About Bunnies.. · Body Language (& Communication) ✿

Πώς να εκπαιδεύσεις ένα κουνέλι..

Πώς να εκπαιδεύσεις ένα κουνέλι..

Τα κουνέλια είναι πολύ ευφυή, κοινωνικά ζώα που μπορούν να εκπαιδευτούν αρκετά εύκολα. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να εκπαιδεύσουν τα κουνέλια τους, είτε επειδή χρησιμοποιούν λάθος προσέγγιση είτε δεν ξοδεύουν αρκετό χρόνο στην εκπαίδευση. Εάν θέλετε να οικοδομήσετε μια καλύτερη σχέση με το κουνελάκι σας και να το εκπαιδεύσετε σωστά, αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσει μερικούς διασκεδαστικούς τρόπους για να το επιχειρήσετε!

Κατανόηση Συμπεριφοράς Κουνελιού

1. Κατανοήστε τα κίνητρα του κουνελιού σας!

Τα κουνέλια είναι πολύ έξυπνα και ανταποκρίνονται με ανυπομονησία. Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα κατοικίδια ζώα, για να εκπαιδεύσεις ένα κουνέλι, χρειάζεται αυτό να έχει ένα κίνητρο. Και το κίνητρο αυτό δεν είναι άλλο από μια λιχουδιά.

Αν, λοιπόν, χρησιμοποιήσετε σωστά τα κίνητρα, το κουνέλι θα ανταποκριθεί αναλόγως. Οι λιχουδιές (π.χ. μικρά κομμάτια μαρουλιού) αλλά τα παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν ανταμοιβή για το κουνέλι σας. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι λιχουδιές με ζάχαρη!

Όπως έχω ήδη αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, δεν απολαμβάνουν όλα τα κουνέλια τα χάδια και τις αγκαλιές. Φυσικά, υπάρχουν κουνέλια που τα απολαμβάνουν τόσο πολύ ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως κίνητρο, εκτός από τις λιχουδιές. Φροντίστε, λοιπόν, να περάστε άφθονο και ποιοτικό χρόνο με το κουνέλι σας για να παρακολουθήσετε όλες τις βασικές του ανάγκες, όπως το αν είναι κουνέλι που λέει «Ναι!» στην αγκαλιά.

Προσοχή! Ποτέ μην κρατάτε το κουνελάκι σας από τα αυτιά! Μην βλάψετε το κουνέλι σας! Αν είστε ευγενικοί στην συμπεριφορά, να είστε σίγουροι πως θα ανταποκριθεί πιο θετικά στην εκπαίδευσή του.

2. Κατανοήστε πώς τα κουνέλια χρησιμοποιουν όραση και οσμή!

Τα κουνέλια δεν έχουν μεγάλη ορατότητα μπροστά, στο πρόσωπό τους. Λόγω της πλάγιας τοποθέτησης των ματιών τους, βλέπουν άριστα από τις πλαϊνές πλευρές αλλά και προς τα πίσω. Επίσης, βλέπουν καλύτερα από μακριά από ότι κοντά.

Το κουνέλι θα χρησιμοποιήσει την όσφρηση για να ανιχνεύσει οτιδήποτε στο γύρω περιβάλλον. Έτσι, αν θελήσετε να το παρακινήσετε με κάποια λιχουδιά, θα πρέπει να την τοποθετήσετε κάτω από τη μύτη και το στόμα του.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα κουνέλια αλλάζουν τη θέση τους όταν τα πλησιάζετε. Αυτή είναι μια προσπάθεια για να σας δούνε καλύτερα. Αυτό αποτελεί επίσης ένα «σύμπτωμα» του ότι είναι ζώα-θηράματα, αφού με αυτό τον τρόπο εντοπίζουν ευκολότερα τα αρπακτικά και κρύβονται εγκαίρως για να σωθούν. Εξαιτίας αυτού, πριν το αγγίξετε, πρέπει να αφήσετε το κουνέλι να σας δει και να σας μυρίσει. Αυτό θα σας χαρίσει έναν ευκολότερο χειρισμό αφού θα επιβεβαιώσει ότι δεν αποτελείτε κίνδυνο.

