θα πρέπει να ζευγαρώσει. Όταν όμως δείτε αρσενικό κουνέλι να «καβαλάει» ένα άλλο αρσενικό, σημαίνει ότι υποδηλώνει την κυριαρχία του σε κοινό χώρο. Καμιά φορά γίνεται και ως παιχνίδι.

Αυτή η κίνηση μπορεί να παρουσιαστεί και μεταξύ θηλυκών κουνελιών.

 1. Σπρώχνει με τη μυτούλα του;

Περιέργεια ή παιχνίδι. Τα κουνέλια, μόλις εντοπίσουν κάτι παράξενο ή καινούργιο στο χώρο τους, το πλησιάζουν δισταχτικά, με σκυμμένο κεφάλι και με τα αυτιά τους μπροστά. Είναι μια στάση ετοιμότητας σε περίπτωση κινδύνου. Επειδή δεν βλέπουν καθαρά μπροστά, λόγω της θέσης των ματιών τους, χρησιμοποιούν τη μύτη τους για να το εξερευνήσουν. Μυρίζουν το άγνωστο αντικείμενο ή το σπρώχνουν.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήσεις:

Η «Γλώσσα Σώματος» των Κουνελιών (part 1)..

Η «Γλώσσα Σώματος» των Κουνελιών (part 3)..

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s