About Bunnies.. · Health ✿

Ασθένειες των Κουνελιών (part 1)..

Ασθένειες των Κουνελιών (part 1,2,3)..

 

ΨΩΡΙΑΣΗ ΑΥΤΙΩΝ

Αίτια: Η Ψωρίαση οφείλεται σε ένα παράσιτο, πολύ μικρού μεγέθους, το Άκαρι. Το παράσιτο αυτό αναπτύσσεται από την ακαθαρσία. Επίσης, η Ψωρίαση μπορεί να είναι κληρονομική.

Συμπτώματα: Έντονη φαγούρα και υπερβολικά έντονη κίνηση του κεφαλιού του. Κίτρινη έκκριση από το αυτί. Σε προχωρημένο στάδιο, παρουσιάζονται κρούστες. Το τύμπανο του αφτιού τρυπάει και η όψη του κουνελιού γίνεται απαίσια. Το κουνελάκι παθαίνει ανορεξία και μένει ακίνητο. Τέλος, οδηγείται στο θάνατο!

Τρόπος Αντιμετώπισης: Το παράσιτο φονεύεται εύκολα με ζεστό νερό. Για θεραπεία, βάζουμε μείγμα αμυγδελαίου και αιθεριούχου ελαίου αγγουριού πάνω σε βαμβάκι. Έπειτα, το εισχωρούμε μέσα στο αφτί του κουνελιού. Πλένουμε τις κρούστες με ζεστό νερό και σαπούνι. Επισκευτείτε και συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

ΨΩΡΙΑΣΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η Ψωρίαση μπορεί να είναι κληρονομική και πρόκειται για ασθένεια που δύσκολα θεραπεύεται. Επίσης, είναι μεταδοτική ΜΟΝΟ από κουνέλι σε κουνέλι.

Αίτια: Οφείλεται σε μια μικρή αράχνη, η οποία εισχωρεί μέσα στο δέρμα του κουνελιού, κυρίως στις βάσεις των αυτιών και γύρω από τα μάτια και τη μύτη. Εμφανίζεται και σε άλλα μέρη του σώματος, αλλά ξεκινάει από τα παραπάνω.

Συμπτώματα: Το τρίχωμα του κουνελιού πέφτει και το δερματάκι του κοκκινίζει. Βγάζει ένα υγρό, το οποίο ξεραίνεται και σχηματίζει μικρούς βώλους. Το κουνελάκι χάνει την όρεξή του, αδυνατίζει και είναι νευρικό. Σε συνδυασμό με παρασιτισμό, πεθαίνει!

Τρόπος Αντιμετώπισης: Τα προσβλημένα κουνελάκια θα πρέπει να απομονώνονται, μέχρι να γίνουν καλά. Επίσης, τα κλουβιά και όλα τα σκεύη που χρησιμοποίησαν πρέπει να απολυμανθούν. Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

ΣΙΕΛΟΡΡΟΙΑ

Πρόκειται για μια ασθένεια που παρουσιάζεται συχνά στις φωλιές και στα κλουβιά των κουνελιών.

Αίτια: Η πέψη αποτελεί το βασικό αίτιο της Σιελόρροιας.

Συμπτώματα: Εμφανίζεται με εμφάνιση γλοιώδους σιέλου στο ρύγχος του ζώου που έχει προσβληθεί. Παρουσιάζεται στα μικρά κουνέλια που απογαλακτίζονται γρήγορα ή τρώνε σκληρές, ξηρές τροφές.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Το άρρωστο κουνελάκι πρέπει να απομονωθεί, να τραφεί με βρώμη ή πολτό παντζαριών. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να φάει λάχανο, σέλινο ή αντίδια. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο!

ΚΥΣΤΙΚΕΡΚΩΣΗ

Η Κυστικέρκωση είναι μια παρασιτική ασθένεια που δύσκολα θεραπεύεται.

Αίτια: Οφείλεται σε ένα παράσιτο, μια πισοειδής ταινία, η οποία συναντάται και στα έντερα των σκύλων. Τα κουνέλια λαμβάνουν το μικρόβιο από μολυσμένο νερό ή τροφή (συνήθως φυσική).

