About Bunnies.. · Health ✿ · New Bunny Member (in the family) ✿

Κατοικίδια Κουνέλια: Όσα πρέπει να γνωρίζετε (part 3)..

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%b9%ce%b1-%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%cf%8c%cf%83%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1

ΣΤΕΙΡΩΣΗ

Τα στειρωμένα κουνέλια είναι πιο υγιή και ζουν περισσότερο από τα μη στειρωμένα. Για τα θηλυκά, αφορά κυρίως την πρόληψη ασθενειών, όπως τα νεοπλάσματα του γεννητικού συστήματος (μήτρα, ωοθήκες, μαστοί) και οι φλεγμονές της μήτρας. Για τα αρσενικά, αποτρέπεται κυρίως η επιθετική συμπεριφορά και οι αυτοτραυματισμοί μέσα στο σπίτι.

Τα στειρωμένα κουνέλια είναι καλύτερα για το σπίτι γιατί είναι πιο ήρεμα, πιο εκδηλωτικά προς τον ιδιοκτήτη, πιο συντροφικά και χαδιάρικα, εφόσον δεν έχουν πια το άγχος του ζευγαρώματος.

Αποτρέπεται η ανεπιθύμητη συνήθεια του κούνελου να μαρκάρει το σπίτι με ούρα και τα ζώα ακούν περισσότερο τον ιδιοκτήτη. Επίσης, είναι πιο εύκολο να εκπαιδευτούν στη χρήση του δοχείου υγιεινής. Αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες κυήσεις και το κουνέλι πλέον γίνεται πιο κοινωνικό. Ανέχεται την παρουσία άλλων κουνελιών στο σπίτι, του ίδιου ή του αντίθετου φύλου. Η στείρωση συνίσταται να γίνεται μετά τους 6 μήνες στα θηλυκά και μετά την κάθοδο των όρχεων στα αρσενικά, δηλαδή μετά τους 4 μήνες.

ΚΛΟΥΒΙ

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κλουβί ή κάποιο σπιτάκι, αυτοσχέδιο ή του εμπορίου. Το πάτωμα του κλουβιού δεν πρέπει να είναι συρμάτινο με κενά, γιατί τα κουνέλια έχουν ευαίσθητα πατουσάκια, χωρίς πελματικά φύματα και θα τραυματιστούν. Αν χρησιμοποιήσετε συρμάτινο κλουβί, τοποθετήστε ξύλινο υπόστρωμα για να μπορεί να κάθεται, αλλιώς θα το βλέπετε να συνεχώς μέσα στο δοχείο υγιεινής του.

Το κλουβί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει το νερό, το φαγητό και το δοχείο υγιεινής του. Επίσης, πρέπει να είναι αρκετά ψηλό ώστε να στέκεται στα πίσω πόδια και να περισσεύει επαρκής χώρος για να μπορεί να κινείται με άνεση (περίπου 4 φορές το μέγεθος του κουνελιού).

Πρέπει να αφήσετε το κουνέλι να καταλάβει ότι ο χώρος αυτός του ανήκει. Θα πρέπει να νιώθει ασφάλεια, όποτε βρίσκεται μέσα, και να μη διστάζει να μπαινοβγαίνει όποτε θέλει. Ο χώρος αυτός θα είναι το σπίτι του, όπου θα πηγαίνει τουαλέτα, θα τρώει, θα κοιμάται και θα περνάει αρκετό μέρος από το χρόνο του.

Μην το τρομάζετε τραβώντας το έξω και φροντίστε ο χώρος αυτός να είναι πάντα καθαρός, απαλλαγμένο από μυρωδιές, με φρέσκο νερό, φαγητό και άχυρο.

ΟΥΡΑ – ΚΟΠΡΑΝΑ

Εκπαιδεύστε το κουνέλι σας να ουρεί και να αφοδεύει μέσα στο δοχείο υγιεινής.

Στην περίπτωση που το δοχείο δεν χωράει μέσα στο κλουβί, τοποθετήστε το κάπου όπου το κουνέλι θα νιώθει άνετα να πηγαίνει.

Για το πάτωμα του κλουβιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άχυρο, εφημερίδες ή επεξεργασμένα προϊόντα ξύλου (π.χ. πριονίδι) που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Το πριονίδι από κέδρο και πεύκο προκαλεί ηπατοτοξικότητα, αν φαγωθεί από το κουνέλι, γι’ αυτό να αποφεύγεται. Η άμμος υγιεινής της γάτας, αν και βολική, δεν αποτελεί καλή επιλογή γιατί, λόγω της σκόνης, ερεθίζει τα μάτια και το αναπνευστικό του κουνελιού. Επίσης, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο γαστρεντερικό του σύστημα, αν φαγωθεί από το κουνέλι.

