About Bunnies.. · Difficult Conditions ✿ · Health ✿ · Stop Animal Cruelty! ✿

Η Στείρωση των Κουνελιών..

%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%af%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%8e%ce%bd

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες κουνελιών και άλλων κατοικίδιων ζώων, αποτελεί μεγάλο δίλημα. Κυρίως ηθικό! Έτσι, καταλήγουν να ρωτάνε από εδώ κι από εκεί, ψάχνοντας απεγνωσμένα μια σταθερή απάντηση, κρατώντας σκορ των «Ναι!» και των «Όχι!». Άλλοι πάλι καταφεύγουν στη συμβουλή ενός Κτηνίατρου, που εκεί ακούς τα περισσότερα «Ναι!» και σκέφτονται «Γιατρός είναι! Θα ξέρει καλύτερα!» Μην αυταπατάσαι, σκέψου λίγο! Τα χρήματα, που θα πάρει από εσένα, έχουν γλυκειά γεύση.

Φυσικά, δεν είναι όλοι οι Κτηνίατροι ίδιοι! Και, φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις υγείας που απαιτούν την την αφαίρεση των γεννητικών οργάνων, όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους! Εγώ, όμως, σε αυτή την ανάρτηση, δε θα αναλύσω αυτή την περίπτωση.

Τι εστί στείρωση;

Πλέον αντιμετωπίζεται σαν μια απλή χειρουργική επέμβαση. Μια υπόθεση «ρουτίνας», όπως λένε. Η διαδικασία στείρωσης στα αρσενικά κουνέλια είναι απλή, αφού πραγματοποιείται μόνο μέσω της αφαίρεσης των όρχεων. Αντιθέτως, στα θηλυκά κουνέλια, αφαιρούνται όλα των αναπαραγωγικά τους όργανα, δηλαδή, η μήτρα. Αυτό επιτυγχάνεται με μια τομή που λαμβάνει χώρα στο κάτω μέρος της κοιλιάς και η οποία κλείνει με ράμματα, στο τέλος της επέμβασης.

Σύμφωνα με τις συμβουλές των κτηνιάτρων, μετά την επέμβαση, το κουνελάκι σας θα πρέπει να αναρρώσει πλήρως κι έτσι, χρειάζεται προσοχή κι εντατική φροντίδα.

Αυτό που πρέπει να τονίσω, αν έχετε πάρει την απόφαση μιας στείρωσης, είναι πως πρέπει να προσέξετε πολύ στην επιλογή του κτηνιάτρου. Δεν ξέρουν όλοι να κάνουν στειρώσεις και, κάποιοι από αυτούς που γνωρίζουν, δεν χρησιμοποιούν τις σύγχρονες μεθόδους.

Τα θηλυκά κουνέλια μπορούν να στειρωθούν σε ηλικία 4-6 μηνών, ενώ τα αρσενικά σε ηλικία 3-4 μηνών. Αυτό προσδιορίζεται μέσω της κατάλληλης ηλικία της σεξουαλικής τους ωριμότητας. Όσα κουνέλια, ανεξαρτήτου φύλου, είναι άνω των 1,5 χρόνων θεωρούνται ακατάλληλα για στείρωση, διότι διατρέχουν κίνδυνο τόσο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης όσο και μετά από αυτή!

Παρόλο αυτά, οι κτηνίατροι σπάνια θα σας πούνε ένα καθαρό «Όχι!» για την στείρωση, άσχετα από την ηλικία που βρίσκεται το κουνελάκι σας. Αν, παρόλο αυτά, είστε αποφασισμένοι για την στείρωση και το κουνέλι σας είναι άνω των 1,5 – 2 χρόνων, οφείλετε να το διευκρινήσετε στον κτηνίατρο και να του ζητήσετε να του κάνει μια εξέταση αίματος, πριν την επέμβαση.

Κάτι άλλο, που πρέπει να γνωρίζετε, είναι πως ένα αρσενικό κουνέλι, 3 εβδομάδες μετά τη στείρωση, αν ζευγαρώσει με κάποιο θηλυκό έχει πιθανότητες να το αφήσει έγκυο. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, θα πρέπει να αποφεύγετε να φέρνετε σε επαφή ένα στειρωμένο θηλυκό κουνελάκι με κάποιο αρσενικό. Τουλάχιστον, μέχρι να περάσει 1 μήνας!