3. Θυμηθείτε ότι ο σεβασμός κερδίζεται!

Τα κουνέλια ανταποκρίνονται στη καλοσύνη και, όταν ανταποκριθούν θετικά στη φωνή και την παρουσία σας (εφ’ όσων τους συμπεριφέρεστε καλά), θα αποτελέσουν μια εξαιρετική συντροφιά. Προτού αρχίσετε να το εκπαιδεύετε, θα πρέπει πρώτα να έχετε κερδίσει το σεβασμό του κουνελιού σας.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε είδους τιμωρία, όπως το να του βάλετε τις φωνές, δεν θα καταστήσει τη διαδιακασία της εκπαίδευσης πιο εύκολη και δεν θα υπάρξει σωστή συνεργασία. Επίσης, μην χτυπάτε το σώμα του. Αυτή η συμπεριφορά προκαλεί ανησυχία και σύγχυση στο κουνέλι. Να είστε υπομονετικοί και να παίρνετε τα πράγματα αργά ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε δημιουργία φόβου στο κουνέλι σας.

Τα κουνέλια είναι ζώα-θηράματα στη Φύση. Οπότε, αν αισθανθούν φοβισμένα θα απομακρυνθούν ή θα προσπαθήσουν να κρυφτούν. Αν εκδηλώσει τέτοιου είδους συμπεριφορά, σημαίνει ότι πρέπει να βρείτε έναν άλλον τρόπο που θα το κάνει να αισθανθεί πιο άνετα και ασφαλές πριν προσπαθήσετε να το εκπαιδεύσετε. Η εκπαίδευση θα είναι επιτυχημένη μόνο όταν το κουνέλι σας αισθανθεί άνετο με την παρουσία σας.

Εκπαιδεύστε το κουνέλι σας να εκτελεί εντολές

1. Αφιερώστε αρκετό χρόνο στην προπόνηση!

Για καλύτερα αποτελέσματα, σας συνιστώ να κάνετε ένα πλάνο με τις ελεύθερες ημέρες και ώρες στις οποίες μπορείτε να ασχοληθείτε στην εκπαίδευσή του. Αρχικά, αφιερώστε καθημερινά από λίγο χρόνο: 2-3 συνεδρίες (από 5-10 λεπτά) είναι αρκετές για να κρατήσουν ενδιαφέρον του κουνελιού σας ζωντανό για μάθηση.

2. Χρησιμοποιήστε τα αγαπημένα τρόφιμα/παιχνίδια/λιχουδιές του κουνελιού σας!

Δεδομένου ότι η εκπαίδευση βασίζεται σε κίνητρα, θα πρέπει να βρείτε το κατάλληλο κίνητρο που ταιριάζει στο κουνέλι σας, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη ανταπόκριση. Αν δεν γνωρίζετε ποια είναι η αγαπημένη λιχουδιά του κουνελιού σας, ψάξτε το λίγο.

Μπορείτε να του προσφέρετε ένα νέο φαγητό (σε μικρές ποσότητες για να αποφευχθεί τυχόν πεπτική διαταραχή), μία φορά την ημέρα και να παρακολουθείτε την ανταπόκριση του κουνελιού. Αν δεν του δώσει σημασία δεν θα λειτουργήσει ως κινητρο αλλά, αν το κουνελάκι σας το καταβροχθίσει, τότε μάλλον καταφέρατε να βρείτε την γευστική αδυναμία του!

3. Βάλτε το κουνέλι σας σε κατάλληλη θέση για προπόνηση!

