About Bunnies.. · Diet ✿

Φρέσκα λαχανικά.. Ναι ή Όχι;

1

«Να του δώσω λαχανικά;», «Θα φάει;», «Μήπως του προκαλέσει διάρροια;», «Πόσο πρέπει να του δώσω;», «Άραγε, τα έπλυνα καλά;»

Ενώ αναρωτιέσαι ποιο είναι το καλύτερο για το κουνελάκι σου, στο θέμα της διατροφής, οι περισσότεροι κτηνίατροι που θα ρωτήσεις θα σου απαντήσουν θετικά: «Ναι, το κουνέλι σας μπορεί να τρώει λαχανικά!», έχοντας όμως πάντα στο βλέμμα τους μια μικρή αμφιβολία. Και καλά κάνουν!

Και τώρα θα αναρωτηθείς: «Μα, είναι δυνατόν ένα κουνέλι να στερηθεί τη φυσική του τροφή;»

Η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα είναι η εξής:

Ας είμαστε ρεαλιστές! Από τη στιγμή που το κουνελάκι ζει στην πόλη, μέσα σε ένα διαμέρισμα και σε ένα κλουβί, δεν έχει το περιθώριο, την ευκαιρία και την ελευθερία να τρέξει στο λιβάδι, να ροκανίσει, να εξερευνήσει και να ανακαλύψει το αγαπημένο του λαχανικό. Δεν έχει την δυνατότητα να μυρίσει το νωπό χώμα και τις διάφορες γεύσεις γύρω του.

Δυστυχώς, οι εποχές δυσκολεύουν και το χρήμα έχει φάει τις ψυχές όλων!

Οι παραγωγοί δεν επιδιώκουν την ποιότητα αλλά την ποσότητα, ανεξάρτητα το τι διατυμπανίζουν. Αυτό σημαίνει πως τα περισσότερα λαχανικά δεν είναι άξια κατανάλωσης, όχι μόνο για τα κουνέλια αλλά και για εμάς τους ίδιους. Η διαφορά όμως είναι η εξής: ο ανθρώπινος οργανισμός έχει περισσότερες αντοχές κι αντισώματα από εκείνον του κουνελιού. Έτσι, πρέπει να λάβουμε υπόψη πως το κουνέλι έχει έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο οργανισμό για να τρώει τα λαχανικά αβέρτα.

Αν αποφασίσεις να το ταΐσεις με λαχανικά, θα πρέπει να γνωρίζεις εκ των προτέρων τι μπορεί να φάει ένα κουνέλι και τι δεν θα το βλάψει. Ορισμένα λαχανικά και φρούτα, για παράδειγμα, είναι δηλητηριώδη για τα κουνέλια.

Για περισσότερες πληροφορίες σωστού τρόπου διατροφής, βλ. ανάρτηση: Τι πρέπει & τι δεν πρέπει να τρώει..

Επίσης, βλ. ανάρτηση:Τελικά, ποια λαχανικά θεωρούνται κατάλληλα;

Έπειτα, θα πρέπει να είσαι σίγουρος πως είναι της ανάλογης εποχής και πως το έχεις πλύνει σχολαστικά!

Θα πρέπει να καταλάβετε πως τα κουνέλια θέλουν ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά τη διατροφή τους. Tα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν μια καλή λιχουδιά στην διατροφή των κουνελιών σας, αλλά όχι το κύριο συστατικό της. Δεν είναι τυχαία η ανάπτυξη του εμπορίου της ξηράς τροφής. Φυσικά, η μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και τα μεταλλικά στοιχεία που παρέχουν τα λαχανικά συμβάλλουν στην καλή υγεία των κουνελιών σας, αλλά δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πια σε αυτή τη νοοτροπία!

Πλέον, οι ξηρές τροφές περιέχουν όλες ή τουλάχιστον τις περισσότερες βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός των κουνελιών και, ανάλογα με την ηλικία του, διαφοροποιείται κι εμπλουτίζεται:

Οι ξηρές τροφές διαχωρίζονται στη Junior και στην Premium.

Αυτό σημαίνει πως μέχρι την ηλικία των 6-7 μηνών, το κουνέλι σας θα πρέπει να τρέφεται με Junior διότι συμπεριλαμβάνει τις απαραίτητες ουσίες και βιταμίνες που συντελούν στη σωστή ανάπτυξή του και στην σταθεροποίηση του οργανισμού του, καθώς ακόμα αναπτύσσεται.

Μετά τους 6-7 μήνες, μπορεί να τρέφεται με Premium που πλέον συμβάλει περισσότερο στην ποικιλία της γεύσης αλλά, παράλληλα, φροντίζει και την υγεία του κουνελιού.

Το τελευταίο διάστημα, εξελίχθηκε ένα είδος ξηράς τροφής που ειδικεύεται στα ζώα προχωρημένης ηλικίας. Αυτό που έχει παρατηρηθεί, είναι η αυξημένη κοστολόγηση του συγκεκριμένου προϊόντος αλλά, προφανώς, δικαιολογείται από τα απαραίτητα συστατικά, καθώς και τις έρευνες που έχουν γίνει ώστε να επιτευχθεί η ενίσχυση του ευαίσθητου ανοσοποιητικού συστήματος των γηραιών κατοικίδιων ζώων.

2

Ξεχάστε τις παλιές νοοτροπίες! Τα λαχανικά δεν είναι πάντοτε ιδανικά, εκτός κι αν τα  καλλιεργείτε μόνοι σας! Αν όχι, γίνετε περισσότερο επιφυλακτικοί και δύσπιστοι.

Μην κάνετε «πειράματα» εις βάρος των ζωντανών σας!

Να θυμάστε:

Η ζωή των κουνελιών είναι πολύτιμη και το μυστικό της καλής ποιότητας ζωής τους κρύβεται στη σωστή διατροφή!

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s