Υπάρχει πιθανότητα θανάτου κατά την στείρωση;

Ναι, έχουν υπάρξει περιπτώσεις θανάτου κατά τη στείρωση και, φυσικά, όχι μόνο στα κουνέλια! Αυτές οι περιπτώσεις όμως αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Είναι σπάνιο να συμβεί, αλλά όχι αδύνατο!

Ένας κτηνίατρος μπορεί να σας πει «Ναι!», διότι θέλει να σας προετοιμάσει ψυχολογικά ή να «ξελασπώσει» την θέση του, σε περίπτωση απειρίας. Μπορεί να σας πει «Όχι!», διότι είναι πραγματικά έμπειρος ή απλώς επειδή θέλει να πάρει τα χρήματά σας.

Όπως έχω ήδη αναφέρει (σε προηγούμενη ανάρτηση), μπορεί να έχετε έναν καταπληκτικό κτηνίατρο για το σκύλο ή τη γάτα σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να ξέρει εξίσου καλά ένα κουνέλι. Παρόλο αυτά, είναι προτέρημα να έχετε μια καλή σύσταση κτηνιάτρου.

Χρησιμοποιείται κάποιο είδος αναισθησίας κατά την διάρκεια της στείρωσης;

Οι κτηνίατροι συνήθως προτιμούν τη μάσκα, αλλά υπάρχουν πολλοί που χρησιμοποιούν την ένεση. Απλώς, με την δεύτερη εναλλακτική, τα κουνελάκια συνέρχονται πιο δύσκολα και συνήθως παρατηρείται έλλειψη όρεξης. Η μη λήψη τροφής μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Μετά την στείρωση, χρειάζεται να μείνει στο ιατρείο για παρακολούθηση;

Εξαρτάται από το τί θα σας συμβουλέψει ο κτηνίατρος. Λογικά, αν σας πει «Ναι!», θα σας ζητήσει να φέρετε τροφή (ή ο,τιδήποτε άλλο θεωρείται απαραίτητο για εκείνο). 

Αν σας πει «Όχι!», θα πρέπει να λάβετε συγκεκριμένες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε, όταν το κουνελάκι επιστρέψει στο σπίτι. Καλέστε τον κτηνίατρο αμέσως αν το κουνέλι σταματήσει να τρώει, να πίνει νερό ή παρατηρήσετε οποιαδήποτε ύποπτη αλλαγή!

Πόσο κοστίζει μια στείρωση κουνελιού;

Όταν πήγα να ρωτήσω (μια σκέψη που τελικά δεν πραγματοποίησα ΠΟΤΕ), η κτηνίατρος μου είχε πει πως κοστίζει γύρω στα 150 €. Ίσως πλέον να κοστίζει λιγότερο ή περισσότερο και η τιμή μπορεί να διαφέρει μεταξύ δύο κτηνιατρείων.

_______________

Στην απόφασή σας να στειρώσετε το κουνελάκι σας, υπάρχουν προτερήματα (εφ’ όσων γίνεται σε σωστό χρόνο και από έμπειρο κτηνίατρο) αλλά και μειονεκτήματα.

Ας τα αναλύσουμε:

Τα Προτερήματα της Στείρωσης

Ένα στειρωμένο κουνέλι είναι πιο ήρεμο. Παύει να είναι επιθετικό και δεν παρουσιάζει συχνά τις γνωστές, καταστρεπτικές του συνήθειες. Επίσης, ζει περισσότερο κι αποκτά πιο υγιή ζωή αφού ο κίνδυνος του καρκίνου μειώνεται κατά μεγάλες πιθανότητες.

Φυσικά, η ήρεμη συμπεριφορά του μεταδίδεται και προς τα άλλα κουνέλια, μιας και δεν έχει πια «ορέξεις». Όμως, αν το δείτε ποτέ να «καβαλάει» ένα άλλο κουνελάκι, μην σας ανησυχήσει! Θα πρόκειται για μια κίνηση που πλέον μεταφράζεται ως παιχνίδι ή ως ένδειξη ανωτερότητας (κυρίως αν γίνεται προς το ίδιο φύλο).

