About Bunnies.. · Grooming ✿ · Health ✿

Υπερβολική Τριχόπτωση: Που μπορεί να οφείλεται;

fluffy little lion head bunny rabbit standing on a wooden box ag

Όταν η απώλεια τριχών σε ένα κουνέλι δεν είναι φυσιολογική και συνοδεύεται με άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να σας προβληματίσει έντονα και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα.

Πότε και γιατί η τριχόπτωση στα κουνέλια είναι ανησυχητική;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένα κουνέλι χάνει μέρος από το τρίχωμα του κάθε 3 μήνες, προκειμένου να ανανεωθεί η γούνα και για να διατηρηθεί η καλή υγεία του δέρματος του. Όταν όμως η τριχόπτωση έχει μεγαλύτερη συχνότητα, οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους και θα πρέπει να είστε κατάλληλα ενημερωμένοι για να ξέρετε πώς να διαχειριστείτε μία τέτοια κατάσταση.

Σε γενικές γραμμές, η πιο συνηθισμένη σειρά με την οποία ένα κουνέλι αποβάλλει το τρίχωμα του είναι στο ξεκίνημα μια ελαφριά τριχόπτωση, ακολουθεί μια πιο έντονη, ξανά μια ελαφριά και εν συνέχεια άλλη μια πιο βαριά, μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται και που διαρκεί τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κουνέλια που μπορεί να αποβάλλουν όλο το νεκρό τρίχωμα από τη γούνα τους μέσα σε 1 εβδομάδα μόνο.

Με άλλα λόγια, ο χρόνος που το κάθε κουνέλι ανανεώνει το τρίχωμά του, διαφέρει από ζώο σε ζώο. Πάντως, όποια κι αν είναι η συχνότητα με την οποία αποβάλλει το τρίχωμα του, όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι πολύ σημαντικό να το περιποιείστε σχολαστικά, βουρτσίζοντας το καθημερινά ακόμη και 2 φορές την ημέρα, ώστε το αγαπημένο σας κατοικίδιο να μην καταπίνει πολλές τρίχες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στην υγεία του.

Πιο συγκεκριμένα, η κατάποση τριχών σε συνδυασμό με τροφή, οδηγεί στην απόφραξη του πεπτικού σωλήνα και προκειμένου να αποφευχθεί μία τέτοια δυσάρεστη κατάσταση, έχετε στη διάθεση του κουνελιού σας κατά την περίοδο της τριχόπτωσης αρκετό σανό και νερό που θα αποτρέψουν, μαζί με το χτένισμα, να προκληθεί η συγκεκριμένη επιπλοκή.

Που μπορεί όμως να οφείλεται η τριχόπτωση που δεν είναι φυσιολογική και διαρκεί πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα από εκείνο που προβλέπεται;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι, όπως άγχος και φόβος από κακομεταχείριση ή από φασαρία που ακούει μέσα στο σπίτι, αλλεργία σε κάποιο υλικό του κλουβιού ή από τρόφιμο, στην πλήξη (αν το κρατάτε πολλές ώρες κλεισμένο μέσα στο κλουβί του χωρίς να αναπτύσσει κάποια δραστηριότητα) ή σε πιτυρίδα.

Εκείνο όμως που θα πρέπει να σας ανησυχήσει περισσότερο είναι όταν υπάρχουν κενά στη γούνα του κουνελιού, χωρίς καθόλου τρίχωμα και με το δέρμα να είναι ορατό. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρο για να σας κατατοπίσει κατάλληλα και να εφαρμοστεί η θεραπεία που απαιτείται.

Να θυμάστε πως η σχολαστική παρατήρηση του κουνελιού σας θα σας απαλλάξει από σοβαρά προβλήματα, αφού θα εντοπίσετε εγκαίρως οποιαδήποτε διαταραχή στην υγεία του. Ασφαλώς, αυτό ισχύει για κάθε περίοδο ζωής του κουνελιού και όχι μόνο για εκείνη που χάνει το τρίχωμα του.

Και, όπως προανέφερα, μην αμελείτε σε καμία περίπτωση το καθημερινό βούρτσισμα του, πολύ περισσότερο όταν το κουνέλι σας ανήκει σε μια μακρύτριχη φυλή.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήσεις:

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s