About Bunnies.. · Breeds ✿

Εισαγωγή στο Κουνέλι Νάνος..

Εισαγωγή στο Kουνέλι Νάνος..

Ένα ιδιαίτερα χαριτωμένο ζωάκι, που τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει πολλές καρδιές, είναι το κουνέλι – Nάνος.

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, το κουνέλι – Nάνος δεν έχει το συνηθισμένο μέγεθος που συναντάμε στα υπόλοιπα οικόσιτα κουνέλια. Το μέγεθός του είναι μόλις 60 – 80 εκ.: 80 εκ. μήκος και 50 εκ. πλάτος.

Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι δεν αποτελεί είδος Ράτσας. Σε αυτή την ανάρτηση τονίζω την ιδιαίτερότητα αυτού του μεγέθους κουνελιών. Υπάρχουν πολλά κουνέλια, διαφόρων ρατσών, που μπορείτε να βρείτε σε μέγεθος Νάνου αλλά ταυτόχρονα Μικρού, Μεσαίου ή Μεγάλου μεγέθους. Μερικές από τις πιο διαδεδομένες Ράτσες μεγέθους Νάνου είναι: Μικρό Ρωσικό (Petit Russe), Ρεξ Νάνος (Rex Nain), Πολωνέζικα (Polonaise) και Νάνοι Λιοντάρια (Nain Lion). Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ανάρτηση: Οι Ράτσες των Κουνελιών..

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του κουνελιού – Νάνος είναι τα πολύ μικρά και κοντά αφτιά του. Αποτελούν καθαρή ένδειξη, για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το συγκεκριμένο είδος κουνελιού, όσο αυτό είναι ακόμα μερικών εβδομάδων.

Υ.Γ.: Αυτό το τονίζω διότι πολλοί πωλητές των Pet Shops, έχοντας σαν στόχο να πουλήσουν, θα χαρακτηρίσουν ως «Νάνο» κάθε μικρής ηλικίας κουνέλι, προκειμένου να σας πείσουν να το πάρετε. Στο τέλος, καταλήγετε με ένα κουνέλι Μεσαίας Ράτσας. Πιστέψτε με, την έχω πατήσει!

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλικό ζώο, τόσο με τους ανθρώπους όσο με τα παιδιά, με την προϋπόθεση ότι η συμπεριφορά σας προς αυτό είναι σωστή και προσεχτική. Ανταποκρίνεται θετικά στην τρυφερότητα και στα χάδια αλλά χρειάζεται αρκετές ώρες ησυχίας αλλά και ελευθερίας. Όταν το δούμε να τεντώνει και τα τέσσερα πόδια του, σημαίνει πως είναι ώρα για ξεκούραση και καλό είναι να το αφήσουμε στην ησυχία του.

Όπως συμβαίνει με όλα τα κουνέλια, δεν πρέπει να το κρατάμε από τα αυτιά! Ο σωστός τρόπος είναι να το κρατάμε, με το ένα χέρι, σταθερά από το δέρμα, πίσω από την ωμοπλάτη, ενώ με το άλλο να το στηρίζουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ανάρτηση: Κρατήστε σωστά το κουνέλι σας (ανάλογα με την περίσταση)..

Όπως σε όλα τα είδη κουνελιών, το κουνέλι – Νάνος, παρά το μικρό του μέγεθος, χρειάζεται όσο το δυνατόν πιο μεγάλο κλουβί καθώς και ένα χώρο όπου θα μπορεί να κινείται άνετα και με ασφάλεια. Μην σκεφτείτε πως, λόγω του μικρού μεγέθους του, θα μπορούσε να βολευτεί και σε ένα χώρο ίσο με ένα κουτί παπουτσιών.

Από τη Φύση του, είναι αρκετά ευαίσθητο στους έντονους ήχους και τρομάζει εύκολα. Χρειάζεται καθαρό αέρα και, φυσικά, όχι απευθείας έκθεση στον ήλιο.

Όπως και τα υπόλοιπα κουνέλια, είναι ιδιαίτερα καθαρό ζωό και πλένεται μόνο του. Επειδή στο κλουβί δεν έχει τη δυνατότητα να τροχίζει τα νύχια του, θα πρέπει, κατά καιρούς, να του τα κόβουμε με ιδιαίτερη προσοχή ή, για μεγαλύτερη ασφάλεια, να το πηγαίνουμε στον κτηνίατρο.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ανάρτηση: Η Σωστή Φροντίδα των Νυχιών..

Το κλουβί του πρέπει να καθαρίζεται τακτικά και να υπάρχει στο πάτωμα ροκανίδι ή άχυρο, το οποίο θα πρέπει να ανανεώνεται τακτικά.

Η διατροφή του δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα μέλη τους είδους τους: μια ισορροπημένη διατροφή με σανό, ειδική ξηρά τροφή και φρέσκο νερό, παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και εγγυάται την καλή υγεία του μικρού μας φίλου. Καλό είναι, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, να του δίνουμε σκληρές τροφές που υπάρχουν στο εμπόριο ώστε να ακονίζει τα δοντάκια του.

Προσοχή! Το μεγαλύτερο μειονέκτημα, που έχουν τα κουνέλια αυτού του μεγέθους, είναι ότι είναι τρομερά ευπαθή κι ευαίσθητα σε αρρώστιες και τραυματισμούς. Μπορεί το κουνέλι – Νάνος να είναι φιλικό προς τα παιδιά αλλά, σε καμιά περίπτωση, δεν ενδείκνυται για κατοικίδιο σε οικογένεια με μικρά παιδιά! Οι άτσαλες κινήσεις των παιδιών μπορούν να αποβούν μοιραίες! Συνιστάται σε ιδιοκτήτες με εμπειρία, συνείδηση και υπευθυνότητα!

Το κουνέλι – Νάνος δεν αποτελεί ράτσα αλλά αντιπροσωπεύει το μικρό μέγεθός του. Αν αναζητάτε κάποια ράτσα Νάνου ή θέλετε να ενημερωθείτε για αυτές, μπορείτε να επισκεφτείτε τη Σελίδα ✿ Bunny Breeds αλλά και μέσα από τις αναρτήσεις της Ετικέτας Breeds.

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s