Τα Μειονεκτήματα της Στείρωσης

Όλα ωραία κι όλα καλά, σαν πάρεις την απόφαση να στειρώσεις το κουνελάκι σου. Ναι, είναι γεγονός: τα στειρωμένα κουνέλια γίνονται η καλύτερη συντροφιά! Μόλις αφαιρεθεί το ένστικτο της αναπαραγωγής, γίνονται πιο ήρεμα, πιο χαριτωμένα, πιο εύκολα στον χειρισμό, δεν δαγκώνουν, δεν επιτίθονται και.. μπλα, μπλα, μπλα!

Μια ερώτηση μόνο: ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΦΥΣΗ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΑΝ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ;

Δυστυχώς ή ευτυχώς, έτσι είναι τα κουνέλια: άλλα άγρια, άλλα ήμερα κι όλα σκάβουν, δαγκώνουν και μασουλάνε, καταστρέφοντας ό,τι βρουν μπροστά τους! Αυτή είναι η ΦΥΣΗ τους και ΔΕΝ μπορείς να τους την αλλάξεις! Δεν μπορείς να προσαρμόσεις το κατοικίδιο ζωάκι σου όπως θες εσύ!

Μήπως μπορεί κανείς να αλλάξει και προσαρμόσει τους ανθρώπους γύρω του όπως τον βολεύει; Όχι! Τότε, γιατί να το επιδιώξεις σε ένα ζώο; Ποια είδους σκέψη ή δικαιολογία το καθιστά μια σωστή και ηθική ενέργεια;

Κάθε κατοικίδιο ζώο πρέπει να αγαπιέται και να είναι αποδεχτό όπως είναι: με τα χαρακτηριστικά του είδους του και της φυλής του! Δεν εννοώ, να το αγαπάς μόνο για την αξιολάτρευτη φατσούλα του ή για το όμορφο τρίχωμά του αλλά για την προσωπικότητά του, ως έχει!

Λες πως αντιμετωπίζεις προβλήματα συμπεριφοράς;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούν να ηρεμίσουν το ζωάκι σου. Αν η μόνη λύση σε κάθε πρόβλημα ήταν η στείρωση, τότε για ποιο λόγο γράφω όλες αυτές τις αναρτήσεις; Τι άλλο θα είχα να πω;

Τα προβλήματα συμπεριφοράς δείχνουν πως δεν έχεις αφιερώσει τον κατάλληλο χρόνο και τον σωστό τρόπο για να καταλάβεις το κουνέλι σου. Άρα, το πρόβλημα πηγάζει από εσένα τον ίδιο. Διότι, αν αφιέρωνες χρόνο, θα είχες ήδη βρει λύση.

Αν πάλι λες πως δεν είχες αρκετό χρόνο για να ασχοληθείς μαζί του τότε, λυπάμαι αλλά, δεν ήσουν ακόμα κατάλληλος για να αποκτήσεις ένα κατοικίδιο ζώο. Είναι σαν να κάνεις παιδί και να μην έχεις χρόνο να το μεγαλώσεις… είναι δυνατόν;

Λες πως δεν θες άλλα κουνελάκια;

Ωραία, τότε μην το ζευγαρώσεις! Το ζευγάρωμα δεν καθιστάται απαραίτητο. Φυσικά, ούτε αυτό είναι φρόνιμο αλλά, από το να κάνεις στείρωση, είναι σαφώς μια καλύτερη επιλογή.

Η Abigail, η κουνέλα μου, ήταν 3 χρονών όταν την ζευγάρωσα αλλά δεν έμεινε έγκυος. Αν παρόλο αυτά έμενε, όντας κατά του εμπορίου ζώων, τα κουνελάκια θα τα χάριζα σε κάποιο γνωστό (φίλο ή συγγενή) που θα εμπιστευόμουν ή, πάνω στην ανάγκη, σε κάποιο Pet Shop.

