About Bunnies.. · Body Language (& Communication) ✿

Παιχνίδια με βάση τον Χαρακτήρα..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όπως οι χαρακτήρας των ανθρώπων, έτσι και των κουνελιών δεν είναι όλοι ίδιοι!

Σε κάποια κουνέλια αρέσει να παίζουν με τις ώρες και σε κάποια πάλι όχι. Κι ακριβώς επειδή κάθε κουνέλι είναι διαφορετικό, είναι λογικό να μην αρέσουν σε όλα τα ίδια παιχνίδια. Άλλωστε, ένα συγκεκριμένο παιχνίδι διαφορετικά θα παιχτεί από το ένα και διαφορετικά από το άλλο.

Για το κουνελάκι σας δεν έχει καμία σημασία αν το καινούργιο του παιχνίδι το ακριβοπληρώσατε ή του δώσατε απλώς το κουτί του καινούργιου σας κινητού. Γι’ αυτό μην απογοητευτείτε αν του αγοράσετε κάτι κι εκείνο δεν του δώσει παρά ελάχιστη σημασία. Τα παιχνίδια των κουνελιών δεν θέλουν αξία αλλά φαντασία!

Μπορούμε όμως να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι είδους παιχνίδια εξιτάρουν το κουνέλι μας; Φυσικά! Σε αυτή την ανάρτηση, λοιπόν, θα σας εξηγήσω μερικούς απλούς τρόπους που δείχνουν τον χαρακτήρα του κουνελιού σας. Αυτό θα σας οδηγήσει στο τι του αρέσει, αρκεί να μάθετε να το παρατηρείτε:

Του αρέσει να σκάβει; (Χρουτς.. Χρουτς.. Χρουτς..)

Τα περισσότερα κουνέλια έχουν ανάγκη από ευκαιρίες σκαψίματος. Αυτή την ανάγκη μπορούν να καλύψουν ένα κουτί γεμάτο με άχυρο, ένα ψάθινο καλάθι γεμάτο πριονίδι, περιοδικά και εφημερίδες σχισμένα σε λωρίδες, κλπ.

Σε περίπτωση που έχετε κήπο, τα πράγματα είναι καλύτερα και πιο εύκολα, αρκεί να είστε σίγουροι ότι το κουνελάκι σας θα είναι ασφαλές κι ότι δεν θα το βρείτε στον γείτονα!

Του αρέσει να χώνεται παντού;

Αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό κάθε κουνελιού. Είναι μέρος της άγριας Φύσης του ζώου και αυτή η ανάγκη πρέπει να καταλαγιάζεται αλλά όχι να καλύπτεται. Ο καλύτερος τρόπος είναι: μετατρέψτε κουτιά από χοντρό χαρτόνι σε τούνελ. Ενώστε τα με ταινίες! Για να κάνετε πιο ενδιαφέρουσα την.. υπόγεια διαδρομή, μπορείτε στο τέλος της μια πλευράς να βάλετε χόρτο, πριονίδι ή μπάλες από εφημερίδες. Θα κάτσει εκεί με τις ώρες! Αν όμως δείτε ότι προτιμάει να μένει μέσα στο τούνελ από να το σκάβει, τότε αφήστε και την άλλη πλευρά άδεια για να γυροφέρνει το τούνελ.

Του αρέσει να σκαρφαλώνει;

Πολλά κουνέλια λατρεύουν να σκαρφαλώνουν. Αγνοούν τον κίνδυνο και διασκεδάζουν με την αίσθηση του ίδιου του σκαρφαλώματος. Να, τι μπορούμε να κάνουμε: με διάφορα, σταθερά αντικείμενα μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα επίπεδα ύψους, όπου το κουνελάκι θα μπορεί να σκαρφαλώνει με ασφάλεια και να ξεκουράζετε σε όποιο ύψος θέλει.

Τέτοια αντικείμενα μπορούν να αποτελέσουν: ένα σκαμπό, μια καρέκλα, ένα κουτί χοντρού χαρτονιού, ένα χαμηλό ράφι, ένα μπαούλο, κλπ.

Προσπαθήστε μόνο να επιλέγετε αντικείμενα που είναι συμπαγή. Για όσους έχουν όρεξη και το χέρι τους πιάνει, μπορούν να φτιάξουν σκαλοπάτια, παράθυρα κλπ για να τρυπώνουν κιόλας. Παιχνίδι 2 in 1!

Του αρέσει να πετάει πράγματα;

Σε όλα τα κουνέλια αρέσει να πετάνε πράγματα. Μπορούμε λοιπόν να τους δώσουμε μια μπαλίτσα, κλειδιά, ένα μικρό λούτρινο. Απλώς προσέχετε τι του δίνετε! Προσέχετε να μην υπάρχουν μικρά τμήματα που αφαιρούνται και το κουνέλι σας τα καταπιεί! Αν και σχετικά δύσκολο, μερικά κουνελάκια μπορούν να μάθουν να σας επιστρέφουν πίσω το παιχνίδι που τους πετάξατε. Αυτό θα είναι ένα πολύ ωραίο παιχνίδι και για τους δυο σας!

