About Bunnies.. · Health ✿

Ασθένειες των Κουνελιών (part 2)..

Ασθένειες των Κουνελιών (part 1,2,3)..

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΣΤΑΣΗ

Αίτια: Είναι μια συνηθισμένη ασθένεια που οφείλεται στην έλειψη νερού, σε τροφή που είναι φτωχή σε συστατικά, και στο άγχος.

Συμπτώματα: Το κουνελάκι δεν βγάζει περιττώματα (λίγα έως καθόλου). Συνήθως, στα περιττώματα διακρίνεται μια κιτρινωπή βλέννα που τα περιβάλει. Λήθαργος. Δυνατό και βίαιο τρίξιμο δοντιών, λόγω του πόνου. Δεν έχει όρεξη να φάει. Αν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε το κουνελάκι οδηγείται σε επίπονο θάνατο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα!

Τρόπος Αντιμετώπισης: Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

ΔΙΑΡΡΟΙΑ

Αίτια: Μπορεί να οφείλεται σε βρώμικη τροφή, όπως τα άπλυτα ή προχειροπλυμμένα λαχανικά και φρούτα.

Συμπτώματα: Θεωρείται σοβαρό σύμπτωμα, αφού αποτελεί ένδειξη των περισσοτέρων ασθενειών. Παρουσιάζεται ως έντονη διάρροια ή ως πολλά, μαλακά περιττώματα που είναι κολλημένα μεταξύ τους και πατημένα. Τα φυσιολογικά περιττώματα ενός κουνελιού είναι σκληρά μπαλάκια σε σκούρο χρώμα. Αν δεν είναι έτσι, τότε το κουνελάκι σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στο πεπτικό του σύστημα. Είναι μια σοβαρή κατάσταση, διότι το κουνελάκι μπορεί να χάσει τη ζωή του μέσα σε λίγες ώρες.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Συνήθως, η βρώμη αποτελεί καλή τροφή για να επαναφέρει τα περιττώματα του κουνελιού σε φυσιολογικά επίπεδα. Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

ΜΥΞΟΜΑΤΩΣΗ

Αίτια: Είναι ασθένεια που μεταδίδεταιαπό μύγες, κουνούπια και ψύλλους.

Συμπτώματα: Το κουνελάκι δεν έχει όρεξη να φάει. Παύει να είναι δραστήριο. Κάνει πυρετό. Αργότερα, πρήζεται το πρόσωπό του και τα χείλια του, καθώς και η περιοχή των γεννητικών του οργάνων. Το πρήξιμο θεωρείται σοβαρό αφού μπορεί να εμποδίσει την όρασή του αλλά και να παραμορφώσει το πρόσωπο, τα αυτιά και τη μύτη. Επίσης, παρουσιάζεται διόγκωση στο εσωτερικό των αφτιών. Ένα άλλο σύμπτωμα αποτελούν τα μισόκλειστα μάτια του.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Αποφεύγετε να βγάζετε το κουνελάκι σας στο μπαλκόνι ή στον κήπο τις πολύ πρωινές και βραδυνές ώρες της ημέρας, διότι τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια. Υπάρχει ειδικό προϊόν κατά των ψύλλων. Αγοράστε το! Επίσης, καταργήστε τα πιατάκια νερού, που είναι εστία αναπαραγωγής για τα κουνούπια και χρησιμοποιείστε μόνο τις ειδικές μποτίλιες νερού που κουμπώνουν στα κάγκελα των κλουβιών. Με τη Μυξομάτωση, το κουνελάκι πεθαίνει μέσα σε 15 ημέρες και, δυστυχώς, είναι σχεδόν πάντα μοιραία!

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Αίτια: Μπορεί να οφείλονται στον καπνό του τσιγάρου ή στη σκόνη.

