About Bunnies.. · Biology ✿

Λαγός (Η Άγρια Φύση)..

An alpine hare, Sweden

Ο Λαγός μοιάζει με το Άγριο Κουνέλι, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερος. Το σώμα του έχει μήκος 50-60 cm, ύψος 20-30 cm και βάρος 3-6 kg. Το θηλυκό είναι μεγαλύτερο από το αρσενικό.

Το κεφάλι του έχει ωοειδές σχήμα και τα αυτιά του είναι μακριά και όρθια που, συνήθως, έχουν μαύρες άκρες. Το κάτω μέρος του σώματός του είναι λευκό και η ουρά του είναι κοντή κι ελαφρώς μυτερή, γύρω στα 7-10 cm.

Η τροφή του Λαγού περιλαμβάνει τρυφερά χόρτα, καρπούς, δημητριακά, νεαρούς βλαστούς, φλοιούς θάμνων και βελανίδια. Η απαραίτητη ποσότητα νερού λαμβάνεται μαζί με την τροφή. Ο Λαγός δεν πίνει πολύ νερό, εκτός από την περίοδο που θηλάζει τα νεογνά.

Ο Λαγός είναι πολυγαμικό είδος και ωριμάζει σεξουαλικά μετά από 7-8 μήνες. Γεννά 2-4 λαγουδάκια, 4-5 φορές τον χρόνο. Τα νεογνά γεννιούνται μέσα σε 30-35 ημέρες ενώ η κύηση διαρκεί 42-44 ημέρες.

Ενώ είναι ακόμη έγκυος, ο θηλυκός Λαγός μπορεί να ζευγαρώσει γύρω στην 38η μέρα κύησης. Έτσι, πριν τον τοκετό, γονιμοποιείται ξανά. Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται σε άλλο θηλαστικό και είναι γνωστό ως επικύηση. Ο θηλασμός διαρκεί 2-3 εβδομάδες και τα λαγουδάκια γίνονται ανεξάρτητα μετά από 30 ημέρες. Η περίοδος αναπαραγωγής διαρκεί από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο.

Η διάρκεια της ζωής του Λαγού είναι 7-8 χρόνια.

2

Ο Λαγός συναντάται σε όλη την Ευρώπη, την Β. Αφρική, την Μ. Ασία και Αραβία, αλλά και στην Αμερική, στην Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία. Υπάρχει παντού, εκτός από την Αρκτική και την Αυστραλία. Είναι ένα είδος που έχει εξαπλωθεί πολύ γρήγορα και παρουσιάζει αρκετές αλλαγές από τόπο σε τόπο.

Οι μορφολογικές διαφορές του οφείλονται κυρίως στον βιότοπο. Τον συναντάμε σε μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, εκτός από υψόμετρα άνω των 1500m και τις πολύ ψυχρές ή υγρές περιοχές. Ιδανικός βιότοπος αποτελούν οι αραιοί θαμνότοποι, τα αραιά δάση (κοντά σε γεωργικές εκτάσεις) και, γενικότερα, οι περιοχές όπου μπορεί να βρει άφθονη τροφή και καλές κρυψώνες. Επίσης, δύσκολα (και σχεδόν σπάνια) εγκαταλείπει την περιοχή του ή την κρυψώνα του, ακόμα κι όταν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκεί κοντά.

Ξέρει να κολυμπά καλά, κι αυτό είναι ένα μεγάλο προσόν που το χρησιμοποιεί μόνο όταν βρεθεί σε κίνδυνο.

Ο Λαγός είναι μοναχικό είδος. Κινείται κυρίως τις πρωινές και απογευματινές ώρες. Την υπόλοιπη μέρα παραμένει κρυμμένος μέσα στη φωλιά του, λιάζεται ή κάνει αμμόλουτρα.

Κατά τις μετακινήσεις του, χρησιμοποιεί τα ίδια μονοπάτια τα οποία σημαδεύει με εκκρίματα, που προέρχονται από τους αδένες του προσώπου. Ο Λαγός τρίβει τα πόδια του στο πρόσωπο του κι έτσι, τα εκκρίματα κολλούν στα πόδια του και μεταφέρονται με το βάδισμά του.

3

Ο Λαγός είναι έξυπνο ζώο. Συχνά, δεν κατευθύνεται αμέσως στη φωλιά του αλλά εκτελεί παραπλανητικές διαδρομές, προκειμένου να ξεγελάσει τους εχθρούς του. Κάνει μεγάλα άλματα, δεξιά κι αριστερά και, στο τέλος, κάνει ένα μεγαλύτερο άλμα (1-1,5 m) και βρίσκεται κατευθείαν μέσα στη φωλιά του. Η συμπεριφορά αυτή μάλλον είναι έμφυτη.

Μπορεί να αναπτύξει πολύ μεγάλες ταχύτητες, αλλά η κατασκευή των ποδιών του δυσκολεύει την κίνηση του στις κατηφόρες, ενώ στις ανηφόρες είναι πιο γρήγορος. Πολλές φορές, όταν κινδυνεύει, χτυπά το έδαφος με τα πόδια του ή τρίζει τα δόντια του. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που συναντάται και στα οικόσιτα κουνέλια.

Ο Λαγός έχει πολύ καλή ακοή και όσφρηση. Η πλάγια κι προεξεχόμενη τοποθέτηση των ματιών τον περιορίζει να βλέπει καλά μπροστά του, αλλά στα πλάγια και πίσω έχει μια ευρεία γωνία ορατότητας.

Ο αριθμός των εχθρών του είναι πολύ μεγάλος από τα σαρκοφάγα. Απειλείται κυρίως από τον λύκο, την αλεπού, την αγριόγατα, τα αρπακτικά γεράκια, τους αετούς και φυσικά από τον άνθρωπο.

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s