About Bunnies.. · Diet ✿ · Rabbit Breeding Farm ✿

Η διατροφή κουνελιών (Μεγάλης Ράτσας)..

Πρέπει να δίνουμε στη διατροφή των κουνελιών μας όλη την προσοχή και επιμέλεια που τους αξίζει! Για να δούμε την αναπαραγωγική υπεροχή του κουνελιού, ας συγκρίνουμε μια γουρούνα, μια αγελάδα ελεύθερης βοσκής και μια κουνέλα. Οι τυπικές αναπαραγωγικές αποδόσεις αυτών των τριών ζώων παρουσιάζονται παρακάτω στον πίνακα 1.

Μια γουρούνα με βάρος 200 kg προσφέρει (κατά μέσο όρο) 2 γέννες τον χρόνο και 16 συνολικά γουρουνάκια. Σε ηλικία απογαλακτισμού, τα 16 αυτά ζώα ζυγίζουν γύρω στα 200 κιλά. Με άλλα λόγια, μια γουρούνα μας προσφέρει κάθε χρόνο το 100% του βάρους της σε καινούργια ζώα. Από την άλλη πλευρά, μια αγελάδα 500 kg μας προσφέρει ένα μοσχάρι τον χρόνο που όταν φτάσει το 1 έτος ζυγίζει περίπου 200 kg – δηλαδή η αναπαραγωγική απόδοση της αγελάδας είναι το 40% του βάρους της.

Μια κουνέλα όμως με βάρος 5,5 kg προσφέρει (κατά μέσο όρο) 4 γέννες τον χρόνο και συνολικά 30 κουνελάκια που τη στιγμή του απογαλακτισμού τους ζυγίζουν γύρω στα 60 kg. Δηλαδή, η αναπαραγωγική απόδοση μιας κουνέλας είναι 1.100% του σωματικού της βάρους!

Πίνακας 1. Σύγκριση της αναπαραγωγικής απόδοσης 3 ειδών ζώων

Ζώο

Γέννες

Νεογνά

Ενήλικο βάρος

Απόδοση

Κουνέλα (5,5 kg)

4

30

60 kg

1.100%

Γουρούνα (200 kg)

2

16

200 kg

100%

Αγελάδα (500 kg)

1

200 kg

40%

Τα εξαιρετικά αυτά χαρακτηριστικά του κουνελιού επιβάλλουν να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή του.

Χορτονομή και pellets

1

Τα κουνέλια προτιμούν τους μικρότερους κόκκους αριστερά.

Μπορείτε να διατρέφετε τα κουνέλια σας είτε με σανό, φρέσκα χορτάρια και λαχανικά που μαζεύετε από τον κήπο σας και τα χωράφια είτε με βιομηχανικά παρασκευασμένους κόκκους (pellets). Και οι 2 μέθοδοι, εάν εφαρμόζονται σωστά, προσφέρουν στα κουνέλια επαρκή θρεπτικά στοιχεία για την αντιμετώπιση των διατροφικών τους αναγκών, για συντήρηση, ανάπτυξη, αναπαραγωγή και γαλακτοφορία. Η ιδανική λύση είναι ο συνδυασμός χορτονομής και συμπυκνωμένης τροφής σε κόκκους σε ένα οικονομικό σύστημα διατροφής που προσφέρει πολυτοκία και υψηλή γαλακτοφορία στις κονικλομητέρες. Επίσης, προσφέρει ταχύτατη ανάπτυξη στα νεαρά κουνέλια.

 

2Χοντροκομμένος και ψιλοκομμένος σανός. Προσέξτε πόσο μικρά είναι τα σωματίδια του ψιλοκομμένου σανού.

Οι βιομηχανικά παρασκευασμένες τροφές είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών συστατικών που αναμειγνύονται και καλύπτουν τις καθημερινές διατροφικές απαιτήσεις των κουνελιών. Για να γίνει πιο οικονομική η εκτροφή, δεν τις χρησιμοποιούμε μόνες τους αλλά σε συνδυασμό με σανό και χορτάρι που μπορούμε να εξασφαλίσουμε μόνοι μας  (π.χ. τριφύλλι, φύλλα μουριάς κ.ά.). Η τοπική αυτή χορτονομή είναι πολύ καλή τροφή και καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες στις κουνέλες που δεν κυοφορούν ή θηλάζουν.

Προϋπόθεση είναι να βρίσκεται σε σωστό σημείο ωρίμανσης και να χορηγείται σε σωστούς συνδυασμούς. Δυστυχώς, η τοπική χορτονομή δεν είναι αρκετά θρεπτική για να καλύψει τις ανάγκες σε πρωτεΐνες, ενέργεια και βιταμίνες στις κουνέλες που κυοφορούν ή θηλάζουν. Τα ζώα αυτά χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από αυτά που βρίσκονται ακόμα και στους καλύτερους συνδυασμούς σανού και φρέσκων χορταριών. Πρέπει να συμπληρώνουμε την τροφή τους με συγκεκριμένες ποσότητες τροφής σε κόκκους.