Οριοθετήστε την περιοχή και την ώρα της εκπαίδευσης ώστε να γίνει ξεκάθαρο το που και πότε θέλετε να εμφανιστεί η σωστή συμπεριφορά. Για παράδειγμα, αν θέλετε να διδάξετε το κουνέλι σας να πηδάει στην αγκαλιά σας, κάθε φορά που κάθεστε στον καναπέ και το φωνάζετε, θα πρέπει η εκπαίδευση να γίνει στον καναπέ. Αν θέλετε να το εκπαιδεύσετε να μπαίνει στο κλουβί του κάθε βράδυ, θα πρέπει η εκπαίδευση να γίνει μια συγκεκριμένη ώρα της νύχτας και να βεβαιωθείτε ότι το κλουβί του θα είναι τοποθετημένο εκεί όπου θα βρίσκεται κάθε βράδυ.

4. Δημιουργήστε ένα Πλάνο Εντολών!

Ξεκινήστε απλά. Προγραμματίστε προσεκτικά αυτό που θέλετε να εκτελέσει το κουνέλι σας και σπάστε την εκπαίδευση σε μικρά βήματα. Μην ξεχνάτε πως το κουνέλι θα πρέπει να ανταμείβεται κάθε φορά που ολοκληρώνει ένα βήμα! Μόλις το κουνέλι σας εκτελέσει την εκπαίδευση, δώστε στην εντολή ένα όνομα.

5. Ανταμείψτε αμέσως το κουνέλι σας όταν εκτελέσει επιτυχώς την εντολή!

Αν το κουνέλι σκύβει καθώς απλώνετε το χέρι σας πάνω από το κεφάλι του, δείτε το σαν ευκαιρία να ενισχύσετε την συμπεριφορά του με την εκπαίδευση της λέξης «Κάτσε!» Είναι ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσει η εκπαίδευση αφού, κάθε φορά που σκύβει, θα είναι σαν να εκτελεί την εντολή σας. Δώστε του, λοιπόν,  αμέσως μια λιχουδιά για να ενισχύσετε τη λέξη «Κάτσε!«

Η ανταμοιβή θα πρέπει να δοθεί μέσα σε 2-3 δευτερόλεπτα από τη σωστή εκτέλεση! Να είστε συνεπείς! Το κουνελάκι σας εκτελεί την εντολή για να κερδίσει την λιχουδιά. Αυτός είναι ο στόχος – κίνητρό του!

  • Αν δώσετε την λιχουδιά για να του τραβήξετε το ενδιαφέρον ή προτού το κουνέλι εκτελέσει αυτό που του ζητήσατε, τότε ενισχύετε την λανθασμένη συμπεριφορά και η εκπαίδευση δεν θα πετύχει.
  • Εάν θέλετε να διδάξετε το κουνέλι σας να έρχετε κοντά σας κάθε φορά που το καλείτε, ξεκινήστε την εκπαίδευσή του τοποθετώντας το κουνέλι πολύ κοντά σε σας. Σιγά – σιγά, και κάθε φορά που σας πλησιάζει και το επιβραβεύετε, θα απομακρύνεστε ολοένα και περισσότερο.
  • Χρησιμοποιήστε ακριβώς τις ίδιες εντολές και μην αλλάζετε τις λέξεις ή τον τόνο της φωνής σας. Για παράδειγμα, «Έλα!» (και το όνομα του κουνελιού σας) ή «Σήκω!» (και το όνομα του κουνελιού σας). Αυτό επιτυγχάνει την αναγνώριση και την σύνδεση αυτών των δύο λέξεων, αλλά και την ευκολότερη αναγνώριση της εντολής σας.

Εδώ θα πρέπει να τονίσω πως είναι πολύ σημαντικό το όνομα που έχετε επιλέξει για το κουνέλι σας. Καλό θα ήταν να είναι μικρό και με έντονα σύμφωνα!

6. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηχητικό τέχνασμα!

