About Bunnies.. · Body Language (& Communication) ✿

Ιεραρχία και Συμπεριφορά μεταξύ Κουνελιών..

Ιεραρχία και Συμπεριφορά μεταξύ Κουνελιών..

Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται η σχέση μεταξύ των κουνελιών είναι περίπλοκος και πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε. Δημιουργείται ένα είδος ιεραρχίας (ακόμη κι αν υπάρχουν μόνο δύο κουνέλια στον ίδιο χώρο) και η ιεραρχία αυτή μπορεί να συμπεριλαμβάνει και εμάς, τους ανθρώπους. Οι σχέσεις μεταξύ των κουνελιών ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την προσωπικότητά τους.

Λόγω της Φύσης τους, τα οικόσιτα κουνέλια έχουν την προδιάθεση να ζουν σε ομάδες. Εντούτοις (και δυστυχώς!) είναι ζωτικής σημασίας όλα τα κουνέλια να είναι στειρωμένα. Η πιο απλή κι εύκολη σχέση επιτυγχάνεται μέσω ενός στειρωμένου αρσενικού και ενός στειρωμένου θηλυκού. Στην άγρια Φύση, τα κουνέλια τείνουν να ζευγαρώνουν και να ζουν σε ζευγάρια μέσα στην ευρύτερη ιεραρχία. Αυτό ισχύει και με τα κατοικίδια κουνέλια. Η ένταξη κάθε νέου κουνελιού στον χώρο, θα πρέπει να πραγματοποιείται σταδιακά και τουλάχιστον ένα μήνα μετά την στείρωση του προηγούμενου κουνελιού, προκειμένου να μειωθούν οι ορμόνες.

Η αυθαιρεσία και η εδαφική συμπεριφορά είναι μακράν οι μεγαλύτεροι λόγοι που φέρνουν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ κουνελιών.

Αντιγραφή συμπεριφοράς!

Το νέο κουνέλι που θα εισαχθεί σε ένα ζευγάρι ή σε μια ομάδα κουνελιών, θα αντιγράψει γρήγορα τη συμπεριφορά των άλλων κουνελιών. Αυτό καθιστά σχεδόν περιττό το να εκπαιδεύσετε το κουνέλι στο που πρέπει να κάνει τις ανάγκες του, αφού θα το διδαχθεί από τα υπόλοιπα. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα μάθει πότε είναι η ώρα του φαγητού και πού πρέπει να κοιμηθεί. Σε κάποιο βαθμό, θα «μάθει» και τη σχέση του μαζί σας. Για παράδειγμα: αν σε ένα παλαιότερο κουνέλι επιτρέπετε να πηδάει πάνω στον καναπέ, το νέο κουνέλι θα υποθέσει ότι μπορεί να το κάνει και αυτό.

Αλληλεπίδραση μεταξύ κουνελιών!

Ένα ζευγάρι κουνελιών περνάει το μεγαλύτερο μέρος των ημερών και των νυχτών μαζί. Έχουν την τάση να επισκέπτονται ταυτόχρονα την τουαλέτα, να τρώνε και να καλλωπίζονται μαζί. Πολύς χρόνος δαπανάται απλώς με το να κοιμούνται παρέα, συνήθως με το ένα δίπλα ή πάνω στο άλλο. Φυσικά, δεν είναι όλα ιδανικά! Μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικά μεταξύ τους για το φαγητό κι αυτό είναι ένα θέμα που θέλει μεγάλη προσοχή από μέρους μας! Για παράδειγμα: αν ένα από τα κουνέλια υποψιαστεί ότι ο άλλος λαμβάνει τροφή, θα πρέπει να βιαστείτε για να του διασφαλίσετε ότι δεν θα παραμείνει νηστικό. Τα κουνέλια μπορούν να παίζουν μαζί σκάβοντας την ίδια τρύπα στον κήπο, σκίζοντας μαζί παλιές εφημερίδες ή πηδώντας στον αέρα.

Ένα ζευγάρι κουνελιών, συχνά καλλωπίζει το ένα το άλλο. Αυτό αποτελεί ένδειξη αγάπης και είναι ένας χρήσιμος δείκτης ιεραρχίας. Σε γενικές γραμμές, το κουνέλι «αφεντικό» θα λάβει περισσότερη περιποίηση από τον / τους συντρόφους του και από τον άνθρωπο. Τα κουνέλια ζητούν περιποίηση, ακουμπώντας το κεφάλι τους στο έδαφος ή βάζοντας το κεφάλι τους κάτω από το πηγούνι του άλλου κουνελιού.

Ιεραρχία!

Υπάρχουν λεπτές (ή όχι τόσο λεπτές!) ιεραρχίες σε κάθε σχέση μεταξύ κουνελιών. Στην άγρια Φύση, αυτή η ιεραρχία είναι σημαντική για να διατηρηθεί η ειρήνη σε μια μεγάλη ομάδα. Τα οικόσιτα κουνέλια τείνουν να προσελκύουν και τους ανθρώπους σε αυτήν την ιεραρχία και ιδιαίτερα τα θηλυκά, που μπορούν να γίνουν εκπληκτικώς αυταρχικά, δαγκώνοντας τα πόδια σας αν βρεθείτε στο δρόμο τους ή κάνοντας άλματα στην αγκαλιά σας για να ζητήσουν φαγητό ή προσοχή.

Φυσικά, είναι πολύ πιο εύκολο να εισάγετε ένα θηλυκό κουνέλι στον χώρο ενός αρσενικού, καθώς προσαρμόζονται πιο εύκολα. Εντούτοις, μόλις εγκατασταθεί, είναι πολύ πιθανό να αναλάβει την ιεραρχία και να ανέβει στην κορυφή. Από την άλλη, ένα αρσενικό κουνέλι που εισαγάγεται στο χώρο του θηλυκού, θα είναι σίγουρα υποτακτικό ή τουλάχιστον ίσο.

Η σημασία του «Time Out»!

Ακόμα και οι καλύτεροι φίλοι μπορεί να χρειαστούν ένα διάλειμμα ο ένας από τον άλλο. Τα οικόσιτα κουνέλια συχνά περνούν κάποιες ώρες που κοιμούνται ή παίζουν σε διαφορετικές περιοχές. Είναι σημαντικό να παρέχετε αυτή τη δυνατότητα στα κουνέλια σας καθώς μειώνει την πιθανότητα να αρχίσει κάποιος καυγάς. Τα κουνέλια με κλουβιά θα πρέπει να έχουν αρκετό χώρο και σήραγγες που θα τους δίνουν τη δυνατότητα να χωριστούν όταν νιώσουν την ανάγκη.

_______________

Να ξέρετε πως αποτελεί μεγάλη ευχαρίστηση να παρακολουθείτε τα κουνέλια σας να αλληλεπιδρούν και να προσπαθούν να βρουν ο ένας τον άλλο. Είναι μια διαδικασία που θα εμπλουτίζει πολύ την εμπειρία σας ως ιδιοκτήτη ενός κουνελιού.

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s