Συμπτώματα: Παρουσιάζεται ως φλεγμονή του συκωτιού. Οφείλεται στα αυγά του παράστιτου, τα οποία λαμβάνουν χώρα στο στομάχι του κουνελιού. Αν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και ο αριθμός του παρασίτου μεγαλώσει, τότε παρουσιάζεται η Αιμοραγική Ηπατίτιδα ή η Περιτονίτιδα και, φυσικά, επέρχεται ο θάνατος. Άλλο σύμπτωμα αποτελεί το αδυνάτισμα του κουνελιού, παρόλο που αυτό τρώει φυσιολογικά. Παρουσιάζεται εξόγκωση της κοιλιάς και πυρετός.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Το ζώο πρέπει να απομονωθεί και να του χορηγηθούν ειδικά φάρμακα κατά του παράσιτου. Φυσικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο άμεσα!

ΚΕΝΟΥΡΩΣΗ

Αίτια: Οφείλεται σε ταινία που γλιστράει από το έντερο στο κάτω μέρος του δέρματος ενός κουνελιού. Το κουνελάκι μπορεί να μολυνθεί από βρώμικη ή μολυσμένη τροφή από σκύλο, που είναι ήδη φορέας της ασθένειας αυτής. Υπάρχουν 2 είδη:

Κενούρωση Σώματος: Οι νύμφες της ασθένειας λαμβάνουν χώρα στους ιστούς των μυών. Συμπτώματα: Μπορούμε να καταλάβουμε την ασθένεια από τις φλύκταινες (διαφόρων μεγεθών) ή από έναν όγκο, υπό μορφής οιδήματος, που μπορεί να εμφανιστεί στο λαιμό του κουνελιού.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Ενώ υπάρχει τρόπος για να καταλάβεις αν ο όγκος αυτός είναι πραγματικά οίδημα ή Κενούρωση, θα προτιμούσα να επισκεπτείτε ΑΜΕΣΑ τον κτηνίατρο!

Κενούρωση Εγκεφάλου: Ασυνήθιστη, αλλά σοβαρή ασθένεια! Οι νύμφες της ασθένειας λαμβάνουν χώρα στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου των κουνελιών και του προκαλούν φλεγμονή. Έτσι, προκαλείται νευρική ανισορροπία.

Συμπτώματα: Μπορούμε να καταλάβουμε την ασθένεια από το διάστρεμμα της κεφαλής του κουνελιού, τον στραβισμό και άλλα πολλά.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Για να αντιμετωπίσουμε την Κενούρωση (κάθε είδους), θα πρέπει να λάβουμε τα ίδια μέτρα, όπως με την ασθένεια Κυστικέρκωσης. Συμβουλευτείτε άμεσα τον κτηνίατρο!

ΑΒΙΤΑΜΙΝΩΣΕΙΣ – ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Αβιταμίνωση από Βιταμίνη Α

Συμπτώματα: Ξηροφθαλμία, αδυνάτισμα, ελλειπή γονιμοποίηση, αποβολές, θάνατος των εμβρύων, κανιβαλισμό στις κουνέλες και τα αντισώματα του οργανισμού αδυνατούν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια διαφόρων ασθενειών.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Εμπλουτίζουμε τις τροφές των κουελιών με τη συγκεκριμένη Βιταμίνη ή τους χορηγούμε τροφή που την εμπεριέχει σχεδόν αποκλειστικά, όπως ο κίτρινος Αραβόσιτος. Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

Αβιταμίνωση από Βιταμίνη Β

Η Βιταμίνη Β διακρίνεται στις Βιταμίνες Β1 και Β2.

  • Ανεπάρκεια Β1 (ή Ανευρίνη):

Συμπτώματα: Επιπλοκές στο νευρικό σύστημα του κουνελιού, σπασμούς, αδυνάτισμα, δερματικές ανωμαλίες.

  • Ανεπάρκεια Β2 (ή Αντιαναιμική):

Συμπτώματα: Τα αντισώματα του οργανισμού αδυνατούν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μικρόβια διαφόρων ασθενειών, αδυνάτισμα κ.λπ.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Τόσο η Β1, όσο και η Β2 βρίσκονται πλούσιες σε όλα τα πράσινα χόρτα αλλά και στη μαγιά της μπύρας.

