About Bunnies.. · Difficult Conditions ✿

Εγκυμοσύνη – Γέννα..

1

Η ευκολία με την οποία αναπαράγονται τα κουνέλια είναι παροιμιώδης. Τα κουνέλια, άγρια και κατοικίδια, μπορούν να γεννήσουν μέχρι 8 φορές το χρόνο. Αυτό καθιστάται αναγκαίο από την Φύση ώστε να διατηρηθεί το είδος, αφού το απειλούν πολλά αρπακτικά.

Τα Κουνέλια Νάνοι ωριμάζουν σεξουαλικά στην ηλικία των 6-7 μηνών, ενώ τα κουνέλια Μέτριας Ράτσας στην ηλικία των 8-9 μηνών. Οι Μεγάλες Ράτσες (δηλαδή, τα Κουνέλια Εκτροφής) ωριμάζουν μετά από 11 μήνες.

Η κουνέλα που είναι έτοιμη για ζευγάρωμα αλλάζει συμπεριφορά: ξύνει τη στρώση του κλουβιού και, κάποιες φορές, φτιάχνει τη φωλιά από πριν. Το αρσενικό θα αρχίσει να εξερευνά πριν ενδιαφερθεί για την κουνέλα. Έτσι, σιγά – σιγά θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναπαραγωγής.

Η κυοφόρηση διαρκεί περίπου 29-30 μέρες. Η γέννα ακολουθεί μετά από 31 ημέρες. Η κουνέλα γεννά κάθε φορά 4-8 μικρά. Τα καθαρόαιμα κουνέλια Νάνοι γεννούν 1-3 μικρά. Όταν γεννιούνται λίγα κουνελάκια, είναι σχετικά χοντρά και γεννιούνται μετά τον προβλεπόμενο χρόνο. Διαφορετικά, γεννιούνται πιο αδύνατα και λίγο πριν τις 31 ημέρες.

2
Μια έγκυος Αγριοκουνέλα

Γενικά, είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε μια κουνέλα είναι έγκυος. Η εγκυμοσύνη δεν την αποτρέπει από το να τρέχει ή να κάνει άλματα πάνω σε έπιπλα. Συνήθως, μας προετοιμάζει λίγο πριν τη γέννα, όταν αρχίσει να φτιάχνει τη φωλιά.

Ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνει και τακτοποιεί τη φωλιά είναι πολύ ενδιαφέρον. Αν ποτέ η κουνέλα σας μείνει έγκυος, μην χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε από κοντά τη σοφία της Φύσης:

Με το στόμα της μεταφέρει άχυρο και σανό και τα μασάει ώστε να μαλακώσουν και να ενζυμωθούν με το σάλιο της.

Έπειτα, τα τοποθετεί στην πιο σκοτεινή γωνιά του κλουβιού και τα απλώνει.

Στη συνέχεια, αρχίζει να βγάζει το χνούδι από τη γούνα της. Αφαιρεί από το προγούλι, το στήθος, αλλά και από την κοιλιά της ώστε να ξεσκεπαστούν οι μαστοί. Μάλιστα, για να δείτε πόσο προνοεί η Μητέρα Φύση, για να αποτραπεί η περίπτωση να κολλήσει το χνούδι στους βλεννογόνους του στόματός της, η κουνέλα βάζει πρώτα άχυρο και σανό στο στόμα της.

Στο τέλος, επικρατεί μια πάχνη πάνω από τη σκοτεινή γωνιά. Είναι λες κι απλώθηκε ομίχλη μέσα στο κλουβί. Είναι πανέμορφο!

Η γέννα εξελίσσεται πολύ γρήγορα μετά την ολοκλήρωση της φωλιάς. Κάθε κουνελάκι έχει τον δικό του πλακούντα και η κουνέλα τρώει τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο, φθάνοντας μέχρι το σώμα του νεογέννητου. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η ενέργεια και να καθαρίσει, γλείφοντας, το νεογέννητο, έχει γεννηθεί το επόμενο κουνελάκι.

3

Η κουνέλα θηλάζει τα μικρά της μόνο 1 φορά ανά 24 ώρες. Έτσι κάνει και το Άγριο Κουνέλι.

Μετά τη γέννα θα πρέπει να ελέγξετε τη φωλιά, αν αυτό είναι δυνατόν. Πρέπει να μετρήσετε τα κουνελάκια και να εξετάσετε τη φυσική τους κατάσταση: όσα είναι καλοταϊσμένα και υγιή έχουν φουσκωμένη κοιλίτσα και χωρίς ζάρες. Οι ζάρες είναι σημάδι ανεπαρκούς διατροφής και ποσότητας νερού.

«Τι μπορώ να κάνω; Πως μπορώ να τη βοηθήσω πριν γεννήσει;»

Αν δεν το έχετε κάνει από όταν αποκτήσατε το κουνελάκι σας, κάντε το τώρα! Μετακινήστε το κλουβί σε ένα σκιερό, δροσερό και ελαφρώς απομακρυσμένο σημείο. Μην της αλλάξετε δωμάτιο. Θα είναι σαν να της αλλάξατε περιβάλλον κι αυτό θα την αγχώσει! Επίσης, φροντίστε το συγκεκριμένο δωμάτιο να μην έχει έντονη ανθρώπινη παρουσία.

Πριν, κατά τη διάρκεια της κυοφόρησης, αλλά και μετά τη γέννα:

Μην αγγίζετε τα κουνελάκια!

Μην κάνετε θόρυβο!

Μην μπαινοβγαίνετε στο δωμάτιο με φόρα!

Μην μπαίνετε στο δωμάτιο όλοι μαζί!

Να μην πλησιάζουν άτομα που η κουνέλα δεν γνωρίζει το άρωμά τους!

Μακριά οι γάτες, τα σκυλιά κι οποιοδήποτε άλλο ζώο από το κλουβί!

Μακριά ο «μπαμπάς» από τα κουνελάκια διότι, ως γνωστόν, ζηλεύει και τα πνίγει! Αυτό δεν είναι μύθος, είναι κανόνας!

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s