About Bunnies.. · Biology ✿

Τι είναι το Κουνέλι;

1

Η λέξη Κουνέλι δεν είναι όρος της συστηματικής βιολογίας. Χρησιμοποιείται για τα είδη διάφορων γενών που μοιάζουν με το Ευρωπαϊκό Κουνέλι, ενώ τα άλλα είδη των γενών αυτών ονομάζονται Λαγός ή Πίκα. Το κουνέλι (αρχ. κόνικλος) είναι μικρό θηλαστικό της οικογένειας των λαγοειδών (Leporidae) που ζει σε πολλά σημεία του κόσμου.

Υπάρχουν 7 διαφορετικά γένη στην Οικογένεια, στα οποία ταξινομούνται τα κουνέλια, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κουνελιού (αγριοκούνελο – Oryctolagus Cuniculus), του Συλβίλαγου (γένος Sylvilagus; 13 είδη) και του Λαγού Amami (Pentalagus Furnessi, ένα είδος υπό εξαφάνιση στο Amami Oshima, Ιαπωνία). Υπάρχουν πολλά ακόμα είδη κουνελιών, τα οποία, μαζί με το Συλβίλαγο, το Πίκα (Pika, λαγόμορφο θηλαστικό της Ασίας) και το Λαγό σχηματίζουν την τάξη Lagomorpha.

Γενικώς, τα κουνέλια ζουν για περίπου 4-10 έτη. Έχουν μήκος σώματος 40-50 εκατ., κοντή ουρά, μακρυά αυτιά, πόδια με νύχια και παχιές τρίχες δέρματος σε διάφορα χρώματα που ποικίλουν ανάλογα τη Φυλή.

Η διαφορά με τα Αγριοκούνελα

Το Άγριο Κουνέλι έχει μήκος 25-35 εκατ. και βάρος 2-2,5 χιλ/μα. Η φυσική ζωή του Άγριου Κουνελιού ανέρχεται σε 8-9 χρόνια. Ζει σε όλα τα είδη των εδαφών, σε κοιλάδες και βουνά μέχρι 600 μέτρα υψόμετρο. Έχει πολλούς εχθρούς όπως τους κυνηγούς, τη νυφίτσα, την ικτίδα, την οξογαλή, την αλεπού και σχεδόν όλα τα αρπακτικά πουλιά.

Η περίοδος της γονιμότητας αρχίζει στα μέσα Φεβρουαρίου και η εγκυμοσύνη διαρκεί 1 μήνα, με γονιμοποίηση 4-6 φορές το χρόνο.

Το οικόσιτο κουνέλι προέρχεται από το Άγριο Κουνέλι που συνήθιζε να εκτρέφεται και σε κλειστό χώρο, τα κονικλοτροφία. Η επίδραση της οικόσιτης κονικλοτροφίας έφερε πολλές επιδράσεις στο Αγριοκούνελο: το μέγεθος του σώματος, το τρίχωμα, το μήκος των αυτιών και τη διάπλαση της κεφαλής του. Γενικώς, το οικόσιτο κουνέλι είναι πιο παχύσαρκο από το Αγριοκούνελο. Μερικές φορές, το τρίχωμα είναι φαιό αλλά επίσης λευκό, μαύρο, σκουρόχρωμο ή κηλιδωτό. Το μήκος του τριχώματος είναι συνήθως πιο μακρύ. Τα αυτιά του είναι πιο κοντά και το κεφάλι πιο στενό και μακρύτερο. Η γονιμότητα του οικόσιτου κουνελιού διαρκεί περισσότερο από του Άγριου Κουνελιού (7-10 γέννες το χρόνο).

Η σχέση του ανθρώπου με το κουνέλι

2Η σχέση του ανθρώπου με τον Ευρωπαϊκό Λαγό ή το «απλό» κουνέλι καταγράφηκε για πρώτη φορά από τους Φοίνικες πάνω από 1.000 έτη π.Χ., όταν ονόμασαν την Ιβηρική Χερσόνησο «i-shephan-im», που σημαίνει «Η Γη του Κουνελιού», κάτι που οι Ρωμαίοι μετέτρεψαν στη λατινική μορφή Hispania κι επομένως στη σύγχρονη λέξη «Ισπανία».

