About Bunnies.. · Other Bunny Topics ✿ · Stop Animal Cruelty! ✿

Ας μιλήσουμε για το Animal Testing..

Τους τελευταίους μήνες, με απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα των πειραμάτων που γίνονται στα ζώα με σκοπό να κριθούν κάποια προϊόντα κατάλληλα για χρήση από τον άνθρωπο. Πάντα έβρισκα πολύ εγωιστική αυτή την πρακτική αλλά ποτέ δεν το είχα ψάξει αρκετά. Με αφορμή την Παγκόσμια εβδομάδα Κατάργησης Πειραμάτων σε Ζώα και διαβάζοντας κάποια άρθρα θέλησα να μάθω περισσότερα και αποφάσισα να κάνω τη δική μου έρευνα.

Αρχικά, διαβάζοντας και συζητώντας για αυτό το θέμα, ομολογώ ότι είχα διχαστεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν σκληρή και απαράδεκτη τη δοκιμή συστατικών και προϊόντων πάνω στα ζώα αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό τους πιστεύει επίσης ότι είναι αναγκαίο κακό. Η συνηθέστερη διατύπωση είναι: «Κι αν δεν δοκιμάζονται σε ζώα τότε πού θα δοκιμάζονται;» ή «Νιώθεις ασφαλής να χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν που δεν έχει δοκιμαστεί προηγουμένως κάπου;»

Η αλήθεια είναι ότι είχα μπει σε σκέψεις σχετικά με το αν τελικά αυτές οι διατυπώσεις ήταν σωστές και μήπως πράγματι τα πειράματα στα ζώα είναι ένα αναγκαίο κακό. Μα ταυτόχρονα σκεφτόμουν πόσο εγωιστικό είναι, από μέρους των ανθρώπων, να υποβαθμίζουν τόσο την αξία της ζωής των άλλων πλασμάτων και να τα υποβάλουν σε βασανιστήρια ή να τα θανατώνουν με σκοπό να σώσουν τον εαυτό τους. Έκανα παράλληλα σκέψεις για εναλλακτικές λύσεις με πιθανά τεχνητά τμήματα του ανθρωπίνου σώματος (κυρίως του δέρματος στην περίπτωση των καλλυντικών αλλά και των απορρυπαντικών) ή με τη χρήση κάποιων κυττάρων που δεν θα περιλαμβάνουν τον βασανισμό ή το θάνατο κανενός ζώντος πλάσματος. Άλλωστε, η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει αρκετά για να συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται τόσο βάναυσες μέθοδοι. Έτσι, αποφάσισα να το ψάξω ακόμα περισσότερο και τελικά βρήκα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Η πρακτική των πειραμάτων σε ζώα έχει ξεκινήσει από τους επιστήμονες εδώ και κάποιους αιώνες. Αρχικά, οι δοκιμές αφορούσαν κυρίως φάρμακα ώστε να κριθούν αποτελεσματικά για τη θεραπεία μίας συγκεκριμένης ασθένειας (σωματικής ή ψυχικής) και ασφαλή για περαιτέρω δοκιμές σε ανθρώπους. Στη συνέχεια, εδραιώθηκαν σαν πρακτική και στη δημιουργία καλλυντικών, τροφίμων, καθαριστικών, προϊόντων καθημερινής χρήσης, κ.ο.κ.

1

Ο όρος «δοκιμές σε ζώα» γενικά αναφέρεται σε διαδικασίες που εκτελούνται επηρεάζοντας τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων με σκοπό την έρευνα. Όλες οι διαδικασίες, ακόμη και εκείνες που χαρακτηρίζονται ως «ήπιες», έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν στα ζώα τόσο σωματική όσο και ψυχολογική δυσφορία και πόνο. Τα περισσότερα ζώα θανατώνονται στο τέλος ενός πειράματος, ενώ άλλα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε μετέπειτα πειράματα. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες διαδικασίες είναι:

 • Δοκιμές τοξικότητας,
 • Έκθεση σε φάρμακα, χημικές ουσίες ή μολυσματική ασθένεια σε επίπεδα που προκαλούν την ασθένεια, πόνο ή θάνατο,
 • Γενετικές τροποποιήσεις,
 • Στέρηση τροφής και νερού (ή άλλων αναγκών) για σύντομες ή παρατεταμένες περιόδους με σκοπό την παρατήρηση ή την εξέταση,
 • Χειρουργικές διαδικασίες,
 • Πρόκληση τραυμάτων και εγκαυμάτων για να μελετηθεί η επούλωση,
 • Πρόκληση πόνου για να μελετηθεί η φυσιολογία και η θεραπεία του,
 • Συμπεριφορικά πειράματα σχεδιασμένα ώστε να προκαλούν δυσφορία, π.χ. ηλεκτροπληξία,
 • Θανάτωση με ασφυξία διοξειδίου του άνθρακα, το σπάσιμο του λαιμού, αποκεφαλισμό ή άλλα μέσα.