Τροφές

3

Εμπορικά παρασκευασμένοι κόκκοι: Η κατάλληλη τροφή για έγκυες και θηλάζουσες κουνέλες. Αν δεν μπορείτε να βρείτε κόκκους (π.χ. κουνελίνη) στην περιοχή σας, τότε αγοράστε ένα, γενικής χρήσεως, μείγμα τροφής για ζώα και ταΐστε τες με αυτό.

Χορτονομή: Όταν μαζεύετε χορτονομή για τα κουνέλια σας, δεν απαιτείται περισσότερος χρόνος για να διαλέξετε τα καλύτερα χορτάρια και λαχανικά – γι’ αυτό διαλέξτε τα καλύτερα. Ψάξτε για νεαρά και τρυφερά χορτάρια και λαχανικά που βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης, όταν δηλαδή τα φυτά αυτά είναι πιο θρεπτικά.

Οι ίνες, αν και δεν προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά, είναι πολύ σημαντικές στη διατροφή των κουνελιών. Διευκολύνουν τη διέλευση των τροφών από το γαστρεντερικό σύστημα των κουνελιών και είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του τυφλού εντέρου. Η βασική πηγή ινών για τα περισσότερα κουνέλια είναι το τριφύλλι. Όσο περισσότερο αυξάνεται το ποσοστό ινών σε ένα μείγμα τροφής, τόσο μειώνονται τα ενεργειακά επίπεδα και το αντίστροφο. Ρόλο παίζει επίσης το μήκος των ινών που χορηγούνται στα κουνέλια – δηλαδή αν είναι μακριές ή ψιλοκομμένες. Οι ψιλοκομμένες ίνες μπορούν να διακόψουν τον διαχωρισμό των διαλυτών και μη διαλυτών σωματιδίων στο πεπτικό σύστημα των κουνελιών. Αυτό οδηγεί στην απόφραξη του τυφλού εντέρου με ένα υλικό που μοιάζει με λάσπη. Συμπέρασμα: Όταν δίνετε τριφύλλι ή άλλο σανό στα κουνέλια σας, μην το ψιλοκόβετε πολύ.

Αλάτι: Είναι καλό να αφήνετε λίγο αλάτι μέσα σε κάθε κλουβί κουνελιών. Το αλάτι είναι πολύ σημαντικό τρόφιμο και χωρίς επαρκείς ποσότητες αλατιού στη διατροφή τους τα νεαρά κουνέλια δεν μεγαλώνουν σωστά, οι θηλάζουσες κουνέλες δεν παράγουν αρκετό γάλα για τα νεογνά τους και οι κούνελοι δεν είναι πολύ καλοί στην αναπαραγωγή.

Νερό: Πάντοτε πρέπει να βάζετε καθαρό, φρέσκο νερό μπροστά στα κουνέλια σας. Χωρίς νερό, οι θηλάζουσες κουνέλες δεν παράγουν αρκετό γάλα και τα νεαρά ζώα σε ανάπτυξη δεν τρώνε αρκετή τροφή ώστε να μεγαλώνουν όσο γρήγορα θα έπρεπε.

Πώς να ταΐζετε τα ζώα σας

4

Θηλάζουσες κουνέλες και νεογνά: Μετά τον τοκετό, αρχίστε να δίνετε καθημερινά στην κουνέλα 115-170 γρ. σε κόκκους (pellets) και αυξήστε βαθμιαία την ποσότητα. Μέσα σε 1 εβδομάδα η κουνέλα θα τρώει όσα pellets θέλει. Κανονικά, οι κουνέλες μέχρι να γίνουν 3 εβδομάδων τα κουνελάκια τρώνε 230-450 γρ. τη μέρα. Η ποσότητα που τρώει καθημερινά η κουνέλα εξαρτάται από το μέγεθός της (δηλ. αν ανήκει σε μεσαία ή μεγάλη ράτσα) και τον αριθμό των νεογνών της. Μετά από τις 3 εβδομάδες, η κουνέλα και τα μικρά της καταναλώνουν καθημερινά μέχρι 1.350 γρ. pellets). Αν όμως παράλληλα δίνουμε στην κουνέλα φρέσκια, τρυφερή χορτονομή, η καθημερινή κατανάλωση τροφής σε κόκκους θα είναι περίπου η μισή, και συγκεκριμένα 115-230 γρ. (τις πρώτες 3 εβδομάδες) και 680 γρ. (μετά την 3η εβδομάδα). Αμέσως μετά τον απογαλακτισμό, η τροφή σε κόκκους πρέπει να μειωθεί σε 55-85 γρ. καθημερινά κι αυτό να συνεχιστεί μέχρι να λήξει η γαλακτοφορία.

