About Bunnies.. · New Bunny Member (in the family) ✿

Ένα Ευχάριστο Κλουβάκι..

Ένα Ευχάριστο Κλουβάκι..

Η συγκεκριμένη ανάρτηση αφιερώνεται σε ένα θέμα που ίσως αποτελεί την πιο σημαντική αγορά που θα κάνετε για το κουνελάκι σας.

Τα κουνέλια, ως γνωστόν, δεν απαιτούν πολλά έξοδα ως κατοικίδια. Παρόλο αυτά, το κλουβί πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια σημαντική αγορά αφού αποτελεί το «δωμάτιο» του κουνελιού σας.

Έτσι, ένα κλουβί θα πρέπει να χαρίζει μια ευχάριστη γωνιά κι ένα κατάλληλο περιβάλλον, ώστε το κουνέλι σας να νιώθει πως βρίσκεται σε έναν ευχάριστο χώρο.

Η διαμόρφωση του κλουβιού θα πρέπει να είναι μελετημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε το κατοικίδιο να το βλέπει σαν φωλιά. Είναι πολύ σημαντικό, όταν βρίσκεται μέσα στο κλουβί, να αισθάνεται ασφαλές και ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες του ερχομού του. Ακόμα κι όταν θα θέλει την ηρεμία και την ησυχία του, να μπορεί να του την παρέχει.

Για όλα αυτά, παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες. Ας τους αναλύσουμε:

Η Τοποθεσία του Κλουβιού:

Όπως έχω προαναφέρει, σε παλαιότερη ανάρτηση, το κλουβί του κουνελιού θα πρέπει να είναι εξαρχής τοποθετημένο στη γωνία ενός συγκεκριμένου δωματίου. Είναι βασικό να μην του αλλάζετε συχνά θέση διότι το κουνέλι το λαμβάνει σαν αλλαγή περιβάλλοντος. Αυτό του δημιουργεί ανασφάλεια. Επίσης, η μία πλευρά του κλουβιού (από τις μεγάλες) θα πρέπει να ακουμπά σε τοίχο. Με αυτό τον τρόπο, το κουνελάκι δεν νιώθει εκτεθειμένο αφού δεν χρειάζεται να παρακολουθεί τι γίνεται γύρω του.

Προσοχή: Φροντίστε να επιλέξετε ένα σημείο, όπου δεν θα είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, στη βροχή ή σε ρεύματα του αέρα!

Το Μέγεθος του Κλουβιού:

Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα! Όπως έχω ξαναπεί, το μέγεθος του κλουβιού πρέπει να είναι 5 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του κουνελιού σας. Κι όταν λέω μέγεθος, εννοώ το τελικό. Δηλαδή, το μέγεθος που θα αποκτήσει ως ενήλικο κουνέλι.

Για πληροφορίες σωστού μεγέθους κλουβιού, βλ. ανάρτηση: Το Ιδανικό Μέγεθος στο Κλουβί..

Το Εσωτερικό του Κλουβιού:

Φυσικά, θα πρέπει να φροντίζετε ανελλιπώς για αυτό. Το καλό όμως είναι πως δεν χρειάζεται κόπος. Η αρκετή τροφή, το μπόλικο άχυρο και το ανανεωμένο νερό αποτελούν τις πιο βασικές ανάγκες. Φυσικά, αν θέλετε να εμπλουτίσετε το εσωτερικό του, μπορείτε να προσθέσετε κάποιο κομμάτι λαχανικού ή φρούτου ως λιχουδιά.

Επίσης, ένα κομμάτι ακατέργαστου ξύλου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παιχνίδι ή για ροκάνισμα, είναι μια μικρή λεπτομέρια που απολαμβάνει κάθε κουνελάκι.

Το Περιβάλλον του Κλουβιού:

Το περιβάλλον ενός κλουβιού αποτελείται από εσάς και την οικογένειά σας. Τα κουνέλια σιχαίνονται τη φασαρία και τρομάζουνμε την απότομη διέλευση στον χώρο.

Φυσικά, ο χώρος που θα αποφασίσετε να εγκαταστήσετε το κλουβί θα πρέπει να αερίζεται ώστε να ανανεώνεται ο αέρας και να μην έχει αιχμηρές γωνίες και αντικείμενα, δηλητηριώδη φυτά, φάρμακα (π.χ. ποντικοφάρμακα), κλπ.

Μακριά από τα υπόλοιπα κατοικίδια ζώα, που ενδεχομένως να έχετε, εκτός κι αν έχουν ήδη καλές σχέσεις ή έχουν εισέλθει στην οικογένειά σας μετά από το κουνέλι σας.

Η Περιποίηση του Κλουβιού:

Αυτό είναι εξίσου σημαντική όσο και το μέγεθος του κλουβιού που θα επιλέξετε.

Ο καθαρισμός και η υγιεινή του κλουβιού εξαρτάται από εσάς. Μια συχνή και ολοκληρωμένη περιποίηση ενός κλουβιού, συμπεριλαμβάνει:

1. Καθαρισμός και ανανέωση του πριονιδιού (κάθε 3-5 μέρες),

2. Απολύμανση με καυτό νερό (1 φορά το μήνα), και

3. Καθαρισμός του δωματίου, όπου βρίσκεται το κλουβι (σκόνη, τρίχες, κλπ).

Σημείωση: 

Ακόμα κι αν το κλουβί που του αγοράσατε είναι το καλύτερο: το πιο μεγάλο, με πολλά παιχνίδια, μπόλικο φαγητό, κλπ. ΜΗΝ αναπαύεστε! Τα κουνέλια πρέπει να είναι ελεύθερα! Δεν είναι πλασμένα να ζουν τη ζωή τους πίσω από κάγκελα, όπως κανένα ζώο στον πλανήτη.

Απλώς, σκεφτείτε το εξής: Εσείς θα μπορούσατε να ζήσετε όλη σας την ζωή μέσα σε ένα χρυσό κλουβί;

TIP: Να σας πω κι ένα μυστικό; Τα κουνελάκια ξεχωρίζουν το πράσινο χρώμα! Πάρτε του, λοιπόν, ένα πράσινο κλουβάκι!

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s