About Bunnies.. · Difficult Conditions ✿ · Health ✿

Φροντίζοντας το κουνέλι σας στη ζέστη..

summer

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμάστε να παρακολουθείτε το κουνέλι σας τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα κουνέλια δεν ανέχονται τις ανεβασμένες θερμοκρασίες και μπορούν πραγματικά να πεθάνουν από υπερθέρμανση. Κάθε κουνέλι αντέχει διαφορετικά τη θερμότητα γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρατηρήσετε το κουνέλι σας καθημερινά.

Πώς μπορώ να διατηρήσω το κουνέλι μου δροσερό;

 • Βεβαιωθείτε ότι το κουνελάκι σας είναι μακριά από τον ήλιο. Αν συνηθίζει, κατά τη διάρκεια της μέρας, να βρίσκεται μέσα σε ένα κλουβί ή σε κάποιο συγκεκριμένο δωμάτιο, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός σκιερός χώρος για να προστατεύεται.
 • Ρυθμίστε έναν ανεμιστήρα, ο οποίος θα δροσίζει τον χώρο του κουνελιού, κυρίως τις πιο ζεστές ώρες της μέρας (π.χ. το μεσημέρι), χωρίς να είναι στραμμένος όλη την ώρα πάνω του. Επίσης, μπορείτε να τοποθετήσετε μια υγρή πετσέτα στο πάνω μέρος του κλουβιού. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που ο ανεμιστήρας θα φυσάει μέσα από την πετσέτα, θα δημιουργούνται κύμματα δροσερού αέρα μέσα στο κλουβί.
 • Τοποθετήστε ένα κεραμικό πλακίδιο ή μια μαρμάρινη πλάκα μέσα στο κλουβί ή στην αγαπημένη του θέση. Το μάρμαρο και το κεραμίδι, όταν βρίσκονται στη σκιά, είναι μονίμως δροσερά. Μην τα αφήνετε στον ήλιο – θα ζεσταθούν!
 • Τοποθετήστε λίγα παγάκια ή τρίμμα πάγου στη μποτίλια νερού τους.
 • Αφήστε τα αυτιά του κουνελιού. Τα κουνέλια διασκορπίζουν τη θερμότητα μέσα από τα αυτιά τους και τα μυρωδιά τους θα βοηθήσουν να διατηρηθεί το κουνέλι δροσερό.
 • Αφαιρέστε την υπερβολική γούνα. Ποιος θα ήθελε να φορέσει γούνα το καλοκαίρι; Αν έχετε κουνέλι με πυκνή και μακρύτριχη γούνα, επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο και ζητήστε του να ψαλιδίσει την γούνα του κουνελιού σας ώστε να δροσίζεται ευκολότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Γεμίστε ένα μπουκάλι με νερό (1 ή 2 λίτρων) και παγώστε το. Μόλις καταψυχθεί, τοποθετήστε το στο κλουβί του κουνελιού σας, ώστε να μπορεί να κλίνει το σώμα του πάνω του και να δροσίζεται.
 • Βεβαιωθείτε ότι το κουνέλι σας τρώει λαχανικά. Τα λαχανικά αποτελούν μια καλή πηγή νερού και θα το κρατήσουν υγιές και ενυδατωμένο. Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ανάρτηση: Η Αλφαβήτα της Διατροφής: Τι πρέπει & τι δεν πρέπει να τρώει..
 • Να προσέχετε ιδιαίτερα τα κουνέλια ηλικίας άνω των 5 ετών ή όσα είναι υπέρβαρα. Αυτά τα κουνέλια τείνουν να είναι πιο καθιστικά και μπορεί να μην σηκωθούν για να πιουν νερό. Αυτό μπορεί να τα οδηγήσει πολύ γρήγορα στην αφυδάτωση, που μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή σοβαρά προβλήματα υγείας.
 • Αν συνηθίζετε να αφήνετε το κουνέλι σας στο μπαλκόνι ή στην αυλή αλλά η ζέστη είναι αφόρητη, βάλτε το κουνέλι σας μέσα στο σπίτι. Μπορεί να μην έχει το περιθώριο να τρέξει και να αλωνίσει όπως συνήθιζε, αλλά τουλάχιστον θα είναι προστατευμένο. Μπορείτε, αργά το απόγευμα, όταν ο ήλιος έχει πέσει κι επανέλθει κάπως η δροσιά, να το αφήσετε ξανά έξω για λίγες ώρες.

Τι πρέπει να κάνω εάν το κουνέλι μου παρουσιάσει Θερμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο; 

 • ΜΗΝ βυθίσετε το κουνέλι σας σε κρύο νερό! Το κουνέλι σας θα υποστεί σοκ και θα είναι μοιραίο!
 • Βρέξτε μόνο τα αυτιά (από την εξωτερική πλευρά) και το σώμα του με δροσερό νερό.
 • ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΊΤΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ Ή, ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΜΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ! ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ!

Ποιοι άλλοι κίνδυνοι μπορούν να προκύψουν λόγω ζέστης;

Ονομάζεται «Fly Strike«. Καθώς ο καιρός θερμαίνεται, οι μύγες μπορεί να χτυπήσουν και να σκοτώσουν ένα υγιές ζώο που μπορεί να έχει προσωρινώς χαλαρά κόπρανα. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται τα κουνέλια που διανύουν γηρατειά, κουνέλια με αναπηρία, τα υπέρβαρα κουνέλια αλλά και όσα έχουν μακρύτριχη και πολύ παχιά γούνα. Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις αφορούν κουνέλια που δεν μπορούν να καθαριστούν εύκολα ή σωστά και, φυσικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν και όλα τα υπόλοιπα!

Μέσα σε 24 ώρες, το κουνέλι μπορεί να φτάσει σε τερματική κατάσταση σοκ λόγω της προσβολής αυτής! Η υγρασία, η ζεστασιά και η οσμή προσελκύουν τις μύγες. Αν υπάρχουν ανοικτές πληγές ή αν η παχιά γούνα είναι βρεγμένη με ούρα ή κόπρανα, οι μύγες θα κατευθυνθούν προς αυτές τις ζεστές περιοχές επώασης για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες αν το κουνέλι βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο αλλά, δυστυχώς, χρειάζεται μόνο μία μύγα σε εσωτερικό χώρο για να κάνει τη ζημιά. Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά, παρατηρείτε το κουνέλι σας, διατηρήστε το στεγνό και, αν χρειαστεί, ξυρισμένο (πάντα μετά από συμβουλή γιατρού). Αυτά είναι τα πιο κρίσιμα προληπτικά βήματα!

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s