Ώριμοι αρσενικοί και κουνέλες σε ανάπαυση: Τα ζώα αυτά πρέπει καθημερινά να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε φρέσκια χορτονομή. Εάν όμως τα χορτάρια και τα λαχανικά που τους χορηγούνται είναι κακής ποιότητας και ξηρά, τότε πρέπει να έχουν ένα συμπλήρωμα 30-60 γρ. τροφής σε κόκκους καθημερινά παράλληλα με τη χορτονομή τους. Για να συνεφέρουμε παραγωγικές κουνέλες (δηλ. κουνέλες πολύτοκες και με νεογνά μεγάλου βάρους), ίσως είναι αναγκαίο να τους χορηγούμε πάνω από 30-60 γρ. pellets. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο μόνος κριτής είναι τα μάτια και τα χέρια σας. Παρακολουθείστε τακτικά την κουνέλα και σηκώνετέ την κάθε τόσο για να δείτε αν κερδίζει το βάρος που έχασε όταν θήλαζε τα μικρά της.

Έγκυες κουνέλες: Οι έγκυες κουνέλες δεν πρέπει να παχαίνουν πολύ. Μην τους δίνετε περισσότερα από 80-115 γρ. τροφής σε κόκκους τη μέρα. Αν όμως η χορτονομή που τους χορηγείτε είναι καλής ποιότητας, τότε η ποσότητα των pellets που τρώνε μπορεί να μειωθεί σε 45-60 γρ. τη μέρα.

Κουνέλια σε ανάπτυξη: Τα κουνέλια που βρίσκονται στην ανάπτυξη πρέπει να έχουν όσα pellets και όση χορτονομή θέλουν. Όπως και στην περίπτωση της θηλάζουσας κουνέλας, αν η χορτονομή είναι κακής ποιότητας, τότε πρέπει να τους δίνουμε περισσότερα pellets. Το καλύτερο πρόγραμμα διατροφής για αυτά τα ζώα είναι να έχουν συνεχώς μπροστά τους τροφή σε κόκκους. Μόνο με χορτονομή δεν μπορείτε να έχετε αρκετά γρήγορα έτοιμα για κατανάλωση κουνέλια.

Νεαροί κούνελοι και νεαρές κουνέλες: Είναι ζώα αντικατάστασης και πρέπει να έχουν πλήρη διατροφή σε pellets και χορτονομή μέχρι να γίνουν 3μιση-4 μηνών. Όταν φτάσουν σε αυτή την ηλικία, πρέπει να διατρέφονται έτσι ώστε να γίνουν σωστά αναπαραγωγικά ζώα. Και πάλι αφήστε τα μάτια και τα χέρια σας να κρίνουν. Πρέπει να θυμόσαστε ότι τα αναπαραγωγικά σας ζώα πρέπει να είναι εύσαρκα αλλά όχι πολύ παχιά. Όσο θα μπορείτε να νιώθετε στα δάχτυλά σας τα πλευρά τους, τα ζώα σας θα είναι σε καλή κατάσταση.

5

Μερικές προτάσεις διατροφής για τα κουνέλια σας

Σανός:

 • Άχυρο διαθέσιμο συνεχώς για υγιή έντερα και κανονικά δόντια.
 • Το τριφύλλι είναι καλό για τα κουνελάκια και τα αδύνατα ή ηλικιωμένα κουνέλια.
 • Μην αποθηκεύετε τον σανό σε σφραγισμένα δοχεία και ελέγξτε για μούχλα ή έντομα πριν τον δώσετε στα ζώα.

Νερό:

 • Οι άνθρωποι πολλές φορές ξεχνάνε πόσο σημαντικό είναι το νερό. Τα κουνέλια σας πρέπει να έχουν πάντοτε μπροστά τους καθαρό νερό.
 • Βάλτε το νερό σε πήλινο πιάτο ή μπολ ή σε αναποδογυρισμένη μπουκάλα που δεν έχει βουλώσει.
 • Μερικά κουνέλια προτιμούν να πίνουν νερό από ένα βαρύ πήλινο μπολ.

Τροφή σε κόκκους:

 • Βλέπε παραπάνω.

Λαχανικά:

 • Μια κούπα περίπου πλυμένα λαχανικά τη μέρα,
 • Συνηθίστε σιγά σιγά τα κουνέλια σας στα λαχανικά για να μειώσετε την πιθανότητα διάρροιας.

Κουνελοκεράσματα:

 • Φρούτα σε πολύ μικρές ποσότητες (περίπου μια κουταλιά της σούπας).
 • Αποφεύγετε τα κράκερς, τα cereals και τα γλυκίσματα επειδή παχαίνουν και προκαλούν εντερικές διαταραχές.

Μερικά λαχανικά και φρούτα ασφαλή για τα κουνέλια:

 • Άνηθος, Αντίδι, Αχλάδι, Βασιλικός, Βατόμουρα
 • Δυόσμος, Καρότο, Κατιφές
 • Λάχανο, Μαϊντανός, Μάραθο, Μαρούλι, Μήλο (χωρίς κουκούτσια),
 • Μπανάνα, Μπρόκολο, Μαντζουράνα, Νεροκάρδαμο
 • Πεπόνι, Ραδίκι, Ροδάκινο
 • Σέλινο (κοντοκομμένα κομμάτια), Σινάπι, Σπανάκι, Σταφύλι
 • Τριφύλλι, Φράουλα, Φύλλωμα παντζαριού, Φύλλωμα ραπανιού

 

Ευχαριστώ πολύ το ΚΕΒΙΟ
(Κέντρο Εφαρμογών Βιωσιμότητας)

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s