About Bunnies.. · Health ✿

Η Κλίση της Κεφαλής στα κουνέλια..

h-%ce%ba%ce%bb%ce%af%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b5%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%b9%ce%b1

Η Κλίση της Κεφαλής είναι γνωστή και ως Ραιβόκρανο ή Στρεψαυχενισμός. Η αιτιολογική διάγνωση του προβλήματος συνήθως βασίζεται στον αποκλεισμό των διάφορων αιτιών, όπως:

  • Μέση ή έσω ωτίτιδα,
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο,
  • Τραυματισμός,
  • Νεόπλασμα,
  • Σύσπαστη των μυών του τραχήλου,
  • Εγκεφαλιτοζωονόσος,
  • Εγκεφαλική μετανάστευση προνυμφών, και
  • Δηλητηρίαση.

Έσω Ωτίτιδα

Η μόλυνση του έσω ωτός μπορεί να προκύψει από επινέμηση μετά από μια έξω ωτίτιδα, από μια μέση ωτίτιδα (λόγω λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού), από προσβολή βακτηρίδιων της ρινικής κοιλότητας ή της αιματικής κυκλοφορίας.

Μια α/α της κεφαλής θα αποκαλύψει την προσβολή ή όχι του μέσου ωτός. Όταν είναι αδύνατη η πρόσβαση βαθιά στον ακουστικό πόρο για λήψη δείγματος, είναι προτιμότερο να χορηγηθούν αντιβιοτικά που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της έσω ωτίτιδας, υπό την καθοδήγηση πάντα ενός κτηνιάτρου.

Αν δεν παρατηρηθεί βελτίωση εντός 4 εβδομάδων, συνιστάται αλλαγή του αντιβιοτικού. Παρόλο που οι λοιμώξεις του μέσου και του έσω ωτός έχουν μικρά ποσοστά ίασης, το «μυστικό της επιτυχίας» είναι η χορήγηση αντιβιοτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον για 30 ημέρες). Όμως, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί η παράταση της χορήγησής τους για 6 μήνες, αλλά ίσως και ισόβια.

Σε περίπτωση που οι προσπάθειες αντιμετώπισης της λοίμωξης με αντιβιοτικά αποτύχουν, ο κλινικός θα πρέπει να λάβει υπόψη τη διακοπή των αντιβιοτικών και την χειρουργική επέμβαση (για λήψη δείγματος για καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα), απομάκρυνση του πύου και τοποθέτηση παροχέτευσης. Συνήθως, όμως, το πύον στα κουνέλια είναι τόσο παχύρευστο που δεν παροχετεύεται.

Μερικά από τα πιο συνήθη βακτήρια που έχουν απομονωθεί από μολύνσεις των αφτιών είναι τα εξής: Staphylococcus sp., Pseudomonas Aeruginosa, Pasteurella Multocida, Bordetella Bronchiseptica, Proteus Mirabilis, Streptoccus Epidermidis, Bacteroides spp. και Escherichia Coli.

Επιπλέον, στα περιστατικά που η κλίση της κεφαλής είναι πολύ έντονη, θα πρέπει να χορηγηθεί κάποιο στεροειδές για να μειωθεί η φλεγμονή. Αν το κουνέλι δεν τρώει ή πίνει, είναι απαραίτητη η χορήγηση υγρών υποδορίως, καθώς και τροφής από του στόματος με σύριγγα.

Η θεραπεία θα πρέπει να συνδυάζεται πάντα με άριστες συνθήκες διαβίωσης, ώστε το κουνελάκι να έχει μια καλή ποιότητα ζωής, ακόμα κι αν η ασθένειά του δεν εξαλειφθεί πλήρως.

Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στα κουνέλια, το εγκεφαλοαγγειακό επεισόδιο μπορεί να «σκοτώσει». Εάν όχι, τότε πιθανότατα θα προσβληθεί η μία πλευρά του προσώπου ή και ολόκληρου του σώματος του κουνελιού.

Έτσι, θα παρατηρηθεί κλίση της κεφαλής, σιελόρροια, θα επηρεαστεί η λειτουργία του ομόπλευρου οφθαλμού, ενώ μπορεί να εκτελεί κυκλικές κινήσεις. Σταδιακά, σε διάστημα κάποιων μηνών έως ετών, το κουνέλι θα έχει σχεδόν «φυσιολογική» εικόνα, αν και μπορεί να δείχνει λίγο «ζαλισμένο».

Οι ιδιοκτήτες ενός τέτοιου ζώου θα πρέπει να το φροντίζουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του, όταν τρώει, πίνει νερό ή κινείται. Τέλος, μια ακόμη θεραπευτική επιλογή είναι και ο βελονισμός.

Τραυματισμός

Ένα χτύπημα στο πρόσωπο, στο λαιμό, στο κεφάλι ακόμα και μια αντίδραση πανικού, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στον εγκέφαλο και ως εκ τούτου κλίση της κεφαλής. Αναλόγως τη σοβαρότητα του τραύματος, ένα αντιφλεγμονώδες θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάρρωση.

Καρκίνος

Όγκοι στον εγκέφαλο, στην τραχηλική χώρα ή στα αφτιά μπορεί να προκαλέσουν αυτήν την κλινική εικόνα.

Σύσπαστη των μυών του τραχήλου

Ένας «μυϊκός σπασμός» θα μπορούσε να προκαλέσει προσωρινή κλίση της κεφαλής, η οποία θα επανέρθει στα φυσιολογικά μόλις χαλαρώσει ο μυς.

