About Bunnies.. · Diet ✿ · Difficult Conditions ✿ · Health ✿

Η γήρανση των κουνελιών..

Η γήρανση των κουνελιών..Ο Thumper είναι ένα ηλικιωμένο κουνέλι. Είναι 8 χρονών!

Εύχομαι το κουνελάκι σας να μεγαλώσει με ηρεμία κι ευτυχία, χωρίς αρρώστιες και ταλαιπωρίες. Αυτό, μέχρι ένα σημείο, εξαρτάται από εσάς.

Αλλά, δυστυχώς, ένα κουνέλι δεν ζει όσο ένας άνθρωπος και θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως, μόλις περάσουν κάποια χρόνια, θα χρειαστεί να φροντίζετε ένα γηραιό ζώο. Γι’ αυτό, όσοι από εσάς δεν έχετε αποκτήσει ακόμα κουνέλι (ή άλλο κατοικίδιο ζώο), θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά αν θα μπορείτε να του αφιερωθείτε μέχρι το τέλος!

Όταν το κουνελάκι σας γεράσει, θα αποκτήσει γκρίζες τρίχες και η συμπεριφορά του θα αλλάξει. Θα γίνει πιο ήσυχο και πιο ήρεμο. Μην περιμένετε να παίξει μαζί σας με τις ώρες όπως παίζατε κάποτε. Μην περιμένετε να τρέχει και να χοροπηδάει όπως στις αρχές. Δεν θα έχει πια τόση όρεξη και αντοχή για παιχνίδια και εξερεύνηση. Επίσης, θα παρατηρήσετε ότι θα αποφεύγει να ανεβαίνει σε ψηλές επιφάνειες όπως καναπέ ή κρεβάτι. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να σταματήσετε να το «ταλαιπωρείτε» πιέζοντάς το να κινηθεί.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια της ζωής του, είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει αρθριτικούς πόνους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην ισορροπεί καλά και να γλιστράει σε λεία πατώματα, όπως πλακάκια ή σε οποιαδήποτε επιφάνεια χωρίς χαλί ή μοκέτα. Επίσης, ίσως να δυσκολευτεί να ισορροπεί πάνω σε πλαστικές επιφάνειες όπως αυτή του κλουβιού του. Παρόλο αυτά, λόγω του ότι ο χώρος του κλουβιού είναι πιο περιορισμένος, είναι λογικό να προτιμάει να μένει εκεί τις περισσότερες ώρες της μέρας. Η αρθρίτιδα, σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να εμποδίζει το ζώο να ξυστεί, να καλλωπιστεί, ακόμα και να περπατήσει σωστά. Στην περίπτωση της κουνέλας μου, για παράδειγμα, δε μπορεί πλέον να καθαρίζει τη μουσούδα της με τα μπροστινά της πόδια κι όταν ξύνει το αφτί της γέρνει επικίνδυνα, διακόπτοντας κάθε τόσο το ξύσιμο για να μην πέσει. Σημειώστε, ότι θα πρέπει να αποφεύγετε να το σηκώνεται ή να το παίρνετε αγκαλιά. Δεν έχει σημασία με πόσο απαλές κινήσεις το κάνετε. Το τράβηγμα των κοκάλων μπορεί να το κάνει να πονέσει πολύ, τρίζοντας δυνατά τα δόντια του.

TIP: Μια εύκολη λύση, για να μειώσετε τους πόνους των αρθριτικών, είναι να στρώσετε παλιές και χοντρές πετσέτες σε όλη την έκταση του κλουβιού. Με αυτό τον τρόπο, μειώνονται οι κραδασμοί και ανακουφίζονται τα κόκαλα. Απλώστε την πετσέτα και ρίξτε το πριονίδι από πάνω. Φυσικά, θα πρέπει να τις αλλάζετε και να τις αντικαταστείτε συχνά.