Συμπτώματα: Το κουνελάκι σας μπορεί να παρουσιάσει κάποια αλλεργία. Έντονο φτέρνισμα. Βραχνιασμένη ή βαριά αναπνοή.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Τα αναπνευστικά προβλήματα αποτελούν σοβαρή ασθένεια! Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

ΜΗΝΙΓΓΟΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΔΑ

Αίτια: Οφείλεται σε βακτηριακή μόλυνση στο εσωτερικό του αυτιού.

Συμπτώματα: Tο κεφάλι του κουνελιού γέρνει προς μια πλευρά. Αν η κατάσταση είναι βαριά, τότε δεν μπορεί ούτε καν να σταθεί χωρίς να γέρνει προς μια κατεύθυνση.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Θεραπεύεται μόνο με αντιβιοτικά, τα οποία χορηγούνται από το στόμα και τα αυτιά. Το κουνελάκι θα πρέπει να ταΐζεται με σύριγγα, μέχρι να  καταφέρει να σταθεί και να τρώει μόνο του. Αν η Μηνιγγοεγκεφαλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, γίνεται μόνιμη! Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

ΠΑΡΑΤΥΦΟΣ

Αίτια: Οφείλεται σε ένα ειδικό παρατυφικό μικρόβιο, Salmonela Typhi, το οποίο μεταφέρεται από ποντίκια και αρουραίους. Εμφανίζεται σε κουνελάκια ηλικίας 2-3 μηνών.

Συμπτώματα: Ο Παράτυφος εκδηλώνεται συχνά με διάρροια και εντερίτιδα, αλλά και με άλλες εκδηλώσεις, όπως στείρωση, αποβολές, θάνατος στα νεογέννητα κουνελάκια ή και με βρογχοπνευμονία.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Προληπτικός εμβολιασμός. Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

ΒΛΑΒΕΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Αίτια: Οφείλονται σε αδέξιους τρόπους μεταχείρησης του κουνελιού, από εμάς ή από την εμφάνιση αρπακτικών. Το κουνελάκι πανικοβάλλεται, κάνει πολύ έντονες αναπηδήσεις, στην προσπάθειά του να σωθεί, και συγκρούεται με τα τοιχώματα του κουβιού ή πέφτει από ύψος (βλ. σχετική ανάρτηση: Πως να το παίρνω αγκαλιά;)

Τρόπος Αντιμετώπισης: Να μεταχειρίζεστε τα κουνελάκια με αγάπη και σεβασμό. Μην τα έχετε σε ύψος και να παίρνετε προφυλάξεις κατά της παρουσίας εχθρών, ώστε να αποφεύγονται τέτοιες βλάβες. Αποφεύγετε να δίνετε το κουνέλι σας στα χέρια ανθρώπως που δεν γνωρίζουν! Σε περίπτωση που το κουνελάκι σας σπάσει κάποιο κύριο σημείο του σώματός του, λυπάμαι, αλλά η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη!

ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ

Αίτια: Τα μπροστινά δόντια των κουνελιών μεγαλώνουν συνεχώς αλλά, πολλές φορές, παρουσιάζεται ανωμαλία και τα δόντια τους αναπτύσονται στραβά. Δεν υπάρχει κάποιο αίτιο αυτής της πάθησης. Πολλές φορές είναι θέμα κληρονομικότητας ή ένα μικρό «λάθος» της Φύσης. Αν ήταν ελεύθερο στη Φύση, όπως το Άγριο Κουνέλι ή ο Λαγός, δεν θα αντιμετώπιζε ποτέ αυτό το πρόβλημα, διότι τα δόντια τους θα τροχίζονταν κάθε ώρα και στιγμή.

