About Bunnies.. · Diet ✿ · Health ✿

Γιατί ο σανός είναι τόσο σημαντικός για τα κουνέλια;

1

Πολλοί αναγνώστες μου στέλνουν, κατά καιρούς, μηνύματα και mails ρωτώντας με ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος να ταΐζουν το κουνέλι τους. Η απάντηση που τους δίνω είναι μόνο μία και αποτελεί την πιο σημαντική συμβουλή! Αποφάσισα, λοιπόν, να γράψω ένα άρθρο που θα αναφέρει λεπτομερώς τους λόγους που επιμένω σε αυτή την απάντηση… και όχι, δεν είναι η ξηρά τροφή, όπως πολλοί από εσάς εσφαλμένα θεωρείται πιο σημαντικό είδος τροφής! Και όχι, αρνούμαι να αναφερθώ στις λιχουδιές, ειδικά εκείνες του εμπορίου, για αυτονόητους λόγους!

Η απάντηση, λοιπόν, που δίνω είναι μόνο μία: Σανός! Το κουνέλι σας πρέπει να τρώει σανό! Ο σανός μπορεί να φαίνεται ένα «βαρετό» είδος τροφής σε εμάς, στους ανθρώπους, αλλά για τα κουνέλια είναι το κύριο πιάτο της ημέρας, αφού θα πρέπει να αποτελεί το 80-90% της διατροφής τους! Ο σανός/χόρτο/άχυρο είναι το μοναδικό είδος τροφής που μπορεί να κρατήσει το κουνέλι σας υγιές διότι ενισχύσει την υγεία του με διάφορους τρόπους. Οι πιο κύριοι είναι:

1. Διατηρεί τη σωστή λειτουργία του παχύ εντέρου!

Αυτός είναι ο πιο σημαντικός λόγος! Ο σανός αποτελείται από μακριές ίνες που βοηθούν τους μυς του εντέρου του να παραμένουν ισχυροί. Το πεπτικό σύστημα ενός κουνελιού είναι πολύπλοκο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει συνεχώς (και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας) να «σκανάρει» το σανό ώστε, ό,τι βρίσκεται μέσα στο παχύ έντερο, να κινείται για να αποφευχθούν τα μπλοκαρίσματα.

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι αυτό της γούνας του ζώου. Τα κουνέλια καθαρίζονται μόνα τους και, ενώ γλύφονται, ένα μεγάλο μέρος των τριχών ξεκολλάει και καταπίνεται. Τα κουνέλια, σε αντίθεση με τις γάτες που έχουν την ίδια συνήθεια καλλωπισμού, δεν μπορούν να κάνουν εμετό. Όταν, λοιπόν, το κουνέλι δεν τρώει σανό (που βοηθάει να σπάει το μείγμα στο παχύ έντερο), τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θανατηφόρα. Η έλλειψη σανού επιβραδύνει τις εντερικές λειτουργίες του κουνελιού και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, π.χ. G.I. Stasis (βλ. παρακάτω).

2. Διατηρεί το μήκος των δοντιών σε ασφαλές μάκρος!

Τα δόντια των κουνελιών αυξάνονται συνεχώς (το ξέρετε, σας το έχω αναφέρει πολλές φορές!) συμπεριλαμβανομένων όλων των πίσω. Είναι μια γρήγορη διαδικασία – τα δόντια κουνελιών μεγαλώνουν περίπου 12εκ. το χρόνο! Γνωρίζατε ότι τα κουνέλια έχουν 28 δόντια;! Λοιπόν, αν το μάκρος τους δεν κρατιέται υπό έλεγχο μπορεί να προκαλέσει οδυνηρά αποτελέσματα.

Λάβετε υπόψη ότι πολλά προβλήματα των ματιών συνδέονται συχνά με τα δόντια. Ακόμα και κάποια τρόφιμα που βοηθούν στο φυσικό τρόχισμα των δοντιών (όπως οι κύβοι ασβέστη που μπορείς να βρεις στα Pet Shops) δεν μπορούν να φροντίσουν όλα τα δόντια εκτός από τα μπροστινά. Ο σανός όμως μπορεί!

3. Κρατάει το κουνέλι απασχολημένο για την αναζήτηση της καλύτερης γεύσης!