Λες πως θέλεις να αποφύγεις τις αρρώστιες, όπως ο καρκίνος;

Η ποιότητα ζωής του κουνελιού σου εξαρτάται από εσένα! Η σωστή διατροφή και η άσκηση, το φρέσκο και καθαρό νερό, η προσοχή μας γύρω από τις ενδείξεις κάποιας πιθανής μόλυνσης ή αρρώστιας, αλλά και η συμπεριφορά μας προς αυτό, είναι δική μας ευθύνη! Αν προσφέρεις στο κουνέλι σου όλα όσα χρειάζεται, τι έχεις να φοβηθείς;

Έπειτα, ποιος σου είπε ότι με την στείρωση εξαφανίζεται κάθε πιθανότητα καρκίνου; Ή μήπως σου είπε κανείς πως, αν δεν κάνεις στείρωση στο κουνελάκι σου θα πάθει καρκίνο; Όλα είναι πιθανά γιατί αποτελούν μέρος της ζωής! Αν αυτό το θεωρείς σωστό τρόπο σκέψης, τότε πήγαινε να κάνεις ολική αφαίρεση στα δικά σου γεννητικά όργανα, ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ και αποκτήσεις ποτέ καρκίνο!

Ένα κουνέλι μπορεί να «φύγει» από πολλές άσχημες αιτίες. Αλλά, θα μπορούσε να «φύγει» και από γεράματα! Όπως «έφυγε» και το δικό μου κουνέλι, σε ηλικία 9μιση χρονών, πριν από 1 μήνα. Τι πιο όμορφο να βλέπεις το κατοικίδιο ζωάκι σου να κάνει το κύκλο της ζωής του!

Το καθήκον σου, λοιπόν, είναι να του συμπαραστέκεσαι! Να το φροντίζεις και να το αγαπάς μέχρι το τελευταίο του δευτερόλεπτο!

_______________


Η στείρωση αποτελεί μια άκρως εγωιστική πράξη. Απλώς, σκέψου: Θα σου άρεσε να σου αφαιρούσαν τα γεννητικά όργανα χωρίς την έγκρισή σου; Μην κάνεις, λοιπόν, αυτά που δεν θα ήθελες να σου κάνουν!

Εν τέλει, η επιλογή είναι δική σου!

Εγώ οφείλω να είμαι όσο πιο αντικειμενική μπορώ, γι’ αυτό και παραθέτω πληροφορίες και συμβουλές γύρω από κάθε θέμα.

Τέλος, όλα όσα αναφέρω αποτελούν δική μου άποψη και ζητώ συγγνώμη αν κάποιος αναγώστης προσβλήθηκε! Δεν ήταν αυτός ο στόχος μου!

11 σκέψεις σχετικά με το “Η Στείρωση των Κουνελιών..

 1. Χίλια ευχαριστώ σε όλους για τα σχόλιά σας. Τελικά δεν τόλμησα να τη στειρώσω, γιατί ειλικρινά δεν μου πάει η καρδιά. Είναι μια χαρά σε συμπεριφορά, μόνο κατά τον οίστρο με κυνηγάει και με δαγκώνει για να με »πιάσει», όχι επιθετικά. Το θέμα είναι, υποφέρει; Κι επιπλέον μέχρι ποια ηλικά έχουν οίστρους; Τώρα είναι 1 έτους κι 8 μηνών.

  Μου αρέσει!

 2. Γεια σας! Συγχαρητήρια για το site αλλά και για το άρθρο σχετικά με τη στείρωση! Με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Έχω ένα θηλυκό κουνελάκι 1 έτους. Δεν την έχω στειρώσει και δεν σκοπεύω να έχω δεύτερο κουνέλι. Είμαι όλη μέρα σπίτι και παίρνει πολλή αγάπη από όλους. Απλά με αγχώνει κάθε φορά όταν διαβάζω πόσο απαραίτητη είναι η στείρωση και πόσο ο οίστρος τα ταλαιπωρεί. Θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με αυτό… Δεν θέλω ούτε να σκεφτώ να την υποβάλω σε ένα βάρβαρο χειρουργείο…
  Ευχαριστώ πολύ!

