About Bunnies.. · Difficult Conditions ✿

Θέλω να απαλλαγώ από το Κουνέλι μου! Μπορώ;

Θέλω να απαλλαγώ από το Κουνέλι μου! Μπορώ;

Η απόκτηση ενός κατοικίδιου κουνελιού πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη δέσμευση, αφού μπορούν να ζήσουν μέχρι 10+ χρόνια. Αν όμως θέλετε να απαλλαγείτε από το κουνέλι σας επειδή έχει προβλήματα συμπεριφοράς, τότε σας παρακαλώ να εξετάσετε άλλες επιλογές πρώτα, πριν πάρετε αυτή την απόφαση: πιθανώς να χρειάζεται διαφορετικό χειρισμό, περιβάλλον ή ακόμα και στείρωση.

Αν απλώς μετακομίζετε σε διαμέρισμα που δεν έχει χώρο ή ο ιδιοκτήτης του κουνελιού απεβίωσε και δεν μπορείτε να το χειριστείτε εσείς, κάποιος έμπειστος συγγενείς ή φίλος, τότε διαβάζετε το κατάλληλο άρθρο.

Από την άλλη, αν απλώς βαρεθήκατε και η απόκτηση του κουνελιού ήταν εν τέλει μια παρορμητική απόφαση τότε, επίσης διαβάζετε το κατάλληλο άρθρο κι εύχομαι να μην επαναλάβετε το ίδιο λάθος ξανά (με κανένα άλλο ζώο)! Αυτό ισχύει και για όσους δεν έχουν αποκτήσει ακόμα κουνέλι. Παρακαλώ, πριν πάρετε την απόφασή σας, να το σκεφτείτε σοβαρά και προσεχτικά.

Υπάρχουν, όμως, πολλοί λόγοι που μπορεί κανείς να θέλει να απαλλαγεί από το κουνέλι του. Κάποιοι είναι προσωπικοί και κάποιοι άλλοι όχι. Εγώ σε καμία περίπτωση δεν θα σας κρίνω και σαφώς προτιμώ όσους έχουν αυτογνωσία κι αποφασίζουν να το εγκαταλείψουν από το να επιμένουν να το κρατούν «αιχμάλωτο» σε δυσάρεστες συμπεριφορές και περιβάλλον.

Επίσης, να τονίσω το εξής: Μη μπείτε στον πειρασμό να το αποκτήσετε με τη σκέψη ότι ανά πάσα στιγμή μπορείτε να απαλλαχθείτε, όταν αποφασίσετε πως δεν το θέλετε πια! Χιλιάδες κουνέλια έχουν εγκαταλειφθεί, έχουν σταλθεί σε Κέντρα Διάσωσης ή αλλάζουν χέρια σε ιδιώτες κάθε χρόνο! Αυτό δεν είναι καθόλου υγιές για το κουνέλι, αφού οι αλλαγές περιβάλλοντος του προκαλούν άγχος και κατάθλιψη.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε όταν δίνετε ένα κουνέλι:

Αν δεν έχετε άλλη επιλογή, σας παρακαλώ να μην αφήνετε το κατοικίδιο σε χωματερές, στο κατώφλι κάποιου Κέντρου Διάσωσης ή, ακόμα χειρότερα, στο φυσικό τους περιβάλλον. Είναι οικόσιτα ζώα και δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνα τους, όπως οι άγριοι πρόγονοί τους.

Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται αδίκημα και όποιος βρεθεί ένοχος μπορεί να απαγορευθεί για ιδιοκτησία κατοικίδιου από Εκτροφεία Ζώων για ορισμένο χρονικό διάστημα ή για όλη του τη ζωή.

Επίσης, ΜΗΝ βάζετε αγγελία στο διαδίκτυο ή στην εφημερίδα ως «δωρεάν» ή «πωλείται» διότι πάντοτε προσελκύει το λανθασμένο είδος της προσοχής και γι’ αυτό σας παρακαλώ να αποφευχθεί! Κι αν το κάνετε, γνωρίστε τον ενδιαφερόμενο (φυσικά, όλοι στην αρχή φαίνονται ενθουσιασμένοι κι αποφασισμένοι) και μην βιαστείτε να το δώσετε!

