About Bunnies.. · Body Language (& Communication) ✿ · Health ✿ · New Bunny Member (in the family) ✿

Το Ιδανικό Περιβάλλον για το Κατοικίδιο Κουνέλι (part 2)..

Το Ιδανικό Περιβάλλον για το Κατοικίδιο Κουνέλι (part 1,2)..

Κοινωνική Συμπεριφορά

Τα κουνέλια είναι θηράματα στη Φύση και τρομάζουν πολύ εύκολα από μια ξαφνική κίνηση ή δυνατούς θορύβους. Επειδή αγαπούν τη συνήθεια, καλό θα ήταν να υπάρχει μια ρουτίνα στις ώρες σίτισης, καθαρισμού και παιχνιδιού. Η συγκατοίκηση των κουνελιών με μικρά παιδιά, σκύλους και γάτες είναι δυνατή, όμως πάντα υπό την προσεκτική επίβλεψη ενηλίκων.

Τα κουνέλια επικοινωνούν μέσα από μια ποικιλία τρόπων. Τα περισσότερα προτιμούν να κάθονται δίπλα στους ιδιοκτήτες τους από την αγκαλιά τους. Το ελαφρύ «σπρώξιμο» με το πηγούνι σημαίνει αναζήτηση προσοχής και αγάπης. Προτιμούν χάδια στην κορυφή του κεφαλιού τους και πίσω από τα αυτιά ενώ δεν θέλουν να τους πειράζουν τη μύτη, την κοιλιά και τα πόδια.

Όταν είναι ευχαριστημένα, τρίζουν ελαφρά τα δόντια τους, ενώ το έντονο τρίξιμο υποδεικνύει συνήθως οδοντικά προβλήματα. Αν ενοχληθούν, γρυλίζουν προειδοποιητικά κι αν είναι ιδιαίτερα τρομαγμένα, ουρλιάζουν. Τα χαρούμενα κουνελάκια τρέχουν γύρω από τους ανθρώπους που γνωρίζουν, κάνουν άλματα στον αέρα και τρέχουν σε όλο το διαθέσιμο χώρο που έχουν.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήσεις:

Η «Γλώσσα Σώματος» των Κουνελιών (part 1)..

Η «Γλώσσα Σώματος» των Κουνελιών (part 2)..

Η «Γλώσσα Σώματος» των Κουνελιών (part 3)..

Η κατανόηση της συμπεριφοράς τους και οι ήπιοι χειρισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε μια σχέση εμπιστοσύνης, την οποία θα απολαμβάνουν και οι δύο πλευρές.

Τα περισσότερα κουνέλια θα προτιμούσαν να μην μετακινούνται και να μην αλλάζουν περιβάλλον. Όμως, είναι απαραίτητο να γνωρίζουν, τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι κτηνίατροι, τον τρόπο που θα τα διαχειριστούν αν χρειαστεί.

Για να σηκωθεί ένα κουνελάκι θα πρέπει, με σταθερές αλλά αποφασιστικές κινήσεις, να συγκρατηθεί από την κοιλιά με το ένα χέρι και από τη λεκάνη με το άλλο και να έρθει κοντά στο σώμα αυτού που το κρατάει, με ήπια πίεση.

Ένα πραγματικά ανήσυχο ή φοβισμένο ζώο, μπορεί να καθησυχαστεί αν καλυφθούν τα μάτια του ή αν τυλιχτεί το σώμα του με μια πετσέτα. Ποτέ δεν πρέπει να σηκώνεται ένα κουνέλι από τα αυτιά ή τις πτυχές του τραχήλου, όπως τα κουτάβια.

Αν η συγκράτηση είναι αδύνατη, η σταθεροποίηση του σε μια μη ολισθηρή επιφάνεια μπορεί να το κάνει να νιώσει πιο ασφαλές.

Όλη η προσοχή δίνεται σε ένα στοιχείο: να μην πέσει το ζώο από την αγκαλιά σας στην προσπάθεια του να «δραπετεύσει»!

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήση: Πως να το παίρνω αγκαλιά;

Άσκηση

Τα κουνελάκια χρειάζονται τουλάχιστον 3 – 4 ώρες άσκηση, έξω από το κλουβί, καθημερινώς. Ο χώρος στον οποίο κινούνται θα πρέπει να είναι ασφαλής (και κυρίως χωρίς καλώδια), καθώς αποτελούν το πρώτο αντικείμενο που θα τραβήξει το ενδιαφέρον τους.

Λύση του προβλήματος αποτελεί η κάλυψή τους με ειδικές θήκες πλαστικού. Με αυτόν τον τρόπο θα προστατευτούν και τα ζώα από ηλεκτροπληξία και το σπίτι από πυρκαγιά.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου θα πρέπει να μετακινηθούν σε σημεία που δεν θα έχουν πρόσβαση, καθώς μερικά μπορεί να είναι δηλητηριώδη.

Τα κουνέλια λατρεύουν να ανεβαίνουν πάνω σε καναπέδες, τραπέζια και να κρύβονται σε μικροσκοπικά ανοίγματα, όπως πίσω από θερμαντικά σώματα και κάτω από σόμπες, συνήθειες που κρύβουν κινδύνους.

Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν ακούν πως τα κουνέλια μπορούν να εκπαιδευτούν, είτε με τη χρήση δεικτών (παρόμοιος τρόπος με τον οποίο εκπαιδεύονται τα θαλάσσια θηλαστικά) είτε με επιβράβευση όπως τα σκυλιά. Η εκπαίδευση του κουνελιού αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο διασκέδασης και σύσφιξης της σχέσης ζώο-ιδιοκτήτης.

Επιθετικότητα

Μερικά κουνέλια μπορεί να είναι υπερπροστατευτικά με το κλουβί τους ή με τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να δίνεται η δυνατότητα να μπαίνει και να βγαίνει από μόνο του στο κλουβί, χωρίς τραβήγματα και φωνές. Τέτοιεσ συμπεριφορές ωθούν τα κουνέλια στο να γίνονται επιθετικά.

Η στείρωση, η επαρκής άσκηση και η απασχόληση με παιχνίδια είναι αποτελούν λύσεις για τη μείωση και την πρόληψη της επιθετικότητας και της κτητικότητας.

Πηγή: Diagnovet

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s