About Bunnies.. · Diet ✿ · Health ✿ · New Bunny Member (in the family) ✿

Το Ιδανικό Περιβάλλον για το Κατοικίδιο Κουνέλι (part 1)..

Το Ιδανικό Περιβάλλον για το Κατοικίδιο Κουνέλι (part 1,2)..

Τα τελευταία χρόνια, όσα ζώα περνούν ένα μέρος της ημέρας τους σε κλουβί, αποτελούν μια θεωρητικά πιο εύκολη επιλογή για τους ιδιοκτήτες. Ωστόσο, απαιτούν την ίδια προσοχή όπως και κάθε άλλο ζώο. Η καθαριότητα του κλουβιού, η άσκηση, ο χρόνος για παιχνίδι και η κοινωνικοποίηση, αποτελούν καθημερινές υποχρεώσεις.

Από τα ζώα που ζουν σε κλουβιά, τα κουνελάκια είναι τα πιο δημοφιλή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι τα πιο εύκολα κατοικίδια. Τα κουνέλια είναι αρκετά «υποτιμημένα» από εκείνους που δεν έχουν περάσει πολύ χρόνο μαζί τους.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κουνελιών αναφέρουν ότι τα ζώα τους αναζητούν τη συντροφιά και την προσοχή τους κι ότι έχουν δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους.

Διατροφή 

Το πιο σημαντικό στοιχείο, στη διατροφή του κουνελιού, είναι το χόρτο (ή σανό), το οποίο πρέπει να προσφέρεται σε απεριόριστες ποσότητες κάθε μέρα. Το χορτάρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, άρα και απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα πολλών και διαφορετικών επιλογών που κυκλοφορούν στην αγορά για το ζώο τους. Το σανό μηδικής θα πρέπει όμως να αποφεύγεται, καθώς έχει πολλή υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Τα φρέσκα φυλλώδη λαχανικά πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή των κουνελιών σε εβδομαδιαία περίπου βάση και σε μικρές ποσότητες.

Καλές επιλογές αποτελούν το μαρούλι, η πράσινη πιπεριά, τα ραδίκια, το κάρδαμο, τα ελβετικά σέσκουλα, ο άνηθος, ο κόλιαντρος, ο μαϊντανός, οι κορυφές από το καρότο και τη ρίγανη και ο λοβός από τα μπιζέλια. Το σπανάκι και τα καρότα μπορούν να δίνονται σε πολύ μικρές ποσότητες μηνιαία, γιατί είναι πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες.

Τα φρούτα θα πρέπει να δίνονται σε πολύ μικρές ποσότητες και όχι συχνά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα. Καλές επιλογές είναι τα μήλα, τα βατόμουρα, τα ροδάκινα, ο ανανάς, τα δαμάσκηνα, οι φράουλες, οι μπανάνες, η παπάγια, τα αχλάδια, το πεπόνι και τα σταφύλια.

Για περισσότερες πληροφορίες σωστού τρόπου διατροφής, βλ. ανάρτηση: Η Αλφαβήτα της Διατροφής: Τι πρέπει & τι δεν πρέπει να τρώει..

Επίσης, βλ. ανάρτηση: Τελικά, ποια λαχανικά θεωρούνται κατάλληλα;

Τα Pellets προσφέρουν μια ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή στα κουνελάκια. Όμως, όταν δίνονται σε μεγάλες ποσότητες, αποτελούν την κύρια αιτία παχυσαρκίας. Τα ενηλίκα κουνέλια πρέπει να καταναλώνουν περίπου το 1/4 ενός φλιτζανιού / 5 κιλά σωματικού βάρους. Η καταλληλότερη μορφή των Pellets είναι αυτή που προέρχεται από μεγάλη ποικιλία πράσινων χόρτων και δεν περιέχει δημητριακούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Το νερό πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμο και να ανανεώνεται καθημερινά. 

Απαγορεύεται η κατανάλωση ξηρών καρπών, φασολιών, δημητριακών, ψωμιού, σοκολάτας, μπισκότων, καθώς και οποιαδήποτε μορφή κεράσματος-λιχουδιάς που πωλούνται στα pet shops (συνήθως περιέχουν γιαούρτι και καρπούς)!

Στέγαση 

Τα κατοικίδια κουνέλια πρέπει να ζουν σε εσωτερικούς χώρους, καθώς έτσι προστατεύονται από αρπακτικά ζώα και ακραίες καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν πολλές επιλογές στέγασης που μπορεί να επιλέξει ένας ιδιοκτήτης για το κουνέλι του.

Χωρίς κλουβί: Εάν το σπίτι και ο τρόπος ζωής του ιδιοκτήτη το επιτρέπουν, τα κουνέλια μπορούν να ζήσουν ελεύθερα στο σπίτι ή σε ένα δωμάτιο. Τα κουνέλια μαθαίνουν πολύ εύκολα να χρησιμοποιούν το πλαστικό κουτί γάτας (με κατάλληλο υπόστρωμα) για την ούρηση και την αφόδευση τους. Έτσι, δεν θα λερώνουν τους χώρους του σπιτιού.

Ωστόσο, ο περιορισμός του ζώου σε συγκεκριμένο χώρο, όταν δεν υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειας στο σπίτι για να το επιβλέπει, αποτελεί ένα ασφαλές μέτρο που θεωρείται απαραίτητο.

