About Bunnies.. · Health ✿

Περιστατικά Τυμπανισμού (Αέρια)..

Περιστατικά Τυμπανισμού (Αέρια)..

Τα κουνέλια μπορούν να υποφέρουν από αέρια. Αν δεν δοθεί η πρέπουσα σημασία, η συσσώρευση επώδυνων, για το κουνέλι, αερίων μπορεί να το αναγκάσει να σταματήσει να τρώει και να πάθει γαστρεντερική στάση. Αυτό σημαίνει επιβράδυνση ή το πλήρες σταματημα των κανονικών εντερικών συσπάσεων. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του κουνελιού, αν μείνει χωρίς θεραπεία.

Τα αέρια (τυμπανισμός) μπορούν να έρθουν και ως αποτέλεσμα της γαστρεντερικής στάσης. Τα κουνέλια με τυμπανισμό επιδεικνύουν συνήθως ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

δυνατά γουργουρητά που προέρχονται από το στομάχι του κουνελιού,

σκληρό και διεσταλμένο στομάχι,

λήθαργος, και

σημαντική μείωση στην όρεξη.

Συχνά το τελευταίο σύμπτωμα (η απώλεια της όρεξης) είναι και το πρώτο σύμπτωμα της ύπαρξης αερίων.

Όταν υποφέρουν από αέρια, πολλά κουνέλια κάθονται μαζεμένα, με τα μάτια τους μισόκλειστα. Άλλα κάθονται απλωμένα, πιέζοντας το στομάχι τους στο πάτωμα ή τελείως όρθια σε μια αφύσικη στάση κορμού.

Τι να κάνω;

Ψηλαφίστε το στομάχι του κουνελιού σας (χωρίς να το πιέσετε), όταν δεν έχει αέρια. Παρατηρήστε πώς είναι η αίσθηση ενός φυσιολογικού, μαλακού στομαχιού και ποιο είναι το μέγεθός του σε σχέση με τα πλευρά του. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε την εικόνα ενός φυσιολογικού στομαχιού.

Αν το κουνέλι σας αντιμετωπίζει συχνά περιστατικά αερίων, πρέπει να αναθεωρήσετε την δίαιτά του, εφόσον μερικές τροφές είναι πιο πιθανόν να δημιουργήσουν τυμπανισμό σε μερικά κουνέλια σε σχέση με άλλες τροφές. Επίσης, ελέγξτε αν υπάρχουν τυχόντα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας που μπορούν να επιφέρουν επιβράδυνση της εντερικής λειτουργίας.

Όταν το κουνέλι σας υποφέρει από αέρια, είναι σημαντικό να το θεραπεύσετε το συντομότερο δυνατό με τη χορήγηση της ουσίας Simethicone. Το Simethicone δεν έχει καμία γνωστή αλληλεπίδραση με φαρμακευτικές ουσίες και δεν απορροφάται από το εντερικό τοίχωμα. Η δράση του είναι αποκλειστικά μηχανική, ως προς την ικανότητα συγκέντρωσης των φυσαλίδων αερίων, που κατόπιν αποβάλλονται ευκολότερα.

Στο άρθρο «Γαστρεντερική Στάση, Ο Σιωπηλός Δολοφόνος» της Dr. Dana M. Krempels, συνίσταται η χορήγηση 1 cc (δόση που αφορά σε εναιώρημα των 20 mg/ml), κάθε ώρα για 3 δόσεις, μετά 1 cc κάθε 3-8 ώρες, ανάλογα με το περιστατικό.

Παραδείγματα ονοματολογίας φαρμάκων που μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο και που περιέχουν Simethicone είναι τα Ovol, Phazyme και Gas-x. (Σημείωση: Τα ονόματα αυτά αφορύν σε Αμερικάνικες εταιρείες παραγωγής. Στην Ελλάδα υπάρχει σιρόπι με την ονομασία Infa-Col που χορηγείται για τους κωλικούς των βρεφών). Μαζί με το Simethicone, επίσης βοηθούν στην διάσπαση των αερίων πολύ ελαφρές κυκλικές κινήσεις μασάζ στην κοιλιακή χώρα του κουνελιού.

Το κουνέλι πρέπει να αρχίσει να δείχνει σημάδια βελτίωσης μετά από 1-2 δόσεις Simethicone. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, πηγαίνετε το κουνέλι σε εξειδικευμένο κτηνίατρο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η γαστρική διάταση (Volvulus) ή η σοβαρή στομαχική διόγκωση (Bloat), δεν είναι το ίδιο με ένα περιστατικό αερίων. Στην περίπωση αυτή, το στομάχι σκληραίνει υπερβολικά και διαστέλλεται σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να διακοπεί η παροχή και κυκλοφορία του αίματος προς το στομάχι και τα έντερα. Η κατάσταση αυτή οδηγεί πολύ γρήγορα σε οργανικό σοκ και στο θάνατο.

Αν υποπτεύεστε κάτι τέτοιο, μην κάνετε μασάζ στην κοιλιακή χώρα γιατί θα χειροτερέψετε την κατάσταση. Επισκεφτείτε επειγόντως στον εξειδικευμένο κτηνίατρο!

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s