Ο Ευρωπαϊκός Λαγός (Oryctolagus cuniculus) είναι το μοναδικό είδος κουνελιού που μπορεί να εξημερωθεί. Όλες οι ράτσες των κουνελιών (όπως οι νάνοι και τα κουνέλια Αγκύρας) ανήκουν σε αυτό το είδος. Ωστόσο, τα κουνέλια και οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, πέρα από την εξημέρωση. Τα κουνέλια είναι ένα παράδειγμα ζώου, το οποίο ο ίδιος πολιτισμός μεταχειρίζεται ως τροφή και κατοικίδιο.

Όσα κουνέλια χρησιμοποιούνται για τροφή, είτε καταδιώκονται είτε εκτρέφονται γι’ αυτό το σκοπό. Δολώματα ή όπλα, μαζί με σκυλιά, διατίθενται συνήθως για το κυνήγι Άγριων Κουνελιών. Σε πολλές περιοχές εκτρέφονται επίσης κουνέλια για το κρέας τους, μια διαδικασία που ονομάζεται κονικλοτροφία. Η γούνα των κουνελιών χρησιμοποιείται συχνά ως τμήμα ορισμένων αξεσουάρ, όπως εσάρπες ή καπέλα.

Τα κουνέλια είναι επίσης πολύ καλοί παραγωγοί κοπριάς και τα ούρα τους περιέχουν μεγάλη ποσότητα αζώτου, που καθιστούν πολλά καρποφόρα δέντρα ιδιαίτερα παραγωγικά. Το γάλα τους ενδέχεται να έχει επίσης μεγάλη φαρμακευτική ή θρεπτική αξία εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνη.

Κοινικλοτροφία3

Η εκτροφή κουνελιών, για εμπορική εκμετάλλευση, μπορεί να έχει καλές αποδόσεις (δεδομένου ότι ακολουθούνται ορθές κτηνοτροφικές πρακτικές).

Εκτός από τις ασθένειες, που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στην παραγωγή, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι γενικοί κίνδυνοι ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων στην παραγωγή κουνελιών. Υπάρχει πλήθος θεμάτων υγείας που σχετίζονται με τη χρησιμοποίηση των κουνελιών για το κρέας τους. Δύο από τα οποία είναι η αρρώστια Pasteurella Tularensis και Rabbit Starvation, εξαιτίας είτε της χαμηλής περιεκτικότητας του κρέατός τους σε λιπαρά ή της έλλειψης αμινοξέων και της περιορισμένης σύνθεσης αυτών στο ανθρώπινο σώμα.

Οικόσιτα Κουνέλια

4

Ένα υγιές οικόσιτο κουνέλι μπορεί να ζήσει 6-10 έτη. Του αρέσει να παίζει, να εξερευνά και να ροκανίζει χαρτόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμα και να συμφιλιωθεί με γάτες και σκύλους. Αν και συχνά εγκλωβίζονται σε μικρούς χώρους, τα κουνέλια μπορούν εξίσου να περιφέρονται ελεύθερα, οπότε ονομάζονται «οικόσιτα κουνέλια». Μεγάλα, φτηνά κλουβιά είναι δυνατό να κατασκευαστούν από «Idea-cubes», που μπορούν να εντοπιστούν σε πολλά καταστήματα, ενώ διατείθονται έτοιμα από Pet Shops.

Τα κατοικίδια κουνέλια μπορούν να στειρώνονται σε μικρή ηλικία, καθώς είναι επιρρεπή στον καρκίνο της μήτρας και μπορεί να υποφέρουν και να οδηγηθούν στο θάνατο. Επίσης, η στείρωση θα μειώσει πιθανή επιθετική συμπεριφορά που σχετίζεται με τη γέννα. Ορισμένα κουνέλια μπορούν να γίνουν υπερβολικά επιθετικά προς άλλα, εκτός κι αν γίνει προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ τους με τον καιρό.