Μετακινούμενο κλουβί: Στο εμπόριο υπάρχουν πτυσσόμενα κλουβιά σε διάφορα μεγέθη, που μπορούν να τοποθετηθούν σε διαφορετικές περιοχές του σπιτιού και να προσφέρουν στο κουνέλι περισσότερο χώρο από ό,τι ένα παραδοσιακό κλουβί. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώρος εκπαίδευσης (πριν αφαιθεί το ζώο ελεύθερο).

Κλουβιά σκυλιών: Τα κλουβιά των σκύλων μπορούν να αποτελέσουν μια καλή επιλογή, διότι είναι ευρύχωρα κι έχουν αρκετό ύψος, ώστε να προστεθεί ένα δεύτερο επίπεδο για να παίζει το κουνέλι.

Παραδοσιακά κλουβιά: Τα παραδοσιακά κλουβιά των κουνελιών μπορεί να είναι μια καλή επιλογή, αρκεί να είναι αρκετά μεγάλα για το μέγεθός του. Το κουνέλι πρέπει να είναι σε θέση να σταθεί στα πίσω πόδια, με τα αυτιά του όρθια, και να μπορεί να ξαπλώσει εύκολα, με τα άκρα και το σώμα του σε έκταση.

Η πόρτα του κλουβιού θα πρέπει να είναι μεγάλη για να μπαινοβγαίνει με ευκολία και το εμβαδόν του πατώματος πρέπει να είναι επαρκές για να χωράει το δοχείο τροφής και τουαλέτας.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ανάρτηση: Ένα Ευχάριστο Κλουβάκι..

Επίσης, βλ. ανάρτηση: Το Ιδανικό Μέγεθος στο Κλουβί..

Τα συρμάτινα δάπεδα δεν συνίστανται γιατί, με την πάροδο του χρόνου, ερεθίζουν και να τραυματίσουν τα πόδια του κουνελιού. Πετσέτες, κομμάτια από χαλί ή ψάθες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αν δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης του συρμάτινου δαπέδου.

Τα γυάλινα κλουβιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ποτέ σε κουνέλια γιατί δεν παρέχουν επαρκή αερισμό και το ζώο μπορεί να καταλήξει από ασφυξία ή θερμοπληξία.

Τα εξαρτήματα του κλουβιού και τα δοχεία τροφής, νερού και τουαλέτας πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά με νερό και λευκό ξύδι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Παιχνίδια

Τα παιχνίδια, εκτός από την διασκέδαση, συμβάλλουν στην καλή ψυχική και νοητική υγεία του κουνελιού σας. Επίσης, είναι ένας έξυπνος τρόπος για να τροχιστούν τα δόντια τους (τα οποία δεν σταματούν να μεγαλώνουν ποτέ) και τα νύχια τους. Απλά κουτιά από χαρτόνι, χάρτινες σακούλες, σωλήνες από χαρτί κουζίνας, καθώς και πλαστικά παιχνίδια μωρών αποτελούν ασφαλή και ταυτόχρονα διασκεδαστική απασχόληση.

TIP: Αν το χαρτί κρύβει και μια μικρή ποσότητα λαχανικών ή φρούτων θα κρατήσει το κουνέλι αρκετή ώρα απασχολημένο.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήσεις:

Τα Παιχνίδια του Κουνελιού (part 1)..

Τα Παιχνίδια του Κουνελιού (part 2)..

Τα Παιχνίδια του Κουνελιού (part 3)..

Επίσης, βλ. ανάρτηση: Παιχνίδια με βάση τον Χαρακτήρα..

Εκπαίδευση χρήσης «Τουαλέτας» 

Τα περισσότερα κουνελάκια, σε λίγες μόνο μέρες, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο σημείο για την ούρηση και την αφόδευση τους. Η χρήση ενός πλαστικού κουτιού γάτας, σε μέγεθος ανάλογο του ζώου, με αρκετή ποσότητα υποστρώματος (πεπιεσμένο χαρτί ή ξύλο) και χορταριού αποτελεί την ιδανική λύση.

Οι εφημερίδες, η άμμος για γάτες και το πριονίδι (από κέδρο ή πεύκο) που κυκλοφορούν στο εμπόριο, δεν αποτελούν ασφαλή υλικά για τα κουνέλια, καθώς μπορούν να τα καταναλώσουν, δεν έχουν μεγάλη απορροφητικότητα και μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και ηπατικά ή αναπνευστικά προβλήματα.

Τα κουνέλια παράγουν δύο τύπους περιττωμάτων: 1. τα σφαιρικά κοπράνα, που είναι μεμονωμένα και ξηρά και 2. τα κόπρανα από το τυφλό σημείο του παχύ εντέρου, που είναι μαλακά, υγρά και μοιάζουν με μικρό τσαμπί από σταφύλια. Τα κουνέλια καταναλώνουν εκ νέου τα κόπρανα από το τυφλό σημείο του παχύ εντέρου, καθώς περιέχουν θρεπτικά συστατικά που δεν έχουν απορροφηθεί από τον οργανισμό κατά την πέψη της τροφής. Η ενέργεια αυτή είναι απολύτως φυσιολογική και ονομάζεται «Τυφλοτροφία».

Πηγή: Diagnovet

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s