2

Αυτό έχει ευεργετικές ιδιότητες στη ψυχολογία του ζώου. Φανταστείτε τη διαδικασία σαν το παιχνίδι «Ψάχνοντας τον κρυμμένο Θησαυρό»! Πολλές φορές, συμβουλεύω τους αναγνώστες μου να αφαιρούν το μπολ της ξηράς τροφής από το κλουβί – που καταλαμβάνει περιττό χώρο – και να ρίχνουν την ξηρά τροφή μέσα στο σανό. Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει τον σανό να βρίσκεται μέσα στο κλουβί κι όχι στην εξωτερική πλαστική θήκη.

Όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι για το κουνέλι: να τρώει ξηρά τροφή και σανό ενώ σκάβει για να βρει τις βυθισμένες λιχουδιές. Αυτό, επίσης, αποτελεί ένα καλό τρόπο για να τρώνε σανό όσα κουνέλια τον αποφεύγουν και προτιμούν μόνο την ξηρά τροφή! Επίσης, αυτή η διαδικασία φέρνει το κουνέλι πιο κοντά στη Φύση του!

Πόσο σανό πρέπει να τρώει το κουνέλι μου και πόσο συχνά;

Θα πρέπει να τρώει μια δέσμη σανού στο δικό του μέγεθος, κάθε μέρα! Εφ’ όσων το κουνέλι σας τρώει τον σανό ευχάριστα, θα χρειαστεί να του παρέχετε καθημερινά καθαρό σανό (σε κανέναν δεν αρέσει το βρώμικο φαγητό!) και σε απεριόριστες μερίδες. Βεβαιωθείτε ότι, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται το κουνέλι σας (εντός κι εκτός κλουβιού), θα έχει άμεση πρόσβαση σε φρέσκο σανό για σνακ και σε καθαρό νερό. Τον χθεσινό σανό μπορείτε να τον μεταφέρετε στην περιοχή της τουαλέτας του, αντικαθιστώντας τον με φρέσκια δέσμη σανού στη θέση του.

Είναι όλοι οι σανοί το ίδιο;

Όχι! Υπάρχουν διαφορετικά είδη σανού και, αν ψωνίζετε από Pet Shops, θα έχετε παρατηρήσει πολλές διαφορές. Όχι μόνο στη μάρκα αλλά και στην εμφανή ποιότητα. Να αποφεύγετε τα πιο φθηνά, τα σκονισμένα και τα συσκευασμένα με κίτρινα μικρά κομμάτια σανού! Ο σανός πρέπει να είναι πράσινος και να δείχνει φρέσκος. Η μάρκα Timothy είναι η πιο δημοφιλή στο εξωτερικό αλλά είναι μία από τις πιο ακριβές μάρκες. Μπορείτε να βρείτε και άλλες εξίσου καλές αλλά πιο οικονομικές. Επίσης, υπάρχουν μάρκες που προσφέρουν σανό με τριφύλλι, άγριο ραδίκι ή χαμομήλι. Να τα προτιμάτε γιατί εμπεριέχουν extra συστατικά ασβεστίου και πρωτεϊνών καθώς δίνουν μια νότα γεύσης!

 

3

Τι είναι το G.I. Stasis;

Πρόκειται για μια γαστρεντερική τάση που είναι γνωστή ως «ο σιωπηλός δολοφόνος». Το G.I. Stasis είναι η κατάσταση όπου το φαγητό που δεν κινείται μέσα στο έντερο τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε. Τα περιεχόμενα του εντέρου αφυδατώνονται και να συμπιέζονται σε μια σκληρή, ακίνητη μάζα (προσκολλημένη πια στο έντερο), εμποδίζοντας την πεπτική οδό του κουνελιού. Τα τρόφιμα σε ένα ακίνητο έντερο μπορούν επίσης να ζυμωθούν, προκαλώντας σημαντική συσσώρευση αερίων που προκαλούν πόνου στα κουνέλια και οδηγεί στο θάνατο!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το πρώτο αισθητό σύμπτωμα του G.I. Stasis μπορεί να είναι η παύση κατανάλωσης τροφής ή το να μην ενεργείται σχεδόν καθόλου ή καθόλου. Αν το κουνέλι σας εμφανίζει ένα από αυτά τα συμπτώματα ή οποιαδήποτε άλλη αλλαγή, ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ σας, καθώς μπορεί να αποβεί το μοιραίο εντός 24 ωρών!

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ανάρτηση:

Το κουνέλι μου δεν τρώει σανό! Τι να κάνω;

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s