Σε αντίθεση με τις γάτες, δεν επιτρέπεται να αφαιρούμε τα νύχια των κουνελιών. Καθώς δε διαθέτουν πέλμα στο κάτω μέρος των ποδιών, τα κουνέλια χρειάζονται τα νύχια για ισορροπία. Επομένως, η αφαίρεση των νυχιών από τα πόδια του κουνελιού το καθιστά ανίκανο να περπατήσει.

Με την προϋπόθεση ότι δέχονται σωστή φροντίδα, τα κουνέλια μπορούν να γίνουν φιλικά και παιχνιδιάρικα κατοικίδια. Εκτρέφονται σε πολλές περιοχές του κόσμου, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Τα κουνέλια που διατηρούνται σε εσωτερικό χώρο είναι κατά κανόνα πιο υγιή και πιο κοινωνικά από όσα διατηρούνται σε εξωτερικούς χώρους. Αν στεγάζονται σε εσωτερικό χώρο και δεν διαθέτουν πρόσβαση σε επικίνδυνα σημεία (ιδιαίτερα ηλεκτρικά καλώδια και φυτά που πιθανώς να είναι τοξικά), είναι σχετικά ασφαλή από αρπακτικά, παράσιτα, ασθένειες και ακραίες θερμοκρασίες. Τα κουνέλια που διατηρούνται σε εξωτερικό χώρο πρέπει να διαθέτουν καταφύγιο που να θερμαίνεται το χειμώνα και να σκιάζεται το καλοκαίρι. Τα οικιακά κουνέλια αισθάνονται άνετα σε θερμοκρασίες μεταξύ 10-21 βαθμών Κελσίου, ενώ δεν ανέχονται θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών Κελσίου.

Τα οικόσιτα κουνέλια είναι απαραίτητο να ελέγχονται καθημερινά, καθώς είναι πιθανό να παρουσιαστούν ξαφνικά μολύνσεις και ασθένειες. Τα δόντια δεν πρέπει να μακραίνουν υπερβολικά διότι εμποδίζουν το κουνέλι να τραφεί. Δε συστήνεται να ακονίζουμε ή να κόβουμε τα δόντια του κουνελιού. Είναι προτιμότερο να απευθύνεται κανείς σε κτηνίατρο. Τα δόντια ενός κουνελιού ενδέχεται να μακρύνουν μέχρι και 12 χιλιοστά το χρόνο. Τα νεαρά κουνέλια έχουν μικρά και λευκά δόντια, ενώ τα ηλικιωμένα μακρυά και κίτρινα.

Το μουστάκι του κουνελιού είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο όργανο και δεν πρέπει ποτέ να κόβεται. Τα μάτια πρέπει να διατηρούνται καθαρά, χωρίς τσίμπλες. Ο έλεγχος των οπισθίων του κουνελιού είναι απαραίτητος, καθώς τα απορρίμματα που παραμένουν θα προσελκύσουν μύγες, οι οποίες θα αφήσουν αυγά και θα σχηματίσουν κάμπιες. Στη συνέχεια, οι κάμπιες θα τραφούν με σάρκα προκαλώντας έντονο πόνο στο ζώο. Επίσης, τα αυτιά, όπως και κάθε άλλο μέρος του σώματος, πρέπει να είναι καθαρά.

Περιβαλλοντολογικά προβλήματα από τα κουνέλια

"Green Path" Energy Corridor Raises Environmental Dilemma

Τα κουνέλια αποτέλεσαν πηγή περιβαλλοντολογικών προβλημάτων όταν αφέθηκαν ελεύθερα στη φύση από τους ανθρώπους . Εξαιτίας της όρεξής τους και του ρυθμού αναπαραγωγής τους, η αρπαγή Αγριοκούνελων μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη για τη γεωργία. Δηλητηρίαση με αέριο, φράχτες, κυνήγι, δολώματα και κυνήγι με κουνάβια έχουν χρησιμοποιηθεί, ώστε να ελέγχονται οι πληθυσμοί των κουνελιών αλλά πιο αποτελεσματικές είναι ορισμένες ασθένειες όπως η Μυξωμάτωση και η ασθένεια Calicivirus. Στην Ευρώπη, όπου τα κουνέλια εκτρέφονται σε μεγάλη κλίμακα, προστατεύονται από τη Μυξωμάτωση και την ασθένεια Calicivirus μέσω ενός γενετικά μεταλλαγμένου ιού.

