About Bunnies.. · Health ✿

Διάρροια & Δερματολογικές παθήσεις: 2 βασικές απειλές..

Διάρροια & Δερματολογικές παθήσεις 2 βασικές απειλές..

Για να σφύζει από υγεία το αγαπημένο σας κουνέλι θα πρέπει να παρατηρείτε τη συμπεριφορά του καθημερινά

Τυχόν αλλαγές πιθανόν να αποτελέσουν συμπτώματα κάποια παθολογικής κατάστασης. Τέτοια συμπτώματα αποτελούν η διάρροια και οι δερματοπάθειες που, αν αφεθούν, ενδέχεται να επιφέρουν δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία του κουνελιού σας.

Διάρροια

Γενικώς, η διάρροια είναι μια παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται συχνά στα κουνέλια και που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Η βασικότερη αιτία είναι οι απότομες αλλαγές στη διατροφή του.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, ειδικά όταν αφορά την αυξημένη βρώση μαρουλιού.

Μην ανησυχείτε, όμως, γιατί ευτυχώς αντιμετωπίζεται εύκολα, εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως. Τι κάνουμε; Αγοράζουμε χόρτο πολύ καλής ποιότητας και σταματάμε να του δίνουμε φρούτα και λαχανικά, για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να εξαλειφθεί η διάρροια. Το φρέσκο και καθαρό νερό αποτελεί ισχυρό φάρμακο και, στην περίπτωση που δείχνει να μη θέλει να το πιει, του το παρέχουμε με τη βοήθεια μιας σύριγγας με απόλυτη προσοχή.

Αν, μετά την πάροδο των 7 ημερών, το κουνέλι εξακολουθεί να έχει διάρροια, πρέπει οπωσδήποτε να το πάμε στον κτηνίατρο.

Δερματοπάθειες

Αν παρατηρήσετε πηχτό υγρό στο εσωτερικό των αυτιών του κουνελιού σας ή κρούστες σρο εξωτερικό μέρος, σημαίνει ότι πάσχει από Ψώρα (ή Ψωρίαση). Σε μια τέτοια περίπτωση μην καθυστερείτε καθόλου! Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο για τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

Οι Μυκητιάσεις είναι ακόμη μια δερματολογική πάθηση, από την οποία μπορεί να υποφέρει ένα κουνέλι. Χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι τα σημεία εκείνα που έχουν προσβληθεί να εμφανίζουν τριχόπτωση. Ένα αντιβιοτικό θα μπορέσει να θεραπεύσει το ζώο από την ενοχλητική αυτή κατάσταση, αλλά και πάλι σύμφωνα με το τι θα σας συστήσει ο κτηνίατρος.

Και η Κοκκιδίωση εντάσσεται μέσα στις δερματολογικές παθήσεις, από τις οποίες μπορεί να ταλαιπωρηθεί ένα κουνέλι κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Προκαλείται από μικροσκοπικούς οργανισμούς, τα λεγόμενα Κοκκίδια, που ζουν είτε στο συκώτι είτε στα έντερα του ζώου. Από την κοκκιδίωση προσβάλλονται συνήθως τα νεαρά κουνέλια (ηλικίας 3 – 5 μηνών), ιδίως μετά την κρίσιμη περίοδο του απογαλακτισμού.

Χωρίς να θέλω να σας τρομάξω, αν η κοκκιδίωση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο! Χαρακτηριστικό γνώρισμα της πάθησης αποτελεί η συνεχής διάρροια που, σε μια τέτοια περίπτωση, όπως προαναφέραμε, δεν θα πρέπει να του δίνετε φρούτα και λαχανικά.

Τα ενήλικα κουνέλια δεν κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, ακόμη και στην περίπτωση που δεν παρατηρήσετε εγκαίρως τα συμπτώματα. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά για τα μικρά κουνελάκια. Έτσι, θα πρέπει να λειτουργήσετε άμεσα και να ενημερώσετε εγκαίρως τον κτηνίατρο για να σας συμβουλέψει πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση.

_______________

  • Μην αφήνετε ποτέ τίποτα στην τύχη σε ό,τι αφορά την υγεία του κουνελιού σας!
  • Άλλωστε, όπως έχω πει τόσες φορές, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερο φάρμακο και σώζει ζωές!
  • Η σωστή φροντίδα του κουνελιού εξασφαλίζει και την καλή υγεία του!
  • Να παρατηρείτε τη συμπεριφορά του σχολαστικά και να δράτε άμεσα, αν διαπιστώσετε δερματικές αλλοιώσεις ή διάρροια!
  • Ποτέ μη λειτουργείτε από προσωπική πρωτοβουλία καθώς μια λάθος εκτίμηση μπορεί να κοστίσει τη ζωή του αγαπημένου σας κατοικίδιου!

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s