About Bunnies.. · New Bunny Member (in the family) ✿

3 βασικά κριτήρια για να πάρετε κουνέλι στο παιδί σας..

3 βασικά κριτήρια για να πάρετε κουνέλι στο παιδί σας..

Σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα κουνέλι ως κατοικίδιο;
Ίσως να έχετε διαβάσει κάποια τυχαία άρθρα στο Internet ή να μάθατε πληροφορίες από κάποιο γνωστό σας που πρόσφατα απέκτησε κουνέλι. Το σίγουρο είναι ότι λίγα άσχημα πράγματα θα ακούσει κανείς για το συγκεκριμένο ζώο και ίσως να πιστεύετε πως είναι το ιδανικό κατοικίδιο για το παιδί σας. Άλλωστε, δεν φαίνεται να έχει πολλές απαιτήσεις και δεσμεύσεις συγκριτικά με έναν σκύλο ή μια γάτα. Σωστά;

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για αυτό το κατοικίδιο!
Οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους την εικόνα ενός χαριτωμένου και ήσυχου κουνελιού, όπως συνήθως παρουσιάζεται στα παιδικά παραμύθια: με την στερεότυπη εικόνα ενός χνουδωτού ζώου (συνήθως λευκού χρώματος, για κάποιο λόγο!) που τα παιδιά λατρεύουν και που, όταν το αντικρίζουν, θέλουν να το αγκαλιάσουν σαν να είναι λούτρινο.

Ωστόσο, στην πορεία, οι περισσότεροι γονείς εκπλήσσονται και απογοητεύονται όταν διαπιστώσουν ότι τελικά το κουνέλι, που κάποτε θεωρούσαν ιδανική επιλογή κατοικιδίου για το παιδί τους, μπορεί να είναι ζωηρό, να κάνει ζημιές, να καταστρέφει τα έπιπλα, να κόβει τα καλώδια, να λερώνει τα χαλιά, κ.λπ.. Κι έπειτα, το συνηθέστερο «σενάριο» είναι εκείνο της εγκατάλειψης και του χαρίσματος, όπου το κουνέλι αρχίζει να αλλάζει σπίτια και κηδεμόνες.

Αυτά σας τα αναφέρω για να είστε προετοιμασμένοι και σας συμβουλεύω να ενημερωθείτε όσο καλύτερα μπορείτε για το συγκεκριμένο ζώο πριν την οριστική, θετική σας απόφαση!

Επίσης, λάβετε υπόψη πως το κουνέλι είναι ακριβώς αυτό που δείχνει: ευαίσθητο και «ντελικάτο». Αν ένα παιδί προσπαθήσει να το πιάσει σφιχτά ή να το τραβήξει, το κουνέλι θα στρεσαριστεί. Τα κουνέλια δεν είναι ζώα που απολαμβάνουν τις αγκαλιές. Τα περισσότερα από αυτά τις απεχθάνονται! Όταν, λοιπόν, ένας άνθρωπος (πόσο μάλλον ένα παιδί που, ως επί τον πλείστον, είναι άγαρμπο) επιχειρήσει να το σηκώσει, το αποτέλεσμα θα έχει ως εξής: το κουνέλι θα αρχίσει να κλωτσάει και να κοπανιέται με κίνδυνο να τραυματιστεί τόσο εκείνο όσο και το παιδί που το κρατάει!

Επίσης, σας ενημερώνω πως τα κουνέλια δαγκώνουν και γρατσουνάνε!

Για ποιους λόγους επιλέγονται ως κατοικίδια;

 • Είναι ήσυχα,
 • Μετά από εύκολη εκπαίδευση, μπορούν να χρησιμοποιούν τη λεκάνη υγιεινής τους,
 • Είναι καθαρά ζώα,
 • Είναι διασκεδαστικά και απολαυστικά όταν τα βλέπεις να κινούνται στο χώρο,
 • Οι ανάγκες του δεν κοστίζουν πολύ,
 • Δεν χρειάζονται βόλτα αλλά θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος στο σπίτι για την άσκηση. Διότι, σε αντίθεση με όσα φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος, το κουνέλι δεν πρέπει να ζει μόνιμα μέσα σε ένα κλουβί , όσο μεγάλο κι να είναι αυτό. Πρέπει να είναι ελεύθερο κάποιες ώρες της ημέρας για να κινείται και να ασκείται.

Ποια είναι τα κριτήρια για να πάρουμε στο παιδί μας ένα κουνελάκι;

 • Ο χρόνος και η υπομονή που μπορείτε να αφιερώσετε προς το κατοικίδιο!