Ο ιός αναπτύχθηκε στην Ισπανία και είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τους εκτροφείς κουνελιών. Ο διασκορπισμός του, ωστόσο, σε περιοχές όπως η Αυστραλία, θα προξενούσε ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση, καθώς οι προαναφερθείσες ασθένειες αποτελούν το σημαντικότερο κίνδυνο για την επιβίωση των κουνελιών.

Κατάταξη

Αρχικά, τα Κουνέλια και οι Λαγοί τοποθετήθηκαν στην τάξη Rodentia (rodent) μέχρι το 1912, οπότε μεταφέρθηκαν στην καινούρια τάξη Lagomorpha. Αυτή η τάξη, εκτός από τα Κουνέλια και τους Λαγούς, συμπεριλαμβάνει και τα Pikas (λαγόμορφα θηλαστικά Ασίας).

Τάξη Λαγόμορφα (Lagomorpha):

 • Οικογένεια Λαγοειδή Leporidae:
  • Γένος Πενταλαγός (Pentalagus)
   • Κουνέλι Amami / Κουνέλι Ryukyu, Pentalagus Furnessi
  • Γένος Βουνολαγός (Bunolagus)
   • Κουνέλι-βουσμάνος, Βουνολαγός ο βουνίτης (Bunolagus Monticularis)
  • Γένος Νησολαγός (Nesolagus)
   • Κουνέλι Sumatra Short-Eared, Νησολαγός της Νέτσερ (Nesolagus Netscheri)
   • Αναμίτη κουνέλι, Νησολαγός του Τίμινς (Nesolagus Timminsi)
  • Γένος Ρομερολαγός (Romerolagus)
   • Κουνέλι του ηφαιστείου, Ρομερολαγός του Ντίας (Romerolagus Diazi)
  • Γένος Βραχυλαγός (Brachylagus)
   • Πυγμαίο κουνέλι, Βραχυλαγός του Αϊντάχο (Brachylagus Idahoensis)
  • Γένος Συλβιλαγός (Sylvilagus)
   • Κουνέλι του δάσους: Συλβιλαγός ο βραζιλιάνος (Sylvilagus Brasiliensis)
   • Dice’s Cottontail, Συλβιλαγός του Ντάις (Sylvilagus Dicei)
   • Κουνέλι-βούρτσα , Συλβιλαγός του Μπάκμαν (Sylvilagus Bachmani)
   • Κουνέλι του Σαν Χοσέ, Συλβιλαγός ο ημερωτός (Sylvilagus Mansuetus)
   • Κουνέλι του βάλτου: Συλβιλαγός ο υδρόβιος (Sylvilagus Aquaticus)
   • Κουνέλι του έλους: Συλβιλαγός ο ελοχαρής (Sylvilagus Palustris)
   • Eastern Cottontail, Συλβιλαγός ο φλοριδανός (Sylvilagus Floridanus)
   • New England Cottontail, Συλβιλαγός ο μεταβατικός (Sylvilagus Transitionalis)
   • Mountain Cottontail, Συλβιλαγός του Νάτολ (Sylvilagus Nuttallii)
   • Desert Cottontail, Συλβιλαγός του Όντιουμπον (Sylvilagus Audubonii)
   • Omilteme Cottontail, Συλβιλαγός ο άηχος (Sylvilagus Insonus)
   • Mexican Cottontail, Συλβιλαγός ο κονικλοειδής (Sylvilagus Cunicularis)
   • Κουνέλι των Τρες Μαρίας: Συλβιλαγός του Γκρέισον (Sylvilagus Graysoni)
  • Γένος Ορυκτολαγός (Oryctolagus)
   • Ευρωπαϊκός Λαγός, Ορυκτολαγός ο κόνικλος (Oryctolagus Cuniculus)
  • Γένος Ποιλαγός (Poelagus)
   • Κεντροαφρικανικό κουνέλι, Poelagus Marjorita
  • 3 ακόμη γένη στην οικογένεια που θεωρούνται λαγοί και όχι κουνέλια..

   
   Πηγή: Wikipedia

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s