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Καλησπέρα! Το χειρουργείο δεν είναι βάρβαρο. Για την ακρίβεια, το κουνελάκι δεν καταλαβαίνει σχεδόν τίποτα. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από 2 σημαντικούς παράγοντες: 1. Ο κτηνίατρος πρέπει να γνωρίζει από κουνέλια και να είναι έμπειρος στις στειρώσεις κουνελιών και 2. όσο πιο μικρό σε ηλικία είναι το κουνέλι τόσο πιο εύκολη και ακίνδυνη θα είναι η διαδικασία. Οι απόψεις περί στείρωσης διίστανται και, ουσιαστικά, δεν υπάρχει εξ ολοκλήρου η σωστή ή η λάθος επιλογή! Κανείς δεν αμφιβάλλει για τα προτερήματά της στείρωσης αλλά υπάρχει και η πλευρά της ηθικής. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως αν στειρώσετε το κουνέλι σας είστε ένας ανήθικος άνθρωπος! Δυστυχώς, δεν μπορώ να σας καθοδηγήσω ή να σας κατευθύνω σε ένα τέτοιο ζήτημα. Η κουνέλα μου, για παράδειγμα, δεν στειρώθηκε ποτέ και έζησε 10 χρόνια. Την πρόσεχα πολύ και η ζωή της είχε ποιότητα! Θα μπορούσε όμως να είχε αποκτήσει καρκίνο, άσχετα με την προσοχή που της έδωσα. Είναι ρίσκο κι αυτό το θέμα είναι πολύ λεπτό! Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σας και, για ό,τι χρειαστείτε, μην διστάσετε να μου στείλετε στο email! Να είστε καλά! ✿

   Μου αρέσει!

  2. Κ εγω εχω θυληκο κ προσφατα καταλαβα οτι κατι ειχε κ το πηγα στον γιατρο, ο οποιος μου ειπε οτι αν δεν κανεις στειρωση στο θυληκο μεχρι βαρια τα 2 χρονια εχει 40% πιθανοτητα να παθει καρκινο! Εμενα ηταν 2 και θα της εκανε επεμβαση στο εντερο γιατι ειχε εναν ογκο, ο οποιος πιθανον να ηταν καρκινος. Με ρωτησε αν ηθελα να την στειρωσει αφου θα την ανοιγε. Σημφωνησα κ αφου ο ογκος στο εντερο ηταν ιζημα, τελικα πηγε να την στειρωσει κ ειδε στην μητρα της οτι ειχε ογκο. Τον εβγαλε κ μου ειπε οτι μπορει να τον ξαναεμφανισει αφου δεν προλαβα να την στειρωσω πριν το παθει μπορει κ οχι. Οποτε νομιζω οτι θα πρεπει να το ξανασκεφτεις. Κ εγω για ηθικους λογους δεν της εκανα αλλα το 40% ειναι μεγαλο ποσοστο. Ελπιζω να βοηθησα με καποιο τροπο.

   Μου αρέσει!

   1. Για όλα αυτά που μου αναφέρατε, έχω ήδη απαντήσει μέσα στο άρθρο! Το μόνο που θα σχολιάσω είναι το ποσοστό του 40%. Είναι μεγάλο και δεν ισχύει! Δυστυχώς, η θεωρία του Κτηνιάτρου επαληθεύτηκε στην περίπτωση του κουνελιού σας αλλά αυτό δεν ισχύει για όλα τα κουνέλια.. όπως δεν ισχύουν οι ίδιες πιθανότητες καρκίνου σε όλους τους ανθρώπους! Λυπάμαι πολύ για την ταλαιπωρία που υπέστη το κουνέλι σας κι εύχομαι ολόψυχα να είναι πλέον υγιές. Σας ευχαριστώ πολύ για το μήνυμά σας! ✿

    Μου αρέσει!