Σε γενικές γραμμές, ό,τι κι αν χρησιμοποιήσετε, να είστε σίγουροι ότι είναι βρώσιμο ώστε να μπορεί το ζώο να κάθεται εκεί και να μην έχετε το φόβο ότι θα φάει κάτι που δεν πρέπει. Σε κάθε περίπτωση, οι εφημερίδες και το άχυρο πρέπει να αλλάζονται τουλάχιστον μέρα παρά μέρα, ώστε το κλουβί να είναι πάντα καθαρό. Το ζώο πρέπει να ενθαρρύνεται στο να ουρεί αλλά να ξαπλώνει όπου θέλει, να φάει χόρτο και να περάσει τον χρόνο του όπως θέλει.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Πριν πάρετε κουνέλι, πρέπει να ελέγξετε καλά το χώρο που θα κινείται και να τον ασφαλίσετε περιορίζοντας, όσο γίνεται, τους κινδύνους. Στην ουσία, προλαμβάνετε τη φθορά της περιουσίας σας ενώ ταυτόχρονα προστατεύετε το κουνέλι σας από τραυματισμούς. Πρώτη προτεραιότητα είναι να απομακρύνετε τα ηλεκτρικά καλώδια (τηλεόρασης, τηλεφώνου, υπολογιστή) που τα κουνέλια λατρεύουν να μασούν.

Προστατέψετε τις γλάστρες με τα λουλούδια, τοποθετώντας τις σε ψηλά έπιπλα ή έξω από το σπίτι.

Μην αφήνετε άλλα ζώα να πλησιάζουν το κουνέλι. Αν δεν τα γνωρίζει, μπορεί να πανικοβληθεί από το φόβο του.

Επίσης, μην το αφήνετε ελεύθερο στο μπαλκόνι γιατί, αν χωράει, θα πέσει από ακάλυπτα σημεία.

Όταν το κουνέλι είναι κάτω του 1 έτους, είναι υπερκινητικό και μπορεί να πηδήξει από αρκετά ψηλό σημείο. Γι’ αυτό χρειάζεται συνεχή προσοχή ώστε να εντοπίσετε πιθανά σημεία που μπορεί να του προκαλέσουν τραυματισμό.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ

Αν πρόσφατα αποκτήσατε κουνέλι και δεν είναι εκπαιδευμένο, τότε θα ήταν ρίσκο να το αφήνετε να κυκλοφορεί ελεύθερο μέσα στο σπίτι, ειδικά τις ώρες που λείπετε.

Τα κουνέλια έχουν την ιδιαιτερότητα να κοιμούνται την ημέρα και τη νύχτα και να γίνονται πιο ενεργητικά όταν πέφτει το φως, δηλαδή το σούρουπο και το ξημέρωμα. Οι πρωινές και οι απογευματινές ώρες θεωρούνται οι πιο κατάλληλες, που μπορείτε να το βγάζετε έξω, πριν φύγετε από το σπίτι, ώστε να εκτονώνει την ενέργειά του.

Όταν πλέον γνωρίζετε πώς συμπεριφέρεται το κουνέλι σας, όταν μένει μόνο του και το σπίτι είναι ασφαλές (χωρίς εστίες πιθανού τραυματισμού), τότε μπορείτε να το αφήνετε ελεύθερο, ακόμη κι όταν λείπετε. Πάντα να του παρέχετε πολλά είδη παιχνιδιού για να μη βαριέται και κάνει ζημιές. Θεωρείται απαραίτητο να ξέρει να πηγαίνει στο κλουβί του για το φαγητό, για την ανάγκη και τον ύπνο του και να παίζει έξω τις υπόλοιπες ώρες.

Από την άλλη πευρά, ο συνεχής περιορισμός προκαλεί ανία στα κουνέλια που οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και διαταραχές συμπεριφοράς, με επικίνδυνα αποτελέσματα.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Το κουνέλι βαριέται εύκολα κι αρχίζει γρήγορα τις ζαβολιές, όταν δεν έχει κάτι να απασχολείται. Δώστε του παιχνίδια να διασκεδάζει, αλλά και να μπορεί να ροκανίζει, όταν είναι μόνο του.

Μερικά παραδείγματα παιχνιδιών είναι: χαρτόκουτα (ανοικτά από δύο μεριές για να μπαινοβγαίνει), χαρτονένια ρολά, συσκευασίες δημητριακών, σκισμένες εφημερίδες και περιοδικά, παιχνιδάκια γάτας (μπαλάκια με κουδουνάκια), παιχνίδια πουλιών που κρέμονται από την οροφή του κλουβιού, ξερά κουκουνάρια, μια μικρή πετσέτα ή αντικείμενα στα οποία μπορεί να σκαρφαλώσει.

Μεγάλη προσοχή στις επιλογές των παιχνιδιών! Θα πρέπει να μη μπορεί να το καταπιεί, να μη βγάζει χρώμα ή μελάνι και να μη μπορεί να τραυματιστεί από αυτό (αιχμηρές γωνίες, ψαλίδια).

Ακόμη, μπορείτε να του δώσετε κλαδιά από δέντρα που μπορούν να ροκανίζουν αρκετές ώρες, όπως μηλιά και ιτιά. Τα κλαδιά πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρά και να έχουν μπει στην κατάψυξη (τουλάχιστον για 1 βράδυ) ώστε να έχουν σκοτωθεί τυχόν μικροοργανισμοί.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήσεις:

Πηγή: Diagnovet (Από House Rabbit Society)

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s