Αβιταμίνωση από Βιταμίνη C

Συμπτώματα: Αιμορραγία ούλων και φλόγωση στόματος.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Το κουνελάκι πρέπει να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά (βλ. ανάρτηση: Η Αλφαβήτα της Διατροφής: Τι πρέπει & τι δεν πρέπει να τρώει..). Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

Αβιταμίνωση από Βιταμίνη D

Συμπτώματα: Παρουσιάζεται ραχίτιδα, έντονη αρθρίτιδα και ο σκελετός του κουνελιού καθυστερεί να αναπτυχθεί.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Το κουνελάκι πρέπει να τρώει τροφές όπως μουρουνέλαιο και ξηρές τροφές. Αποφεύγετε το σιτηρέσιο. Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

Αβιταμίνωση απo Βιταμίνη Ε

Συμπτώματα: Αποβολές και στείρωση.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Σιτάρι, σιτάρι, σιτάρι..!

ΕΝΤΕΡΙΤΙΣ

Συμπτώματα: Φλόγωση εντέρων, ανορεξία, μεγάλη κατανάλωση νερού, φούσκωμα στομαχιού και λαμπερά περιττώματα ή διάρροια. Τέλος, το κουνελάκι οδηγείται στο θάνατο!

Τρόπος Αντιμετώπισης: Συμβουλευτείτε ΑΜΕΣΑ τον κτηνίατρο!
(Με συγχωρείτε που δεν γνωρίζω πρισσότερες πληροφορίες για την Εντερίτις, όπως τα Αίτια που την προκαλούν ή τον Τρόπο Αντιμετώπισής της. Θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω το συντομότερο!)

ΚΑΧΕΞΙΑ

Αίτια: Οφείλεται σε υπερβολική χρήση άμυλου και υγρών τροφών.

Συμπτώματα: Τα νεαρά κουνελάκια προσβάλλονται πιο εύκολα.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Δίνουμε στο κουνελάκι ξηρά τροφή και καθαρτικές τροφές, όπως ραδίκι και φύλλα αγγελικής.

ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΣ

Αίτια: Μπορεί να προκληθεί από παράσιτο στο πεπτικό σύστημα, όπως η Κοκκιδίαση. Επίσης, από λανθασμένη διατροφή ή λόγω απότομης αλλαγής από ξηρά σε φυτική τροφή.

Συμπτώματα: Ανορεξία, δύσπνοια, ακινησία, ανόρθωση τρίχας και μελαγχολία.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Μικρή ποσότητα ζεστού γάλατος με λίγες σταγόνες αμμωνίας. Συμβουλευτείτε άμεσα κτηνίατρο!

ΥΔΡΟΠΙΚΙΑ

Αίτια: Προκαλείται από τη χρήση υγρών τροφών στη διατροφή του κουνελιού.

Συμπτώματα: Μαζεύεται υγρό στη κύστη.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Το κουνελάκι θα πρέπει να τρώει αποκλειστικά ξηρή τροφή, στην οποία καλό είναι να προσθέσουμε λίγο μαγειρικό αλάτι (βλ. ανάρτηση: Η Αλφαβήτα της Διατροφής: Τι πρέπει & τι δεν πρέπει να τρώει..). Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

ΛΑΜΒΛΙΩΣΗ

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή και παρασιτική ασθένεια, που έχει την ικανότητα να προσβάλει τεράστιο αριθμό κουνελιών.

Αίτια: Οφείλεται σε μικροσκοπικό οργανισμό, ο οποίος ανήκει στη τάξη των «Μαστιγοφόρων» και αναπτύσσεται στα έντερα του κουνελιού.

Συμπτώματα: Προσβάλλει περισσότερο τα ηλικιωμένα κουνέλια. Από τη μια στιγμή στην άλλη, το κουνελάκι κουλουριάζεται και αρνείται την τροφή. Το παχύ έντερο του κουνελιού σταματάει να λειτουργεί και είναι γεμάτο αέρα. Ο θάνατος επέρχεται σε 1-2 ημέρες, το πολύ!

Τρόπος Αντιμετώπισης: Επισκεπτείτε ΑΜΕΣΑ τον κτηνίατρο!

