About Bunnies.. · Health ✿

Ασθένειες των Κουνελιών (part 3)..

Ασθένειες των Κουνελιών (part 1,2,3)..

ΠΥΡΕΤΟΣ ΤΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ

Κάποτε ήταν γνωστή ως «Πανώλη των Τρωκτικών». Προσβάλλει μόνο τους λαγούς, τα άγρια κουνέλια, τα οικόσιτα κουνέλια και τον υδρόβιο αρουραίο.

Αίτια: Είναι μολυσμαντική ασθένεια, η οποία μεταδίδεται από απορρίματα, μέσω ούρων και αίματος, καθώς και με το νωπό δέρμα.

Συμπτώματα: Τα συμπτώματα, δυστυχώς, δεν έχουν εξακριβωθεί εντελώς διότι πολλά από τα παραπάνω ζώα έχουν πεθάνει σε καλή κατάσταση. Υπάρχουν περιπτώσεις υπερτροφίας της σπλήνας, η οποία παίρνει κυλινδρική μορφή και μερικές φορές αιμοραγεί ο πηλωρός.

Οι λαγοί και τα άγρια κουνέλια σέρνονται και είναι εύκολο για κάποιον να τα πιάσει.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Με κτηνιατρική γνωμάτευση, χορηγείται αντιπυρετικό εμβόλιο.

ΣΗΨΑΙΜΙΑ – ΠΑΣΤΕΡΕΛΩΣΗ

Η Παστερέλωση αποτελεί μια συνηθισμένη, κυρίως αναπνευστική, ασθένεια. Σε προχωρημένο στάδιο, συνδέεται με τον Στρεπτόκοκκο και τον Σταφυλόκοκκο. 

Αίτια: Οφείλεται στα μικρόβια Pasteurela Cuniculida και Pasteurella Multocida, που εισχωρούν στον οργανισμό του κουνελιού και το σκοτώνουν απότομα! Επίσης, οφείλεται στο βρώμικο νερό και στις βρώμικες ή μολυσμένες τροφές. Μεταδίδεται με την επαφή, με τα τσιμπούρια, τους ψύλλους, τις ψείρες, κ.λπ.. Η κουνέλα μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια στα νεογέννητα κουνελάκια από το αναπνευστικό της σύστημα.

Συμπτώματα: Πνευμονία και πυώδη υποδόρια υποστήματα. Υπάρχουν 2 μορφές:

Οξεία Μορφή: 

Συμπτώματα: Ύστερα από 4-5 μέρες, τα προσβλημένα κουνέλια εμφανίζουν έντονη ανορεξία, πυρετό κι αύξηση των καρδιακών παλμών. Μετά από άλλες 2-3 μέρες, παρουσιάζουν δύσπνοια, φαγούρα στη μύτη, βήχα και δάκρυσμα των ματιών. Αργότερα, παρουσιάζουν διάρροια, τυμπανισμό, επιπλοκές με εντερίτιδα, πνευμονία, μολυσμαντική κόρυζα, ακόμα και ηπατίτιδα.

Υπεροξεία Μορφή: 

Αίτια: Είναι ύπουλη μορφή, διότι δρα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και δεν προλαβαίνουμε να καταλάβουμε ότι το κουνέλι είναι άρρωστο. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, έχει πεθάνει!

Συμπτώματα: Τα άρρωστα κουνέλια, λόγω υψηλού πυρετού, έχουν το κεφάλι τους χαμηλά και με τα ματάκια τους μισόκλειστα. Επίσης, μπορεί να φανούν αποστήματα σε διάφορα μέρη του σώματός τους, που μπορούν να φτάσουν το μέγεθος ενός αυγού. Σε λίγες ώρες, τα βρίσκουμε νεκρά από σηψαιμία!

Τρόπος Αντιμετώπισης: Δυστυχώς, καμία θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική, λόγω της γρήγορης ταχύτητας εξέλιξης της ασθένειας.

Συμπτώματα της Παστερέλωσης – Σηψαιμίας:

  1. Πολύ συχνό φτέρνισμα με έντονη βλέννα από τη μύτη του κουνελιού και υψηλό πυρετό (άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος).
  2. Αιμοραγική Σηψαιμία, που παρουσιάζεται με δύσπνοια, μισόκλειστα ή θαμπά ματάκια, υψηλό πυρετό, ελαφριά διάρροια και ξαφνικός θάνατος.
  3. Καταροή ρινικών και οπτικών βλενογόνων, σε σημείο που να μην το ελέγχει, ή κόρυζα. Υψηλός πυρετός και πολύ συχνό φτάρνισμα. Μερικές φορές σχηματίζονται αποστήματα στο λαιμό και στη ράχη. Η καταροή είναι μολυσμαντική και, δυστυχώς, θανατηφόρα.

ΠΥΩΔΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Αίτια: Οφείλονται σε ένα μικρόβιο που ονομάζεται Βάκιλλος του Schurmol.

Συμπτώματα: Οι ασθένειες αυτές παρουσιάζονται συνήθως στα νεαρά κουνέλια. Διακρίνονται από το πύον, το οποίο λαμβάνει χώρα στο κεφάλι και στο λαιμό των κουνελιών.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Οι συγκεκριμένες ασθένειες προλαβαίνονται με προληπτικό εμβολιασμό, αλλά κυρίως με την τακτική καθαριότητα των κλουβιών και της περιοχής αυτών. Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

Αίτια: Κακές συνθήκες υγιεινής στα κλουβιά και η μη καθαρή και προσεχτική επιλογή τροφής των κουνελιών.

Συμπτώματα: Το κουνελάκι αδυνατίζει. Παρουσιάζεται άσθμα και, ανάλογα την προέλευση της Φυματίωσης, παρουσιάζεται εξόγγωση του λαιμού.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Η Φυματίωση είναι μια εξαιρετικά μολυσμαντική ασθένεια, της οποίας οι πιθανότητες θεραπείας είναι μηδαμινές. Συμβουλευτείτε κτηνίατρο!

ΠΑΡΑΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

Αίτια: Η Παραφυματίωση είναι μια σπάνια ασθένεια, που προκαλείται από το μικρόβιο Pasteurella, την μαστίτιδα και από άλλες μικροβιακές μαστίτιδες, που είναι μεταδοτικές.

Συμπτώματα: Προκαλεί σκλήρυνση των μαστών των θηλυκών κουνελιών και παρουσιάζεται συνήθως στην περίοδο του θηλασμού. Μπορεί να προκαλέσει θάνατο.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Η Παραφυματίωση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και σουλφαμίδες.

ΜΟΛΥΣΜΑΝΤΙΚΗ ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ

Αίτια: Εμφανίζεται ως πληγή στη ρόγα του μαστού και οφείλεται στη μεγάλη ποσότητα γάλατος που δεν καταναλώνεται από τα νεογέννητα. Επομένως, το γάλα μένει στο μαστό, αλλοιώνεται και γίνεται αιμορραγικό.

Συμπτώματα: Η κουνέλα πονάει πολύ και δεν αφήνει τα μικρά να θηλάσουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πετρώνει το γάλα και να δημιουργείται απόστημα. Έτσι, τα κουνελάκια μένουν νηστικά και, αν είναι πολύ μικρά, πεθαίνουν από πείνα.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Για να πετύχουμε αποσυμφόρηση, εφαρμόζουμε μασάζ και βάζουμε κομπρέσες ζεστού νερού, το οποίο εναλλάσουμε με κρύο. Αποτελεσματική θεωρείται και η επάλλειψη του μαστού με ελαιόλαδο. Κατά της μαστίτιδας υπάρχει εμβόλιο.

ΘΗΛΩΜΑΤΩΣΗ

Η Θηλωμάτωση είναι μια ελαφρώς μολυσματική, ήπια και σπάνια ασθένεια.

Συμπτώματα: Συνήθως προσβάλει τα νεαρά κουνέλια. Εμφανίζεται σε διάφορα μέρη του σώματος του κουνελιού με μια μορφή, λεγόμενη «θήλωμα» ή «μερμηγκιά», η οποία μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις και να ραγίσει.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Επισκεπτείτε τον κτηνίατρο!

ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ

Όλοι γνωρίζουμε την Γάγγραινα. Πρόκειται για μια ασθένεια εξαιρετικά μολυσμαντική και αθεράπευτη.

Συμπτώματα: Παρουσιάζεται με πυώδεις πλάκες κυρίως στο ρύγχος, στη κοιλιά και στους μηρούς αλλά και σε άλλα μέρη του σώματός τους.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Εξαιρετικά δύσκολο να θεραπευτεί. Παρόλο αυτά, επισκεπτείτε άμεσα τον κτηνίατρο!

(Με συγχωρείτε που δεν γνωρίζω πρισσότερες πληροφορίες για την Γάγγραινα, όπως τα Αίτια που την προκαλούν ή τον Τρόπο Αντιμετώπισής της. Θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω το συντομότερο!)

