About Bunnies.. · Difficult Conditions ✿ · Health ✿

Οι πιο μεγάλοι κίνδυνοι για κουνέλια εξωτερικού χώρου..

Οι πιο μεγάλοι κίνδυνοι για κουνέλια εξωτερικού χώρου..

Όσοι έχετε επιλέξει να αφήνετε το κουνέλι σας μόνιμα σε εξωτερικό χώρο, επιβάλλεται να γνωρίζετε τους κινδύνους που μπορεί να διατρέξει. Δεν έχει σημασία αν ζει σε μπαλκόνι, κήπο ή αυλή γιατί κάποιοι κίνδυνοι είναι κοινοί.

Αρχικά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το εξωτερικό περίβλημα του κλουβιού ή του χώρου που έχετε αφιερώσει στο κατοικίδιό σας, είναι ασφαλές. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είναι απαραιτήτως περιφραγμένο. Αν δεν είναι, περιφράξτε το άμεσα! Χρησιμοποιήστε ισχυρό πλέγμα (όχι σύρμα για κοτέτσι) και λάβετε επιπλέον μέτρα, όπως βίδες και λουκέτα στα πορτάκια. Μην σας φαίνεται υπερβολικό!

Άγρια ζώα!

Ανάλογα με το πού ζείτε, υπάρχουν διάφορα άγρια ​​ζώα από τα οποία θα πρέπει να προστατέψετε το κουνέλι σας. Αν, για παράδειγμα, έχετε το πλεονέκτημα να μένετε σε μονοκατοικία, μακριά από την πόλη, οι αλεπούδες αποτελούν τον πιο συχνό κίνδυνο. Το συγκεκριμένο ζώο είναι πανέξυπνο, εξοικειωμένο και δεν θα φοβηθεί να κατέβει στην κωμόπολη όπου ζείτε. Μπορεί να ανοίξει πόρτες ή να σπάσει μια πρόχειρη περίφραξη πολύ εύκολα. Οι αλεπούδες δεν εμφανίζονται μόνο τη νύχτα. Εισχωρούν άφοβα σε κήπους, κατά τη διάρκεια της ημέρας, πηδώντας τοίχους άνω των 2m με ευκολία.

Άλλα κατοικίδια ζώα!

Όσο κι αν εμπιστεύεστε τον σκύλο ή τη γάτα σας, μην αφήνετε ποτέ το κουνέλι σας μόνο του μαζί τους. Επίσης, να προσέχετε τα κατοικίδια ζώα που διαφεύγουν από τα γειτονικά σπίτια και μπαίνουν στον κήπο σας. Οι γάτες περιπλανιούνται συχνά σε γειτονικούς κήπους ή σκαρφαλώνουν στα διπλανά μπαλκόνια των πολυκατοικιών και μπορούν να σκοτώσουν κουνέλια.

Άγρια πτηνά!

Προσοχή στα αρπακτικά πτηνά! Ακόμα και κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ έχετε αφήσει το κουνέλι σας να αλωνίσει στην αυλή, υπάρχει κίνδυνος να εντοπιστεί και να αρπαχτεί. Βεβαιωθείτε ότι η διαδρομή του κουνελιού σας έχει μια στέγη ή ότι είστε εκεί να το επιβλέπετε!

Φυτά!

Γνωρίστε τα φυτά στον κήπο σας και μάθετε να τα φροντίζετε ταχτικά ώστε να μην αρρωστήσουν από ζιζάνια. Τα κουνέλια είναι περίεργα, λαίμαργα και θα επιδιώξουν να φάνε τα φυλλώματα αγνοώντας τον κίνδυνο. Δεν είναι όλα τα φυτά ασφαλή! Ακόμα και τα φυτά που μπορεί να φαίνονται ακίνδυνα, μπορεί να αποδειχθούν δηλητηριώδη για το κουνέλι σας. Αν δεν είστε σίγουροι, μην αφήσετε το κουνέλι σας να τα μασουλήσει. Κατόπιν, ασχοληθείτε με το γκαζόν και τα ζιζάνια που μπορεί να προσελκύσει. Επίσης, αν και θεωρείται δεδομένο κι αυτονόητο, μην αφήνετε ποτέ το κουνέλι σας να τρώει φυτά που έχουν ποτιστεί με φυτοφάρμακα!

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ανάρτηση: Δηλητηριώδη Φυτά & Τρόφιμα (που πρέπει να αποφευχθούν)..

Χημικές ουσίες!

Όπως και με τα φυτοφάρμακα, να είστε προσεκτικοί για λοιπές χημικές ουσίες που το κουνέλι σας μπορεί να καταναλώσει κατά λάθος. Τέτοιοι κίνδυνοι κρύβονται σε βαμμένους φράχτες ή στο νερό που περιβάλλει τις αποχετεύσεις.

Καιρός!

Προστατέψτε το κουνέλι σας από τα στοιχεία της Φύσης! Μην το αφήσετε έξω να βραχεί. Αν η βροχή ποτίσει τη γούνα του, θα είναι πολύ δύσκολο να στεγνώσει σωστά και οι πιθανότητες να αρρωστήσει είναι πολύ μεγάλες. Επίσης, τα κουνέλια δεν αντέχουν το πολύ κρύο ή την πολύ ζέστη. Πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε σκιά ανά πάσα στιγμή!

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ανάρτηση:

Φροντίζοντας το κουνέλι σας στη ζέστη..

Φροντίζοντας το κουνέλι σας στο κρύο..

Έντομα!

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε το κουνέλι σας καθημερινά για ψύλλους, ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες! Τα κουνέλια είναι πολύ επιρρεπή στο λεγόμενο «Flystrike», δηλαδή στο να προσελκύουν μύγες. Τα ούρα και τα κόπρανα των κουνελιών, με τη ζέστη, αναδύουν ένα έντονο άρωμα που μπορεί να προσελκύσει μύγες. Οι μύγες θα γεννήσουν πάνω στα κόπρανα, τα αυγά θα γίνουν σκουλήκια και τα σκουλήκια θα μπουν στη γούνα του κουνελιού. Πρόκειται για μια θανατηφόρα κατάσταση και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.

Ασθένειες!

Να εμβολιάζετε τα κουνέλια σας δύο φορές το χρόνο, τόσο για τη Μυξωμάτωση όσο και για το VHD. Οι ασθένειες αυτές μεταφέρονται με τα έντομα και μπορεί να επηρεάσει τόσο τα υπαίθρια κουνέλια όσο και τα κουνέλια του σπιτιού.

Επικίνδυνα αντικείμενα!

Ελέγξτε και απομακρύνετε επικίνδυνα αντικείμενα στον κήπο, όπως πλέγματα που μπορεί να παγιδευτούν, αιχμηρές γωνίες, καρφιά κι άλλα εργαλεία.

Άνθρωπος!

Δυστυχώς, οι άνθρωποι αποτελούν επίσης κίνδυνο για κουνέλια εξωτερικού χώρου. Είτε πρόκειται για διαρρήκτες είτε απλώς για δυσάρεστους ανθρώπους (όπως παιδιά που μπορεί να του πετάνε πέτρες για πλάκα), ο μόνος τρόπος για να προστατέψετε το κουνέλι σας είναι να το κρατήσετε ως κατοικίδιο εσωτερικού χώρου, κυρίως τη νύχτα, όπως θα κάνατε και με οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο ζώο.

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s