About Bunnies.. · Difficult Conditions ✿

Κανιβαλισμός στα κουνέλια..

%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%b9%ce%b1

Πρόκειται για μια λέξη που προκαλεί τρόμο και ανατριχίλα!

Κι όμως, ο κανιβαλισμός υπάρχει όχι μόνο στα ζώα αλλά και στον άνθρωπο. Στον άνθρωπο μεταφράζεται ως μια ψυχασθένεια. Για τα ζώα, όμως, τι πραγματικά σημαίνει αυτή η συμπεριφορά;

Πριν σας αναλύσω τους λόγους όπου ένα κουνέλι οδηγείται στον κανιβαλισμό, θα μοιραστώ μαζί σας την δική μου εμπειρία.

_______________

Βλέπετε, εγώ δεν είχα ιδέα πως υπήρχε κανιβαλιστική συμπεριφορά μεταξύ ζώων, μέχρι που το αντιμετώπισα μια και καλή. Πριν από 10 χρόνια, στο διαμέρισμά μου, είχα 4 κουνέλια: 2 αρσενικά και 2 θηλυκά (μητέρα και κόρη).

Σαφώς, η κουνέλα μου δεν είχε γεννήσει μόνο ένα κουνέλι αλλά τρία. Το ένα γεννήθηκε νεκρό και, μετά από δύο μέρες, παρατήρησα πως η κουνέλα μου το είχε ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα νεογέννητα. Έτσι, κρατώντας μια χαρτοπετσέτα, το απομάκρυνα από το κλουβί. Τα άλλα δύο παρέμεναν ζεστά και προστατευμένα, στη φωλιά που είχε δημιουργήσει η λεχώνα κουνέλα.

Δυο μέρες αργότερα, ετοιμαζόμουν να βγω από το σπίτι, όταν παρατήρησα πως η κουνέλα μου ήταν πάνω από το ένα κουνελάκι, με το κεφάλι της σκυφτό. Φυσικά, δεν έδωσα σημασία. Υπέθεσα πως το καθάριζε. Όταν όμως επέστρεψα, δύο ώρες αργότερα, την είδα να στέκεται ακόμα από πάνω του και τότε μόνο απόρησα για το τι κάνει.

Άνοιξα το κλουβί και απομάκρυνα την κουνέλα μου. Το θέαμα που είδα, πάγωσε την καρδιά μου: το νεογέννητο κουνελάκι ήταν νεκρό και σε κάποια σημεία ελαφρώς φαγωμένο.

Δεν ήξερα τι να κάνω και πως να αντιδράσω! Είχα βρεθεί αντιμέτωπη με μια εντελώς άγνωστη περίπτωση. Τα συναισθήματά μου ήταν ανάμεικτα: ένοιωσα τρόμο, θλίψη και, για πρώτη και μοναδική φορά, ένοιωσα απέχθεια προς τη κουνέλα μου. Πως ήταν δυνατόν να «τρώει» το παιδί της;

Πήρα το νεκρό κουνελάκι στα χέρια μου και το πήγα στη κουζίνα. Εκεί, παρατηρώντας το προσεχτικά μέσα στη χούφτα μου, ξέσπασα σε κλάματα. Αμέσως μετά, το πήγα στο κοντινότερο Pet Shop και τους ζήτησα να μου εξηγήσουν που οφειλόταν αυτή η ακραία συμπεριφορά.

2

_______________

Ο κανιβαλισμός παρουσιάζεται στις κουνέλες που γεννούν για πρώτη φορά. Σκοτώνουν τα μικρά τους λόγω άγχους ή τα πνίγουν κατά λάθος. Φυσικά, ΔΕΝ αποτελεί συχνό φαινόμενο.

Μπορεί να οφείλεται στον εντοπισμό μιας ξένης μυρωδιάς (π.χ. σκύλου, γάτας) ή από τον άνθρωπο. Γι’ αυτό σας λέω πως δεν πρέπει να τα αγγίζετε! Σε αυτή την περίπτωση, ο κανιβαλισμός μεταφράζεται ως μια ακραία πράξη προστασίας.

