About Bunnies.. · New Bunny Member (in the family) ✿

Συμβίωση Μεταξύ Κουνελιών..

%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%be%cf%8d-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%8e%ce%bd

Σίγουρα, θα έχετε δει πολλές φωτογραφίες και videos με κουνελάκια που δείχνουν αγαπημένα μεταξύ τους, ξαπλωμένα το ένα πλάι στο άλλο. Και κάποιοι από εσάς θα έχετε σκεφτεί αρκετές φορές την απόκτηση ενός δεύτερου κουνελιού. Σίγουρα, πολλοί και διάφοροι θα είναι οι λόγοι που θα σας ώθησαν σε αυτή τη σκέψη, αλλά ο κυριότερος λόγος είναι ο φόβος σας πως το κουνελάκι σας αισθάνεται μοναξιά. Για την ακρίβεια, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως, αν αποφασίσετε να υιοθετήσετε το πρώτο σας κουνέλι, θα ήταν καλό να αποκτήσετε εξ’ αρχής δύο αντί για ένα.

Είναι πολύ τρυφερό από μέρους σας που έχετε τέτοιες ανησυχίες, αλλά θα πρέπει να ξέρετε πως η συμβίωση μεταξύ κουνελιών είναι ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας.

Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι κάπως περίπλοκα!

Αν τα κουνέλια δεν είναι της ίδιας οικογένειας, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επιτεθούν το ένα στο άλλο και να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. Επομένως, για όσους το έχετε σκεφτεί ή έχετε ήδη αποφασίσει να αποκτήσετε ένα νέο μέλος, θα σας παρουσιάσω κάποια βασικά βήματα που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της γνωριμίας τους.

_______________

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο κουνέλι. Δυστυχώς, σε αντίθεση με το πρώτο σας κουνελάκι, η επιλογή του δεύτερου δεν θα στηρίζεται στην εμφάνιση ούτε στην τύχη. Υπάρχουν κάποια μέτρα που θα κάνουν τη συμβίωση πιο πιθανή και πιο εύκολη.

  1. Δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη διαφορά ηλικίας. Μια διαφορά μηνών – 2 ετών είναι αρκετή!
  2. Μην προσπαθήσετε ΠΟΤΕ να συμβιώσετε δύο αρσενικά!
  3. Από την άλλη, η συμβίωση μεταξύ θηλυκών θεωρείται σχεδόν ιδανική!
  4. Αν το κουνελάκι σας είναι στειρωμένο, μπορεί να συμβιώσει και με κουνέλι αντίθετου φύλου (εξίσου στειρωμένου)!

Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να δείτε διαφορές στη συμπεριφορά των κουνελιών σας. Μπορεί να ακούσετε γρυλίσματα, να προσπαθήσει το ένα να «επιβληθεί» στο άλλο, να παρατηρήσετε περισσότερα ούρα και περιττώματα. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Ο λόγος που τα περισσότερα κουνέλια τσακώνονται, οφείλεται στην επιβολή της παρουσίας τους και στην κυριαρχία του χώρου τους. Όπως ακριβώς συμβαίνει και την άγρια Φύση. Είναι άκρως φυσιολογικό. Απλώς χρειάζεται υπομονή.

_______________

Τώρα, θα σας παρουσιάσω τα βασικά βήματα που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της γνωριμίας τους:

1ον: Τοποθετήστε τα κλουβιά τους το ένα δίπλα στο άλλο. Είναι ένας εύκολος κι ο πιο ασφαλής τρόπος ώστε να μυριστούν και να πάρουν μια πρώτη γεύση της γνωριμίας τους. Επειδή τα κουνέλια φτάνουν να δαγκώσουν ή να γρατσουνίσουν (αν το θελήσουν), καλό θα ήταν να εξασφαλίσετε μια πολύ μικρή απόσταση μεταξύ των κλουβιών. Μπορούν να μείνουν έτσι για περίπου 1-2 εβδομάδες.

2ον: Βγάζετε τα κουνελάκια εναλάξ. Το ένα κουνελάκι θα παραμένει στο κλουβί, ενώ το άλλο θα περιφέρεται. Θα δείτε ότι θα πλησιάσει το κλουβί του άλλου πολλές φορές. Είναι ένα βήμα που μας εξασφαλίζει μια εικόνα της συμπεριφοράς κάθε κουνελιού ξεχωριστά. Αυτό μπορεί να διαρκέσει για 1-2 εβδομάδες.

3ον: Το τρίτο βήμα είναι το πιο δύσκολο. Χρειάζεται προσοχή κι επιφύλαξη. Τα κουνέλια θα αφεθούν ελεύθερα σε ένα μικρό και κλειστό χώρο (π.χ. ένα μικρό δωμάτιο). Καλύψτε κάθε σημείο όπου το κουνέλι μπορεί να τρυπώσει και να νιώσει στριμωγμένο. Είναι σημαντικό να τα παρατηρούμε σχολαστικά. Κάποια απρόβλεπτη κίνηση μπορεί να φέρει τραυματισμό. Το πιο σίγουρο είναι ότι θα μυριστούν και θα κυνηγηθούν. Αν όμως αρχίσουν να μαλώνουν, θα πρέπει να τα απομακρύνετε αμέσως. Επαναλαμβάνετε την επόμενη μέρα.

4ον: Όταν σταματήσουν να μαλώνουν ή να υπάρχει οποιοδήποτε είδος επιθετικής συμπεριφοράς, είστε έτοιμοι για το τέταρτο βήμα: την ανεξαρτησία. Πάντα υπό την επίβλεψη μας, τα κουνέλια μπορούν να περιφέρονται μέσα στο σπίτι ελεύθερα και φυσικά ταυτόχρονα. Σιγά – σιγά, θα δείτε πως δεν θα ενοχλείται το ένα από την παρουσία του άλλου.

_______________

Όμως, πέρα από όλα αυτά, οφείλω να σας θυμήσω πως κάθε κουνέλι είναι ξεχωριστό και για αυτό, η χημεία μεταξύ τους δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Εγώ σας έδωσα ένα προκαθορισμένο χρόνο προετοιμασίας σε κάθε βήμα, αλλά μπορεί να μην θεωρηθεί αρκετό για κάποια κουνέλια. Σε κάποια κουνέλια, η χημεία μπορεί να καλλιεργηθεί μέσα σε λίγες μέρες ή μετά από μήνες. 

Αν τα κουνέλια σας γίνουν πολύ επιθετικά ΜΗΝ επιμείνετε! Αν η κατάσταση παραμείνει ίδια (ή χειρότερη), απλώς σταματήστε τη διαδικασία και ξαναρχίστε μετά απο μερικές εβδομάδες. Η επιθετικότητα μπορεί να εξαλειφθεί μετά από πολύ καιρό. Επαναλαμβάνω πως απαιτείται υπομονή!

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s