About Bunnies.. · Health ✿

Γενικοί Κανόνες Πρόληψης..

Γενικοί Κανόνες Πρόληψης..

Σε αυτή την ανάρτηση, στόχος μου είναι να σας εξηγήσω πως μπορούμε, με λίγο μόνο κόπο, να περιποιούμαστε σωστά το κουνελάκι μας, ώστε να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας.

Πρόκειται, δηλαδή, για απλά tips που μπορούν να προλάβουν μια τυχόν άσχημη εξέλιξη.

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να να έχετε υπόψη έναν έμπιστο κτηνίατρο, ο οποίος θα μπορεί να βοηθήσει το κουνελάκι σας ανά πάσα στιγμή. Διότι, αν δείτε κάτι διαφορετικό στο κουνέλι σας, το πιο φρόνιμο είναι να το πάτε κατευθείαν σε αυτόν.

Δεύτερον, η αναμονή τύπου: «Μήπως και δεν είναι κάτι;» ή «Μήπως περάσει από μόνο του;» μπορεί να οδηγήσει το κουνελάκι σε μεγάλη ταλαιπωρία, να «τρέχετε και να μην φτάνετε» μέχρι να θεραπευτεί εντελώς, να καταλήξετε να δώσετε μεγάλα ποσά για την θεραπεία του και, φυσικά, το τέλος μπορεί να μην είναι ευχάριστο.

Λοιπόν, οι Γενικοί Κανόνες Πρόληψης των ασθενειών στα κουνέλια, είναι:


1. Τακτικός καθαρισμός κι απολύμανση των κλουβιών και των χώρων διαμονής. Αυτή είναι το πιο βασική πρόληψη!

Οι ακαθαρσίες προσελκύουν μύγες, οι οποίες κάνουν αυγά. Τα αυγά σχηματίζουν σκουλήκια και τα σκουλήκια τρέφονται με τη σάρκα του κουνελιού προκαλώντας του πόνο και μολύνσεις. Τα κλουβιά πρέπει να καθαρίζονται μέρα παρά μέρα. Αν το κουνέλι σας έχει μάθει να κάνει την ανάγκη του σε μια συγκεκριμένη γωνία, μπορείτε να καθαρίσετε μόνο αυτή και ολόκληρο το κλουβί, 2 φορές την εβδομάδα. Ο χώρος πρέπει να αερίζεται, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.

2. Αφιερώνετε χρόνο στο κουνελάκι σας.

Η Φύση των κουνελιών είναι τέτοια που «κρύβει» κάθε πιθανή αρρώστια. Έτσι, ο εντοπισμός της καθιστάται δύσκολος. Γι’ αυτό τον λόγο, λοιπόν, θα πρέπει να το παρατηρείται. Όσο περισσότερο χρόνο του αφιερώνεις, τόσο πιο καλά το μαθαίνεις. Έτσι, αν ποτέ δεις κάτι παράξενο πάνω του, δεν θα αναρωτηθείς «Το είχε αυτό;» ή «Πόσο καιρό υπάρχει;«

3. Εφόσον παρατηρήσετε κάτι διαφορετικό πάνω του, απευθυνθείτε κατευθείαν στον κτηνίατρο. Μην σπαταλήσετε χρόνο. Αρχικά, μπορείτε να τον πάρετε τηλέφωνο και να του περιγράψετε τα συμπτώματα. Μην ρισκάρετε όμως!

4. Τα πολύ άρρωστα κουνέλια πρέπει να απομονώνονται και να εφαρμόζεται αυστηρή και δυνατή θεραπεία. Να κάνετε ακριβώς ό,τι σας λέει ο κτηνίατρος και μην ακούτε κανέναν άλλον εκτός από αυτόν!

5. Η καταπολέμηση των κουνουπιών, των μυγών και των ποντικών, αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αποφυγής ασθενειών.

Αποφεύγετε να αφήνετε το κουνέλι σας, νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, στο μπαλκόνι ή στην αυλή. Είναι οι ώρες που τα κουνούπια ζωηρεύουν. Μην τοποθετείτε τα κουνέλια σας σε σημεία από όπου περνούν ποντίκια ή αρουραίοι!

6. Μην αγοράζετε ΠΟΤΕ ζώα από καταστήματα που υπολειτουργούν ή δείχνουν παραμελειμένα. Επίσης, μην αγοράζετε ΠΟΤΕ από την λαϊκή αγορά!

7. Μην αγοράσετε ΠΟΤΕ κουνελάκι πολύ μικρής ηλικίας!

8. Κάθε φορά που επισκέπτεστε τον κτηνίατρο, να παίρνετε μαζί σας ένα δείγμα έκκρισης.

9. Βεβαιωθείτε ότι τα δοχεία φαγητού και νερού δεν αναποδογυρίζουν. Αποφεύγετε τα μπολ ως δοχεία νερού.

10. Επιλέξτε σωστό υλικό για κάλυμμα δαπέδου. Το πριονίδι συχνά περιέχει χημικά.

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s