About Bunnies.. · Difficult Conditions ✿ · Health ✿

Τι συμβαίνει με το κουνέλι μου;

Τι συμβαίνει με το κουνέλι μου;

Τα κουνέλια είναι πολύ καλά στο να κρύβουν την αρρώστια τους επειδή, στην άγρια Φύση τους, οποιαδήποτε σημάδι ασθένειας τα καθιστά εύκολο στόχο για τα αρπακτικά. Οποιεσδήποτε αλλαγές στο κουνέλι σας πρέπει να αντιμετωπίζονται ως σοβαρές καθώς, όταν ένα κουνέλι παρουσιάζει ανησυχητικά σημάδια, όπως όταν σταματάει να τρώει, μπορεί να βρίσκεται ήδη σε απελπιστική ανάγκη κτηνιάτρου. Ποτέ δεν θα μπορέσετε να είστε σε μόνιμη επιφυλακή με το κουνέλι σας – γι’ αυτό, αν για κάποιο λόγο είστε ανήσυχοι, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας άμεσα!

«Το κουνέλι μου είναι ήσυχο, λες και βρίσκεται σε λήθαργο και δεν κινείται πολύ!»
Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι το κουνέλι σας βρίσκεται σε άμεση ανάγκη ενός κτηνιάτρου! Μην καθυστερείτε να τον πάτε εκεί! Δεν μπορείτε να το αφήσετε σε αυτή την κατάσταση, ελπίζοντας πως θα ανακάμψει μόνο του. Άλλωστε, όταν ένα κουνέλι συμπεριφέρεται έτσι, είναι απίθανο να ανακάμψει χωρίς ιατρική περίθαλψη.

«Το κουνέλι μου δεν τρώει!»
Τα κουνέλια πρέπει να τρώνε συνεχώς (ειδικά σανό) για να διατηρήσουν το έντερο τους καθαρό. Εάν το κουνέλι σας έχει σταματήσει να τρώει, αποτελεί σοβαρό σύμπτωμα! Φροντίστε να ζητήσετε άμεση κτηνιατρική βοήθεια αλλιώς, μια τέτοια παράλειψη, μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα!

«Το κουνέλι μου τροχίζει επίμονα τα δόντια του ή ανατριχιάζει συνεχώς!»
Αυτά αποτελούν σημαντικές ενδείξεις πως το κουνέλι σας πονάει. Άλλη ένδειξη αποτελούν τα κρύα αυτιά ή όταν τα αυτιά του είναι μονίμως καλλημένα στην πλάτη του. Θα πρέπει, λοιπόν, να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο άμεσα!

«Τα κόπρανα του κουνελιού μου είναι παράξενα!»
Ένα κουνέλι χωρίς περιττώματα (ή πολύ μικρού μεγέθους) είναι σημάδι πως το πεπτικό σύστημα του κουνελιού σας δεν λειτουργεί σωστά. Ακόμα κι αν το κουνέλι σας εξακολουθεί να τρώει, αν δεν παράγει κόπρανα, πρέπει να το πάτε αμέσως σε έναν κτηνίατρο. Είναι πολύ πιθανό να παρουσιάζει τα πρώιμα σημάδια της Stasis, μια κοινής και θανατηφόρας ασθένειας. Όσο νωρίτερα πάτε το κουνέλι σας στον κτηνίατρο τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα επιβίωσής του!

«Το πίσω μέρος του κουνελιού μου είναι πάντα βρώμικο!»
Αν στο πίσω μέρος του κουνελιού σας είναι μονίμως κολλημένα περιττώματα, ελέγξτε πρώτα τη διατροφή του. Είναι σωστή; Εμπεριέχει τα κατάληλα θερεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία; Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετές ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν ως σύμπτωμα το συγκεκριμένο, γι’ αυτό ζητήστε άμεσα τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας!

«Υπάρχουν μύγες ή σκουλήκια στο κάτω μέρος του κουνελιού μου!»
Ονομάζεται Flystrike και μπορεί να σκοτώσει το κουνέλι σας μέσα σε μια μέρα. Στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν!

«Γιατί το κουνέλι μου είναι επιθετικό; Δεν ήταν έτσι!»
Αν το κουνέλι σας δεν είχε πάντα επιθετικό ταμπεραμέντο, είναι πολύ πιθανό να έχει φτάσει σε σεξουαλική ωριμότητα και αυτή η δυσάρεστη συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται στις ορμόνες του! Η στείρωση είναι μια εναλλακτική, καθώς αποφεύγεται η αναπαραγωγή και προλαμβάνεται ο καρκίνος στις μήτρες των θηλυκών.

Σημάδια που δείχνουν ότι το κουνέλι σας μπορεί να είναι άρρωστο:

Δεν τρώει!
Δεν υπάρχουν περιττώματα ή είναι πολύ μικρά και σκληρά!
Τροχίζει έντονα τα δόντια!
Κρύα αφτιά!
Έχει ανατριχίλες!
Καταρροή ματιών (μπορεί να οφείλεται σε οδοντικό πρόβλημα)!
Διάρροια!
Ρινική καταρροή!
Κλίση κεφαλής ή απώλεια ισορροπίας!
Πίνει ή ουρεί υπερβολικά!
Χάνει βάρος!
Πιτυρίδα
Λάμπες π.χ. κάτω από το πηγούνι (όχι το λουλούδι του θηλυκού)

Αυτά είναι μόνο μερικά σημάδια ασθένειας. Γνωρίστε το κουνέλι σας και δώστε προσοχή στις μικρές αλλαγές. Μην αμελείτε τον τακτικό κτηνιατρικό έλεγχο! Με τα κουνέλια δεν πρέπει ΠΟΤΕ να καθυστερείτε και να έχετε πάντα και μια δεύτερη επιλογή κτηνιάτρου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης!

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήσεις:

Ασθένειες των Κουνελιών (part 1)..

Ασθένειες των Κουνελιών (part 2)..

Ασθένειες των Κουνελιών (part 3)..

Ελπίζω να σας βοήθησα! ☺

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s