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΣ

Συμπτώματα: Υπερβολική υγρασία στα μάτια, έντονη τσίμπλα και φούσκωμα των βλεφάρων. Σε προχωρημένο στάδιο, το κουνελάκι αδυνατίζει.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Ο προληπτικός εμβολιασμός θεωρείται ένας αποτελεσματικός τρόπος. Η αντιμετώπιση της Επιπεφυκίτις είναι πολύ κουραστική για το κουνελάκι αλλά και για τον άνθρωπο που το περιποιείται. Όμως, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ασθένεια σταματάει να εξελίσσεται και θεραπεύεται πλήρως. Με εκχύλισμα χαμομηλιού, πλένουμε τα μάτια του κουνελιού και τα σκουπίζουμε με μεγάλη προσοχή!

ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΣ

Η Περιτονίτις είναι μια υπερβολικά σπάνια ασθένεια.

Αίτια: Ένα μικρόβιο που προκαλεί φλεγμονή του περιτόναιο. Το περιτόναιο είναι ένας λεπτός υμένας, ο οποίος καλύπτει τα σπλάχνα.

Συμπτώματα: Πυρετός και δύσπνοια.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Δεν αντιμετωπίζεται! Είναι μια θανατηφόρα και αθεράπευτη ασθένεια! Επισκεπτείτε ΑΜΕΣΑ τον κτηνίατρο!

ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΣ

Αίτια: Η Περικαρδίτις είναι μικρόβιο που προκαλεί φλεγμονή στο περικάρδιο. Το περικάρδιο είναι μια μεμβράνη που περιβάλλει την καρδιά.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Δεν αντιμετωπίζεται! Είναι μια θανατηφόρα και αθεράπευτη ασθένεια! Επισκεπτείτε ΑΜΕΣΑ τον κτηνίατρο!

ΣΥΦΙΛΗ

Ονομάζεται και Σπειροχαίτωση. Η Σύφιλη, ως γνωστόν, πρόκειται για μια σοβαρή και μεταδοτική αφροδίσια ασθένεια! Διαφέρει όμως από αυτή του ανθρώπου.

Αίτια: Οφείλεται στη Σπειροχαίτη.

Συμπτώματα: Συναντάται στα μάτια και φυσικά, στα γεννητικά όργανα του κουνελιού.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Επειδή μεταδίδεται με την σεξουαλική πράξη άρα και κληρονομικά, καλό θα ήταν να ζητήσετε από κτηνίατρο να κάνει κάποια σχετική εξέταση στο κουνελάκι σας. Αν και αυτό συναντάται κυρίως στα κουνέλια εκτροφής.

ΒΛΕΝΝΟΡΡΟΙΑ

Ως γνωστόν, πρόκειται για μια αφροδίσια ασθένεια. Ονομάζεται και Γονόρροια.

Αίτια: Προκαλείται από ένα μικρόβιο, τον «Γονόκοκκο», ο οποίος μεταφέρεται κατά τη σεξουαλική επαφή.

Συμπτώματα: Εμφανίζεται σαν βλεννώδες και πυώδες υγρό, το οποίο βγαίνει από την ουρήθρα. Μπορεί να προκαλέσει πολλές παθήσεις όπως αθρίτιδα, προστάτη, στένωση της ουρήθρας, τύφλωση, ακόμα και στειρότητα.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Επειδή μεταδίδεται με την σεξουαλική πράξη άρα και κληρονομικά, καλό θα ήταν να ζητήσετε από κτηνίατρο να κάνει κάποια σχετική εξέταση στο κουνελάκι σας. Αν και αυτό συναντάται κυρίως στα κουνέλια εκτροφής.

ΑΠΟΒΟΛΗ

Αίτια: Οι αποβολές μπορούν να προκληθούν από πολλά αίτια! Μια κουνέλα μπορεί να αποβάλει από άγχος και φόβο. Ένα άλλο αίτιο αποτελούν οι ασθένειες και οι μολύνσεις.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Κατά την διάρκεια της κυοφορίας, αποφεύγετε να κάνετε θόρυβο, απότομες κινήσεις και να ενοχλείτε τη κουνέλα. Να την ταίζετε καλά και να υπάρχει μπόλικο και καθαρό νερό στη διάθεσή της. Αποφεύγετε την παρουσία σκύλου, γάτας αλλά και διαφόρων άλλων επισκεπτών.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήσεις:

Ασθένειες των Κουνελιών (part 2)..

Ασθένειες των Κουνελιών (part 3)..

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s