Εγκεφαλιτοζωονόσος

Το Encephalitozoon Cuniculi, που μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ότι ανήκει στα πρωτόζωα, είναι ένας μύκητας (Kingdom: Fungi, Phylum: Microsporidia), που μπορεί να προκαλέσει μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και μικροσκοπικές κύστεις στο ΚΝΣ. Ανάλογα την προσβεβλημένη περιοχή του εγκεφάλου, το τελικό αποτέλεσμα είναι η παράλυση διάφορων σημείων του σώματος.

Συχνά, υπάρχουν κάποια διαλείποντα συμπτώματα που προηγούνται κάποιους μήνες της εμφάνισης της κλίσης της κεφαλής κι έτσι, το κουνέλι μπορεί να σκοντάφτει, να σέρνει τα πόδια του και να αναποδογυρίζει.

Μια ορολογική εξέταση για ανίχνευση αντισωμάτων θα μας δείξει αν το κουνέλι έχει εκτεθεί στο μικροοργανισμό αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ανάρτηση: Εγκεφαλοτιζωονόσος: Συμπτώματα & Θεραπεία..

Εγκεφαλικά μεταναστεύουσες προνύμφες

Το Baylisascaris spp. είναι ένα νηματώδες παράσιτο του εντέρου των ρακούν και των κουναβιών. Τα κουνέλια προσλαμβάνουν τα αυγά του παρασίτου με κατάποση, μέσω μολυσμένων τροφών από κόπρανα ή στρωμνής.

Οι προνύμφες εκκολάπτονται και μεταναστεύουν στον εγκέφαλο, όπου μεγαλώνουν και καταστρέφουν τον εγκεφαλικό ιστό.

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο. Η Ιβερμεκτίνη δεν φτάνει στον εγκέφαλο σε ικανοποιητικές ποσότητες για να σκοτώσει τις προνύμφες, μπορεί όμως να τις σκοτώσεις πριν φτάσουν στον εγκέφαλο.

Δηλητηρίαση

Δηλητηρίαση από μόλυβδο, που βρίσκεται σε μπογιές και σε διάφορα σκεύη ή κατάποση κάποιου τοξικού φυτού, όπως το γαλακτόχορτο (Asclepias eriocarpa).

_______________

Η φροντίδα ενός κουνελιού με Κλίση της Κεφαλής

Ανεξαρτήτως αιτία, τα περισσότερα περιστατικά έχουν ομοιότητες στην κλινική εικόνα. Το «κάτω» μάτι (αυτό που κοιτάει το πάτωμα) συνήθως δεν κλείνει και απαιτείται η εφαρμογή οφθαλμικής αλοιφής για να διατηρηθεί η εφύγρανή του. Λόγω της έλλειψης ισορροπίας, το κουνέλι θα «κυλιέται» και θα είναι ανίκανο να στέκεται.

Ο ιδιοκτήτης μπορεί να περιορίσει το κουνέλι σε ένα μικρό χώρο, όπως ένα κουτί, προσαρμοσμένο με πετσέτες, κουρελούδες και λούτρινα, έτσι ώστε το ζώο να παραμένει όρθιο.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η σωστή λειτουργία του πεπτικού του συστήματος για να μην επιβαρυνθεί επιπλέον η κατάστασή του.

Μπορεί να του αρέσει να τρώει μια ποικιλία φρέσκων λαχανικών, όπως καρότα, φρούτα και σανό μηδικής και ίσως να χρειαστεί να ταΐζεται με το χέρι. Αν το κουνέλι αρνείται να καταναλώσει τροφή, θα πρέπει να ταϊστεί με σύριγγα και με πολύ υπομονή.

Για παράδειγμα, μια «συνταγή» που μπορεί να προταθεί στους ιδιοκτήτες είναι να αναμείξουν pellet σε 2 μέρη νερό, φρουτόκρεμα, λίγη μπανάνα και μήλο (μαζί με προβιοτικά και πρεβιοτικά). Το κουνέλι θα πρέπει να ταΐζεται συχνά, μέσα στη μέρα, και με όση περισσότερη ποσότητα δέχεται το ζώο.

 Θα κερδίσει ή θα χάσει τη μάχη;

Κάποια περιστατικά κουνελιών με Κλίση της Κεφαλής μπορεί να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, ενώ άλλα όχι. Για παράδειγμα, ένα κουνέλι που έχει διαγνωστεί με έσω ωτίτιδα και επιβιώσει μετά από μακροχρόνια θεραπεία, μπορεί στο τέλος να υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που θα του στοιχίσει τη ζωή.

Όποια και να είναι η πηγή του προβλήματος, ακόμη και μετά την επιτυχή θεραπεία, μπορεί να παραμείνει μια μικρή Κλίση της Κεφαλής.

Και, ενώ το κουνέλι θα προσαρμοστεί σύντομα στη νέα του πραγματικότητα, μεγαλύτερη δυσκολία προσαρμογής στο «κοσμητικό» πρόβλημα μπορεί να έχει ο ιδιοκτήτης.

Τα κουνέλια όμως είναι μικροί μαχητές και μπορούμε να τα βοηθήσουμε, πέρα από όλα τα άλλα, με πολλή αγάπη και υπομονή!

Πηγή: http://www.diagnovet.gr/

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s