Συμπτώματα: Το κουνελάκι δεν μπορεί να μασήσει κανονικά την τροφή του και δεν μπορεί να ροκανίσει, αφού τα μπροστινά του δόντια έχουν μακρύνει πολύ. Γίνονται στραβά, άνισα κι όταν κλείνει το στοματάκι του δεν εφάπτουν σωστά. Αυτό προκαλεί υποσιτισμό και μολύνσεις.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Τα δοντάκια του κουνελιού θα πρέπει να τροχίζονται. Αν η κατάσταση είναι προχωρημένη, θα πρέπει να επισκεφτείτε κτηνίατρο, ο οποίος θα αναλάβει να κόβει τα δόντια του κουνελιού σας κάθε 4-5 εβδομάδες. Αν πάλι δεν έχετε κάποιο πρόβλημα, αλλά θέλετε να το προλάβετε, μπορείτε να αγοράσετε «ασβέστη» από κάποιο Pet Shop. Πρόκειται για ένα μικρό, ορθογώνιο stick, το οποίο ποικίλει σε αρκετές γεύσεις. Κουμπώνεται πάνω στα κάγκελα του κλουβιού και το κουνελάκι θα μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να τροχίζει τα δοντάκια του. Εγώ, το αγοράζω χρόνια. Κοστίζει γύρω στα 2 € και διαρκεί εβδομάδες (ανάλογα τη χρήση).

ΚΟΚΚΙΔΙΩΣΗ

Είναι μία από τις πιο σοβαρές ασθένειες των κουνελιών! Η Κοκκιδίωση οφείλεται σε 5 διαφορετικά είδη κοκκιδίων: 4 για τα έντερα και 1 για το συκώτι.

Τα κοκκίδια είναι πρωτόζωα, τα οποία προσβάλλουν τα έντερα και το σηκώτι με μορφή κύστης. Οι ωοκύστες των κοκκιδίων έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα και μπορούν να επιβιώσουν πάνω από χρόνο!

Καταστρέφονται με θερμοκρασία άνω των 40°C, καθώς και από το όξινο περιβάλλον.

Αίτια: Οφείλεται σε μικροσκοπικούς οργανισμούς, αόρατους στο γυμνό μάτι, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται ακανόνιστα και ζουν στα έντερα (κυρίως στο λεπτό έντερο) ή στο συκώτι του κουνελιού.

Συμπτώματα: Ένα γενικό σύμπτωμα της Κοκκιδίωσης και το οποίο συναντάται σε προχωρημένο στάδιο, είναι η Αιματουρίωση, η οποία αντιμετωπίζεται όπως η Κοκκιδίωση. Επισκέπτεστε τον κτηνίατρο!

Υπάρχουν 2 είδη Κοκκιδίωσης:

Εντερική Κοκκιδίωση: Λαμβάνει χώρα στα έντερα του κουνελιού κι εκεί υπάρχουν 12 διαφορετικά είδη κοκκιδίων.

Αίτια: Τα κοκκίδια εισάγονται στον οργανισμό από μολυσμένο, βρώμικο νερό ή από τα κόπρανα άλλων προσβλημένων ζώων.

Συμπτώματα: Στα έντερα, η Κοκκιδίωση εμφανίζεται με λευκές πλάκες που είναι ελαφρώς σκοτεινές. Παρουσιάζεται κυρίως στα νεαρά κουνέλια (3-4 εβδομάδων) και κατά τον απογαλακτισμό. Μπορεί να προκαλέσει θάνατο στα μικρά κουνελάκια, ενώ τα ενήλικα κουνέλια είναι πιο ανθεκτικά. Αδυνάτισμα. Διάρροια (συχνά με αίμα και τρίχες). Το κουνελάκι αργεί να αναπτυχθεί καθώς και η σεξουαλική του ικανότητα.

Ηπατική Κοκκιδίωση: Λαμβάνει χώρα στο συκώτι κι εκεί, η Κοκκιδίωση εμφανίζεται με μορφή κηλίδων, διαφόρων μεγεθών. Έτσι, το συκώτι ονομάζεται «κηλιδωτό».

Όμως, αυτές οι κηλίδες μπορεί να προέρχονται κι από άλλες αιτίες, όπως Ψευδοφυματίωση, κ.λπ. Γι’ αυτό επιβάλλεται εργαστηριακή διαπίστωση.

Από την Ηπατική Κοκκιδίωση σπάνια πεθαίνουν τα κουνελάκια και δεν παρουσιάζονται εντερικές διαταραχές ή διάρροια, όπως στην Εντερική Κοκκιδίωση.

