About Bunnies.. · Health ✿ · New Bunny Member (in the family) ✿

Δίλημμα: Κουνέλι για εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο;

Δίλημμα - Kουνέλι για εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο;

Όλο και περισσότερα κουνέλια γίνονται κατοικίδια και γιατί όχι; Οι γάτες και οι σκύλοι ζουν επίσης σε εσωτερικούς χώρους κι έχει αποδειχθεί πως η συμβίωση μεταξύ ζώου και ανθρώπου προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και στους δύο.

Η κατοχή ενός κατοικίδιου κουνελιού στο διαμέρισμά σας θα διευκολύνει τη αλληλεπίδραση μεταξύ σας και καθιστά το κουνέλι πιο κοινωνικό. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως θα μπορείτε πιο εύκολα να αντιληφθείτε τυχόν αλλαγές στην υγεία ή στη συμπεριφορά του. Επίσης, σας απαλλάσσει από την έννοια της ασφάλειας καθώς, όταν ένα κουνέλι βρίσκεται μόνιμα σε εξωτερικό χώρο, διατρέχει κίνδυνο – κυρίως το βράδυ – από θηρευτές, όπως πτηνά και γάτες που μπορεί να το βλάψουν. Επίσης, ελαττώνονται θεαματικά οι πιθανότητες κάποιας ασθένειας, υποθερμίας ή υπερθερμίας, αφού το κουνέλι προστατεύεται από τα καιρικά φαινόμενα.

Τα κουνελάκια που ζουν μέσα σε διαμέρισμα είναι πιο διασκεδαστικά, αφού μπορούν να παίξουν, να εξερευνήσουν αλλά και να πηδήξουν στην αγκαλιά σας ή απλώς να τεντωθούν και να ξαπλώσουν στο πάτωμα για ύπνο, χάδια ή περιποίηση.

_______________

Υπάρχουν όμως πολλοί ιδιοκτήτες κουνελιών που θεωρούν πως τα κουνέλια πρέπει να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους για πολλούς και διάφορους λόγους. Ας αναλύσουμε, λοιπόν, τους πιο συνηθισμένους από αυτούς για να λυθούν τυχόν απορίες και παρεξηγήσεις γύρω από το συγκεκριμένο ζώο:

«Έχω ακούσει ότι μυρίζουν άσχημα!»

Όχι! Τα κουνέλια, από τη Φύση τους, είναι πολύ καθαρά ζώα! Η γούνα τους είναι άοσμη και καθαρίζονται αυστηρώς καθημερινά και για πολλές ώρες. Μόνο τα ούρα τους μυρίζουν, αλλά αυτό εξαρτάται από εσάς! Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να διατηρείτε το κλουβί του κουνελιού σας καθαρό.

Άλλωστε, όταν το κουνέλι είναι εκπαιδευμένο και κάνει τις ανάγκες του σε συγκεκριμένο σημείο, δεν θα έχετε πρόβλημα. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να καθαρίζετε το κλουβί 1 φορά/εβδομάδα και κάθε 2-3 μέρες το συγκεκριμένο αυτό σημείο. Έτσι, δεν θα μυρίζετε τις ακαθαρσίες του.

Τα κουνέλια παράγουν 2 ειδών ακαθαρσίες: το ξηρό είδος, το οποίο είναι διαμορφωμένο σε μικρές μπάλες και δεν μυρίζει και το είδος που, εμφανισιακώς, θυμίζει βατόμουρο. Η μυρωδιά αυτού του είδους είναι αρκετά επιθετική! Παρόλο όμως που είναι δύσοσμο, είναι θρεπτικό και τα κουνέλια το τρώνε αμέσως (μην φρικάρετε – έχω αναφερθεί σε άλλες αναρτήσεις για αυτό το θέμα!), οπότε είναι πολύ σπάνιο να το δείτε. Φυσικά, αν δείτε πολλές από αυτού του είδους ακαθαρσίες ή διάρροια, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας άμεσα, καθώς μπορεί να αποτελεί σημάδι παρασίτου, αρθρίτιδας, παχυσαρκίας, κ.λπ.

«Κι αν κάνει τις ανάγκες του παντού;»

Τα κουνέλια μπορούν να εκπαιδευτούν εύκολα και γρήγορα, όπως ένας σκύλος και μια γάτα. Έτσι, τα «ατυχήματα» θα είναι λίγα έως μηδαμινά. Αν το κουνέλι σας δεν είναι στειρωμένο – και ιδιαίτερα αν είναι αρσενικό – τότε ίσως «ψεκάσει» κάποια σημεία ώστε να «σηματοδοτήσει» την επικράτειά του. Επίσης, κάποιες φορές, ενώ το κουνέλι τρέχει ή χοροπηδάει, μπορεί να του ξεφύγουν λίγα περιττώματα. Μην ανησυχείτε, όμως. Είναι ξηρά, υπερβολικά μικρά και μαζεύονται εύκολα.