Είτε αφορά την προσαρμογή του ζώου στο νέο του περιβάλλον είτε αφορά την εκπαίδευσή του, είτε την καθημερινή του φροντίδα. Θα πρέπει να είσαστε απολύτως ειλικρινής με αυτό. Σκέψεις τύπου «Έλα μωρέ, θα τα καταφέρω. Θα βρεθεί η λύση!» δεν είναι καθόλου καλό σημάδι πως είστε ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι για αυτό που πάτε να κάνετε.

 • Η προσωπικότητα του κάθε παιδιού!

Καλά, δεν το συζητώ! Είμαι σίγουρη πως το παιδί σας είναι ένας άγγελος. Αλλά, αν είσαστε λίγο ειλικρινείς με τον εαυτό σας και το ψάξετε σε βάθος, δεν μπορεί.. ένα ελλάτωμα θα βρείτε στο παιδί σας. Σωστά; Γιατί δεν σας φταίει σε τίποτα το δύστυχο ζώο προκειμένου να μην χαλάσετε χατίρι στον κανακάρη σας!

Με λίγα λόγια: αν το παιδί σας είναι, σε γενικές γραμμές, “ευπροσάρμοστο”, ήρεμο, ευγενικό και συνεργάσιμο, τότε θα συμβιώσει ευχάριστα μαζί του. Αν, όμως, το παιδί σας είναι πολύ ενεργό, δραστήριο, ζωηρό, επιθετικό ή δύσκολα πειθαρχήσιμο, τότε δεν συνιστάται ακόμα η απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου. Διότι η ιδιαίτερη ευαισθησία του κουνελιού σε στρεσσογόνους παράγοντες κάνουν επιτακτική την αξιολόγηση της προσωπικότητας του κάθε παιδιού, πριν την επιλογή αυτού του ζώου.

 • Η ηλικία του κάθε παιδιού!

Η κατάλληλη ηλικία των παιδιών, για την απόκτηση ενός κουνελιού, είναι η άνω των 7 ετών. Όπως προαναφέρθηκε, θα πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογήσετε αντικειμενικά αν η ιδιοσυγκρασία και η προσωπικότητα του παιδιού σας είναι συμβατή με αυτή του κουνελιού. Αν επιθυμείτε να αποκτήσετε κουνελάκι, ενώ το παιδί σας είναι κάτω των 7 ετών, θα πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο και υπομονή για τη σωστή διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση του παιδιού σας, ώστε να “χτιστεί” σωστά η σχέση ανάμεσα στο κουνελάκι και στο παιδί, για να ωφεληθούν και τα δύο από αυτή τη συνύπαρξη.

Συμπέρασμα:

 • Εφ’ όσων έχετε καταλήξει στην επιλογή αυτού του πανέμορφου κατοικιδίου, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι ακόμα και το πιο υπεύθυνο παιδί δεν μπορεί να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την φροντίδα ενός ζώου. Ένα κουνέλι μπορεί να ζήσει 10+ χρόνια. Συνεπώς, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τη δέσμευση της φροντίδας του, στην οποία θα κληθείτε να παίξετε πολύ ενεργό ρόλο!
 • Εκπαιδεύστε πρώτα τον εαυτό σας απέναντι στις ιδιαιτερότητες και στις ανάγκες αυτού του ζώου και μετά το παιδί σας. Μόνο με αυτό τον τρόπο η συνύπαρξη θα είναι αρμονική κι ευχάριστη για όλους! Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως η συμπεριφορά σας προς το ζώο θα αποτελέσει παράδειγμα προς το παιδί σας. Και όχι μόνο στο συγκεκριμένο αλλά σε κάθε είδος!
 • Δεν ξεχνάμε ΠΟΤΕ πως τα ζώα δεν είναι παιχνίδια! Όταν εισέρχονται στο σπίτι, αυτομάτως γίνονται μέλη της οικογένειας και αποτελούν δέσμευση ζωής! Οφείλουμε να τα κατανοούμε, να τα φροντίζουμε, να μην τα κακοποιούμε, να μην τα παραμελούμε (όσες κι αν είναι οι υποχρεώσεις μας!) και να τα σεβόμαστε. Και αυτό το μήνυμα θα το μεταβιβάσετε πρώτοι εσείς στα παιδιά σας!

 

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. αναρτήσεις:

Κουνέλια και Παιδιά..

4 Σημάδια ότι το παιδί σας είναι έτοιμο για Κατοικίδιο Ζώο..

Να πάρω κουνέλι στο παιδί μου;

 

2 σκέψεις σχετικά με το “3 βασικά κριτήρια για να πάρετε κουνέλι στο παιδί σας..

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s