   2. Καλημερα κ ευχαριστω για την απαντηση! Ηθελα να πω πως σχολιασα την απαντηση μιας κοπελας θελοντας να την βοηθησω να παρει μια αποφαση κ οχι το αρθρο που σε μεγαλο ποσοστο συμφωνω!τα τελευταια 6 χρονια ειχα τρια κουνελια κ επειδη τα αγαπω πολυ εχω ασχοληθει λιγο! Νομιζω πως το ποσοστο ειναι αρκετα μεγαλο αν οχι 1/2,νομιζω 1/3 κουνελια,για θηλυκα μιλαω παντα κινδυνευουν να παθουν καρκινο αν δεν στειρωθουν μεχρι τα 1,5 χρονια τους! Η γιατρος που μου το ειπε κανει δωρεαν στειρωσεις σε παρατημενα κ κακοποιημενα κουνελακια κ την θεωρω μια απο τους 3 καλυτερους γιατρους για κουνελια στην αθηνα!οποτε..κ γω δεν το στειρωνα για ηθικους λογους κ απο τοτε που πηγα να το χασω αναρωτιεμαι μηπως φταιω εγω..αυτο που λεω λοιπον ειναι πως οτι κ να αποφασισει καποιος θα πρεπει να ειναι ετοιμος να ζησει με αυτην την αποφαση! Επισης κατι τελευταιο,αλλαξε η συμπεριφορα της κουνελας μου κ εγινε πιο απομακρη..φταιει η στειρωση,η περιπετεια που περασε..δεν ξερω..αυτα κ ευχαριστω για την φιλοξενεια..

    Αρέσει σε 1 άτομο

   3. Γεια σου! Έχω ακούσει ότι μετά τη στείρωση τα κουνέλια ηρεμούν. Ελλατώνεται η επιθετική συμπεριφορά και είναι πιο «καλόβολα». Ίσως το κουνελάκι σου να πονάει ή, αν έγινε πρόσφατα η εγχείρηση, να είναι ακόμα ταλαιπωρημένο. Παρατήρησέ για 1-2 μέρες και, αν συνεχίζει να είναι απόμακρο, επικοινώνησε με τον Κτηνίατρο! 🙂

    Μου αρέσει!

 3. Συμφωνώ σε πολλά και εγώ είμαι κατά.Αλλά έλα που ήρθαν έτσι τα πράγματα και βρήκα 2 κουνελάκια αδερφάκια 2 μηνών(μου τα χαρίσανε και δεν γινότανε να τα χωρίσεις,πολύ δεμένα παντού μαζί) και τα πήρα σπίτι και είναι αχώριστα και είναι αγόρι και κορίτσι.Τα έχω ελεύθερα μέσα στο σπίτι σαν σκυλάκια είναι πανέξυπνα και πάνε σε λεκάνη και κάνουν την ανάγκη τους.Αλλά δεν γίνεται να ζευγαρώνουν συνέχεια και επειδή είμαι σε διαμέρισμα και επειδή είναι αδέρφια και οι αιμομειξίες πολλές φορές έχουν άσχημα αποτελέσματα.Και αναγκαστικά θα στειρώσω το αρσενικό σίγουρα μολις παει 5 μηνών,για το θηλυκό δεν ξέρω….κάποιες φορές κάνουμε πράγματα αναγκαστικά.Και γενικά στη ζωή αυτά που δε θες να σου συμβούν,τυχαίνουν.Ποτέ μη λες ποτέ.

  Αρέσει σε 1 άτομο

   1. Κι εγώ σας ευχαριστώ που ενημερώνεστε από το Site μου και για το σχόλιό σας! Κάθε άποψη είναι ευπρόσδεκτη και θα χαρώ να επικοινωνήσετε ξανά μαζί μου, για οποιοδήποτε θέμα! Να είστε καλά! ✿

    Μου αρέσει!

  1. Αγαπητή Thalia, όπως προανέφερα μέσα στην ανάρτηση, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις σε κάθε περίπτωση. Πιστέυω πως πράξατε πολύ σωστά με την απόφασή σας να τα στειρώσετε. Το ότι είμαι «κατά» αυτής της ενέργειας δεν αναιρεί το γεγονός πως, κάποιες φορές, οφείλεται (ή και επιβάλλεται) να γίνει! Σε καμία των περιπτώσεων, όμως, δεν θα ήθελα να προκαλέσω τύψεις στους αναγνώστες μου. Στο μόνο που στοχεύω είναι στη σωστή ενημέρωση και, σε κάποια ηθικά θέματα, την ορθή σκέψη. Όταν, για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης κουνελιού στειρώνει το κουνέλι του επειδή δαγκώνει, θεωρείται λάθος! Όταν όμως το κάνει για λόγους υγείας, κλπ. θεωρείται σωστό. Η ενέργεια όμως, καθέ αυτού, είναι λάθος!

   Μου αρέσει!

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s