Παρόλο αυτά, αν περιστασιακά υπάρξει κάποιο «ατύχημα», ενώ έχει εκπαιδευτεί, δεν πρέπει ΠΟΤΕ να του φωνάξετε ή να το χτυπήσετε καθώς δεν θα καταλάβει ότι έχει κάνει κάτι λάθος. Μια τέτοια συμπεριφορά από μέρους σας θα καταφέρει μόνο να απομακρύνει το κουνέλι από κοντά σας αφού θα φοβηθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ανάρτηση: Αγωγή Τουαλέτας..

«Έχω ακούσει ότι καταστρέφουν έπιπλα!»

Κουνέλι έχετε, όχι δεινόσαυρο! Χαχα! Παρόλο αυτά, δεν είναι μύθος. Τα κουνέλια όντως μασουλούν ότι βρίσκουν μπροστά τους. Δεν έχουν όμως καμία διαφορά από τη γάτα ή το σκύλο. Όπως άλλα κατοικίδια ζώα θα μασήσουν το τηλεχειριστήριο ή ένα παπούτσι, έτσι και τα κουνέλια θα μασήσουν ή θα σκάψουν όπου είναι δυνατόν.

Μην το κατακρίνετε όμως! Απλώς, προσπαθήστε να μπείτε στο μυαλουδάκι του κουνελιού σας: Για το κουνέλι σας, τα καλώδια μοιάζουν με ρίζες δέντρου, το χαλί με χώμα και γρασίδι, τα πλακάκια ή ο σοβάς με φλοιό δέντρου και τα φυτά με τροφή.

Επομένως, θα πρέπει να εξασφαλίσετε την ασφάλεια τόσο του κουνελιού όσο των επίπλων σας. Καλύψτε τα ηλεκτρικά καλώδια, φυλάξτε τα οικιακά φυτά μακριά και απομακρύνετε τυχόν ξερά φύλλα ή πέταλα. Παρέχετε στο κουνέλι σας ασφαλή και κατάλληλα παιχνίδια ή αντικείμενα για να δαγκώσει και να σκάψει ή σανό για να το κρατήσει απασχολημένο, ώστε είναι λιγότερο πιθανό να επιλέξει τα έπιπλά σας!

Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, τα κουνέλια θα αρχίσουν να «καταστρέφουν» όταν δεν έχουν ερεθίσματα για να απασχολούνται. Να γιατί είναι τόσο σημαντικό να τους παρέχετε παιχνίδια.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ανάρτηση:

Τα Παιχνίδια του Κουνελιού (part 1)..

Τα Παιχνίδια του Κουνελιού (part 2)..

Τα Παιχνίδια του Κουνελιού (part 3)..

«Δεν θα χρειαστεί κλουβί; Δεν έχω ελεύθερο χώρο!»

Αν το κουνέλι σας φυλάσσεται σε κλειστό χώρο, τότε δεν χρειάζεται να αγοράσετε μεγάλο κλουβί. Άλλωστε, το μέγεθος ενός κλουβιού επιλέγεται με βάση το τελικό μέγεθος του κουνελιού σας. Σαφώς θα πρέπει να υπάρχει ένας ασφαλής και περιφραγμένος χώρος, όπου μόνο αυτό θα έχει πρόσβαση.

Το κλουβί, λοιπόν, θα πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού όπου δεν θα το ενοχλεί κανείς και δεν θα εμποδίζει κανέναν. Εφ’ όσων το κουνέλι θα αφήνεται ελεύθερο να περιπλανιέται στο υπόλοιπο σπίτι, ο ιδιωτικός του χώρος θα εξυπηρετεί περισσότερο για την ξεκούρασή του, τις ώρες που θα θέλει να μείνει μόνο του – κυρίως αν αισθανθεί ανασφάλεια ή φόβο – και για την ανάγκη του.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ανάρτηση:

Ένα Ευχάριστο Κλουβάκι..

Το Ιδανικό Μέγεθος στο Κλουβί..

«Ναι, αλλά δεν θα χρειαστεί να βγει έξω; Να αναπνεύσει φρέσκο αέρα;»

Φυσικά! Όπως όλοι μας! Αν το διαμέρισμά σας διαθέτει μπαλκόνι (δεν έχει σημασία το μέγεθός του), μπορεί να βγαίνει καθημερινώς έξω και να περιπλανιέται σε αυτό. Αν, βέβαια, το μπαλκόνι σας χωράει μερικά παιχνίδια του, όπως κουκουνάρια, ξύλινες κατασκευές και κουτιά, θα είναι ακόμα καλύτερα προκειμένου να αποφευχθούν οι ζημιές στις γλάστρες.

Να προτιμάτε πάντα τις πρωινές και απογευματινές ώρες αλλά και τις φθινοπωρινές ή ανοιξιάτικες μέρες. Αποφύγετε το έντονο κρύο ή την έντονη ζέστη και κυνηγήστε τη δροσιά. Να θυμάστε ότι τα κουνέλια χρειάζονται τουλάχιστον 4-5 ώρες ελευθερίας ημερησίως και, φυσικά, ένα διαμέρισμα καθιστά αυτή την ανάγκη πολύ πιο εύκολη και πιο ασφαλή!

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ανάρτηση:

Ελεύθερα κι Ωραία (part 1)..

Ελεύθερα κι Ωραία (part 2)..

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s