Ο σωστός τρόπος για να απαλλαγείτε το κουνέλι σας:

  • Τηλεφωνήστε στο τοπικό Κέντρο Διάσωσης και ρωτήστε αν είναι σε θέση να αναλάβει το κουνέλι σας. Αν όχι, ζητήστε του να σας κατευθύνει σε κάποιον που μπορεί.
  • Επίσης, ο τοπικός κτηνίατρος μπορεί να έχει κάποιες επαφές που μπορούν να βοηθήσουν.

Αν δίνετε το κατοικίδιό σας μόνο και μόνο επειδή δεν το θέλετε πλέον, παρακαλείσθε να ενημερώσετε με ειλικρίνεια τη Διάσωση, αντί να δώσετε μια καλή αλλά ψεύτικη δικαιολογία. Αρκεί να πείτε πως το κατοικίδιο ζώο είναι πλέον ανεπιθύμητο. Αυτό δεν θα τους αναγκάσει να αρνηθούν το κατοικίδιο αλλά θα τους βοηθήσει στο να πάρουν σημαντικές πληροφορίες, όπως η υγεία, η ηλικία του, κλπ.

Παρακαλώ να τηρείτε τους κανόνες: 1ον, θα επικοινωνήσετε με το Κέντρο Διάσωσης και 2ον, θα το επισκεφτείτε. Τα Κέντρα Διάσωσης είναι πολύ απασχολημένα και μπορεί να χρειαστεί να κλείσετε ένα ραντεβού.

Μπορείτε να βρείτε το πλησιέστερο Κέντρο Διάσωσης στα παρακάτω Links:

  1. Νοσοκομείο Ζώων Αθηνών Α.Ε.
  2. Greek Animal Welfare Fund
  3. Stray.gr
  4. Σωματείο Ζωόφιλων
  5. Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία

Φυσικά, αν έχετε κάποιον γνωστό που προσφέρεται να αναλάβει το κουνέλι σας, παρακαλώ να ελέγξετε αν το σπίτι του είναι κατάλληλο και δώστε του πολλές οδηγίες σχετικά με την φροντίδα και την προσωπικότητα του κουνελιού σας. Να του συστήσετε Sites που μπορούν να εμπλουτίσουν την γνώση του νέου ιδιοκτήτη και που θα κάνουν τη ζωή του κουνελιού αλλά και την δική του πιο εύκολη. Ίσως, με αυτόν τον τρόπο, να μπορείτε να το επισκέπτεστε και να το επιβλέπετε που και που.

Βεβαιωθείτε ότι το κουνέλι σας δεν θα στερείται την καλή φροντίδα από άποψη υγείας και υγιεινής διατροφής κι αν θα έχει περιθώριο για να ζήσει με ασφάλεια, μακριά από άλλα ζώα και μικρά παιδιά.

Παρακαλώ να θυμάστε:

Οποιοδήποτε είδος αλλαγής πρόκειται για ένα πολύ αγχωτικό χρονικό διάστημα για το κουνέλι σας. Διότι δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει.

Η υιοθεσία του κουνελιού σας, μέσω ενός Κέντρου Διάσωσης, του εξασφαλίζει ένα καλό σπίτι και θα είναι ασφαλές. Γνωρίζοντας ότι το κουνέλι σας θα έχει μια ευτυχισμένη ζωή, όπου το νέο του σπίτι θα έχει ελεγχθεί και εγκριθεί, παρακαλώ να ενεργήσετε σύμφωνα με τα παραπάνω.

Αφού δεν μπορείτε να αναλάβετε την φροντίδα του, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει το καλύτερο για εκείνο, ώστε να του εξασφαλισθεί η υπέροχη ζωή που του αξίζει.

Σκεφτείτε απλώς πως είναι το τελευταίο πράγμα που του προσφέρετε! Επιβάλλεται να το κάνετε σωστά!

Πηγή: http://www.saveafluff.co.uk/

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s