Επίσης, είναι πιθανόν να παρουσιάσουν κανιβαλισμό όταν δεν βρίσκουν τροφή. Έτσι, αποφασίζουν να θυσιάσουν ένα από τα νεογέννητα μωρά τους ώστε να υπάρχει γάλα για τα υπόλοιπα.

Άλλη αιτία μπορεί να αποτελεί η αλάνθαστη διαίσθηση της κουνέλας πως το κουνελάκι της είναι άρρωστο ή καχεκτικό. Αυτός ο λόγος ισχύει για τα σκυλιά και για τις γάτες, που επίσης μπορούν να παρουσιάσουν κανιβαλιστική συμπεριφορά.

Τρόποι Αντιμετώπισης

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά κυρίως μετά την γέννα, οφείλουμε να προσέχουμε πάρα πολύ την συμπεριφορά μας απέναντι στη λεχώνα κουνέλα.

Δεν πρέπει να αγγίζουμε τα κουνελάκια! Μόνο τα νεκρά (εφόσον υπάρξουν!) και ποτέ με γυμνό χέρι!

Θα πρέπει να επικρατεί μεγάλη ησυχία και να αφήνετε την κουνέλα σε ηρεμία, όσο ενθουσιασμένοι κι αν είστε με τα νέα μέλη της οικογένειας. Η μεγάλη ποσότητα φαγητού και νερού είναι απαραίτητη! Αν δεν προσέξετε κάτι από τα παραπάνω, η κουνέλα μπορεί να παρατήσει τα μωρά της και να σταματήσει να τα ταΐζει λόγω άγχους ή πανικού.

Ο κανιβαλισμός θεωρείται σπάνια περίπτωση. Παρόλο αυτά, συμβαίνει και γι’ αυτό θεώρησα σωστό να το αναφέρω και να σας υπενθυμίσω πως πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι πριν αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο ζώο! Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να του παρέχουμε όσα χρειάζεται και να είμαστε ψυχολογικά έτοιμοι για κάθε πιθανό συμβάν (ευχάριστο ή όχι!)

_______________

Θέλησα να μοιραστώ αυτή την εμπειρία μαζί σας, ώστε να μάθετε πως υπάρχουν και αυτού του είδους οι περιπτώσεις. Γι’ αυτό οφείλουμε, όσο περνάει από το χέρι μας, να μειώσουμε τις πιθανότητες μια τέτοιας συμπεριφοράς. Αλλά, σε περίπτωση που σας συμβεί να ξέρετε πως να το αντιμετωπίσετε.

Σας παρακαλώ, μην αρχίσετε να μαντεύετε ποιος ήταν ο λόγος που οδήγησε την κουνέλα μου σε κανιβαλισμό. Μιας κι έχω ξαναζήσει αρκετές γέννες άλλων κουνελιών μου στο παρελθόν, οι οποίες ήταν απολύτως υγιείς, θα σας πως απλώς πως έχω την συνείδησή μου απολύτως καθαρή! Της παρείχα όλα όσα χρειάζονταν: φαγητό, νερό, ησυχία, κλπ.

Η κουνέλα μου, όπως με είχαν ενημερώσει εξαρχής, επρόκειτο για ένα ημιάγριο κουνέλι. Η Ράτσα του ήταν Σκουροκάστανο της Λωραίνης και έχει πλέον αφαιθεί ελεύθερη, 2 χρόνια μετά το συμβάν. Το ίδιο και η κορούλα της, Οντέτ, η οποία, από λάθος της κουνέλας μου που την τσαλαπάτησε ενώ ήταν ακόμα νεογέννητη, έμεινε παράλυτη από τη μέση και κάτω. Η Οντέτ δόθηκε σε ίδρυμα Προστασίας Ζώων. Μου λείπουν κι εύχομαι, όπου κι αν βρίσκονται, να είναι ευτυχισμένες!

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s