About Bunnies.. · Difficult Conditions ✿ · Health ✿

Μπορώ να δώσω κουβέρτα στο κουνέλι μου;

Μπορώ να δώσω κουβέρτα στο κουνέλι μου;

Στην άγρια Φύση, τα αγριοκούνελα τείνουν να προσαρμόζονται εύκολα με τον κρύο καιρό. Στην πραγματικότητα, μπορούν να ανεχτούν πιο εύκολα τις ακραίες θερμοκρασίες από ότι τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Δηλαδή, η κατασκευή του σώματός τους είναι ειδικά προσαρμοσμένη ώστε να επιβιώνουν σε κρύες περιοχές, για όσο διάστημα προφυλάσσονται σε καλό καταφύγιο, ενώ δεν ενδείκνυται για την προστασία τους από τον δυνατό, κρύο αέρα ή τη βροχή.

Ωστόσο, όσων αφορά τα οικόσιτα κουνέλια, τίθεται ο εξής προβληματισμός: τα οικόσιτα κουνέλια είναι οι απόγονοι των αγριοκούνελων και, σε αντίθεση με εκείνα, τείνουν να προσαρμόζονται εύκολα στη ζεστή και άνετη θερμοκρασία του εσωτερικού ενός σπιτιού/διαμερίσματος ενώ η στάση τους μπορεί να επηρεαστεί όταν ζουν σε θερμές συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τι γίνεται, λοιπόν, στην περίπτωση των πολύ κρύων ημερών;

Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εξασφαλίσετε την προστασία του κουνελιού σας. Δηλαδή, να διατηρήσετε τη ζέστη στην οποία έχουν προσαρμοστεί. Τα οικόσιτα κουνέλια θα πρέπει να νιώθουν ζεστά και άνετα κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Πολλοί ιδιοκτήτες τείνουν να προετοιμάζουν τα κλουβιά των κουνελιών τους με μαλακά κλινοσκεπάσματα και ζεστές κουβέρτες και οι περισσότεροι από αυτούς πιστεύουν ότι αυτό λειτουργεί καλά για τα κουνέλια τους, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι επικίνδυνο. Επομένως, τίθεται το ερώτημα: στις κρύες μέρες του Χειμώνα, μπορώ να δώσω στο κουνέλι μου μια κουβέρτα; Η απάντηση είναι: Ναι, γιατί στα κουνέλια αρέσει να τρυπώνουν σε μαλακά υφάσματα, να παίζουν και να περιστρέφονται γύρω από αυτές, ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα παχιά, μαλακά υφάσματα χαρίζουν την αίσθηση της ζεστασιάς και τα ηρεμούν αλλά θα πρέπει να παρακολουθείτε το κουνέλι σας εντατικά! Τι θα πρέπει να προσέξετε:

1. Η επιλογή υφάσματος είναι πολύ σημαντική! Υπάρχουν υφάσματα που θεωρούνται καλής ποιότητας και ενδείκνυνται για την «περιτύλιξη» ολόκληρου του σώματος του κουνελιού. Ένα τέτοιο ύφασμα είναι το «fleece» (φλιζ). Τα υφάσματα fleece είναι μαλακά, ζεστά και ασφαλή στη χρήση αφού δεν έχουν ραφές.

2. Ωστόσο, όπως διευκρίνισα παραπάνω, δίνοντας μια κουβέρτα στο κουνέλι σας, θα πρέπει να το παρακολουθείτε στενά. Τα υφάσματα με μικρές τρύπες θα πρέπει να απομακρύνονται αμέσως, αφού είναι πολύ εύκολο να φρακάρει το πόδι τους μέσα σε αυτές κι αυτό να τους προκαλέσει πανικό και φόβο. Μέσα στον πανικό τους είναι πολύ εύκολο να προκαλέσουν βλάβη στο σώμα τους αλλά και στην υγεία τους.

3. Το πιο σύνηθες είναι ο κίνδυνος κατάποσης. Τα κουνέλια είναι γνωστά για την σκανταλιά τους, αφού ό,τι υπάρχει γύρω τους το μασουλούν. Να πως εμφανίζονται οι τρύπες! Όταν μασουλούν το ύφασμα λες και είναι μεζές, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πνιγούν.

4. Επίσης, η κουβέρτα μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, ειδικά όταν κοιμούνται κάτω από αυτή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

_______________

Δεδομένου όλων των παραπάνω, λοιπόν, δε μπορεί να αμφισβητηθεί ότι τα κουνέλια αγαπούν να χουχουλιάζουν και να κοιμούνται κάτω από μαλακές και λείες κουβέρτες και ναι, η κουβέρτα αποτελεί ιδανική επιλογή για τον Χειμώνα. Απλώς απαιτεί την κατάλληλη παρακολούθηση και τον συνεχή έλεγχο του ιδιοκτήτη!

Για να είστε ακόμα πιο σίγουροι για την ασφάλειά του, αντί για κουβέρτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα υλικά, ώστε να ζεστάνετε το κουνελάκι σας. Ένα μαξιλάρι χλόης ή ένα απλό χαρτόνι ως στρώμα αποτελούν επίσης πολύ καλή επιλογή. Τα χαρτόνια είναι πιο προσιτά και πολύ πιο εύκολο να προετοιμαστούν.

Βρείτε, λοιπόν, αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο κουνελάκι σας, ωστόσο, μην το αφήσετε να κοιμάται στο κρύο πάτωμα του κλουβιού χωρίς χαλάκι γιατί η υγρασία στην οποία εκτίθεται επιβαρύνει τα κόκαλα και την υγεία του ζώου. Ως υπεύθυνος ιδιοκτήτης, είναι δική σου η ευθύνη να διασφαλίσετε έναν άνετο και ζεστό ύπνο στο κουνέλι σας όταν ο καιρός γίνεται πιο κρύος. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η σωστή ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της θερμοκρασίας μέσω των κουβερτών και της επιλογής του σωστού υλικού, καθώς και η στενή επιτήρηση σχετικά με τις κινήσεις του κουνελιού σας!

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. ανάρτηση:

Φροντίζοντας το κουνέλι σας στο κρύο..

Share your Bunny Thoughts..

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s