About Bunnies.. · Biology ✿

Ποια η διαφορά μεταξύ Κουνελιών και Λαγών;

Οι Λαγοί και τα Κουνέλια φαίνεται να είναι παρόμοια και μερικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το ίδιο ζώο. Μην βιάζεστε να βγάλετε συμπέρασμα!

Μια ερώτηση που στάλθηκε από τον Tristan Ishtar στο National Geographic, πριν από λίγους μήνες, ήταν η εξής: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Κουνελιών και Λαγών; Και από που πηγάζει η λέξη – έκφραση «harebrained»;

1

Ένα νεογέννητο Sylvilagus Νuttallii χαλαρώνει στην Αλμπέρτα, Καναδάς © All Canada Photos, Alamy

«Οι Λαγοί και τα Κουνέλια ανήκουν στην ίδια οικογένεια (Κονικλοειδών) αλλά πρόκειται για διαφορετικά είδη, όπως τα πρόβατα και οι κατσίκες» δήλωσε ο Steven Lukefahr μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Πανεπιστήμιο Texas A&M στο Kingsville).

2

Νεογέννητα Sylvilagus Floridanus Ανατολής χωμένα στη φωλιά τους © Scott Camazine, Alamy

«Σαν πρώτη όψη, οι Λαγοί είναι μεγαλύτεροι, έχουν μακρύτερα αφτιά και είναι λιγότερο κοινωνικοί από τα Κουνέλια. Η πιο εμφανής διαφορά φαίνεται στα νεογέννητα λαγουδάκια έναντι των νεογέννητων κουνελιών» δήλωσε ο Philip Stott ικολόγος Άγριας Ζωής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Αυστραλία).

«Πρώτα απ’ όλα, η εγκυμοσύνη του λαγού διαρκεί 42 ημέρες, σε σύγκριση με τα κουνέλια που κυοφορούν μονο για 30-31 ημέρες. Τα νεογέννητα λαγουδάκια έχουν αναπτυχθεί πλήρως κατά τη γέννησή τους. Δηλαδή, έχουν αποκτήσει ήδη τρίχωμα και τα μάτια τους είναι ανοιχτά, ενώ οι νεογέννητα κουνέλια γεννιούνται υπανάπτυκτα, με κλειστά μάτια, χωρίς γούνα και με ανικανότητα να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους» είπε ο Stott.

Επίσης, οι φωλιές των Λαγών είναι αποκομμένες από τον κόσμο. «Οι Λαγοί ζουν εντελώς  υπέργεια (πάνω στη γη). Δεν ζουν σε λαγούμια!» δήλωσε ο Michael Sheriff (Οικολόγος στο Penn State University, Πενσυλβάνια). 

«Γι’ αυτό το λόγο ο Bugs Bunny είναι μια απάτη!» αστειεύτηκε ο Stott. «Μόνο μία εξαίρεση υπάρχει για τα υπόγειαλαγουδάκια: ένα είδος Αμερικάνικου κουνελιού που δεν ζει σε λαγούμι».

3

Ένας θηλυκός Ευρωπαϊκός Λαγός (δεξιά) τσακώνεται με έναν αρσενικό από την Ουαλία © Andy Rouse, 2020VISION/Nature Picture Library/Corbis

Όσο για την λέξη – έκφραση «harebrained«, δηλαδή απερίσκεπτος, επιπόλαιος ή ανόητος, ο Stott υποψιάζεται ότι πηγάζει από τη δυσφορία των ζώων στην αιχμαλωσία, όπου είναι επιρρεπή, αφού με την συμπεριφορά μας και με το παραμικρό ερέθισμα (μερικές φορές από λάθος) προκαλούμε μέχρι και τον θάνατό τους.

Ο Stott, ο οποίος έχει δοκιμάσει να μεγαλώσει στα χέρια του νεογέννητα λαγουδάκια, είπε πως ακόμα κι αυτά (που ταΐζονται με μπιμπερό από την πρώτη μέρα) ποτέ δεν χαλάρωσαν πραγματικά με την συντροφιά του.

«Επίσης, η έκφραση «Τρελός σαν λαγός Μαρτίου« είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας προβληματισμός σχετικά με τη συμπεριφορά των λαγών κατά την αναπαραγωγική περίοδο, η οποία περιλαμβάνει πηδήματα στον αέρα» είπε ο Steven Lukefahr (Πανεπιστήμιο Texas A&M στο Kingsville).

«Σε ό,τι αφορά το ζευγάρωμα των Λαγών, ο θηλυκός λαγός δοκιμάζει τον αρσενικό κάνοντάς τον να την κυνηγήσει σε διάρκεια αρκετών μιλίων» λέει ο Stott. «Αν την πιάσει, τότε αυτή θα δεχτεί να ζευγαρώσει μαζί του. Αν όχι, τότε ο αρσενικός κρίνεται ως ελλιπής από πατρική ικανότητα και «υλικό»» συμπληρώνει. «Φυσικά, αν ένας θηλυκός Λαγός δεν είναι έτοιμος να ζευγαρώσει και ο αρσενικός ξεκινήσει να την κυνηγάει, θα σταθεί και θα τσακωθεί μαζί του».

Κάθε Μάρτη, οι λαγοί (Brawn Hares) «μπαίνουν στη μάχη» σε κάθε περίοδο ζευγαρώματος.

«Ένα τέτοιο φλερτ δεν είναι μόνο για διασκέδαση, αλλά σχετίζεται με τη φυσική τους κατάσταση» είπε ο Stott.

«Η ταχύτητα είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των Λαγών, ειδικά για τα είδη που ζουν σε ανοικτές πεδιάδες, όπως ο Ευρωπαϊκός Λαγός, ο οποίος μπορεί να τρέξει σε 37 μήκη σώματος ανά δεύτερο» είπε ο Cheetahs. «Βέβαια, μπορούν να διαχειριστούν μόνο 23 μήκη σώματος, αλλά αυτά τα ταχεία αντανακλαστικά μπορούν να είναι επαρκή για την αποφυγή θηρευτών» τόνισε.

Φυσικά, αυτό είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό που οι Λαγοί διαφέρουν από τα Κουνέλια, τα οποία η Αμερικανική Εταιρεία για την Πρόληψη της Βίας κατά των Ζώων περιγράφει ως «ευχάριστα ζώα συντροφιάς». Οι Λαγοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν ένα ιδανικό κατοικίδιο ζώο.

Πηγή: National Geographic

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s