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΕΙΔΩΣΗ

Αίτια: Οφείλεται σε κάποια πράσινα σκουλήκια, όπως ο Eustrogylus Gigas, που είναι παράσιτο. Αυτό το παράσιτο αναπτύσσεται σε μολυσμένες τροφές, σε περιττώματα άλλων, άρρωστων κουνελιών και εισέρχεται στο στομάχι του ζώου. Σπάνια εμφανίζεται στα οικόσιτα κουνέλια.

Συμπτώματα: Το κουνελάκι αδυνατίζει συνεχώς, δεν αναπτύσσεται και δεν αναπαράγεται, μιας και το παράσιτο τρέφεται από το αίμα του.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Καθαρές και σχολαστικά πλυμένες τροφές. Καθαρό περιβάλλον. Σε περίπτωση που δείτε αλλαγή στο κουνελάκι σας, επισκεπτείτε τον κτηνίατρο!

ΟΞΙΟΥΡΩΣΗ

Αίτια: Η Οξιούρωση οφείλεται σε σκουλήκια της οικογενείας των Ασκαρίδων. Έχουν μήκος 4 χιλ. έως 1 εκατ. (ανάλογα το φύλο). Ζει σαν παράσιτο στο έντερο του νεαρού, κυρίως, κουνελιού.

Συμπτώματα: Ακινησία του επάνω μέρους του σώματος, διάρροια, αδυνάτισμα, παράλυση και στο τέλος, το κουνελάκι πεθαίνει εξαντλημένο.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Μην βάζετε τα κουνελάκια σε στενά κλουβιά ή κωνικλώνες. Επισκεπτείτε τον κτηνίατρο!

ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ

Αίτια: Παρουσιάζονται συνήθως σε κουνέλια Εκτροφής που βρίσκονται σε επαφή με άλλα ζώα του αγρού. Φυσικά, μπορεί να το κολλήσει κι από το έδαφος, όπως και ο άνθρωπος.

Συμπτώματα: Τα τσιμπούρια τρέφονται από το αίμα των κουνελιών και, δυστυχώς, επειδή τα κουνέλια έχουν πυκνό τρίχωμα είναι πολύ δύσκολο να τα εντοπίσουμε.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Όταν εμείς κολλήσουμε κάποιο τσιμπούρι δεν πρέπει να το τραβήξουμε από το σώμα μας, διότι θα κοπεί και το κεφάλι του θα παραμείνει μέσα στο σώμα μας. Το ίδιο, λοιπόν, πρέπει να κάνουμε και με τα κουνέλια. Για να το αφαιρέσουμε από το δέρμα του ζώου, είναι πιο φρόνιμο να ρίξουμε στο μια σταγόνα πετρελαίου στο Τσιμπούρι και, όταν πέσει από μόνο του, να το σκοτώσουμε.

ΚΟΡΥΖΑ

Αίτια: Το ρεύμα του αέρα ή η σκόνη μπορεί να προκαλέσει ένα απλό φτάρνισμα και τα κουνέλια φταρνίζονται πολύ εύκολα. Αυτό δεν είναι Κόρυζα. Κόρυζα είναι μια ασθένεια που, αν δεν την προσέξουμε, μπορεί να γίνει χρόνια!

Συμπτώματα: Επαναλαμβανόμενες κρίσεις φταρνίσματος με λευκό έκκριμα από τη μύτη. Το φτάρνισμα κόβεται και σταματάει απότομα.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Υπάρχουν πολλά εμβόλια που βοηθάνε στην πρόληψη της ασθένειας και γίνεται χρήση αντιβιοτικών, μετά από κτηνιατρική συμβουλή. Η ανάπτυξη παρασίτων, όπως τα σκουλήκια, επιδεινώνουν την ασθένεια και γι’ αυτό θα πρέπει να διατηρούμε το κλουβί του κουνελιού μόνιμα καθαρό. Επίσης, να βρίσκεται σε κάποιο σημείο του σπιτιού ή του κήπου, που να είναι επίσης μόνιμα καθαρό.

ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ

Αίτια: Οφείλονται στη κακή υγιεινή του κλουβιού και στην ακαθαρσία του εδάφους από τα περιττώματα.

Τρόπος Αντιμετώπισης: Σε τέτοιες περιπτώσεις χορηγούνται ενέσεις με αντιβίωση. Όμως, η τακτική καθαριότητα και περιποίηση του χώρου, καθώς και η απολύμανση αποτελούν το πιο σημαντικό τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών των μολύνσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήσεις:

Ασθένειες των Κουνελιών (part 1)..

Ασθένειες των Κουνελιών (part 2)..

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s