About Bunnies.. · Other Bunny Topics ✿ · Rabbit Breeding Farm ✿

Η Εκτροφή των Κουνελιών (με λίγα λόγια)..

Η Εκτροφή των Κουνελιών (με λίγα λόγια)..

Εγκατάσταση

Οι κλωβοί για κουνέλια μπορούν να γίνουν εύκολα από συρμάτινο πλέγμα, από ξύλο ή από τον συνδυασμό αυτών των δύο υλικών. Για ένα κουνέλι μεσαίου μεγέθους, ο κλωβός πρέπει να έχει τις εξής διαστάσεις: μήκος 80 cm, πλάτος 60 cm και ύψος 60 cm. Οι κονικλομητέρες χρειάζονται επιπλέον ένα κουτί – φωλιά για να κρατάνε ζεστά τα μωρά τους. Το κουτί πρέπει να έχει διαστάσεις 38 x 25 x 25 cm.

Απ’ ό,τι υλικό κι αν είναι φτιαγμένος ο κλωβός, το δάπεδο πρέπει να είναι οπωσδήποτε από συρμάτινο πλέγμα (όχι κοτετσόσυρμα) με τρύπες για να πέφτουν οι ακαθαρσίες, αλλά όχι τόσο μεγάλες ώστε να κινδυνεύουν να πιαστούν τα πόδια των κουνελιών. Η κοπριά του κουνελιού, όταν την αφήσουμε να χωνέψει, γίνεται εξαιρετικό οργανικό λίπασμα για τον λαχανόκηπό σας ή τις γλάστρες σας.
Aν ο κλωβός έχει σκελετό από ξύλο, το συρμάτινο πλέγμα πρέπει να τοποθετείται στην εσωτερική πλευρά του σκελετού, αλλιώς τα κουνέλια θα ροκανίσουν το ξύλο.
Ο κλωβός πρέπει να καθαρίζεται συχνά και να μένει στεγνός για να προλαβαίνουμε τις αρρώστιες. Προστατέψτε τους κλωβούς σας από τον ήλιο, τον αέρα και τη βροχή. Δεν είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τους κλωβούς μέσα σε κτίριο για να προστατέψετε τα κουνέλια από το κρύο. Τα κουνέλια αντέχουν περισσότερο το κρύο παρά τη ζέστη. Σημασία έχει να μη βρέχονται και να μην τα χτυπάει ο αέρας και ο ήλιος.
Τα κουνέλια χρειάζονται άφθονο καθαρό αέρα. Γι’ αυτό οι κλωβοί τους πρέπει να αερίζονται καλά. Φροντίστε να τοποθετήσετε τους κλωβούς σε ένα ήσυχο μέρος όπου τα σκυλιά, οι γάτες και τα ποντίκια δεν μπορούν να φτάσουν τα κουνέλια.

Διατροφή

Τα κουνέλια τρώνε σχεδόν ό,τι φυτρώνει στο έδαφος. Μπορείτε να τα ταΐζετε έτοιμη τροφή του εμπορίου (κουνελίνη) ή φρέσκες φυσικές τροφές. Το διαιτολόγιο ενός κουνελιού περιλαμβάνει τριφύλλι, χορτάρι, πράσινο καλαμπόκι, καρότα, γογγύλια, λάχανο (όχι πολύ) και μαρούλι. Μη δίνετε λάχανο στα θηλυκά που είναι σε γαλακτοφορία γιατί θα μειωθεί η παραγωγή γάλακτος για τα μικρά τους.

Τα κουνέλια απολαμβάνουν επίσης το καλαμποκάλευρο, το κουρκούτι (χυλό από αλεύρι), το ψωμί, τον χυλό από καλαμποκάλευρο και τα φύλλα των οπωροφόρων δέντρων (π.χ. μουριά).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα φύλλα της πατατιάς και της τοματιάς είναι ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ για τα κουνέλια.
Μην αλλάζετε απότομα τη διατροφή των κουνελιών σας.
Καθαρές τροφές: Μη δίνετε στα κουνέλια σας λαχανικά που έχουν «ανάψει», τροφή που έχει ψεκαστεί με εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα, χαλασμένες τροφές ή μουχλιασμένα άχυρα.
Τα κουνέλια πρέπει να ταΐζονται νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα. Το μεγαλύτερο μέρος της τροφής πρέπει να δίνεται το απόγευμα.
Μπορείτε να καλλιεργήσετε δική σας πράσινη τροφή για τα κουνέλια σας.

Επιλογή Αναπαραγωγικών Ζώων

Όταν αγοράζετε κουνέλια για αναπαραγωγή, βεβαιωθείτε πως έχουν λαμπερά μάτια, στεγνή μύτη και καθαρά αυτιά και πόδια.

 • Η γούνα του κουνελιού πρέπει να είναι στρωτή και καθαρή και τα δόντια του ευθυγραμμισμένα.
 • Μην αγοράσετε ενήλικα θηλυκά επειδή δεν μπορείτε να ξέρετε πάντοτε την ηλικία τους. (π.χ. ένα τέτοιο θηλυκό μπορεί να έχει φτάσει στο τέλος της αναπαραγωγικής του ζωής και να είναι «άχρηστο»). Αγοράστε αναπαραγωγικά ζώα που έχουν ηλικία γύρω στους 6 μήνες.
 • Τα μακριά νύχια δείχνουν ότι το κουνέλι είναι ηλικιωμένο.
 • Προτιμήστε κουνέλια από γονείς με καλο ιστορικό αναπαραγωγής.
 • Τα αναπαραγωγικά ζώα πρέπει να αντικαθίστανται μετά από τρία χρόνια.
 • Φτιάξτε δικά σας αναπαραγωγικά ζώα από γονείς με καλές αποδόσεις και, κατά διαστήματα, αγοράζετε 1-2 κουνέλια για να εμπλουτίζετε τα γονίδια του κοπαδιού σας.