Έχετε παρατηρήσει ότι κάθε φορά που ανοίγετε τη σακούλα της ξηράς τροφής, το κουνέλι σας γίνεται ανήσυχο και ψάχνει το φαγητό του πριν ακόμα του το προσφέρετε; Πολλοί κουνελογονείς έχουν προτείνει αυτή την τεχνική γιατί ενισχύει την σύνδεση της εντολής με την λιχουδιά.

Έτσι, κάθε φορά που ανταμείβετε το κουνέλι σας, κάντε έναν συγκεκριμένο ήχο (γιατί όχι αυτόν της σακούλας;!) έτσι ώστε το κουνέλι να συνδέει τον ήχο με την λιχουδιά. Στη συνέχεια, όταν το εκπαιδεύετε, ένας τέτοιος ήχος θα προετοιμάζει το κουνέλι σας για την λιχουδιά που έρχεται μόλις ολοκληρώσει επιτυχώς την εντολή σας.
Προσπαθήστε να προκαλείτε τον ήχο μόνο όταν το κουνέλι σας εκτελέσει την επιθυμητή συμπεριφορά. Είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβει και να αναγνωρίσει αυτό που έκανε ώστε να πάρει την επιβράβευση.

Δώστε στο κουνέλι την λιχουδιά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τον συγκεκριμένο ήχο και κάθε φορά που τον προκαλείτε (ακόμα κι αν το προκαλέσατε κατά λάθος)! Το κουνέλι πρέπει να μάθει ότι ο ήχος σημαίνει λιχουδιά και η λιχουδιά σημαίνει απόλαυση.

7. Μειώστε τις λιχουδιές σταδιακά!

Μόλις το κουνέλι σας αποκτήσει μια δεξιότητα θα πρέπει να αρχίσετε να ελλατώνετε σταδιακά τις λιχουδιές. Αυτό μπορεί να γίνει ως εξής: την πρώτη φορά που θα εκτελέσει την εντολή σας, δώστε του μια λιχουδιά. Την δεύτερη φορά, ανταμείψτε το με ένα χάδι ή με ένα παιχνίδι. Την τρίτη φορά, ξαναδώστε του λιχουδιά ενώ την τέταρτη και πέμπτη, όχι. Την έκτη φορά, ξαναδώστε του ενώ, τις επόμενες τρεις φορές, όχι, κ.ο.κ.

Στο τέλος, θα εκτελεί την εντολή σας χωρίς να χρειάζεται κάποιου είδους επιβράβευση.
Με την πάροδο του χρόνου, ανταμείβετε το κουνέλι σας με τα χάδια και παιχνίδια. Οι λιχουδιές θα δίνονται περιστασιακά για να διατηρηθεί η σωστή συμπεριφορά.

8. Να ενισχύεται η εκπαίδευση όταν είναι απαραίτητο!

Από καιρό σε καιρό, το κουνέλι σας μπορεί να χρειαστεί να ανανεώσει μια παλιά δεξιότητα. Δηλαδή, μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψετε στα κίνητρα. Μη φοβάστε να το κάνετε αυτό και δεν υπάρχει κανένας λόγος να απογοητευτείτε.

Να θυμάστε ότι θα είναι πιο εύκολη και πιο γρήγορη η διαδικασία της επανεκπαίδευσης γιατί, έχει ήδη χτιστεί η βάση της εντολής και, ουσιαστικά, επρόκειτο για μια διαδικασία υπενθύμισης.

_______________

Φροντίστε να του μάθετε λίγες και καλές εντολές! Εντολές που θα είναι χρήσιμες στην καθημερινότητά σας και που θα κάνει την συγκατοίκηση πιο εύκολη, όπως το να μπαίνει στο κλουβί του κάποια συγκεκριμένη ώρα, να  ή να κάνει την ανάγκη του σε συγκεκριμένο σημείο.

Για περισσότερες πληροφορίες Εκπαίδευσης Τουαλέτας, βλ. ανάρτηση: Αγωγή Τουαλέτας..

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s