About Bunnies.. · New Bunny Member (in the family) ✿

Να πάρω κουνέλι στο παιδί μου;

%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%89-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%af-%ce%bc%ce%bf%cf%85

Τα κουνέλια είναι πολύ χαριτωμένα ζώα και απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών! Αν σκέφτεστε να πάρετε ένα κουνέλι για το παιδί σας, υπάρχουν μερικοί σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν εκ των προτέρων. Επίσης, καλό θα ήταν να γνωρίζετε πως τα κουνέλια είναι πολύ κοινωνικά και θα πρέπει να ζουν σε ζεύγη. Αυτό σημαίνει πως είναι προτιμότερο να επιλέξετε δύο αντί για ένα!

Τα κουνέλια έχουν την τάση να αποτελούν μια κακή επιλογή κατοικίδιου ζώου για τα μικρά παιδιά. Ο λόγος είναι ότι, γενικώς, τα παιδιά είναι δύσκολο να μείνουν ήσυχα, ήρεμα και να συμπεριφέρονται με απαλές κινήσεις στα κουνέλια. Μιας και τα κουνέλια αποτελούν ζώα θηράματος, είναι δειλά πλάσματα που τρομάζουν εύκολα και γι’ αυτό είναι πάντα σε εγρήγορση. Έχουν εύθραυστα οστά, ειδικά στην πλάτη, και απαιτούν στήριξη στην κοιλιά και στο κάτω μέρος του κορμιού τους, όταν τα πιάνουν αγκαλιά. Όμως, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα κουνέλια ΜΙΣΟΥΝ να τα παίρνουν αγκαλιά!

Μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα κουνέλια:

Τα κουνέλια μπορούν να ζήσουν για 8-12 χρόνια. Οπότε, αν έχετε μια 8χρονη κόρη, θα είναι σε θέση να δώσει στο κουνέλι της τον απαραίτητο χρόνο, χώρο αλλά και την απαιτούμενη αγάπη και στοργή σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας της, μέχρι να γίνει 20 ετών;

Τα κουνέλια χρειάζονται τακτικό καθαρισμό λόγω των ακαθαρσιών, με μια σχετική απολύμανση. Το παιδί σας θα αναλάβει την ευθύνη;

Στα κουνέλια δεν αρέσει ο θόρυβος, είτε πρόκειται για παιδιά που στριγλίζουν από χαρά για το νέο τους κατοικίδιο είτε για παιδιά που φωνάζουν επειδή τσακώνονται. Αυτή η συμπεριφορά οδηγεί τα κουνέλια στο να τρέξουν και να κρυφτούν. Δυστυχώς, τα παιδιά μόλις βαρεθούν με το κατοικίδιο, δεν θα θέλουν να «παίξουν» άλλο με αυτό.

Τα κουνέλια μισούν να τα κυνηγούν. Αυτό μπορεί να τα αναγκάσει να γίνουν επιθετικά (δηλαδή να δαγκώσουν) ή να αρρωστήσουν από υψηλά επίπεδα άγχους.

Όταν το παιδί πάρει αγκαλιά το κουνέλι με άγαρμπο τρόπο, εκείνο θα αγωνιστεί να ξεφύγει από τα χέρια του. Ένα μικρό δάγκωμα δείχνει την επιθυμία του να τεθεί εκ νέου στο έδαφος. Το πιο συχνό, όμως, αντανακλαστικό ενός παιδιού είναι να ουρλιάξει και να ρίξει το κουνέλι απότομα κάτω. Τα κουνελάκια έχουν εύθραυστο σώμα και μπορούν να τραυματιστούν πολύ εύκολα. Αν το παιδί κακομεταχειριστεί ένα κουνέλι, μπορεί να υπάρξουν σπασμένα κόκκαλα. Π.χ. αν πέσει από ύψος.

Τα κουνέλια δαγκώνουν, κλωτσάνε και γρατσουνάνε. Ακόμη και το μικρότερο λαγουδάκι μπορεί να βλάψει το παιδί σας. Μπορεί τα Κουνέλια – Νάνοι να είναι οικόσιτα κι εξημερωμένα ζώα, όμως η άγρια Φύση τους τα καθιστά ικανά για αυτές τις συμπεριφορές.

Τα κουνέλια μισούν να τα σηκώνουν. Είναι ζώα θηράματος και νιώθουν την ανάγκη να αισθάνονται τα πόδια τους σταθερά στο έδαφος. Το 99% των κουνελιών θα γρατσουνίσουν ή θα κλωτσήσουν μέχρι να τεθούν και πάλι προς τα κάτω, στο έδαφος.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε:

Αν τελικά αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα κουνέλι για το παιδί σας (που ίσως να είναι πολύ προσεχτικό κι ευγενικό με τα ζώα), θα πρέπει να καταλάβετε ότι η ευθύνη του κουνελιού (10+ χρόνια αγάπης, χώρου και προσοχής που του αξίζει) θα στηριχθεί σε εσάς και όχι στα παιδιά σας! Το καλύτερο σπίτι, για ένα κουνέλι, αποτελεί μια οικογένεια που θα έχει χρόνο, χώρο, αγάπη, υπομονή και κατανόηση. Αυτό, βέβαια, ισχύει για κάθε είδους κατοικίδιου ζώου που θέλετε να αποκτήσετε (π.χ. σκύλο, γάτα, παπαγάλο, κλπ).

Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, αποτελούν απαραίτητα θέματα εξέτασης και συζήτησης πριν την απόκτηση του ζώου. Παρακαλώ, μην παραβλέψετε τις παραπάνω πληροφορίες!

Ναι, αλλά τα παιδιά μου αγαπούν τα κουνέλια. Τι μπορώ να κάνω αντ’ αυτού;

Υπάρχουν άλλοι τρόποι που μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με τα κουνέλια και να διδαχθεί την ευθύνη, χωρίς να χρειαστεί να αποκτήσετε ένα από αυτά.

Χορηγείστε ένα κουνέλι: υπάρχουν Φιλανθρωπικές Οργανώσεις στις οποίες μπορείτε να συνεισφέρετε ξηρά τροφή και χόρτο και να λαμβάνετε επιστολές και φωτογραφίες του κουνελιού υπό την αιγίδα σας, το οποίο μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε.

Ρωτήστε τον τοπικό Σύλλογο Διάσωσης αν μπορείτε να επισκεφθείτε τα κουνελάκια του για να τα δείτε ή να τα φοντίσετε.

Επίσης, αν το παιδί σας είναι πρόθυμο να βοηθήσει, μπορείτε, να φιλοξενήσετε (για μικρό διάστημα) ένα κουνέλι με τη διατροφή και τον καθαρισμό του. Αυτό θα χαρίσει μια αίσθηση ευθύνης και φιλοζωίας στο παιδί σας και μια ιδέα για το τι σημαίνει να φροντίζουμε ένα ζώο.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, ένα λαγουδάκιπαιχνίδι είναι πολύ φθηνότερο και ευκολότερο για να δείτε αν η φροντίδα, η όρεξη του παιδιού σας εξασθενεί. ☺

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήσεις:

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Να πάρω κουνέλι στο παιδί μου;

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s