About Bunnies.. · New Bunny Member (in the family) ✿

Το Ιδανικό Μέγεθος στο Κλουβί..

Το Ιδανικό Μέγεθος στο Κλουβί..

Γενικώς, με μια φράση, η «φιλοσοφία» έχει ως εξής: Όσο πιο μεγάλο είναι το κλουβί τόσο πιο ιδανικό θεωρείται για το κουνέλι σας.

Αλλά, η αλήθεια είναι μία: Τα κουνέλια δεν είναι ζώα που μπορούν να ζουν μόνιμα μέσα σε ένα κλουβί, όσο ευρύχωρο κι αν είναι! 

Υπάρχουν 2 λόγοι που δημιούργησα αυτή την ανάρτηση:

1. Στόχος μου είναι να σας δώσω ακριβείς οδηγίες για τα μεγέθη των κλουβιών.

2. Είναι μια ανάρτηση που μπορεί να καθοδηγήσει ένα νέο ιδιοκτήτη κουνελιού, να αγοράσει εξαρχής το ιδανικό κλουβί, χωρίς να δώσει πολλά χρήματα για αυτό. Άλλωστε, όπως έχω προαναφέρει, τα κουνέλια δεν είναι από τα κατοικίδια που απαιτούν πολλά έξοδα. Επομένως, αν έχετε αποφασίσει να ξοδεύσετε ένα ορισμένο χρηματικό ποσό, αφιερώστε το άφοβα στην αγορά ενός σωστού κλουβιού.

3. Την έχω πατήσει πολλές φορές κι άργησα να συνειδητοποιήσω το λάθος μου!

Τι έκανα: αγόραζα κλουβιά σύμφωνα με το χρώμα κι όχι με το μέγεθος. Έτσι, τα κλουβιά ήταν όμορφα εμφανισιακώς αλλά μικρά για το μέγεθος του νέου κουνελιού μου. Φυσικά, όταν το κουνελάκι μεγάλωνε, έπρεπε να αγοράσω άλλο κλουβί με καινούργιες διαστάσεις.

Τι έπρεπε να κάνω: να μην παρασυρθώ από τα χρώματα ή το design και να αγοράσω ένα μεγάλο κλουβί εξαρχής. Έτσι θα γλίτωνα τόσο χρήματα όσο και την ταλαιπωρία των κουνελιών μου.

Δεν θα ήθελα, λοιπόν, να επαναλάβει κανείς άλλος αυτό το λάθος!

_______________

Οι διαστάσεις που αναλύω παρακάτω, είναι οι ελάχιστες που απαιτούνται για το σωστό μέγεθος ενός κλουβιού. Φυσικά, βασίζονται στις ράτσες κουνελιών, ανάλογα με το μέγεθος και βάρος τους:

  • Ράτσες Νάνοι: 60-80 εκ. Μήκος, 80 εκ. Πλάτος, 50 εκ. Ύψος.
  • Ράτσες Μεσαίες: 80-90 εκ. Μήκος, 80 εκ. Πλάτος, 55-60 εκ. Ύψος.
  • Ράτσες Μεγάλες: 100-120 εκ. Μήκος, 80 εκ. Πλάτος, 60-80 εκ. Ύψος.

_______________

Τα κλουβιά των κουνελιών πρέπει να είναι ευρύχωρα, διότι το κουνέλι δεν πρέπει να αισθάνεται αιχμάλωτο. Επομένως, το κλουβί πρέπει να είναι 5 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθός του. Κι όταν λέω μέγεθος, εννοώ το τελικό του ως ενήλικο κουνέλι πια.

Είναι ένα καλό μέγεθος στο οποίο θα χωράνε:

– το μπολ του φαγητού του,

– το άχυρο,

– το νερό, και

– extra χώρο, όπου θα μπορεί να απλώνεται.

Επίσης, κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε είναι το ύψος του κλουβιού: ένα κουνέλι θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να σταθεί ή να σηκωθεί στα δυο του πόδια.

TIPS:

Φυσικά, αν θέλετε να κερδίσετε extra χώρο, μπορείτε να αντικαταστήσετε κάποια από τα παραπάνω με πιο έξυπνους τρόπους:

1. Το μπολ του φαγητού μπορεί να παραλειφθεί. Κατά τη γνώμη μου, είναι πιο ωραίο να ρίχνετε την τροφή χύμα, πάνω στο πριονίδι. Συνδυάζει φαγητό και παιχνίδι μαζί!

2. Το μπολ του νερού μπορεί επίσης να παραλειφθεί. Πλέον, τα καινούργια κλουβιά, διαθέτουν ειδικές ποτίστρες (ή μποτίλιες) που κουμπώνουν πάνω στα κάγκελα. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι πολλά κουνελάκια αποκτούν τη συνήθεια να κάθονται μέσα στο νερό και αρρωσταίνουν άσχημα!

3. Το χόρτο μπορεί να μπει σε μια γωνιά ή να τοποθετηθεί σε μια ειδική θήκη, που συνήθως δίνεται μαζί με το κλουβί.

4. Από την άλλη, η κρυψώνα δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Όπως έχω προαναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση, ΜΗΝ βάζετε κρυψώνα ιδιαίτερα όταν το κουνελάκι σας είναι νέο μέλος. Το αποτέλεσμα θα έχει ως εξής: Θα μάθει να ζει και να κρύβεται εκεί μέσα, διότι θα το δει σαν καταφύγιο και θα δυσκολευτεί να «ανοιχτεί». Πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση εγκυμοσύνης, αν και υπάρχουν πιο κατάλληλες για αυτή την περίπτωση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε καμιά περίπτωση μην βάζετε συρμάτινο πάτωμα στο κλουβί!

Το ξέρω πως έχετε δει πολλούς να το κάνουν όμως, αν θέλετε, ακούστε με: το συρμάτινο πάτωμα είναι πάρα πολύ σκληρό και επώδυνο για τις πατούσες τους. Εκεί που θα δείτε συρμάτινο πάτωμα σε κλουβιά είναι στα εκτροφεία, όπου δεν τους ενδιαφέρει το κουνέλι ως κατοικίδιο, αν καταλαβαίνετε..

Αν, παρόλο αυτά υπάρξει ανάγκη και πρέπει να χρησιμοποιηθεί κλουβί με συρμάτινο πάτωμα, φροντίστε να το έχετε καλύψει με πλατιές, ξύλινες σανίδες.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ανάρτηση: Ένα Ευχάριστο Κλουβάκι..

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Το Ιδανικό Μέγεθος στο Κλουβί..

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s