About Bunnies.. · New Bunny Member (in the family) ✿

Κουνέλια και Παιδιά..

%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac

Παρόλο που τα κουνέλια θεωρούνται ιδανικά ως κατοικίδια, δεν συνιστώνται σε οικογένειες με μικρά παιδιά. Κάτι που συχνά διευκρινίζω, είναι το πόσο σημαντικό είναι να είστε εξαρχής συνειδητοποιημένοι για την απόφασή σας να αποκτήσετε ένα κουνελάκι.

Τα ζώα απαιτούν σεβασμό, κατανόηση των αναγκών τους, το δικό τους χώρο και χρόνο. Βεβαίως, η σκέψη σας να μάθουν τα παιδιά σας στην επαφή και στη στενή σχέση με τα ζώα, είναι πολύ σωστή όμως, δυστυχώς, τα παιδιά δεν είναι ακόμα έτοιμα και διατεθειμένα να προσφέρουν όλα τα παραπάνω στο κατοικίδιο της οικογένειας.

Δεν έχει καμιά σημασία που τα κουνελάκια είναι μικρά, χαριτωμένα και πως το παιδί σας τα ζητάει επίμονα. Το ότι είναι παιχνιδιάρικα δεν σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι ως παιχνίδι

Δεν έχει καμιά σημασία που το παιδί σας είναι στοργικό, προσεχτικό και, κατά την άποψή σας, ένα ώριμο και συνειδητοποιημένο παιδί της ηλικίας του. Επίσης, δεν έχει σημασία ότι εσείς είστε εκείνος-η (δηλαδή, ο γονέας) που θα αναλάβει την φροντίδα του ζώου. 

Πρέπει να καταλάβετε πως τα κουνέλια δεν είναι όπως ο σκύλος και η γάτα. Αν, για παράδειγμα, έχετε ήδη ένα σκύλο μέσα στο σπίτι και βλέπετε πως το παιδί σας του συμπεριφέρεται τρυφερά, είναι σαφώς πολύ όμορφο, αλλά δε μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την απόκτηση ενός κουνελιού. Τα κουνέλια πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητα ζώα. Μια λάθος συμπεριφορά ή κάποια άτσαλη κίνηση μπορεί να τα τραυματίσει θανάσιμα. Τόσο εύκολα κι απλά!

Παρόλο αυτά, κανείς δεν λέει πως είναι εντελώς λάθος ή πως απαγορεύεται η απόφαση της συμβίωσης ενός παιδιού κι ενός κουνελιού.

_______________

Σε αυτή την ανάρτηση, λοιπόν, θα σας διευκρινίσω μερικά θέματα και Tips που θα σας βοηθήσουν να μάθετε και να κρίνετε αν όντως η απόκτηση ενός κουνελιού στην οικογένειά σας, αποτελεί πράγματι μια σωστή απόφαση:


1. Τα κουνέλια δεν είναι πάντοτε ήρεμα, χαδιάρικα και πρόθυμα. Αυτό σημαίνει πως, αν το παιδί σας το ενοχλήσει ή το κουράσει, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να γρατσουνιστεί ή να δαγκωθεί από το κουνέλι!

2. Οι γονείς οφείλουν να επιβάλλουν τους απαραίτητους περιορισμούς και κανόνες στα παιδιά τους, προκειμένου να υπάρξει μια ιδανική συμβίωση για ΟΛΟΥΣ!

3. Μην αφήνετε τα παιδιά σας μόνα τους με το κουνέλι, χωρίς επιτήρηση!

4. Οι περισσότεροι γονείς δε θα μαλώσουν το παιδί τους επειδή ενόχλησε το κουνέλι. Όμως, αν το κουνέλι γρατσουνίσει το παιδί, θα τα βάλουν με το ζωντανό. Αν πιστεύετε ότι είστε αυτού του είδους γονείς ΜΗΝ μπείτε στη διαδικασία να αγοράσετε κανένα  κατοικίδιο ζώο ακόμη!

5. Αν αποφασίσατε να αγοράσετε κουνέλι, αρχικά να επιλέξετε Μεγάλης Ράτσας. Τα κουνέλια Εκτροφής είναι, κατά κανόνα, πολύ πιο ήρεμα στη συμπεριφορά και πιο ανθεκτικά στην υγεία. Επίσης, είναι βαριά και τα παιδιά δε μπορούν να τα σηκώνουν. Αυτό μειώνει πολλές πιθανότητες τραυματισμού.

6. Μην επιτρέπετε στα παιδιά να σηκώνουν τα κουνέλια! Δυστυχώς, δεν μπορούν να υπολογίσουν ακόμα τη δύναμη των χεριών τους και τα κουνέλια παθαίνουν πολλά ατυχήματα, είτε πιέζοντάς τα είτε πέφτοντας από την αγκαλιά τους σε ανύποπτο χρόνο!