Του αρέσει να τσουλάει αντικείμενα;

Σε μερικά κουνέλια αρέσει να παίζουν με μπάλες. Οι λαστιχένιες μπάλες είναι οι καλύτερες. Ίσως έχετε δει videos όπου ένα κουνέλι διασκεδάζει με ένα μπαλόνι. Όσο αστείο κι αν σας φαίνεται ΜΗΝ το κάνετε! Το μπαλόνι είναι επόμενο κάποια στιγμή να σπάσει και το κουνέλι θα κατατρομάξει ή θα καταπιεί κάποιο κομμάτι του!

Του αρέσει να σχίζει; (Χρρρατςς..)

Πολλά κουνελάκια λατρεύουν να σκίζουν. Όποιος έχει ταπετσαρία, ξέρει! Ένας τρόπος για να παίζει ήρεμα είναι: κάποιο παλιό περιοδικό, ένας άχρηστος τηλεφωνικός κατάλογος ή μια εφημερίδα είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να του δώσετε! Μην του δώσετε να καταστρέψει ένα βιβλίο.. αυτό είναι βανδαλισμός! Προσέχετε μόνο τις χρωστικές ουσίες ή το μελάνι. Όσο πιο καθαρό χαρτί του δίνετε τόσο καλύτερα. Κάτι άλλο που θα μπορούσε να σκίσει είναι ένα καφέ κουτί σαν από αυτά των αποθηκών και των κάβων.

Του αρέσει να μασουλάει; (Τσομπ.. Τσομπ..)

Τα κουνελάκια έχουν ανάγκη να μασάνε. Κλαδιά, κούτσουρα, αποξηραμένα κουκουνάρια, χαρτόκουτα, ένα κομμάτι χαρτί και ψάθινα καλάθια είναι ό,τι πρέπει. Μην του δώσετε μόνο ένα κομμάτι ξύλου. Θα το βαρεθεί. Το κουνέλι χρειάζεται ποικιλία για να του προξενήσει το ενδιαφέρον. Μην αγοράζετε από τα Pet Shops διότι έχουν χρωστικές ουσίες και, πιστέψτε με, δεν θα τους δώσουν ιδιαίτερη σημασία. Η πιο φυσική επιλογή είναι και η καλύτερη!

Του αρέσει να «Τακτοποιεί»;

Κάτι που είχα διαβάσει και δεν το πίστευα, μέχρι που το είδα στη κουνέλα μου κι έσκασα στα γέλια, είναι ότι σε πολλά κουνέλια τους αρέσει να «τακτοποιούν»!

Τι ακριβώς τακτοποιούν; Παπλώματα, χαλιά, μαξιλάρια κλπ. Πως τακτοποιούν; Τραβάνε, σπρώχνουν, δαγκώνουν και σέρνουν. Ίσως λοιπόν, να χρειάζεται το δικό του μαξιλάρι ή τη δικιά του πετσέτα για να «τακτοποιήσει».

Θα μπορούσε να είναι μια παλιά πετσέτα μπάνιου ή κουζίνας. Όμως, βεβαιωθείτε ότι δεν την τρώει αλλά μόνο τη δαγκώνει.

Του αρέσει να επιτίθεται; (Γκρρ..)

Να μια ιδιαίτερη προτίμηση! Κάποια κουνέλια είναι επιθετικά και ρουθουνίζουν, γρατζουνίζουν ή δαγκώνουν άσχημα. Ίσως θα προτιμούσατε να «ξεσπάνε» πάνω σε παιχνίδια κι όχι στο χέρι σας, σωστά; Τέτοια παιχνίδια θα μπορούσαν να είναι: κρεμαστά παιχνίδια, όπως ένα carousel ή κρίκοι από σκληρό πλαστικό ή ξύλο που κρέμονται από το ταβάνι του κλουβιού. Είναι παιχνίδια στα οποία το κουνελάκι σας θα μπορέσει να ξεδώσει τις επιθετικές του τάσεις.

_______________

Είναι καλό να γνωρίζετε πως σε πολλά κουνέλια αρέσει να αφιερώνονται σε μια ασχολία κι όταν το αφήσεις ελεύθερο, να την συνεχίσει. Τα παιχνίδια, όπως έχω ήδη αναφέρει, είναι απαραίτητα διότι «γυμνάζουν» το κορμί και το μυαλό τους. Μην τα αμελείτε!

Επίσης, κάνουμε ένα μεγάλο και συχνό λάθος: μόλις αποκτήσουμε ένα κουνελάκι, λόγω υπερβολικής αγάπης και ενθουσιασμού, πολλές φορές το κακομαθαίνουμε. Μπορείτε να δίνετε παιχνίδια στο κουνέλι σας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μπορείτε να το αφήνετε ελεύθερο με τις ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήσεις:

Χειροποίητα Παιχνίδια Κουνελιών..

Πως να παίξεις με το κουνέλι σου (part 1)..

Πως να παίξεις με το κουνέλι σου (part 2)..

Πως να παίξεις με το κουνέλι σου (part 3)..

Τα Παιχνίδια του Κουνελιού (part 2)..

Τα Παιχνίδια του Κουνελιού (part 3)..

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s