TIP: Για να μειώσετε την πιθανότητα μιας αρθρίτιδας, αποφύγετε να τοποθετείτε το κλουβί του κουνελιού σε σημεία που περνάει ρεύμα αλλά και σε δωμάτια με ψυχρή ατμόσφαιρα, κυρίως τους μήνες του Φθινοπώρου και του Χειμώνα. Φυσικά, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι, όταν τα χρόνια περάσουν, η αρθρίτιδα θα είναι μάλλον αναπόφευκτη. Είναι όπως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Σχεδόν σε όλους παρουσιάζεται. Σε άλλους λιγότερο ενώ σε άλλους περισσότερο.

TIP: Από όταν το κουνέλι σας γίνει 6 ετών, αλλάξτε του την τροφή. Μια ειδική ξηρά τροφή για ηλικιωμένα ζώα, εμπεριέχει όλες τις απαραίτητες ουσίες για την ενίσχυση του οργανισμού. Φυσικά, αποφύγετε το muesli και, σε καμιά περίπτωση, μην μειώσετε το χόρτο ή το φρέσκο και καθημερινώς ανανεωμένο νερό!

Τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του, θα παρατηρήσετε πως έχει αδυνατίσει και πως το τρίχωμά του αρχίζει να εξασθενεί. Μην προσπαθήσετε να το πιέσετε να φάει πολύ αν δεν θέλει. Αλλά, σημειώστε ότι, αν το κουνέλι σας σταματήσει να τρώει, θα έχει ως αποτέλεσμα να νιώθει δυσφορία και τυμπανισμό, που μόνο σε καλό δε θα αποβεί. Γι’ αυτό, αν το κουνελάκι σας δεν τρώει για περισσότερο από 3 μέρες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο. Ίσως χρειαστεί να το ταΐσετε με σύριγγα, μουλιάζοντας την τροφή σε χλυαρό νερό κι αλέθοντάς τη. Έχοντας τη συγκατάθεση και τη συμβουλή του κτηνίατρου, φυσικά!

Τα κουνέλια Νάνοι και οι Μεσαίες Ράτσες ζούνε 8-12 χρόνια και, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, φτάνουν μέχρι 15 χρονών.

Ξέρω πως πρόκειται για μια θλιβερή περίπτωση! Η στιγμή που θα συνειδητοποιήσουμε πως το κουνελάκι μας αρχίζει να κουράζεται πιο γρήγορα από πριν ή θα δούμε τις πρώτες του γκρίζες τρίχες, θα είναι δύσκολη και σίγουρα τρομαχτική. Γιατί, βλέπετε, κάποιοι από εμάς δε θέλουν ούτε να το σκέφτονται αφού μόνο η σκέψη πως, κάθε μέρα που περνά, το κουνελάκι μας γερνάει, αρκεί!

Προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι και κάντε αυτό που πρέπει! Είναι υποχρέωσή μας να μείνουμε δίπλα του μέχρι την τελευταία του πνοή!

Ξέρω καλά πως τίποτα δε θα μπορεί να συγκριθεί με το συναίσθημα που θα νιώσετε όταν θα «φύγει». Προσωπικά, γνωρίζω καλά αυτού του είδους την απώλεια κι έχω ήδη αρχίσει να προετοιμάζομαι ψυχολογικά (όσο μπορώ) για τη σχεδόν 10χρονη κουνέλα μου!

Αυτό που πρέπει να αναλογιστείτε, είναι:

Όσο είναι ακόμα κοντά μου,

Όσο μπορώ ακόμα να χαϊδεύω την μεταξένια γούνα του,

Όσο μπορώ ακόμα να παίζω μαζί του,

Όσο μπορώ ακόμα να το βλέπω να χοροπηδάει γύρω μου,

Όσο μπορώ ακόμα να το παίρνω αγκαλιά,

Όσο μπορώ ακόμα απλώς… να το κοιτάζω…

Τι καλύτερο μπορώ να του προσφέρω;

2 σκέψεις σχετικά με το “Η γήρανση των κουνελιών..

    1. Καλησπέρα! Ζούνε γύρω στα 9-12 χρόνια. Ίσως λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο. Η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται από πολλά, όπως οι συνθήκες διαβίωσης, η διατροφή αλλά και η κληρονομικότητα του ζώου! ✿

      Μου αρέσει!

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s