_______________

Tα κουνέλια σπάνια αποτελούν μια καλή επιλογή για ένα μικρό παιδί (ηλικίας μικρότερης των 7 ετών). Η αστείρευτη ενέργεια των παιδιών, καθώς και το επίπεδο των decibel τους, είναι αγχωτικό για τα περισσότερα κουνέλια.

Από την άλλη, τα παιδιά θέλουν έναν σύντροφο που να μπορεί να κρατήσει και να αγκαλιάσει και τα κουνέλια χρειάζονται κάποιον που καταλαβαίνει την σημασία του εδάφους και που αγαπάει τα πλάσματα.

Παρακάτω, θα βρείτε βασικές κατηγορίες παιδιών που διακρίνονται με βάση την ηλικία τους και το είδος του νοικοκυριού που βιώνουν οι γονείς τους.

Φυσικά, τα κουνέλια και τα παιδιά δεν διαφέρουν και μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι πιθανότατα η ενηλίκους στάση και το επίπεδο γνώσης.

Ηλικίας κάτω των 7 ετών 

Αν το παιδί σας ανήκει σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, μάλλον δεν θα πρέπει να αποκτήσετε ακόμα κουνέλι. Εκτός κι αν το παιδί σας ταυτίζεται με την απόλυτη έννοια της λέξης «ηρεμία». Εχμ.. ας είμαστε ειλικρινείς! Κανένα παιδί δεν είναι αγγελούδι σε αυτή την ηλικία!

Ηλικίας κάτω των 7 ετών (περισσότερα από 1 παιδί) 

Αποτελεί μια ακόμα κατηγορία όπου ένα κουνέλι δεν είναι καλή επιλογή. Το πιθανότερο είναι τα παιδιά να είναι απασχολημένα μεταξύ τους και χρειάζονται την επίβλεψη και την προσοχή του γονιού. Κάτι που θα σας αφήσει, κατά πάσα πιθανότητα, λίγο χρόνο για τη σωστή διαχείριση ενός κουνελιού.

Ένα κάτω των 7 ετών (κι ένα άνω των 7 ετών)

Ίσως. Θα πρέπει όμως να αναθεωρήσετε τον χρόνο σας, τις προσωπικότητες των παιδιών σας, καθώς και το γενικό επίπεδο θορύβου / δραστηριότητας του νοικοκυριού σας. Αν μικρότερο παιδί σας είναι ζωηρό και δύσκολα ηρεμεί, θα είναι δύσκολο για σας και για το κουνέλι να ζήσετε σε αρμονία, ακόμη κι αν το μεγαλύτερο παιδί είναι πολύ ήρεμο.

Ένα κάτω των 7 ετών (κι ένα ή περισσότερα άνω των 7 ετών)

Μάλλον δεν θα πρέπει να πάρετε κουνέλι. Εξετάστε τις πληροφορίες στο 3 & 5. Το νοικοκυριό σας θα είναι πολύ απασχολημένο και θορυβώδη για να οικοδομήσουμε μια φιλία με ένα κουνέλι. Η απαραίτητη φροντίδα για την εκπαίδευση ενός κουνελιού μπορεί να θεωρηθεί «είδος πολυτέλειας» που μόνο οι ενήλικοι μπορούν να κάνουν.

Ένα (ή περισσότερα) ηλικίας άνω των 7 ετών

Αν είστε ενθουσιώδεις για την ιδέα και αποδέχεστε την ευθύνη ενός κουνελιού, αν το παιδί σας είναι ηρεμο και αποδέχεται γενικώς τους κανόνες συμπεριφοράς, τότε ένα κουνέλι θα βρει πιθανώς την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να ζήσετε μαζί.

Αν πάλι έχετε περισσότερα από ένα 7χρονο παιδί, θα πρέπει να αναθεωρήσετε τον χρόνο σας, τις προσωπικότητες των παιδιών σας, αλλά και το γενικό επίπεδο θορύβου / δραστηριότητας του νοικοκυριού σας. Τα παιδιά σας θα μπορούν να συμμετέχουν σε αρκετές δραστηριότητες (μαθήματα μουσικής, αθλητισμού, φροντιστήρια κλπ), τα οποία θα αφήσουν ένα πολύ μικρό περιθώριο χρόνου για την απαραίτητη γνωριμία και την καλύτερη συμβίωση μεταξύ οικογένειας και κουνελιού. Το κουνέλι θα μένει μόνο του για ένα μεγάλο μέρος της μέρας.

Είναι σημαντικό να υπολογίζουμε τα ζώα! Να θυμάστε πως αν μάθουμε πρώτα εμείς να τα σεβόμαστε, τα παιδιά μας θα παραδειγματιστούν από εμάς!

Σημείωση:

Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να αποκτήσετε ένα κουνελάκι όταν το παιδί σας ξεπεράσει τα 7 του χρόνια.

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κουνέλια και Παιδιά..

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s