About Bunnies.. · New Bunny Member (in the family) ✿

Βασικές Πληροφορίες (πριν αποκτήσετε κουνέλι)..

%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bd-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%cf%84%ce%b5

Τα τελευταία χρόνια, τα κουνέλια έγιναν πολύ δημοφιλή κατοικίδια ζώα.

Αυτό, από κάποιες απόψεις, θεωρείται καλό όμως, ακριβώς επειδή είναι μια σχετικά νέα γενιά κατοικίδιων ζώων, δύσκολα βρίσκεις πωλητές (ακόμα και κτηνίατρους) που να γνωρίζουν καλά τις ανάγκες του συγκεκριμένου ζώου.

Τα κουνέλια θεωρούνται ιδανικά για κατοικίδια από πολλές απόψεις: είναι μικροκαμωμένα και δεν καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο, δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και οι βασικές τους ανάγκες δεν είναι πολυέξοδες.

Όμως, παρόλο την αστείρευτη ομορφιά και γοητεία τους, παραμένουν ζώα που απαιτούν προσοχή, σεβασμό και αγάπη. Θα πρέπει να είστε απόλυτα συνειδητοποιημένοι για την ευθύνη που φέρετε από την στιγμή που αποφασίζετε να υιοθετήσετε ένα κουνέλι.

Σε αυτή την ανάρτηση, λοιπόν, θα αναφερθώ σε βασικές πληροφορίες που κάθε μελλοντικός ιδιοκτήτης οφείλει να γνωρίζει πριν πάρει εξ’ ολοκλήρου την απόφαση να αποκτήσει ένα κουνελάκι.

______________

Οι βασικές ανάγκες ενός κουνελιού είναι απλές κι ο καθένας μπορεί να τις φανταστεί: τροφή, νερό, καθαριότητα, εκπαίδευση, φροντίδα, συντροφιά. Τι γίνεται όμως παραπέρα;

Υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί κάτι περισσότερο από τις απλές, βασικές ανάγκες;

Κάθε κουνέλι έχει το δικό του χαρακτήρα και μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Παρόλο αυτά, όλα τα κουνέλια μοιάζουν σε ορισμένα χαρακτηριστικά που μας βοηθούν να τα κατανοήσουμε καλύτερα. Παρακάτω, σας τα παρουσιάζω: 

Είναι πολύ κινητικά! Χρειάζονται χώρο και άνεση για να μπορούν να τρέχουν και να κινούνται στο σπίτι, για τουλάχιστον 4-5 ώρες.

Είναι πολύ ευπαθή! Ο σκελετός τους αποτελείται από λεπτά οστά και μπορεί να τραυματιστεί εύκολα. Ιδιαίτερα τα πίσω του πόδια.

Είναι πολύ κοινωνικά! Πρέπει να είστε διατεθειμένοι να τους παρέχετε συντροφιά με την παρουσία σας και με το να ασχολείστε μαζί του.

Είναι φοβητσιάρικα! Πρώτα νιώθουν την ανασφάλεια και μετά παίρνουν θάρρος να πλησιάσουν κάτι. Είναι σημαντικό να μάθει να σας εμπιστεύεται κι αυτό εξαρτάται από την συμπεριφορά σας. Η συχνή παρουσία σας και η ασχολία μαζί του θα σας φέρει κοντά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μια πολύ σημαντική πληροφορία που πρέπει να γνωρίζετε (και που με ρωτάτε συχνά) είναι πόσα χρόνια που ζει ένα κουνέλια. Τα κουνέλια Μέτριας Ράτσας και οι Νάνοι ζούνε γύρω στα 8-12 χρόνια. Πρέπει, λοιπόν, να συνειδητοποιήσετε πως επρόκειτο για μια σοβαρή απόφαση. Αφορά μια απόφαση Δεκαετίας!

Ίσως είναι καλό να σας ενημερώσω πόσο κοστίζει ένα κουνέλι αλλά, πριν αρχίσω να σας εξηγώ, νιώθω υποχρεωμένη να σας τονίσω πως είμαι ΚΑΤΑ του Εμπορίου Ζώων. Είναι προτιμότερο να τα παίρνετε από Φιλοζωικές Εκθέσεις και από αγγελίες «Χαρίζεται!», παρά να τα αγοράζεις σαν να είναι το προϊόν κάποιου καταστήματος.

Παλαιότερα κόστισαν 30-40 € αλλά πλέον κοστίζουν γύρω στα 15 €. Ακόμα, όμως, υπάρχουν κάποιοι που μπορεί να σας το πουλήσει έως και 40 € με την δικαιολογία πως το κουνέλι που αποφασίσατε να αγοράσετε είναι της «Τάδε» Ράτσας.

 ______________

Φυσικά, με όποιον τρόπο κι αποφασίσετε να αποκτήσετε κουνέλι, θα πρέπει να αγοράσετε και τον κατάλληλο εξοπλισμό, ο οποίος αποτελείται:

  • Κλουβί (γύρω στα 30 € – συμπεριλαμβάνει ποτίστρα ή θήκη για χόρτο),

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήσεις:
Ένα Ευχάριστο Κλουβάκι..
Το Ιδανικό Μέγεθος στο Κλουβί..

  • Κλουβί μεταφοράς,
  • Παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό των κουνελιών,

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήσεις:
Παιχνίδια με βάση τον Χαρακτήρα..
Τα Παιχνίδια του Κουνελιού (part 1)..

  • Βούρτσα για τακτική περιποίηση γούνας,

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήσεις:
Να Χτενίζετε τακτικά το κουνέλι σας..
Περιποίηση Γούνας..

  • Ψαλίδι για το κόψιμο νυχιών, αν αποφασίσετε να αναλάβετε εσείς αυτή την περιποίηση,

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ανάρτηση:
Η Σωστή Φροντίδα των Νυχιών..

  • Το κόστος της διατροφής,
  • Η κτηνιατρική επίσκεψη για γενικό check-up που επιβάλλεται 1-2 φορές το χρόνο (γύρω στα 20-40 €).

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s