About Bunnies.. · Body Language (& Communication) ✿

Η «Γλώσσα Σώματος» των Κουνελιών (part 3)..

Η Γλώσσα Σώματος των Κουνελιών (part 1,2,3,4)..

Τα κουνέλια δεν είναι τόσο εκφραστικά, όπως για παράδειγμα η γάτα ή ο σκύλος. Όμως, εάν φοβηθούν πολύ ή νιώσουν μεγάλο πόνο, θα ακούσετε τις δυνατές, ψιλές κραυγές τους. Αν θελήσουν να επιτεθούν, ίσως ακούσετε το γρύλισμά τους, αλλιώς… θα νιώσετε κατευθείαν τα δοντάκια τους!

Η γλώσσα του σώματος των κουνελιών αποτελεί ένα σύνολο ορισμένων κινήσεων που μπορεί να σας φανούν λίγο περίεργες, το κουνέλι σας όμως θα θέλει κάτι να σας πει ή μπορεί να νιώθει κάτι. Το τί ακριβώς, θα το δούμε ευθείς αμέσως:

 1. Όταν κάνει κύκλους γύρω από τα πόδια σας, σημαίνει ότι σας προστατεύει ή ότι αναζητά την προσοχή σας και θέλει χάδια. Επίσης, με αυτό τον τρόπο, σας δείχνει πόσο καλά νιώθει απέναντί σας και πόσο σας συμπαθεί.
 2. Όταν τα μάτια του είναι ορθάνοιχτα, τα αυτιά του σηκωμένα ψηλά και χτυπάει τα πίσω πόδια του με δύναμη, τότε νιώθει νευρικότητα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλαγή περιβάλλοντος, σε κάτι που το τρόμαξε, σε ένα περίεργο και έντονο άρωμα που το ενοχλεί ή ακόμα και όταν νιώθει απειλή.
 3. Αν όποτε πλησιάζετε το κλουβί σηκώνεται στα δυο του πόδια, σημαίνει πως σας αναγνωρίζει. Επίσης, στέκεται στα πίσω του πόδια όταν παρατηρεί τον περιβάλλοντα χώρο, όταν ακούσει κάποιον ασυνήθιστο ήχο ή για να εντοπίσει κάποιον πιθανό κίνδυνο.
 4. Αν το δείτε να χαμηλώνει το κεφάλι του ενώ τα αυτιά του είναι κολλημένα στο σβέρκο του, σημαίνει ότι νιώθει φόβο και κρύβεται για να προστατευτεί ή ότι περιμένει υπομονετικά για να το χαϊδέψετε.
 5. Τα κουνέλια, κάτω από το πηγούνι τους, έχουν αδένες τους οποίους τρίβουν πάνω σε αντικείμενα ή σε κάποιες γωνίες. Είναι ένας τρόπος να μαρκάρουν την περιοχή τους. Αυτή η συμπεριφορά συναντάται κυρίως στα αρσενικά κουνέλια, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και στα θηλυκά. Αν δείτε λοιπόν το κουνέλι σας να τρίβει το πηγούνι του στο κλουβί του ή ακόμα και πάνω σας, σημαίνει ότι μαρκάρει την περιοχή του. Και ό,τι έχει μαρκάρει, απλά είναι δικό του! Ένας άλλος τρόπος, με τον οποίο τα κουνέλια μαρκάρουν την περιοχή τους, είναι με τα περιττώματά τους.
 6. Αν το κουνέλι σας στριμώχνεται στις γωνίες, σημαίνει ότι νιώθει ανασφάλεια και φόβο. Τα γωνιακά σημεία του προσφέρουν ασφάλεια, αφού νιώθει πως κανείς δεν θα τα αιφνιδιάσει από πίσω. Για θέμα ψυχολογίας και μόνο, το κλουβί του κουνελιού θα πρέπει να τοποθετείται πάντα σε γωνία ή να καλύπτουμε τη μια του πλευρά με τοίχο.
 7. Όταν ακούσετε το κουνέλι σας να γρυλίζει, απομακρυνθείτε άμεσα. Αποτελεί προειδοποίηση επίθεσης! Είτε θα σας δαγκώσει είτε θα σας γρατζουνίσει. Προφανώς, αυτό που μόλις του κάνατε, το ενοχλεί ή το φοβίζει και προσπαθεί να αμυνθεί.
 8. Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, το κουνέλι μπορεί να βγάλει ένα πολύ ψιλό και οξύ τσίριγμα. Αυτό σημαίνει ότι πονάει πάρα πολύ ή ότι φοβάται υπερβολικά. Θα πρέπει να δράστε ανάλογα!
 9. Όταν βλέπετε το κουνέλι σας να χοροπηδάει σαν τρελό, σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενο και ευτυχισμένο!
 10. Αν σας δαγκώσει απαλά, σημαίνει πως θέλει να τραβήξει την προσοχή σας ή να εμποδίζει κάποια πράξη σας όπως, για παράδειγμα, όταν του κόβετε τα νύχια. Αν σας δαγκώσει με περισσότερη δύναμη, μπορεί να σημαίνει και επίθεση. Δυστυχώς, τα κουνέλια δεν μπορούν να καταλάβουν πως το δάγκωμά τους πονάει. Για να το αποτρέψετε, χτυπήστε το πάτωμα με την γροθιά σας, ακριβώς μπροστά του. Είναι ένας καλός τρόπος επιβολής.
 11. Το απαλό τρίξιμο των δοντιών είναι μια φυσιολογική συνήθεια και δεν θα πρέπει να σας προβληματίσει. Αν το τρίξιμο είναι έντονο, σημαίνει πως πονάει. Επιβάλλεται να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο!
 12. Αν δείτε το κουνέλι σας να σπρώχνει με την μύτη του, σημαίνει ότι είναι περίεργο και ότι κάνει εξερεύνηση στον χώρο. Επειδή τα μάτια τους είναι τοποθετημένα στις άκρες του κεφαλιού τους, δυσκολεύονται να δουν αυτό που βρίσκεται ακριβώς μπροστά τους. Έτσι, το σπρώχνουν με την μύτη τους για να το περιεργαστούν καλύτερα.
 13. Τέλος, αν παρατηρήσετε το αρσενικό κουνέλι σας να «καβαλάει» λούτρινα, παντόφλες κτλ, σημαίνει πως θέλει να ζευγαρώσει. Αυτή την κίνηση, όμως, μπορεί να παρατηρηθεί και από τα θηλυκά ή σε αρσενικά προς άλλα αρσενικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σημαίνει ότι επιβάλουν την κυριαρχία τους στο άλλο κουνέλι (ιδιαίτερα όταν μοιράζονται τον ίδιο χώρο) ή απλά παίζουν μεταξύ τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήσεις:

Η «Γλώσσα Σώματος» των Κουνελιών (part 1)..

Η «Γλώσσα Σώματος» των Κουνελιών (part 2)..

Πηγή: http://www.katoikidio.gr/

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s