(Με συγχωρείτε που δεν γνωρίζω πρισσότερες πληροφορίες για την Κοκκιδίωση, όπως τα Αίτια που την προκαλούν ή τον Τρόπο Αντιμετώπισής της. Θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω το συντομότερο!)

ΑΝΑΙΜΙΑ

Αίτια: Κακή διατροφή και συνεχής έλλειψη βιταμινών. Επίσης, η ελλειπής τροφοδοσία ή η έλλειψη βιταμινών στο γάλα της κουνέλας, προκαλεί αναιμία στα νεογέννητα κουνελάκια. Η μη σωστή υγιεινή του περιβάλλοντος, αποτελεί κι αυτό βασικό αίτιο.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Είναι εμφανέστατος. Το κουνελάκι πρέπει να τρέφεται με σωστές τροφές κι όχι με γλυκίσματα από τα Pet Shops. Σωστά επιλεγμένη φυσική και ξηρά τροφή, πλούσια σε βιταμίνες!

ΣΙΕΛΟΡΡΟΙΑ

Πρόκειται για μια ασθένεια που παρουσιάζεται συχνά στις φωλιές και στα κλουβιά των κουνελιών. Αίτια: Η πέψη αποτελεί το βασικό αίτιο της Σιελόρροιας.

Συμπτώματα: Εμφανίζεται με εμφάνιση γλοιώδους σιέλου στο ρύγχος του ζώου που έχει προσβληθεί. Παρουσιάζεται στα μικρά κουνέλια που απογαλακτίζονται γρήγορα ή τρώνε σκληρές, ξηρές τροφές.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Το άρρωστο κουνελάκι πρέπει να απομονωθεί, να τραφεί με βρώμη ή πολτό παντζαριών. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να φάει λάχανο, σέλινο ή αντίδια. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο!

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ

Αίτια: Δηλητηρίαση προκαλείται από βρώμικες τροφές, επικίνδυνα και δηλητηριώδη φυτά, από άλατα (π.χ. φωσφόρου, μόλυβδου) και από ξένα φάρμακα.

Συμπτώματα: Διάρροια και καμιά φορά, εμετός.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Σχολαστικό πλύσιμο τροφών και τακτική ανανέωση νερού. Προσοχή στην τοποθέτηση των διαφόρων φαρμάκων, όπως το «φιδάκι» για τα κουνούπια, το θειάφι για τα φίδια ή τα δολώματα για ποντίκια. Να τοποθετούνται σε μέρη που να είστε απόλυτα σίγουροι πως το κουνελάκι δεν θα τα βρει και να μην αποθηκεύονται στο ίδιο σημείο που αποθηκεύονται οι τροφές του κουνελιού.

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

Η πνευμονία είναι λοιμώδης ασθένεια.

Αίτια: Όπως και με τους ανθρώπους, η Πνευμονία προσβάλει τα κουνάλια που είναι εκτεθειμένα σε ρεύματα αέρος.

Συμπτώματα: Ανορεξία, υψηλός πυρετός, εξάντληση.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Το άρρωστο κουνελάκι θα πρέπει να απομονωθεί και να τοποθετηθεί σε ένα σημείο που να είναι προστατευμένο από τα ρεύματα του αέρα. Επισκεπτείτε τον κτηνίατρο!

ΑΣΘΜΑ

Πρόκειται για μια πολύ μεταδοτική ασθένεια!

Αίτια: Προκαλείται από καταρροή που δεν αντιμετωπίστηκε όταν έπρεπε.

Συμπτώματα: Το κουνελάκι βήχει και η συμπεριφορά του μαρτυράει τρομερή ταλαιπωρία.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Μακριά από ρεύματα του αέρα και υγρασία. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο!

 

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήσεις:

Ασθένειες των Κουνελιών (part 1)..

Ασθένειες των Κουνελιών (part 3)..

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s