About Bunnies.. · Grooming ✿

Περιποίηση Γούνας..

1

Τα κουνέλια διακρίνονται για την όμορφη, γυαλιστερή και καθαρή γούνα τους. Άλλωστε, αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» κάθε ράτσας. Η γούνα των κουνελιών ποικίλλει σε χρώματα, πάχος και μάκρος και προσθέτει μια ξεχωριστή πινελιά στην προσωπικότητα κάθε κουνελιού.

Ως γνωστόν κι από τη Φύση τους, τα κουνέλια είναι πολύ καθαρά ζώα. Όπως οι γάτες, καθαρίζονται συνεχώς γλείφοντας τη γούνα τους και αφιερώνουν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας για τη φροντίδα του σώματός τους και του τριχώματός τους ειδικότερα. Αν καθίσετε και παρατηρήσετε το κουνέλι σας, θα δείτε πως πρόκειται για μια ιεροτελεστία που έχει αρχή και τέλος μέσα από μια συνηθισμένη διαδικασία.

Παρόλα αυτά, τα κουνέλια χρειάζονται και την δική μας βοήθεια για να είναι απολύτως καθαρά. Υπάρχουν κάποια σημεία του σώματός τους, όπως τα μάτια, τα αυτιά, τα δόντια τους, τα νύχια και η γούνα τους που χρειάζονται συχνά την φροντίδα και την προσοχή μας.

Είναι πολύ σημαντικό να βουρτσίζετε την γούνα του κουνελιού τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα και πιο συχνά στις περιόδους που αλλάζει τρίχωμα, το οποίο συμβαίνει 4 φορές το χρόνο. Το συχνό βούρτσισμα, όταν αλλάζει τρίχωμα, είναι πολύ σημαντικό γιατί, σε αντίθεση με τις γάτες, τα κουνέλια δεν έχουν την δυνατότητα να τις αποβάλλουν. Κάθε τρίχα που καταπίνουν περνάει μέσα στο πεπτικό τους σύστημα. Επομένως, πρέπει να απομακρύνουμε το τρίχωμα βουρτσίζοντάς το, ειδικά όταν πρόκειται για κουνέλι που ζει σε διαμέρισμα που, λόγω ζέστης του διαμερίσματος, το πέσιμο των τριχών διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο.

_______________

Μπορούμε να διακρίνουμε 2 τύπους – ράτσες κουνελιών με μακρύ τρίχωμα. Οι ράτσες αυτές είναι: «Αλεπού» και «Αγκύρας«. Οι διαφορές τους είναι:

Στη ράτσα «Αλεπού» δεν παρουσιάζονται κόμποι στο τρίχωμα κι έτσι η χτένα και οι βούρτσες είναι περιττές. Το τρίχωμα είναι μακρύ και βαρύ.

Βέβαια, κάποια στιγμή μέσα στα χρόνια, θα χρειαστεί να καθαρίσετε ή καλύτερα να κόψετε προσεχτικά με ένα ψαλίδι την μάζα τρίχας, ακαθαρσιών και πριονιδιών που θα συσσωρευτεί κάτω τα πίσω πόδια του κουνελιού.

Αντίθετα, το τρίχωμα της διάσημης ράτσας «Αγκύρας» είναι φανερά πιο λεπτό και μαλακό, δύσκολο στη συντήρηση και πρέπει να το περιποιείστε συνεχώς με χτένα και βούρτσα και κάθε 3 μήνες να κουρεύονται αφήνοντας μάκρος 1 εκατοστού.

_______________

Φυσικά, η περιποίηση της γούνας είναι απαραίτητη για κάθε ράτσα κουνελιού. Δεν έχει καμμία σημασία αν το κουνέλι σας είναι μακρύτριχο ή κοντότριχο, αν είναι καθαρόαιμο ή όχι. Οι τρίχες των κουνελιών χρειάζονται εντατική φροντίδα και είναι θέμα, όχι μόνο καλλωπισμού αλλά και υγείας.

Το βούρτσισμα της γούνας τους απαιτεί συγκεκριμένη βούρτσα και τεχνική, που παρουσιάζεται στο παρακάτω Video:

Rabbit Care – How to groom your rabbit (in 10 minutes)

Οι περισσότεροι από εμάς προτιμούν τις εύκαμπτες βούρτσες με λαστιχένια δοντάκια. Μια ιδανική βούρτσα για κοντότριχα είναι η παρακάτω:

2

Πολλές φορές, ο πωλητής του Pet Shop μπορεί να σας συμβουλέψει να αγοράσετε ειδικό spray που καταπολεμά τα τυχόν παράσιτα που μπορεί να αποκτήσει το τρίχωμα ενός κουνελιού. Από ότι θυμάμαι, κι αν δεν κάνω λάθος, χρησιμοποιείται 1 φορά κάθε 2 εβδομάδες για προληπτικούς λόγους. Γενικώς, είναι καλή ιδέα αλλά ακόμα καλύτερη θα είναι όταν συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρο σας.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήσεις: 

Το κουνέλι μου μαδάει! Τι να κάνω;

Υπερβολική Τριχόπτωση: Που μπορεί να οφείλεται;

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s