Αναπαραγωγή

Τα θηλυκά κουνέλια είναι έτοιμα για αναπαραγωγή σε ηλικία 4 – 6 μηνών. Τα αρσενικά στους 5 – 6 μήνες.

 • Τα αρσενικά πρέπει να τα κρατάτε σε χωριστά κλουβιά.
 • Πρέπει πάντοτε να βάζετε τα θηλυκά στον κλωβό του αρσενικού. Αν το ζευγάρωμα είναι επιτυχές, το αρσενικό πέφτει κάτω.
 • Αν το θηλυκό δεν είναι έτοιμο για ζευγάρωμα, θα προσπαθήσει να το σκάσει.
 • Αν τα ζώα δεν ζευγαρώσουν, αφήστε το θηλυκό στον κλωβό του αρσενικού για τις επόμενες 5 – 6 μέρες.
 • Τα θηλυκά είναι πιο παραγωγικά την άνοιξη, το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου.
 • Τους χειμωνιάτικους μήνες το ζευγάρωμα δεν συνιστάται λόγω κρύου.
 • Η εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 1 μήνα.

Γέννα

Περίπου 25 μέρες μετά το ζευγάρωμα, βάλτε καθαρό, ξερό χορτάρι σε μια καθαρή και στεγνή φωλιά. Τοποθετήστε την στον κλωβό του θηλυκού. Η κουνέλα θα προσθέσει στο χορτάρι λίγο από το τρίχωμά της.

 • Μείνετε μακριά από τον κλωβό μέχρι να γεννηθούν τα κουνελάκια.
 • Τα κουνελάκια γεννιούνται συνήθως νωρίς το πρωί.
 • Εξετάστε προσεκτικά τα μωρά για να δείτε αν είναι ζωντανά και υγιή.
 • Απομακρύνετε αμέσως όσα κουνελάκια είναι νεκρά ή «ελαττωματικά».
 • Μην αγγίζετε τα μωρά εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Η κουνέλα μπορεί να απορρίψει τα μωρά της αν μυρίσει πάνω τους τη μυρωδιά σας. Γι’ αυτό είναι καλό να τοποθετείτε στη μύτη της κουνέλας μια μη τοξική ουσία με δυνατή οσμή (π.χ. Vicks Vapo Rub) πριν πιάσετε τα μωρά.
 • Μέσα στη φωλιά, τα κουνελάκια πρέπει να βρίσκονται κοντά το ένα με το άλλο.
 • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα μωρά θηλάζουν και είναι καλοταϊσμένα.
 • Οι πρωτόγεννες κουνέλες μπορεί να φάνε τα μωρά τους. Αυτό συμβαίνει μερικές φορές.
 • Η κουνέλα δεν μπορεί πάντοτε να θρέψει τα μωρά της εάν είναι πολλά. Τότε, μερικά από αυτά πρέπει να δοθούν σε άλλες κουνέλες με λίγα μωρά. Τα μωρά θα πρέπει να έχουν την ίδια περίπου ηλικία με τα μωρά της θετής μητέρας.
 • Το γάλα αγελάδας ή κατσίκας είναι καλό υποκατάστατο όταν η κουνέλα δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά της.

Απογαλακτισμός

Τα κουνελάκια πρέπει να απογαλακτίζονται όταν γίνουν 30 – 35 ημερών. Σε αυτή την ηλικία μπορούμε να τα απομακρύνουμε από τη μητέρα τους. Τοποθετήστε τα θηλυκά σε χωριστό κλωβό από τα αρσενικά.

Ανάλογα με τη διατροφή και το πρόγραμμα εκτροφής, η κουνέλα μπορεί να ξαναζευγαρώσει από 2 – 3 ημέρες έως ένα μήνα μετά τη γέννα.

Τα νεαρά κουνέλια είναι συνήθως έτοιμα για χάρισμα/πώληση στους 3 – 4 μήνες. Αν τα κρατήσετε περισσότερο, θα τρώνε περισσότερη τροφή και τα αρσενικά θα αρχίσουν να τσακώνονται.

_______________

Σημείωση Διαχειριστή του Greek Bunny House :

To συγκεκριμένo άρθρο δεν αντιπροσωπεύει τις αντιλήψεις μου! Αφορά μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων που προορίζονται για εκτροφείς. Εφ’ όσων μου ζητήθηκαν τέτοιου είδους άρθρα, οφείλω να δώσω τις βασικές πληροφορίες με την ελπίδα ότι θα υπάρξει ο απαραίτητος σεβασμός προς το ζώο!

Κανένα ζώο δεν πρέπει να αποτελεί τροφή και μέσο για την δημιουργία μιας επιχείρησης, χρηματικών σκοπών και κέρδων! Όπως και ο άνθρωπος!

Foxy

Ευχαριστώ πολύ το ΚΕΒΙΟ
Κέντρο Εφαρμογών Βιωσιμότητας

2 σκέψεις σχετικά με το “Η Εκτροφή των Κουνελιών (με λίγα λόγια)..

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s