Τα συνηθέστερα υποκείμενα αυτών των δοκιμών είναι ποντίκια, ψάρια, αρουραίοι, κουνέλια, ινδικά χοιρίδια, χάμστερ,  πουλιά, γάτες, σκύλοι  και μη ανθρώπινα πρωτεύοντα (πίθηκοι, χιμπατζήδες).

Εκτιμάται ότι περισσότερα από 115.000.000 ζώα σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται σε εργαστηριακά πειράματα κάθε χρόνο. Αλλά, επειδή μόνο ένα μικρό ποσοστό των χωρών δημοσιεύει στοιχεία σχετικά με τη χρήση ζώων για τη δοκιμή και την έρευνα, ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος.

3

Οι απόψεις για τα πειράματα σε ζώα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα «Υπέρ» και τα «Κατά». Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μερικές από αυτές τις θέσεις και πώς αντιτίθενται:2

Από τα παραπάνω αξίζει να επιμείνω στο γεγονός ότι οι δοκιμές σε ζώα δεν μας παρέχουν ένα αναγκαστικά ασφαλές και αποτελεσματικό προϊόν και μόνο το 10% των προϊόντων αυτών διοχετεύεται τελικά στην αγορά. Επιπλέον, από τις πολλές επικίνδυνες παρενέργειες ενός φαρμάκου ένα ελάχιστο ποσοστό μπορεί να προβλεφθεί από τις δοκιμές σε ζώα. Επομένως, τα πειράματα σε ζώα, εκτός από σκληρά, συχνά κρίνονται και ως αναξιόπιστα ή ακόμα και επικίνδυνα.

Για την προστασία των ζώων και των δικαιωμάτων τους έχουν διατυπωθεί ήδη από το 1959 κάποιες αρχές που ονομάζονται «The Three Rs» που στόχο έχουν να μειωθεί ο αντίκτυπος της έρευνας στα ζώα. Τα Τρία R είναι: Reduce, Reuse and Recycle. Δηλαδή: Μείωση, Βελτίωση και Αντικατάσταση.

 • μείωση (Reduction): Η μείωση του αριθμού των ζώων που χρησιμοποιούνται σε πειράματα.
 • βελτίωση (Refinment) : Πειραματικές τακτικές έτσι ώστε να μειώνεται ο πόνος και η κακομεταχείριση των ζώων.
 • αντικατάσταση (Replacement): Αντικατάσταση των πειραμάτων σε ζώα με εναλλακτικές τεχνικές όπως:
 1. Πειραματισμός σε καλλιέργειες κυττάρων αντί για ολόκληρα ζώα.
 2. Χρήση υπολογιστικών μοντέλων.
 3. Μελέτη σε ανθρώπους εθελοντές.
 4. Χρήση επιδημιολογικών μελετών.

Η αντικατάσταση είναι ουσιαστικά το ζητούμενο στην εποχή μας και πλέον υπάρχουν προηγμένες επιστημονικές μέθοδοι για τη δοκιμή συστατικών χωρίς να βασανίζεται ή να θανατώνεται κάποιο ζώο. Υπάρχουν 2 βασικές μέθοδοι: η In-Vitro, που βασίζεται στα ανθρώπινα κύτταρα και ιστούς με δοκιμές σε συσκευές που περιέχουν ομάδες κυττάρων και η In-Silico, με δοκιμές που πραγματοποιούνται με τη βοήθεια προγραμμάτων προσομοίωσης.

4

Ας μιλήσουμε όμως πιο συγκεκριμένα για τα καλλυντικά, πώς και από ποιους φορείς πιστοποιούνται ως cruelty-free και πώς καταλαβαίνουμε κι εμείς οι ίδιες αν ένα προϊόν είναι cruelty-free.

Υπάρχουν 3 οργανισμοί που ασχολούνται με την πιστοποίηση των προϊόντων. Ο πρώτος είναι παγκόσμιος οργανισμός  και ονομάζεται Cruelty- Free International με λογότυπο το Leaping Bunny. Ο δεύτερος πιο γνωστός εδρεύει στις ΗΠΑ και ονομάζεται PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) με λογότυπο το Caring consumer. Ο τρίτος που αφορά κατά κύριο λόγο την Αυστραλία ονομάζεται Choose Cruelty- Free και έχει ως λογότυπο το CCF Rabbit.

6

Παρακάτω σας παραθέτω μια εικόνα με μάρκες προϊόντων, οι οποίες κάνουν πειράματα πάνω στα ζώα. Δε μπορούσα να μην τη μοιραστώ μαζί σας, αφού πολλές από αυτές τις μάρκες κυκλοφορούν, εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα και τις χρησιμοποιούμε ανελλειπώς:

5

Πηγή: Beauty Case

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s