About Bunnies.. · Health ✿

Να κάνω μπάνιο το κουνέλι μου;

Να κάνω μπάνιο το κουνέλι μου;

Ένα βασικό λάθος που κάνουν πολλοί στα κουνέλια τους είναι να τα βρέχουν ή να τα κάνουν μπάνιο. Θεωρούν πως αποτελεί είδος περιποίησης και μάλιστα, απαραίτητη. Δεν ξέρω τι έχετε ακούσει από φίλους και συγγενείς, ακόμα κι από κτηνιάτρους, εγώ θα σας πω το εξής: Μην κάνετε μπάνιο τα κουνέλια σας! 

Όπως οι γάτες, έτσι και τα κουνέλια, καθαρίζονται από μόνα τους. Αν καθίσετε και παρατηρήσετε το κουνελάκι σας θα δείτε πως, μέσα σε μία ώρα, θα έχει καλλωπιστεί τουλάχιστον 3 φορές! Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα μόλις το χαϊδέψετε και απομακρυνθείτε. 

Τα κουνέλια περιποιούνται όλα τα μέρη του σώματός τους με μεγάλη σχολαστικότητα και δίνουν μεγάλη σημασία στη γούνα τους. Όταν κάποιος βάλει το κουνελάκι του κάτω από μια ανοιχτή βρύση ή μέσα σε μια  μπανιέρα με νερό, τους προκαλεί ένα ξαφνικό κι έντονο άγχος που κινδυνεύει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακά προβλήματα. Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολικό αλλά σας εγγυώμαι πως δεν είναι! Ιδιαίτερα στο μέλλον, το ανοσοποιητικό του σύστημα γίνεται γίνεται περισσότερο ευπαθές και σε πολλές περιπτώσεις προκαλείται θάνατος!

Δεν έχει καμία σημασία αν προσέχετε την θερμοκρασία του νερού, την πίεσή του ή τα σημεία που το καθαρίζετε. Κάτι άλλο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι πως το δέρμα των κουνελιών είναι πάρα πολύ ευαίσθητο για οποιοδήποτε σαπούνι. Ακόμα κι αν είναι αγνό, φυτικό ή φαρμακευτικό, κλπ. 

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κουνέλι, αφού βραχεί, είναι το στέγνωμα της γούνας του. Η γούνα των κουνελιών (ανεξάρτητα από το αν είναι κοντότριχη ή μακρύτριχη) είναι ιδιαίτερα πυκνή γιατί αποτελείται από πολλές στρώσεις. Όσο κι αν την σκουπίσετε και την τρίψετε σχολαστικά, δεν μπορεί να στεγνώσει τελείως και συνήθως μένει βρεγμένο το «μέσα» τρίχωμα, δηλαδή αυτό που έχει άμεση επαφή με το δέρμα του. 

Αποτέλεσμα: Λόγω της υγρασίας ή κάποιου ρεύματος του αέρα, που μπορεί το κουνέλι να εκτεθεί, παρουσιάζονται δερματοπάθειες και αρρωσταίνει.

Και, προς Θεού, ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε ποτέ σεσουάρ (πιστολάκι μαλλιών) σε όποια θερμοκρασία ή πίεση το εφαρμόσετε!

Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις που ίσως χρειαστεί να πλύνετε το κουνελάκι σας. Μια τέτοια περίπτωση είναι εκείνη της διάρροιας.

Αν το κουνελάκι σας παρουσιάσει διάρροια, τότε και μόνο τότε, θα το πλύνετε τοπικά, δηλαδή από τη μέση και κάτω. Καλό θα ήταν, ανάλογα με την περίπτωση, να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Σε γενικές γραμμές, χρειάζονται δύο άνθρωποι για αυτή τη διαδικασία. Στόχος μας είναι η πλύση να γίνει σωστά, γρήγορα και με ασφάλεια. Ο ένας, λοιπόν, θα πρέπει να κρατάει σφιχτά το κουνέλι (ανάσκελα) κάτω από τα μπροστινά του πόδια και ο άλλος, μόνο με χλυαρό νερό, να καθαρίσει προσεχτικά και τοπικά το πρόβλημα.

_______________

ΠΡΟΣΟΧΗ! 

Μην ξεγελαστείτε από τέτοιου είδους videos:

(Το κουνελάκι δεν απολαμβάνει.. έχει πάθει σοκ!)

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s